Akraba Evlilikleri

nbatur55

baldan tatlı can kızım...
Kayıtlı Üye
23 Ekim 2007
511
4
43
Akraba Evlilikleri


Türkiye ve benzeri gelişmişlik düzeyinin orta seviyede olduğu ülkelerde akraba evliliklerine sık rastlanır. Akraba evliliklerin görülmesinin sebepleri arasında aileye ait mal varlığının dağılmaması, aile bireyleri arasındaki sevgi ve saygıyı korumak, akrabaların evlilik ve sosyo-ekonomik beklentilerinin aynı olması ve karşı cinsle rahat iletişime girememe gibi etkenler sayılabilir. Fakat bilinmesi gereken önemli bir husus vardır ki akraba evlilikleri sakat bebek doğumlarında en önemli etkendir.



Bilinmesi gerekir ki bir insanın karakterinin, fizyolojisinin oluşumunda kalıtımsal ögeler(genler) önemli yer tutar. Vücudun gelişmesi ve çalışması genlerin kontrolündedir. Gen, bir DNA molekülündeki bir özelliği içeren kesite verilen addır. Her bir gen ya da birkaç gen kümesi bizdeki bir özelliğin bilgisini içerir. Anne ve babadan eşit olarak geçen genler, insanın oluşumunda, yaşamsal özelliklerinin gerçekleşmesinde temeli oluşturan ögelerdir. Genler hücrelerde bulunan kromozomların kısımlarıdır. Dolayısıyla genler, kromozomlarla birlikte çoğalarak yeni hücrelere geçerler. Kişide her genin, biri anneden biri babadan gelmiş olan iki kopyası bulunur. Bazen genin bir kopyasının yapısı bozuktur ve bu bozuk kopya yüzde elli olasılıkla çocuğuna geçer. Bozuk bir gen, kişinin bazı vücut işlevlerinin bozulmasına neden olur.

Bir karaktere ait olan özelliğin diğerine baskın olması halinde o karaktere baskın gen, baskın olmayan gene çekinik gen denir. Bir karakterin çıkması, iki aynı genin çakışması demektir. Eğer bir hastalığa ait çekinik gen anneden aktarılırken, babadan da aynı çekinik gen ile çakışırsa o hastalık meydana gelen çocukta görülecektir. Eğer , anneden çekinik gen, babadan da baskın gen karşılaşırsa yine doğacak çocuk da anne ve babası gibi hastalığın taşıyıcısı olacak, ama o hastalık açığa çıkmayacaktır. Aynı özellikleri taşıyan iki çekinik genin karşılıklı gelmesi çekinik kopya genler sonucu hastalık çıkar. Anne ve babadan iki baskın gen alan çocuk ise tamamen sağlıklıdır. Dolayısı ile, akraba evliliklerinde aynı gen yapısına sahip olan ailede, çekinik genlerin birbirleriyle karşılaşma ihtimalleri, daha fazla olacaktır. Bu da akraba evliliklerinden doğan çocukların hastalıklı doğma olasılığını yükselten bir veridir. Akraba evliliklerinde aynı soydan geldikleri için anne ve babanın aynı genin bozuk kopyasını taşıma, yani hastalığın taşıyıcısı olma olasılığı çok yüksek olduğundan çocuklarında hastalıkların oluşma şansı çok daha fazladır. Akraba ile evlenme, kalıtımla geçen hastalıkların bulunduğu ailelerde bu yönden sakıncalıdır. Böyle durumlarda bazı çekinik genler çakışabilecek ve böylelikle hasta çocukların doğma ihtimali artacaktır.
Günümüzde akraba evliliklerinde en çok görülen hastalıklar; zekâ geriliği (fenilketonüri), Akdeniz Anemisi, Alzeimer, Parkinson, Huntington hastalığı ve nöron ölümüdür, özürlü ve ölü doğumlar da bu örnekler arsında sayılmaktadır.
Sadece birkaç toprak parçası, mal, mülk, para gibi maddelerin bir insan hayatının önüne geçmesine neden izin veriyoruz? Dünyaya getireceğiniz çocuğun hastalığı, bu hastalığın tedavisi; bu süreçte harcayacağınız emek, para ve en önemlisi uğrayacağınız duygusal zarar sizce daha büyük, daha önemli değil mi?
Törenin, paranın, toprağın önüne başka hiçbir şeyi değil sadece SEVGİNİZİ koyun ve iyi düşünün hangisi ağır geliyor?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…