Akraba evliliğinin risklerini biliyor musunuz?

zhr79

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2007
7.155
10
45
Akraba evliliğinin risklerini biliyor musunuz?
Son yıllarda yapılmaya başlanan calışmalar, ülkemizdeki kan yakını evlilik oranını %21-40 arasında belirlemiştir.
Almanya'da ise bu oran sadece %0,1- 0,3 arasındadır.

Her insanda 23 çift kromozom vardır. Her bir çift kromozomun bir tanesi anneden, diğeri babadan gelmektedir. Kromozomlar, kalıtımımızla ilgili olan DNA'yı içerir. DNA'nın fonksiyonel ürün kodlayan bölümler ise Gen denir.

Herbir kromozomda binlerce gen vardır. Her gen, kromozom üzerinde özel bir yere sahiptir. Genler bir kuşaktan diğerine aktarılan kalıtsal birimlerdir.

Bazı hastalıkların ortaya çıkmasında sadece anneden veya babadan bozuk gen aktarılması yeterliyken, bazı hastalıklarda hem anneden hem de babadan bozuk olan genin alınması sonucu hastalık ortaya çıkar. Böyle bir durumda anne ve baba Sağlıklı olabilirler, ancak bozuk gen taşımaktadırlar; yani tıp dilinde Heterozigot olarak adlandırdığımız durum söz konusudur. Hastalığın ortaya çıktığı çocuk ise Homozigot'tur yani her iki bozuk genide aldığı için hasta olmuştur. İşte bu kalıtıma Otozomal Resesif Kalıtım denmektedir. Otozomal resesif kalıtımda, aynı bozuk geni taşıyan anne ve babanın hasta çocuk sahibi olma ihtimali %25'tir.

Akraba evliliklerinde, hem annenin hem babanın aynı bozuk geni taşıma ihtimali, akraba evliliği yapmayan diğer kişilere oranla daha yüksek olduğu için, çocuğun da hasta doğma ihtimali, normal populasyona göre artmıştır. Bununla beraber, düşük ve ölü doğum ihtimali de artmıştır.

Son yıllarda yapılmaya başlanan calışmalar, ülkemizdeki kan yakını evlilik oranını %21-40 arasında belirlemiştir.

Almanya'da ise bu oran sadece %0,1- 0,3 arasındadır.

Akraba evliliği yapmış anne adaylarına tavsiyem, gebelikleri sırasında genetik danışma almaları olacaktır.

Dr.Seval Yağmur Türkmen

boş ver canım ya kim nası anlamak isterse oyle anlasın
biz kendi yetiştigimiz aile ve sulalede bole bişiler gormedigimiz için en basiti etik olmayanı yaşamadımız için bize ters geliyor ...
yaşayanlar tabiki bunu savunacaklardır ...

yasayan yasasın artık birseyler anlatmaya calısmak bile cok zor... sadece saglık acısındanda zararlı oldugunu yazmak istedim

herkes yanlis bulabilir ama bazi ailelerde sulaleye farkli bir kan karismasin soyumuz kendi souyumuzdan devam etsin gelenegi gorenegi mantigi adi artik her ne ise vardir,
akraba evliliklerinin hepsinden sakat cocuk dogcak diye birsey yok. bizim ailede cogu kisi akraba evliligi yapmis hicbirinin bir sorunu yok gorunurde tabiki.
ne acidir ki yabanci biri ile evlenen halamin kizinin kizi cok buyuk rahatsizliklarla dogdu.
bunlar gnetik sans tamamen.
ha akraba evliliklerini tamamen dogru buldugumdan degil. ama boyle bir kulturun icinden geliyorum ve kanimiza yabanci kan karismasin mantigini da cok iyi biliyorum.

valahi ben uzaktan yakından zerre empati yapamam bu duruma cunku oyle bir ortama hiç girmedim girmekte gercekten istemem biz oyle gormedik gerci cevremizdede olmadı dıdının dısı nın dısında belki gormusumdur ordada yadırgamısımdır ...

bazı seylerde empati kuramıyor insan ne yazıkki yasayan istedigi gibi yasasın beni ilgilendirmez ama memlekette adammı yok kızmı yok aynı evde yasadıgım benim kanım canım olan biriylede yabancı kan aileye karısmasın diyede evlenmem

iste olay zaten bunu hic gormemis olmanizdan kaynaklaniyor.
yani bak cok savundugumdan degil cok dogru buldugumdan degil
bizim ailenin gelenegi bu onu anlatmaya calisiyorum
asil kanimiz dagilmasin soyumuz karismasin mantigi..
cooook eskiden beri gelen birsey bu.
yabanciya kiz verilmez... verilirse bir baba icin cok buyuk utanc.
ha artik daha ilimlilar o ayri mesele..
yani hic ailesinde yoktur halasnin ogluna asik olmustur bu abes evet ama ailesinde surekli bunlari goren birisinin akraba evliligi yapmasi kadar normal bisey yok bence.

oyleyse senin icin buyuk kazanc sana tamamen zit bakis acilarini forum sayeisnde gorebiliyorsun.
Babamin lafi da su: sulale de adam mi kalmadi yabanciya vereyim kizimi??
bilmem anlatabildim mi..

genelde dogu kulturunde var olan dusunculer benim gordugum kadarıyla....
adam ölür gider kardesi yengesini alır...
bir taraftan kız alınırsa diger tarafda kız vermek zorundadır...

işte bu tarz olayların savunulabilcek tarafı yok insanların kendilerini egitmesi gerekiyor

yo hic de oyle seyler yok..
hersey gonul rizasi ile olmus yillardir bizim ailede..
her aile ayni degildir tabiki bunu da yapanlar vardir
ama herkesi boyle yargilamak cok yanlis.

gorememizin sebebi canım bizim aielelerin ve sulalenin geniş alayım olayı boyle birseyi asla yaşamadıkları ve asla etik bulmadıkları içindir ve bizi boyle buyuttuler bizden oncekileride bizden sonrakileride biz o şekil yetiştirecegiz ...
yani bizde asıl olan şey kuzenler hatta ben iyi bilirim babamın bile kuzenleri bizim abimiz ablamızdır kardeşimizdir ...

ha sizin olaya gelince onuda eski geleneklere baglıyorum...
ama bilmiyorum eskiden insanlar bilmezmi kuzenin aynı kanı tasıdıgını ve kardeş gibi oldugunu ne bileyim neresinden tutsam elimde kalıyo ya ...
şurdada hak vereyim demek geliyo içimden ama olmuyoki işte ...
siz oyle yetişmişiniz belki nesillerdir normal geliyor işde ...
bizde bu kuabullenir bişey degil ...
hani dedin ya bi baba kızını yabancıya verse cok utanır diye ...
bizdede işte boyle akrabayla bişey yaşanması aynı durumu gosterir ki hiç yaşamadık yaşanılmasını dusunemiyorum bile olay olur yane :)

yo hic de oyle seyler yok..
hersey gonul rizasi ile olmus yillardir bizim ailede..
her aile ayni degildir tabiki bunu da yapanlar vardir
ama herkesi boyle yargilamak cok yanlis.

bu sekilde davrananlar icin soyluyorum sadece.... babamın eilesinde komususunun kızını almak bile yanlıstır ona bile kardes gozuyle bakılırmıs.. yetişme tarzının buyuk onemi var umarım yeni yetişen nesiller artık bu tarz dusuncelri savunmaz

ya iste tamamen kultur farki. benim annemle babam kuzenler dusun.. ananemle babanem kardes. komik geliyo kulaga ama gercek gayet de.. ve hani hic de kardes gibi buyumek yoktur bizim oaralarda. ben kendimi bildigimden beri kuzenlerimden sakinirlar beni. yani hicbirimiz oyle kardes kardes buyumedik. iste o bakis acisi daha kucukken kazandiriliyor.
bana normal geliyor insanlarin akraba evliligi yapmasi tabi ailelerinde varsa. yoksa zaten bi garip.. ama bu kulturle yasayan buyuyen insanlar var. ha sorarsan da hicbi saglik sorunu olmamis simdiye kadar. tabi genlerinde tasiyor olabilirler o ayri.. olabilirdi olmamasi buyuk sans bu da ayri.
benim anlatmaya calistigim su, insanlar akraba evliligi yapiyo tu pis kaka degil. bu da gayet olabilecek birsey. bu kadar ters bakmaya gerek yok.

trakyali misin bilmiyorum.. trakya tarafinda insanlar ozellikle komsu kizi ve akrabadan kiz almazlarmis. yan gozle bakilmaz mantigi o da.. o da insanlarin gelenek goreneklerine yerlesmis bir dusunce.

evet canım isteyen istedigiyle evlensin benim için ssorun yok tabiki yadırgıyorum dedigin gibi yetiştirilme tarzı ...
ama suda bir gecekki hani sadece saglık acısından değildi benim garipsemem sadece bisde etik olmadıgı içindi ...
eger birileri bişey yapıosa ki sonucuna katlanır ve bile bile yapıyodur ...
birde bu hastalık konusunda hani cocuklarda bişey yok diosun ya hastalık falan bu genlerin cok ileri nesillere tasındıgını da unutmamamk gerek bu ccugunda yoksa bile cocugunun cocugunda cıkabiliyor ben bi programda duymustum yani biz yaptık sonucta gayet saglıklılar diye bi olay yok ilerki nesillerden mutlaka bişiler cıkıyor bunu siz gorursunuz yada gormessiniz orası mecul ...
ha dedigim gibi alan memnun satan memnunsa bendede bir sorun teşkil etmiyo ...
ben daha coluk cocuk kısmına bile gelemiyorumki daha o birlikteligi kabullenmeden cocuklarının saglıgı hiç aklıma bile gelmiyor :))))

kultur farkı yapacak bişey yok ...

trakyali misin bilmiyorum.. trakya tarafinda insanlar ozellikle komsu kizi ve akrabadan kiz almazlarmis. yan gozle bakilmaz mantigi o da.. o da insanlarin gelenek goreneklerine yerlesmis bir dusunce.

sırbistandan gelmiş benim baba tarafı

kraliche zaten onu belrttim.. dedigim gibi genlerde hastalik tasinabiliyor.. ama butun sulalede bu kadar akraba evliliginin icerisinde biz kacinci nesliz onu bile bilmiyorum dusun kalici bir rahatszlgi olan olmamis.
tamamen sans isi.. yine de diyorum elbette olabilir.
ama bir yabanci ile evlenirken de bundan daha dusuk de olsa saglik sorunlu cocuklariniz olabilir. bu ihtimali herkes atliyor.
neyse herkese gore olay farkli.. ben bu olayin karsi tarafindan nasil gorundugunu aktardim sadece size o kadar..

Bizim kanıımız soyumuz asil olmadığı için bizim ailede hatta sülalede asla ama asla akraba evliliği yapılmaz. Hep dışardan kız alınır dışarı kız verilir. Ki asil olmayan kanımız hasbel kader asil olanlarla karışıp biraz değer kazansın...

Siz hala bu mantığı savunabiliyorsanız pesss diyorum, başka da bişey demiyorum...

Peygamber efendimiz bile yasaklamış bunu yani....gerisini siz düşünün ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…