Gebelik takibim geçtiğimiz yıl Akropol Hastanesi'nde Dr. Melike Özge Çiçek tarafından yapılıyordu. Kendisini daha önce araştırmış ve olumlu yorumları görünce ona gitmeye karar vermiştim. Gebeliğimin ilk beş ayında her şey yolundaydı. Her muayeneden eşimle birlikte memnun ayrılıyorduk. Doktor her konuyu detaylı şekilde açıklıyordu ve soru sormamıza gerek bile kalmıyordu. Doktor bebekte herhangi bir problem olmadığını söylüyordu. İkili üçlü testlerde risk oranı çok düşük çıkmıştı. Hatta öğrenmek gibi bir talebimiz olmadığı halde 10. haftada bebeğin cinsiyetini tahmin etti ve birkaç hafta sonra haklı çıktı.
Derken ayrıntılı ultrasonda bebekte bazı olumsuzluklar görüldü. Ayrıntılı ultrasonu aynı hastanenin radyoloğu yapmıştı. Melike Hanım da bulguları doğruladı. Bunun üzerine bebeğimin Down Sendromu veya Trizomi 18 hastası olabileceğini söyleyerek bir üniversite hastanesinden benim için amniyosentez randevusu aldı ve elime başka bir doktorun telefonunu tutuşturdu.
Amniyosentez için gittiğimiz üniversite hastanesinde Melike Hanım'ın yönlendirdiği doktor benimle ilgilenmedi bile ve o da başka bir doktora yönlendirdi. Daha da önemlisi, üniversite hastanesinin genetik bölümüyle yaptığımız görüşme neticesinde, bebeğin ayrıntılı ultrasondaki bulgularının Down Sendromu veya Trizomi 18 değil başka bir hastalığın göstergesi olduğu, bunun da tespit edilebilmesi için Türkiye'deki üniversite hastanelerinde yapılan standart kromozom taramasının yeterli olmayabileceğini öğrendik. Nitekim üniversite hastanesinde yapılan amniyosentez sonucunda bebekte olumsuz bir duruma rastlanmadı. Oysa bu esnada birkaç kadın doğum uzmanı ve radyoloğa daha görünmüştüm ve hepsi de bebeğin sorunlu olduğunu ve gebeliğin sonlandırılması gerektiğini söylüyordu.
Neyse ki kendi araştırmamız neticesinde özel bir hastanede başka bir perinatoloji uzmanına daha muayene olmaya başlamıştım. Onun yönlendirmesiyle, bu sefer daha detaylı genetik tarama için ikinci defa amniyosentez oldum. Bebekten, eşimden ve benden alınan numuneler yurtdışındaki özel bir laboratuvarda incelendi. Sonuç bu sefer olumsuzdu ve bebeğimi kaybettim.
Yaklaşık bir aylık tüm bu süreç esnasında ve sonrasında Melike Hanım bir kez bile arayarak bebeğin akıbetini sormadı. Kendi önerdiği doktora gitmediğim için ondan haberlerimi alma imkanı da yoktu üstelik. Yalnızca bir kereliğine özel muayenehanesine gittiğimiz radyologlar dahi sonradan arayarak bebeğin akıbetini sordular ama beni aylarca takip eden doktorum aramadı.
Üniversite hastanesindeki asistanlar da dahil olmak üzere, ondan sonra muayene olduğum her doktor, doktorunuz bu anomalileri daha önce nasıl görmemiş diye sorduğunda Melike Hanım'ın yanlış bir tercih olduğunu anladık. Dahası, basit bir internet araştırmasında dahi bebeğimde görülen bulguların hangi sendromlara işaret ettiği belli olduğu halde, Melike Hanım'ın bizi yönlendirdiği imkanları yetersiz üniversite hastanesinde standart kromozom taramasıyla vakit kaybettik.
Benim başıma gelen şeyde doktorun bir kusuru yok belki ama anomalileri daha önce göremediği ve ayrıntılı ultrasonu bu kadar geç yaptırdığı için tıbbi bilgisine asla güvenmeyeceğim bir doktor. Anomalileri daha önce kendisi fark etmiş olsaydı, veya en azından ayrıntılı ultrasonu birkaç hafta önce yaptırmış olsaydı, bebeğim karnımda bu kadar büyümemiş olacaktı ve daha az travmatik olacaktı bu süreç. Üstelik çözüm olarak önümüze koyduğu yöntem bebeğimizin sorununa asla çözüm olmadı, aksine teşhis sürecini uzatarak vakit kaybetmemize ve daha çok üzülmemize neden oldu.
Özetle, bebeğiniz sağlıklıysa ve iyiyse sorun yok. 10. haftada cinsiyet tahmini vb. gebeliğin magazin boyutları ilginizi çekiyorsa Melike Hanım bir tercih nedeni olabilir. Fakat bebekte bazı sorunlar çıkarsa Melike Hanım'ın tıbbi bilgisi sizi başka bir doktora yönlendirmek için dahi yeterli olmayabiliyor. Ne güleryüzlü ve ilgili oluşu ne de ilk haftalarda daha siz sormadan her şeyi güzel güzel açıklamış olmasının bir önemi kalmıyor o zaman.
Daha da kötüsü, sizin bebeğinizin, doktorun sosyal medya hesaplarındaki yeni doğmuş bebek fotoğrafları arasında yeri olmayacağı anlaşıldığında doktor hanımın ilgi alanından bir anda çıkıveriyorsunuz.