• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sivilceli Ciltler Akne nedir, tedavi yntemleri nelerdir?

Sivilceli Ciltler ve Çözümleri

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
57.171
218.749
1.223
53
Akne, siyah veya beyaz noktalar, bir çok türden sivilceler ve bazen de kistler şeklinde kendini gösteren tıkanmış gözeneklere verilen isimdir. Yüz bölgesi, boyun ve bazı durumlarda da göğüs, sırt, omuz ve kolların üst kısımlarında oluşabilir. Gençlerde sıkça görülür. Ancak bu sorun herhangi bir yaş grubuna özel değildir: 40'lı yaşlarda olan ergin kişilerde de akne problemi yaşanabilir. Hayati bir önemi olmamasına karşın bu sorunu yaşayanlar için çok can sıkıcı ve görüntü olarak kötüdür. Yoğun akne ciddi ve kalıcı cilt izlerine neden olabilir.[/COLOR]

Kimler akneden etkilenir?
Irk ve etnik kökeni ne olursa olsun, 12 ile 17 yaş arası insanların %100'üne yakını akneden hafif ya da yoğun bir şekilde etkilenir. Bunların büyük çoğunluğu reçetesiz satılan ürünler kullanarak bu sorunlarıyla baş eder. Ancak bazıları için akne daha ciddi bir sorundur. Ergenliğini yaşamakta olan gençlerin yaklaşık %40'ı doktora baş vuracak derecede sorun yaşar.

Genel olarak akne 10-13 yaşlar arasında başlar ve 5-10 yıl kadar sürer. Yirmili yaşların başında kendi kendine geçer. Genelin dışındaysa akne probleminin 30'lu hatta 40'lı yaşlarda devam ettiği, hatta o yaşlarda ortaya çıktığı da olabilir.

Genç erkekleri ve genç kadınları aynı oranda etkilese de bazı farklılıklar vardır: erkeklerin yaşadığı akne problemi daha yoğun olabilir. Buna karşın bir uzmana baş vurma yüzdesi genç kadınlarda daha fazladır. Genç kadınların yaşadığı akne problemi aybaşı dönemlerinde yaşadıkları hormonal değişikliklere bağlı da olur. Bunun dışında kadınların yaşayabileceği bir diğer akne problemi de kozmetik ürünlerinden kaynaklanandır.


Akne çeşitleri


Akne ve cilt sorunlarıyla ilgili bir yazı okuduğunuzda konuyla bağlantılı bazı tanımları bilmek önemlidir. ışte akneyle ilgili karşılaşabileceğiniz bazı terimler:
Lesion (lezyon)
Cilt hücrelerinin hastalık veya yaralanma sonucu fiziksel değişime uğramalarına lezyon adı verilir. Harici (akne, cilt kanseri, bıçak kesiği vb.) veya dahili (iç organlarda görülenleri) olarak ayrılırlar. Yani akne lezyonu denildiğinde yağ bezlerindeki bir düzensizlikten kaynaklanan ciltteki fiziksel değişimden bahsedildiği anlaşılır. Akne lezyonlarının ciddiyeti comedon denen siyah ve beyaz noktalardan nodül ve kistlere kadar değişir.

Comedon (siyah ve beyaz noktalar)
Bunlar yağ foliküllerinin içindeki ölü hücreler, minik kıllar ve bazen bakterilerle tıkanmış yağ dokularıdır. Görüntüleri nedeniyle "siyah veya beyaz noktalar" olarak adlandırılırlar. Steril ortamda bir cilt uzmanı tarafından yapılmadıkça sıkılmamalıdırlar çünkü çok çabuk mikrop kapıp daha büyük sorunlara sebep olabilirler.
Papule
Cildin üzerinde hafifçe yükselti oluşturan küçük (5 mm veya daha ufak) ve sert lezyonlardır. Bazıları gözle görülmeyecek kadar minik olmasına rağmen dokunulunca pürüzlü bir his verir.

Pustule (sivilce)
Kubbe şeklinde, cerahatli (beyaz kan hücreleri, ölü cilt hücreleri ve bakteri içerir) ve hassas bir lezyon türüdür. Genellikle merkezinde bir kıl bulunur. Gelişerek kist halini almadıkça bu tür sivilceler genellikle iz bırakmazlar.

Macule (yara izi)ıyileşen bir akne lezyonunun geçici olarak bıraktığı kırmızımsı lekedir. Yassı ve genellikle pembemsi kırmızıdır. Geçmesi günler, bazen haftalar alır.
Cyst (kist)ıçlerinde beyaz kan hücreleri, ölü hücreler ve bakteriler gibi sıvı veya yarı sıvı maddeler bulunduran kesemsi lezyonlardır. Sivilceden büyük ve iltihaplıdırlar. Cildin alt tabakalarına kadar yoğun etkileri vardır, ağrı verebilirler ve çoğunlukla iz bırakırlar. Ne zaman dermatologa başvurulmalı?

Aşağıda sayılan durumlarda mutlaka dermatologla temasa geçilmelidir:

Reçetesiz satılan ürünlerle bir sonuca varamadıysanız,
Artık akne probleminiz hayattan aldığınız zevki etkiliyorsa,
Akne lezyonlarının dışında akne izleriniz de varsa,
Akne lezyonlarınız geniş ve ağrılıysa,
Akne lekelerin oluşmasına sebep oluyorsa.


Akne tedavisi


Akne tedavisinin amacı akne lezyonlarını yok etmek ve yenilerin oluşumunu önlemektir. Aknenin oluşumuna göre farklı tedavi yöntemleri vardır:
Sebum üretiminin azaltılması
Bir tür bakteri olan P.aknenin azaltılması
Cilt hücrelerinin dökülmesinin normale döndürülmesi
Farklı sebepleri tedavi etmek için bazen iki ya da daha çok akne ürünü kullanılabilir. Ancak bunu yaparken mutlaka dermatoloğa danışılmalıdır.

Kullanılan tedavi yöntemi ne olursa olsun dermatolog tarafından aksi söylenmedikçe uyulması gereken kurallar vardır:
Akne sıkılmamalı, kurcalanmamalıdır. Bunun yapılması aknenin dağılmasına ve cildin diğer bölgelerine yayılmasına neden olur.
Yüzün günde en az iki defa saf sabun ve suyla hafifçe temizlenmesi ve iyice kurutulması lazımdır. Ovuşturma cildinizi tahriş ederek aknenin daha kötü bir hal almasına neden olur.
Akneye neden olmayacak kozmetik ürünler kullanılmalıdır.
Kullanılan akne ürünlerinin cilde işlemesi için gerekli olan zaman unutulmamalıdır. Dermatolog veya eczacıya ürünün nasıl ve ne süreyle kullanılması gerektiği mutlaka sorulmalıdır.
Bazı akne tedavi ürünleri cildin güneş ışığı ve ultra viyole ışınlarına karşı duyarlılığı artırabilir. Güneşten korunmalı ve tedavi boyunca solaryumlardan uzak durulmalıdır.

Unutmayın: bir dermatologun çözemeyeceği akne problemi hemen hemen yoktur. Probleminizden daha kısa sürede kurtulmak için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
...Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Akne neden olur?

Normalde yağ bezlerin salgıladığı yağ deri yüzeyine çıkar. Ergenlik döneminde yağ salgısı artar. Yoğunlaşmış yağ kütlesi yağ bezi kanalını tıkayarak "komedon" denilen siyah ve beyaz noktaları oluşturur. Deride bulunan bazı bakterilerin de etkisiyle iltihap ortaya çıkar.

Kimlerlerde görülür?

Genetik, ırksal, hormonal, psikolojik faktörler kişinin akneli olmasında etkilidir. Bazı ilaçlar ve kozmetikler de akne yapabilir. Bazı meslekler akneyi etkiler. Sıcak ve rutubetli çevre akne için iyi değildir. Ergenlik çağındakilerin yüzde 80’inde farklı şiddetlerde akne vardır. Ergenlikten sonra da bazı kişilerde akne devam edebilir Kadınlarda adet kanamalarıyla ilişkili olabilir. Bazı hastalarda da özellikle kadınlarda yetişkinliğe kadar akne görülmeyebilir.

Diyetin faydası olur mu?
Çikolata, yağlı yiyecekler, kuruyemişler sık suçlanır. Ancak bilimsel olarak akneye neden olduğu ya da akneyi arttırdığı saptanmış bir yiyecek yoktur. Bununla birlikte sağlıklı beslenme herkes için olduğu gibi akneli hastalar için de gereklidir.

Akne neden tedavi edilmelidir?

Akne cildimizde ve psikolojimizde izler bırakabilir. En önemli tedavi nedeni bu izleri önlemektir. Aknenin cildimizdeki izlerinin tedavisi akne tedavisinden daha zordur ve yüzde yüz sonuç alındığı söylenemez. Tedavi sonucunda kişinin akneli geçireceği dönem kısalmış olur. Çünkü genelde ergenlik yüzündendir ve geçer denilen bu durumun ne kadar zamanda geçeceğini tahmin etmek zordur. Bazen yıllarca devam eder.

Sivilcede deriye sürülen ilaçlar ne zaman ve nasıl kullanılır?

Hafif ve orta şiddetteki akne tedavisinde çoğunlukla bu tür ilaçları kullanırız. Antibiyotik tedavisiyle birlikte de kullanılabilir. Kullanılan ilaçlar krem, jel, losyon, temizlik ürünleri şeklinde olabilirler. Krem tedavilerinin günde kaç kez ve nasıl uygulanacağı önemlidir.Çoğu sivilce kremi ciltte hafif kızarıklık, kuruma yapabilir. O yüzden çok fazla miktarda ve sıklıkta sürülmemelidir.

Ağızdan ilaç tedavisi ne zaman verilir?

Antibiyotik tedavisi harici tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda uzun süreli kullanılabilir. Özellikle adet bozukluğu ve tüylenme şikayeti olan bayan hastalar hormonal açıdan da incelenmelidir. Doğum kontrol hapı gibi ilaçlar bu durumlarda kullanılır. Retinoid tedavisi A vitaminine benzer bir ilaçtır. Diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen veya hızla iz bırakan akneleri olan hastalarda uygulanabilir.

Akne izleri nasıl tedavi edilir?

Akne izlerinde laser, dermabrazyon, kimyasal peeling, dolgu maddeleri, cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastaya göre kullanılacak yöntem değişir.


Lazer tedavisi kime yapılır?
Lazer tedavileri öncelikle izleri gidermeye yöneliktir. Akne tedavisinde kullanımıyla ilgili çalışmalar da vardır. Akne tedavi edildiğinde bazı hastalarda akne yerlerinde kalan kızarıklıklar ve deri yüzeyini bozan izler hastalar için büyük kozmetik problem oluşturmaya devam eder.

Lazerler nasıl etki eder?

Lazer sistemlerinin bazıları deride soyma yaparak etkili olurlar. 5–10 gün içinde deri yara olup iyileşir. Bir süre hafif bir kızarıklık olabilir. Bu lazerler iz, lekelenme, enfeksiyon gibi riskler nedeniyle sınırlı hastalarda deneyimli doktorlar tarafından uygulandığında başarılı olabilir.

Deriyi soyan lazerlerin uygulama zorluğu nedeniyle kullanımları çok sınırlıdır. Yeni lazer sistemleri bu açıdan çok avantajlıdır. Aslında uzun yıllardır kılcal damar tedavisinde kullanılan Pulse-dye lazer artık hafif ve orta şiddette sivilce ile birlikte olan kızarıklığın tedavisinde kullanılıyor. Ben de bu lazerle hastanın günlük yaşamını etkilemeden çok başarılı sonuçlar aldım. Bu lazerin ayrıca kollajen üretimini arttırıcı etkisi bulunuyor. Çöküklükler kabarıklıklar şeklinde oluşan izlerde de faydalı olabiliyor. Bu lazer FDA onaylı yurtdışında da çok kullanılan bir lazer çeşidi.


Pulse dye lazer tedavisi kolay mıdır?

Pulse-dye lazer tedavisi hastayı kısa sürede etkili ve güvenli bir şekilde görünüm açısından da memnun eden bir tedavidir. Tedavi süreci hastanın normal yaşamını sürdürmesini kısıtlamaz. Deri yüzeyini etkilemez. Birkaç gün sürebilen kızarıklık, morluklar olabilir. Kapatıcıyla kapatılabilirler. İşe, okula devam edebilirler.

Kaç tedavi seansı gerekir?

Sonuçlar 3–4 haftada alınmaya başlar. Genel olarak bir kaç seans tavsiye edilir. Her tedavi seansı 15–20 dakika kadar kısa sürer.

Tedavi ağrılı mıdır?

Hayır. Tedavi sırasında hafif bir rahatsızlık duyulabilir. Bu genelde bir lastiğin deri yüzeyine çarpması şeklinde bir histir.

Akne Tedavisinde yapılan yanlışlar nelerdir?

En önemli eksiklik hasta doktor iletişimidir. Hastanın akne hakkında fazla bilgiye sahip olmaması, hastalara yoğunluk içinde akne ve tedavi hakkında fazla bilgi verilememesi bir müddet sonra tedavinin yan etkiler nedeniyle ya da işe yaramıyor diye bırakılmasına neden olabilir. Bazı hastalar da ilaçları düzensiz kullanmakta bu yüzden de başarılı sonuç alamamaktadır. Akne tedavisi basamaklar halinde uygulanır. Mevcut tedaviye cevap alınamıyorsa bir üst basamağa geçilir. Bunun içinde genelde 4–8 hafta kadar beklemek gerekir.

Tedavi sonrası akne tekrarlarsa ne yapmalı?

Öncelikle akne geçse bile doktorla konuşmadan ilaçların bırakılmaması gerekir. Bu gibi durumlarda hastalığın tekrarlama riski daha fazladır. Bazı hastalarda akneler inatçıdır ve gerekirse tedaviler doktor kontrolünde tekrarlanabilir ve sonuç alınır.
Dr. Canan Savaş
Dermatoloji Uzmanı
 
Güneşin kurutucu etkisi ve iyotlu deniz suyu yazın akneyi aklımızdan çıkarır. Ama sonbahar ve kış, aknenin çoğaldığı dönemlerdir. Pek çok şey aknenin türüne bağlı olsa da, ultraviyole ışınlarının etkisi cildi kurutup, yağ üretimini düzenliyor. Bu yüzden sonbahar ve kış aylarında da solaryuma girerek aynı etkiyi yaratabiliriz. Gençlerde görülen akne, ergenliğin ilk dönemlerinde, vücutta gelişim ve değişimler başladığı sırada ortaya çıkıyor. Bu durum, bir dizi hormonal dengesizliğe bağlı. Doğal olarak bu gibi hormon dengesizlikleri yetişkinlerde de görülebiliyor. Örneğin, adet döneminde ortaya çıkan sivilceler bu tür bir dengesizlik sonucudur. Diğer bazı durumlarda ise, akne oluşumu, kortizon ya da B12 vitamini içeren ilaçlar, ya da dışarıdan uygulanan vazelin preparatları ve bitkisel yağların uzun süreli kullanımına bağlı.

TEMİZLİK NASIL OLMALI? Cilt temizliği, sabahları derinin salgılarını harekete geçirmek; akşamları ise, gözeneklerde birikmiş kir zerreciklerinden kurtulmak için mutlaka yapılmalı. Cildinizin haftada 2-3 kez, tüm yağ kalıntılarını alacak bir maskeye de ihtiyacı vardır. Aynı zamanda cildi derinlemesine nemlendiren bir maske seçmeye özen gösterin.

10 DAKİKALIK BİR BUHAR BANYOSU Haftada 1 kez, buhar banyosu hazırlayın: Gözeneklerin genişlemesini sağlayacağından, siyah noktalardan kurtulmanız kolaylaşacaktır. Başınızın üzerine bir havlu örterek, yarıya kadar kaynar su doldurduğunuz bir tencerenin üzerine eğilin. 10 dakika sonra, yüzünüzü kurulayın ve siyah noktaları sıkın. Bu işlemi yaparken, ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. Parmak uçlarınıza sargı bezi sarıp noktaları sıkabilirsiniz. Ama sıkmakta zorlanırsanız fazla üstelemeyin. Cildiniz tamamen kuruduğunda tekrar buhara tutun. İşlem sona erdiğinde yüzünüzü bir tonikle dezenfekte edin.

HERKES İÇİN GEÇERLİ ÖNERİLER Gençler arasında özellikle yaygın olan bu problemin çözümünde, cilt tipleri farklı olduğundan, kızların ve erkeklerin uygulaması gereken kürler de farklı. Ancak yine de, her iki cinsin de uyması gereken bazı kurallar var.

1. Doğru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanılmalı. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 günde bir, gözeneklerde biriken yağ ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.

2. Beslenmeye dikkat: Çikolata ve şarküteri ürünleri sivilce yapar görüşü, çok yaygın fakat çürütülmüş bir iddia. Son araştırmalar, beslenmenin akne üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta var: Meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostu.

3. İyi dinlenin: En iyi güzellik kürü uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek çok önemli. Özellikle gecede en az 7-8 saat uyumak şart. Uykunun hormonal aktiviteyi düzenlediği herkesçe biliniyor.

4. Ellerinizi yüzünüzden çekin: Cilde zarar vermeksizin yok edilebilecek siyah noktalardan farklı olarak, kançıbanları asla sıkılmamalı. Aksi halde, iltihaplı enfeksiyon, ardında bir yara ve iz bırakarak yayılabilir.

5. Uzmana görünün: Kış gelip de akneler belirmeden önce mutlaka dermatologunuzla görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız akne tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.

6. Bitki çayları da işe yarıyor: Her gün organizmayı temizleme özelliği taşıyan bir bitki çayı içmek cildinize faydalı olacaktır. Özellikle ıhlamur ve rezene içeren çayların çok yararını görürsünüz.

KIZLAR İÇİN BAKIM

Pudra ve allıktan uzak durun: Cildi çabuk sivilcelenenler makyaj yapmaktan vazgeçmeli. Tabii biraz rimel ve bir parça ruja değil sözümüz. Herşeyden önce, hijyenik nedenlerle allık ve pudra kullanmaktan vazgeçmeli: Zaten aşırı salgılanan yağ ile dolmuş gözenekler, makyaj malzemeleri kullanılınca iyice tıkanıyor. Bunun yanında, estetik bir neden de var: Makyaj, kusurları gizlemek yerine çoğu kez daha da belirginleştiriyor.

Az yağlı bir fondöten seçin. Makyajsız yapamayanlar hafif bir fondöten kullanabilir. Ancak, yağlı ciltler için özel olarak geliştirilmiş, siyah nokta oluşumuna neden olmayan (gözeneklerde birikecek madde içermeyen) bir malzeme seçilmeli.

Akne ve aşırı kıllanma: Akne yanında aşırı kıllanmadan da şikayet eden genç kızlar, antiandrojen hormonlar içeren doğum kontrol haplarından faydalanabilir. Ancak bu hapların 16 yaşın altındakilerce alınması sakıncalı olacaktır.

ERKEKLER İÇİN BAKIM

Hijyene daha fazla özen: Ergenlik çağındaki erkekler, katıldıkları sportif faaliyetlerin yoğunluğu yüzünden, yaşıtları olan kızlardan daha fazla terlerler. Bu bakımdan, hijyene özel bir önem vermeleri şarttır. Terlemenin ardından yüzün mutlaka yıkanması ve akneye karşı dezenfektan uygulanması gerekli.

Erkeklere özel kozmetikler: Bazı ilaç firmaları, akne tedavisi ilaçlarında, kızlar ve erkekler için ayrı formüller uyguluyor. Genç kızlara uygun olan ilaçlar daha hafif. Erkeklerin kendileri için hazırlanmış formülleri kullanmaları daha iyi sonuç veriyor.

Sık sık tıraş olun: Sakal uzamaya başladığında, kıllar, akne iltihabının artmasına neden olabiliyor. Bu yüzden sık sık tıraş olmak gerekli.

Tıraş sonrası bakım: Kullandığınız after shave parfüm içermemeli. Akneli cilt, after shavelerin içerdiği alkole karşı oldukça duyarlı. Akne kremlerinde az miktarda bulunan alkol, cildin pul pul dökülmesine ve kurumaya neden olabilir. En iyisi alkolsüz tonikleri tercih etmek.

Akne artık sorun değil

Aknelerin ilginç bir öyküsü var. Genellikle ergenlik çağındaki erkek ve kızların yüzleri sivilcelerle doluyor. Özellikle de delikanlı adayları tam karşı cinse ilgi duymaya başladıkları dönemde yüzlerinde beliren sivilceler yüzünden sıkıntı çekiyorlar. Ergenlik çağı sivilcelerine o dönemde vücuttaki hormon dengelerinin değişmesi neden oluyor. Akneler, yetişkinlerin de de en büyük sorunlarından biri. Yüzde, boyunda, omuzlarda ve sırtta çıkan sivilcelerden kurtulmak elbette mümkün.

Aknelerin oluşmasında yağlı cilt ve bakteriler etkili. Bu nedenle, aknelerden yakınan bir kişinin öncelikle hayvansal yağlardan uzak durması gerek. Bu arada bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklere ağırlık vermeli. Yağ ve şeker miktarı fazla olan hazır yiyecekler, akneleri çok iyi besler. Derinin doğal koruyucu yağı olarak bilinen sebumun üretimini azaltır. Çikolata, dondurma, sosis ve dondurulmuş hazır et yemekleri aknelerden yakınan kişiler için zararlı. Buna karşılık bol bol yeşil sebze ve narenciye türü meyveler yenmeli. E vitamini alabilmek için de sıvı yağlar kullanılmalı.

Hormon dengesi

Aknelerin hormon dengesizliğinin bir sonucu olduğunu belirtmiştik. Vücuttaki hormon dengesini düzene sokmak için her gün lahana yenmeli. Bu sebze ayrıca bakterileri öldüren sülfür içerdiği için de aknelere karşı güçlü bir savunma silahı sayılıyor. Mango, kiwi ve ananas gibi tropikal bölge meyveleri de çok yararlı. Tuz katılmamış sebze suları, çiğ meyve ve sebzeler ve salatalarla beslenilmeli. Akne ciddi bir sorun olursa mutlaka bir deri uzmanına baş vurulmalı. Ancak gerekli önlemler alınırsa, aknelerden doktor tedavisine gerek kalmadan kurtulmak mümkün.

Tedavi mümkün

Cilt uzmanları, aknelerin her zaman tedavi edilebileceği kanısındalar. Aknelere karşı kullanılan antibiyotikler yararlı oluyor. Ancak rasgele bir antibiyotik kullanmak yanlış. Cilt uzmanının önereceği antibiyotikler etkili olur. Ayrıca cilt uzmanları, hormon ve A vitamini alınmasını önerebilirler. Yiyeceklerin aknelerin kesin nedeni oldukları iddia edilemez. Ama çikolata yedikten sonra yüzde sivilceler çıkarsa, yiyeceklerin de akne nedenleri arasında sayılması gerektiği söylenebilir.

Sizi aynalara küstüren o minik sivilcelere savaş açın. Pahalı kozmetik ürünleriyle değil basit önlemlerle bu sorundan kurtulun. Doğru önlemleri alırsanız, o sivilcelerden eser kalmayacak.

Savaşa başlayın

Aknelere karşı savaş açıldığı zaman şunlara dikkat edilmeli:

Her gün 500 mcg A vitamini alınmalı. Kızlarda Adet öncesinde ortaya çıkan aknelere karşı da adet kanamaları başlamadan 10 gün önce, her gün düzenli olarak 50 mg B6 vitamini alınması doğru olur. Bu arada cildi çay ağacı yağıyla temizlemeli ayrıca bir kase yoğurda bir çay kaşığı deniz tuzu ilave ederek bu karışım cilde sürülmeli. Banyodan ya da duştan sonra vücut sırt fırçası ya da keseyle temizlenmeli. Güneşin zararlarından söz ediliyor ama aknelere karşı güneş banyosunun son derece yararlı olduğunu belirtelim. Güneşteki mor ötesi ışınların akneleri yok ettiği biliniyor.
__________________
 
arkadaslar otuz yasima kadar cildim bebek gibiydi.su an iki senedir sadece cene bölgemde inanilmaz derecede iltihapli akne oluyor gitmedigim dr,kullanmadigim ilac kalmadi ama sonuc hüsran.kalici bir sonuca ullasmam icin lütfen acil yardim.valette d.k.hapi kullaniyorum 6.günümdeyim bakalim ne olacak
 
bende eskiden aşırı derecede akne vardı siyah noktalar da cabası..doktorum imex kremi vermi 3 aydır kullanıyorum ve inanın kullandığım ilk gunun sabahı aynaya inanamadım..neredeyse hepsi bir anda gitmişti..sonralarda az az çıkmıştı ama kesnlkle mükemmel bişey..hala kullanıyorum ve çok memnunum..akne problemi olan arkadaşlarıma öneririm.tabi ilk önce doktora sorulmalı nolur nolmaz:)
 
arkadaşlar, sivilce problemi bizde aileden geliyor. bir teyzem 50 yaşında halen bazen tek tük sivilcesi çıkar. bir kuzenim roaccutane tedavisi oldu onunkiler bitti. büyük ablam da aynı tedaviden oldu ama tedaviden sonra cildi bebek gibiydi, sonra cildi biraz kendini bıraktı gevşedi. en küçük ablam ve ben de bir çok doktora gittik. kardeş olduğumuz halde sivilcelerimizin yapısı farklı. bana iyi gelen ona iyi gelmiyor. ona roaccutane tedavisi verildi. fakat benim için sivex, imex, gibi bir çok ilaçlar değiştirilerek tedavi yapıldı bir sonuç alamadım. dönemsel olarak, adetten bağımsız çıkıyor benimkiler. çocuk da değilim,25 yaşındayım. bir yaşlı eczacının kendi yöntemleriyle yaptığı ilaç tavsiye edildi. içindeki maddeleri götürüp cildiye doktoruna gösterdim. sana verilen ilaçlardaki maddelerle aynı, ezip içine koymuş gibi düşün dedi. kullansan da bir zararı olmaz deyince rahatladım. kremi kullandım. kremden 3 gün sonra yüzüm çok ufak sivilcelerle kabardı, daha doğrusu kabuk kabuk olup dökülüyor. sonra yavaş yavaş geçiyor ve cilt kendine geliyor. o kadar çok kişiden "harika olmuşsun" sözünü duydum ki. şimdi 2-3 ayda bir kremi 1 kere kullanıyorum, dökülüp düzelince tekrar, çünkü lekelerin de derin temizliği lazım, gderek azalıyorlar. inşallah tamamen yok edeceğim bu konuyu. biraz uzun oldu ama :utangac:
 
Son düzenleme:
arkadaşlar, sivilce problemi bizde aileden geliyor. bir teyzem 50 yaşında halen bazen tek tük sivilcesi çıkar. bir kuzenim roaccutane tedavisi oldu onunkiler bitti. büyük ablam da aynı tedaviden oldu ama tedaviden sonra cildi bebek gibiydi, sonra cildi biraz kendini bıraktı gevşedi. en küçük ablam ve ben de bir çok doktora gittik. kardeş olduğumuz halde sivilcelerimizin yapısı farklı. bana iyi gelen ona iyi gelmiyor. ona roaccutane tedavisi verildi. fakat benim için sivex, imex, gibi bir çok ilaçlar değiştirilerek tedavi yapıldı bir sonuç alamadım. dönemsel olarak, adetten bağımsız çıkıyor benimkiler. çocuk da değilim,25 yaşındayım. bir yaşlı eczacının kendi yöntemleriyle yaptığı ilaç tavsiye edildi. içindeki maddeleri götürüp cildiye doktoruna gösterdim. sana verilen ilaçlardaki maddelerle aynı, ezip içine koymuş gibi düşün dedi. kullansan da bir zararı olmaz deyince rahatladım. kremi kullandım. kremden 3 gün sonra yüzüm çok ufak sivilcelerle kabardı, daha doğrusu kabuk kabuk olup dökülüyor. sonra yavaş yavaş geçiyor ve cilt kendine geliyor. o kadar çok kişiden "harika olmuşsun" sözünü duydum ki. şimdi 2-3 ayda bir kremi 1 kere kullanıyorum, dökülüp düzelince tekrar, çünkü lekelerin de derin temizliği lazım, gderek azalıyorlar. inşallah tamamen yok edeceğim bu konuyu. biraz uzun oldu ama :utangac:



arkadaşım keşke eczacının tavsiye ettiği kremi bizimle de paylaşsaydın..çok dua alırsın valla bana iyi gelirse ;)
 
arkadaşım keşke eczacının tavsiye ettiği kremi bizimle de paylaşsaydın..çok dua alırsın valla bana iyi gelirse ;)

ilacın adı etiketi yok arkadaşım, olsa yazmaz mıyım.fiyatı hatırladığım kadarıyla 10-15 ytl olan bir ilaçtı.konak eczanesinde. içeriğini de yazdırıp götürüp doktora sormuştum üzerinde yazmadığı için.

önceki mesajımı yazdığım günlerde kremi kullandım. bendeki etkisi pıtır pıtır tek tek çıkan sivilcelerin hemen çıkması ve kabuk bağlaması şeklinde oldu. cilt içindekileri birden çıkarıyor bir bakıma. ama benim için önemli olan eski sivilce izlerinin kırmızı kırmızı yanaklarımda ve atnımda durmasıydı. buna iyi geldiği için 2-3 ayda bir 1 kere sürüyorum. çıkan sivilceler hemen kuruduğu için her sabah buğday yağı sürüp, bir süre bekledim, sonra yıkayıp nemlendiriciyle rahatlattım. gün içinde kurudukça yıkadım ve kremledim. 4-5 gün dışarıya çıkmıyorum, adana çok sıcak, güneşli olduğu için sivilce tedavisindekiler asla güneşe çıkmamalı. adanada tanıdığınız varsa sordurun derim.

umarım faydalı olabilmişimdir.
 
bende akne yüzünden tedavi gördüm tedaviden önce denemediğim maske kalmadı ama hiç biri işe yaramadı sonunda dermatoloğa gittim ve ancak öyle kurtulabildim şu anda tedavim bitti ama hala arada sırada yüzümde akne çıkıyor onlar içinde cleocin-t adlı bir ilaç kullanıyorum gerçekten işe yarıyor bu ilacı akne çıkmaya başladığında çıkan yere sürüyorsun ve çıkmasını engelliyor tavsiye ederim
 
kızlar oğlum tektük çıkan akneleri için AKSİL_5 diye bir akne tedavi edici krem kullanıyor
akneleri hemen geçiyor aklınızda bulunsun
 
mrblar . bnde deneyimlerimi paylasmak istedim :) bi ara okadar cok takıyodum ki bu sivilceleri oofffffffff :( bnm öle asırı iltihaplı aknem falan olmadı allaha sükür ama minik ve kızarık cene bölgem falan baya artmıstı , stresten oldu bide abur cubur var tabi :) elleza salyangoz kremini denedim bn sadece yatıstırıyo gecirme gibi bi etkisi yok onun yerine ucuzları tercih edilebilir acıdım verdigim paraya valla . evde pudura ve kolanya karıstırıyodum onu sürüyodum sonra maskeler yapıyodum falan . taktıkca daha cok cıkıyolar bide . sonra bi ara unuttum bn bunları güzel bi yüz temizleme jeli bide bepanthen aldım . bide evde salatalık suyundan tonik yaptım . sabah aksam yüzümü yıkayıp salatalık suyu tonigimi arkasından bepanthen kremimi sürdüm . inanın süper etki yaptııı :) . bepanthen zararlı falan diyolar ama alakası yok ciltte cok önemli bi sorun olmadıktan sonra kullanın diyo eczacılar . yaraya sürülüyo yani ne zararı olabilir ztn . neyse bide sunu sölim bu dönemlerde kalın fondötenler kullanılıyo ki aynısını bnde yapıyodum daha iyi kapatıyo diye yapmayın rengi biraz daha koyu ince fondötenler kullanın bn öle yaptım . uzun oldu amam işe yarar diye yazdım :):) hepinize sevgilerrrrrrr
 
Kızlar ben de imex kullanıyorum. Çok güzel bi İlaç+ Krem.Antibiyotikli. Gece sürüp yatın sabah kalktığınızda sivilceyi kurttuğunu göreceksiniz. Tavsiye ederim
 
imexi akadasım kullanıyodu etkisini baya görmüs ama bnde pek ise yaramadı ama fazla kullanmadım bn ondan sanırım :S imex ayrıca fondöten görevinide görüyo sanırım .
 
Ya kızlar ben clean and clear siyah nokta temizleyici kalıbını kullanıyorum kullanmaya başladığım günden beri kullandığım yerdeki sivilceler inanılmaz derecede arttı acaba kullanmaya devam etmeli miyim ? Yoksa bırakmalı mıyım ? Bu geçicidir diye düşünüyorum ama siz neler söyleyeceksiniz yardımlarınızı bekliyorum
 
arkadaşlar,
her şeyde olduğu gibi bu konuda da doğal şeylerden de yararlanmak, destek almak en iyisi olacaktır. ben son zamanlarda yeşil çay içiyorum. cildime olan etkisi iyi yönde. (sallama olan çayları tercih etmiyorum, doğal olsa bile kokusu hoş olmuyor yeşil çay konusunda. çaykurun teneke kutuda bergamut aromalı hoş kokulu yeşil çayını tercih ediyorum. çalıştığım yerde demleme imkanım yok, 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kadar atıyorum, güzel de oluyor, canlandırıyor insanı)

Bir diğer önerim de maden suyu. maden suyunu bir ufak şişeye koyup sabahları yüzü yıkadıktan sonra onunla silerseniz o da güzelleştirecektir. internette bu konuda çok bilgi var, özet olarak ve ilaç kullananlara destek için doğal ilaçlar. geçmiş olsun...
 
çalışmayan sindirim sistemi,düzensiz menturasyon oldugu sürece akneden kurtulamayacagımızdan haberiniz olsun toksin birikmiş kirli kolon ilk cilde kusuyor onun için bitki çayları,kuru kayısı vs düzene konulan metabolızmada sebum salgısı aza iniyor dolayısıyla akne oluşmuyor sivilce izleriyle mücadele daha kolay oluyor bir de ne yapıyorsak düzenli yapmak takip etmek çok önemli enazından ben öyle yaptım günlük 1,5litre demlenmiş ot çaylarını içiyorum üzerine dogal tonik hesabına pamukla çayı yüzüme de uyguluyorum artık tek bir aknem yok
 
canlar sivilceye en iyi ilaç limondur...
bir pamuğun üstüne limon sıkın.
onu sivilce üstüne bastırın iyice yayın sivilceye.
5 dakika sonra yıkayın..
sivilcelere ve ilhitaplara karşı birebir.
 
Arkadaşlar hepınıze merhaba öncelikle aranıza yeni katıldım.Benimde sikayetim sivilelerim 1.5 aydır tedavi uyguluyorum yani doktorum konturolunde tabiki ama bende sabırsız olanlardanım sanırım ınanın cevremde gordugum her guzel yuze ya benım nıye bole degıl dıye ısyankar olmuş durumdayım.Kullandım ılaclarım sabun olarak ımex antibiyotik olarak azeltin krem olarak benzamıcn ve aknelce etkılerını su son bır haftada dahada gordum ama ınanın işkence ceker gıbı benzamıcn krem cok yakıyo ama ta derının altına kadar ındını hıssedebılıyosunuz cok canım yanıyo ama sabredıyorum ınsallah duzelıcek her ay konturole gıdyorum ve bırayın sonundakı konturolde doktoruma benım sıvılcelerım gecmedı dedım ve doktorum bana sen nıye sabırsız davranıyosun 3 ay ıcınde etkısını gosterecek dedı sabılı olucaksın dedı sunda suratım gerık soyuluyo pul pul ama yuzumdekı duzelme gozardı edılemez.Benım sızlere tavsıyem oncelıkle bır doktora basvurmanız ve ona gore hareket etmenız unutmamalıyız kı herkesın cılt yapısı farklı bana ıyı gelen sıze ıyı gelmeyebılır ve allah korusun gerı donusu olmayan yan etkıler yapabılır.Benım yapmadıgım bıtkısel yontem macunlar kalmadı sonra ondan bundan duydugum cılt kremlerı surdum ama hıcbır etkı gormedım ve en sonunda doktora gıtmeye karar verdım ve cok sukur kı benım sıvılcelerım stresle alakalı olan cınsındenmıs cunku sıvılcenın bır cok nedenı olabılır yanı kımınınkı karacıgerınden kaynaklanabılır dedım gıbı benımkı stresle alakalı sımdı stresten uzak durmaya sıgara ıcmemeye cabalıyorum ve sabırlı olmayı denıyorum umarımkı benımde yuzum bırgun ozendım o puruzsuz yuzler gıbı olacak yuzumdekı gelısmelerı sızınle paylasacagım umarım herkes ıstedı yuze kavusur..
 
Arkadaslar mrb, benimde cildim yaglı oldugu için akne problemim var maalesef bu yüzden cildime nemlendirici krem kullanamıyorum. şimdiye kadar bir çok yüz yıkama jeli kullandım cildime en iyi gelen ürün sebamed oldu tavsiye ederim... akne içinse benzamiciyn kullnıyorum üç gün kullanmak yetiyor üç gün içinde akneleriniz kayboluyor. ama cok az kullanılması gerekiyor tavsiye ederim özellikle yağlı ciltlere..
 
arkadaşlar bende halamın zoruyla marmariste bu konuda uzman bi doktora gittim tedavi aşamalarını yazayım size ; önce
buhar yaptı yüzüme
sonra bu sivilceleri eldivenli eliyle sıktı
sivilce kalıntılarını ince bi seffaf hortumla cektirdi (elektrik çarpması gibi oluyo )
asit sürdü yüzüme her tedavide miktarı ve bekletme süresi değişiyor ( nasıl yaktı anlatamam )
asiti sildikten sonra özel bi krem sürdü ve bunu demir bi aletle yedirdi
sonra yüzüme değişik maddeler karıstırarak peeling yaptı 20 dk bekletti bunu özel bi süngerle sildi iğrenç kokan bi tonik bir tane temizleme jeli ve gece gündüz kremi verdi...

sonuç ; kabuk bağladı herkes yüzüne noldu kazamı yaptın die soruyodu gittiğim kuaför yüzün böle olcağına keşke sivilceli kalsaydın diyodu bunlar psikolojiyi olumsuz etkiliyo tabii...bide her hafta sonu gidip gelmek 4 saat yol acayip yorucu oluyodu tedaviyi yarım bıraktım...yaptırdığım kadarıyla baya etkisi oldu bide doktor sivilceleri temizleyip iğneli tedaviye geçicez diyince ben kaçtım o haftadan sonra hiçç gitmedim :) iğne fobim yüzüne oldu birazda ama size tavsiyem uzman bi doktora tedavi olun ve benim gibi yarım bırakmayın
 
Back
X