Ben Almanyada büyüdüm ve burda mutluyum.
Turkiyede tatil yapması hoş, taşı toprağı şahane ama bana yaşamak için yetmezdi mesela.
Senede 2-3 defa Türkiyede yapılan bize yetiyor. Eşim İtalyan ve çevremizde dünyanın her yanından arkadaşlarımız var.
Çocukluk arkadaşım Portekiz, bir diğeri Afgan bir değeri güney Afrikali. Hepimiz mutlu mesut yaşıyoruz.
Bence (tabiki kişisel bir seçim) Almanyanin en güzel şehiri Hamburg. Zaten ben hep Hamburgda yaşadım, bu üni için şehir değiştirdim... Sonra tıpış tıpış geri geldim :)
Yaşadığım şehirde hayat pahalı, mesela yeni eve geçiyoruz (Kira) ve toplamda 1300 Euro ödememiz gerek, 70 metre karelik bir daire için. Bu daire tabiki şehirsin güzel bir yerinde değil malasef...
Alışveriş aynı şekilde pahalı, biz iki kişi Edeka alışverişine haftalık yaklaşık 100-150 ödüyoruz. Et üstüne çabası. Tabiki uygun yiyecekler var.
İki kişi sinema +Popcorn ve içecek yaklaşık 40-50€ arası. Sauna yaklaşık 20 Euro, aylık biletim 98€
Hamburg pahalı yani...
Irklicik sorunu malasef var. Daha çok alanlara işin düşünce fark ediyorsun.
Mesela güzel bir daire için başvuru yaptığında genelde almana veriliyor. Şansına sana Ghetto civarlarında ev çıkıyor nedense

Sokakta ırkçılık yapan yok ama benim mesela hiç Türk patronum olmadı çünkü genelde mevki olarak yuseltmiyorlar.
Aynı sorunları eşimde yaşıyor ama onda önyargili din sorunu olmuyor.
Neyse, uzun lafı kısası sen gel. Baktın olmadı geri dönersin ama bence gelince geri dönmezsin... Almanya gerçekten yaşamak için süper bir yer