Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

gurbetligi bizler bilmiyoruz.fakat orada yaşam daha kolay bence,yani maddi açıdan
nurdan'cim Almanya'nin fakirlesme orani iyice yükselmeye basliyor, bunun önümüzdeki 15 yil icinde düzelme imkani olmadigini acikliyorlar, tabiki 15 yildan sonra da düzelecek diye bir garantisi yok.

yasadigim ortamda duygu eksik´se güneyin insanini tamamlamak daha da zordur...
lale devri cevre cok önemli, sana katiliyorum. Ben izine gittigimde de eski dostlarimda, arkadaslarimda da ayni sicakligi bulamiyorum artik maalesef.

nurdan kardesim kolay diye bisi yok bunu okuyan ve farkinda olmayanlar icin yazmak istedim emeksiz yemek dunyanin hic bi yerinde yok almanya da hic yok.ayrica yasamin daha kolay olup olmadigi goreceli bi kavram belki brunei sultani icin bile su an hayat hic kolay degildir kimbilebilir:))
kendin ol oldugun yerde mutlu ol sonra baska yeri merak ediyosan gez dolas gor:))
cok filozofi oldu ama napiyim ya gercek bu aslinda:KK66:

Meltem'cim bazen de filosof oluyoruz, olsun bu da gerekli canim.

selamlar sitenize yeni üye oldum.cok güzel bir site.ben baden-wüttenberg,schwäbisch gmünd de oturuyorum.Arkadaslar buraya yakin olan yada stuttgartta herhangibir güzellik uzmanligi kursu biliyor musunuz?yardimci olursaniz sevinirim:nazar:

Canim öncelikle Internette arastirdinmi??
Ve verdigim linke tikla, orda Baden-Würtembergten birsürü arkadaslar var, yardcimci olan mutlaka cikar....

tesekkür ederim cok iyi oldu.birde gözünüze türklerin actigi bir kurs carparsa ne olur bildirin.yardimci olmaniz ne güzel.bu zamanda nerde sizin gibi birisi destek bir insan.

aslinda onlarin öyle olmasinda burada yasayanlarin kabahati yokmu sanki??ilk almanyaya gelen türk aileleri hava atma derdinde burada oturdugu evi ev degil onun bunun pisliklerini temizlerler sonrada bankalardan kredi cekip araba kiralayip türkiyeye hava atmaya giderlerdi ama burada nasil yasadiklarini gercek anlamda anlatmazlardi.ne insanlar biliyorum ben pazarin kapanmasina yakin gider cürükleri alirlar ikinci esya giyerlerdi türkiyeye gidincede hava atarlardi,sanki cok zenginmisler gibi.eeee sonrada alistilar tabii,ucuzunu getirmeye basladigin zaman begenmezler.ne insanlar var hala tuvaleti olmayan evlerde yasiyorlar sanki para olmadigindanmi hayir daha fazla para biriktirip türkiyede daha iyi gösteris yapmak icin.ondan sonrada cocuklarini sokaklardan toplarlar.biz ne yaptikda bu cocuklar böyle oldu diye dert yakinirlar.hep baskalarinin cocuklarina özendirdiler.iste böyle.

aslinda onlarin öyle olmasinda burada yasayanlarin kabahati yokmu sanki??ilk almanyaya gelen türk aileleri hava atma derdinde burada oturdugu evi ev degil onun bunun pisliklerini temizlerler sonrada bankalardan kredi cekip araba kiralayip türkiyeye hava atmaya giderlerdi ama burada nasil yasadiklarini gercek anlamda anlatmazlardi.ne insanlar biliyorum ben pazarin kapanmasina yakin gider cürükleri alirlar ikinci esya giyerlerdi türkiyeye gidincede hava atarlardi,sanki cok zenginmisler gibi.eeee sonrada alistilar tabii,ucuzunu getirmeye basladigin zaman begenmezler.ne insanlar var hala tuvaleti olmayan evlerde yasiyorlar sanki para olmadigindanmi hayir daha fazla para biriktirip türkiyede daha iyi gösteris yapmak icin.ondan sonrada cocuklarini sokaklardan toplarlar.biz ne yaptikda bu cocuklar böyle oldu diye dert yakinirlar.hep baskalarinin cocuklarina özendirdiler.iste böyle.

bluesky haklisin canim ama bu anlattiklarin daha cok ilk kusaklar icin gecerli dersek yanlis olmaz.Ilk gelen kusaklarin amaclari belliymis, biraz birikim yapip Tr ye geri dönmekmis ama cocuklarini ve aillelerini buraya getirince isler degismis. Amcamlar, babamlar anlatirlar hep cok zorluklar yasamislar burda ama gene de arkadasindakileri de unutmamislar. Tr ye asiri bir bagliliklari varmis, onlara da her seyin en güzellerini hediye olarak götürüp sevindirmek istemisler ama gelelim Tr dekiler alismislar ve sürekli beklmisler bir seyleri.
Neyse, artik herkes gerceklerin farkindalar. Zaten bizim vatanimizda da yok yok artik.
Bir de onun bunun pisliklerini temizlemisler diyorsun canim, alin teri ve namuslu yapilan her is helal kazanctir. Simdi o isleri bile bulamayanlar taniyorum.
Her tarafi düsünürsek herkes kendince hakli sanirim.

dogru haklisin benimki kücümsemek degil inanki,ama varya haladaha o sekilde davrananlar var.aslinda kadinlar degilde erkekler daha cok yapiyorlar.kadinlarini istemedikleri halde tuvalet temizligine gönderip ellerinden paralarini alip sonra türkiyeye adam kendi ailesine yolluyor.halbuki eger dilini ögrenselerdi simdi belkide daha farkli is alanlarinda olabilirlerdi.ama halada var ben encokda ona kiziyorum.simdi okadarcok imkanlar varki önceye nazaran.zaten ilk gelenlerin yaptiklarindan dolayi son kusakta ceremesini cekiyor.alismislar sürekli yüklü miktarlarda paralari görmeye bir az yolla vay sen ne yapiyorsun o kadar parayi dünyanin parasini kazaniyorsunda bize bukadarmi yollayabildin diye aynisini bizzat ben kendim yasadim.beyimin ailesi.ve artik resmen temizlikci dedikleri zaman hep türkler akillarina geliyor su almanlarin.artik sinir oluyorum.benim okadarda aptal degil.ama hep salla basini al maasini.kim olursa olsun calisiyorum dedigim zaman hemen nerede temizlik yapiyorsun diye soruyorlar. nerede diye degil.meslek ne degil hemen o soru.düsünün bi kere nekadar cok agrima gidiyor.bizim türk kadinlari sanki temizlikci olarak dogmuslar.resmen bu imaji yaymislar herkese.bizimkilerde kabullenmisler savasmamislar tersi olsun diye.ya simdi sanki farklimi gelen cogu türk gelinleri halen ayni ya bi dilini ögrenmeye gayret et.sadece temizlik isi yokki almanyada,mutfaktada calisabilirsin.ama yok niye ugrassinlar.bende neler yasadim gördüm su almanyada ama yilmadim.suanki konumuma cok kolay gelmedim.ve benim arkamda hic destek veren olmadi,hep köstek oldular.hep yalnizdim bi ALLAHim vardi.ben yasadiklarimi anlatsam roman olur.türkiyeden gelen biri olarak.

evet arkadasim herkesin farkli farkli tecrübeleri var. Ne mutlu arkada destegin olmadan kendi cabalarinla bir yere gelmek. Kolayi pek sevmem, zora bayilirim:nazar::

cok dogru seyler bunlar canim var öyle insanlarda malesef ama hepimiz kendi ailelerini örnek vererek cikabiliyoruz yola benim annemin babamin hic öyle bir kaygisi yoktu kime hava aticaklardiki annelerinemi babalarinami kardeslerinemi??? Yok onlarin onlar icin yaptigi hersey gönülden ictendi, benim üzüldügüm sey aslinda tam anlamiyla nankörlük bazen bir kuru tesekkürü bile cok görmeleri dedigim gibi ben kendi akrabalarimdan yola cikiyorum.

Yine bir örnek size: Bu sene teyzemin kizi evlendi bende ordaydim neyse eh adetirya kina gecesinde herkeze birseyler aldi teyzem terlik, t-Shirt, basma, falan filan, bekledim kendim icin degil allah billiyorya ordaki kuzenim kücük kizina 2 gelinlik elbise 1 cift ayakkabi aldi, eh o senin ablanin torunuysa benimkide senin ablanin torunu benim kizima hicbirsey almadi, cok üzüldüm cok kirildim gelinlik icinmi hayir kesinlikle ben kizima ontanede alirdim, benim kirildim sey beni düsünmemesiydi, hicbirsey söylemedim yine gittim dügününe lakin fazla konsumadim onunla, anladi anneannemde söylemis benim darildigmi, inanki gelipte bir gönlümü bile almaya tenezül etmedi.

Söyle bir durdum düsündüm benim annecagizim bizden evvel onun cocuklarini düsünürdü babam her gittiginde eline 5 - 10 krus sIKIstirirdi bari onlarin hatiri icin yap be allahin kulu. Tamam dedim bundan sonra bu son damlaydi zaten benim icin artik mesafemi koyuyorum. Anneme anlatim böyle böyle oldu anne dedim Kizim ah Kizim onlar bize vermeye degil bizden almaya alisik o yüzden seni unutmustur dedi:çok üzgünüm:

Yazdiklarinin cok gercek payi var güzelim ama ne olursaolsun kim hava atarsa atsin kimsenin kimseyi enayi bellemesine hakki yok.

ah gülsümüm senin ve ailenin cani cok yanmis bu konuda .seni cok iyi anliyorum.yarim elma gönül alma senin demek istedigin bu aslinda ama yapmiyorlar degilmi,üzülme ya hersey biz insanlar icin.bundan sonrada sen yapmazsin olur biter.

ah gülsümüm senin ve ailenin cani cok yanmis bu konuda .seni cok iyi anliyorum.yarim elma gönül alma senin demek istedigin bu aslinda ama yapmiyorlar degilmi,üzülme ya hersey biz insanlar icin.bundan sonrada sen yapmazsin olur biter.

evet canim yarim elma gönül elma ne olurdu benim kizimida düsünseydiler öyle degilmi, onlardan hediye falan isteyen yok yeterki biraz olsun bizleride düsünsünler:çok üzgünüm:

Ama dedigen gibi bundan sonra bende artik hicbirsey götürmicem bu sene tam anlamiyla anladim anyayi konyayi.

Ne yapalim güzelim bizimkilerde böyle iste, gerci yine biz erken uyandik ya annelerimiz babalarimiz ne yapsin yillarca verdiler simdi gel görki annem hasta ne arayan var nede soran, ama bir isleri düsün bakda gör o zaman nasil ariyorlar.:dilcikar:

ne ezdirin nede kendinizi yedirin,rizkinizi vermeyin nankörlere.benimde burda bir arkadasim var ailesine tam 6000 euro yolladi 3 sene icinde ve kadinin gelelide 3 sene oluyor.burada ailesiyle internetten konusuyor nasilsin iyimisin demeden önce hemen kizim bize su kadar para daha lazim neymis abisi ev aliyormus.kadin hamile ve temizlik islerine giderek para kazaniyor kendi ihtiyaclarida bir sürü ama düsünen yok.okadar söyledim kiz artik yeter birazda kendi ihtiyaclarini gider.ama naapayim istiyorlar diyor.ben ondada suc buluyorum.aldanmayin kanmayin.

ne ezdirin nede kendinizi yedirin,rizkinizi vermeyin nankörlere.benimde burda bir arkadasim var ailesine tam 6000 euro yolladi 3 sene icinde ve kadinin gelelide 3 sene oluyor.burada ailesiyle internetten konusuyor nasilsin iyimisin demeden önce hemen kizim bize su kadar para daha lazim neymis abisi ev aliyormus.kadin hamile ve temizlik islerine giderek para kazaniyor kendi ihtiyaclarida bir sürü ama düsünen yok.okadar söyledim kiz artik yeter birazda kendi ihtiyaclarini gider.ama naapayim istiyorlar diyor.ben ondada suc buluyorum.aldanmayin kanmayin.

insan dayanamiyor be gülüm bak anneannemde cok haksizliklar yapiyor ama yinede birsey istedimi yasli kadin olsun diyorum dayanamiyorum ona yine elimde varsa yapmaya calisiyorum.

Gerci bahsettiyin olay gercekten cok üzücü neymis abisi ev alicak kizkardesinemi güvendide ev aliyor ne sacma birsey hadi o yollmadi o zaman ne yapicaklar.

Birde buna sasiyorum bütün koca sene geciniyorlar bir sekilde ama biz orda oldukmu birdenbire bes kurus yok ya ne yapicaz elektrik geldi su geldi alisveris bitti falan filan :dilcikar:allahim diyorum sen sabir ver

iyide bu kadinin kocasi müsade veriyorda para yolluyor.herhalde benim esim ben hamileyken calisip aileme asla para göndertmez.hadi bir kere istediler lazim oldu ama bunlar dozunu kacirmislar hemde yüksek miktarda ya.abisi ev yaptiriyormus bak bak.yarin bir gün abisi dönüp yüzüne bile bakmaz ahada suraya yaziyom.

Ayni seyleri bende yasadim,biz bavullar dolusu hediye götürürken karsiliginda hic birsey görmezdik.Cocukken yasadiklarimdan ders aldim,kim bana deger veriyorsa bende onlara hediye götürüyorum,ne az ne fazla.Artik onlarda anladilar.Almanyada gecim gercekten zorlasti,gün geliyor centleri hesaplar oluyoruz.Bizi ancak biz almancilar anlariz.Ben ilk defa yaziyorum ,ilk okudugum arkadaslarin yazilari hatiralarimi canlandirinca bende yazmak istedim.Sevgilerimle....

selam bende size katiliyorum aynen Tükiyedekiler saniyorki burdakiler parayi süpürüyor sokaktan bana iyi davranana bende iyi davraiyorum hani birde ata sözümüz vardir bizim (Elden gelen ögün olmaz oda vaktinde bulunmaz ) Tütkiyedekiler anlasa iyi olur bunu herkeze iyi günler allaha emanet olun

iyide bu kadinin kocasi müsade veriyorda para yolluyor.herhalde benim esim ben hamileyken calisip aileme asla para göndertmez.hadi bir kere istediler lazim oldu ama bunlar dozunu kacirmislar hemde yüksek miktarda ya.abisi ev yaptiriyormus bak bak.yarin bir gün abisi dönüp yüzüne bile bakmaz ahada suraya yaziyom.

ahanda bende sana aynen katiliyorum canim :kahve:

bizdede öyle olduya annemler bundan 27 sene evel 40.000 Marka yaptirdiklari evde onlar oturuyor ve ah ah neler cektik bu evi yaptirana kadar diyorlar:1shok::1shok:
annem cok hasta simdi allah sifasini versin insallah bir telefon acmiyorlar yaaaa
isleri bitti kuzum DOSTLUKLARIN BITTIGE YERDE MENFAATLER BASLIYOR bu söz ne kadarda dogruymus:çok üzgünüm:

Ayni seyleri bende yasadim,biz bavullar dolusu hediye götürürken karsiliginda hic birsey görmezdik.Cocukken yasadiklarimdan ders aldim,kim bana deger veriyorsa bende onlara hediye götürüyorum,ne az ne fazla.Artik onlarda anladilar.Almanyada gecim gercekten zorlasti,gün geliyor centleri hesaplar oluyoruz.Bizi ancak biz almancilar anlariz.Ben ilk defa yaziyorum ,ilk okudugum arkadaslarin yazilari hatiralarimi canlandirinca bende yazmak istedim.Sevgilerimle....

Hatiralarini bizimle paylastigin icin tesekkürler canim, dogru diyorsun burda zaman geliyor centleri hesapliyoruz, adi büyük iste almanya, hic unutmam esim yeni geldiginde tabi is yok güc yok bende eski isimden yeni cikmistim inanirmisin evdeki cola siselerini götürüp onlarin parasinla sigara aldik bize bunu tr.de anlattimda hmmm yaptilar yani hic inandirici gelmiyor gibi bir yüz ifadesi:dilcikar:

X