Aklıma karpuz kabuğu düştü bir kere

Memurlar, öğretmenler arasında olan bir durum çünkü öyle arada bir gidilmiyor. Komşu ilçede diyor en az gidiş geliş 80-100 km den bahsediyor muhtemelen. Az bir menlağ değildir, servise dolmuşa da aylığa vurunca belli bir miktar tutar, aynını ya da benzerini işte arkadaşına verir. zamandan ve konfordan kazandırır kullanana; diğerine de maddi katkı. Ben de çok kullandım köyde çalışırken bu yöntemi. Konusu u unuttum arkadaşın da insanlar garipseyince anlatmak istedim 🙃

Şöyle oluyor ilçeye gidip gelirken masraflar paylaşılır, sürekli olan bir durum olduğu için

bende senelerce milleti taşıdım kimseden parada almak aklıma gelmedi
Ama şimdi mazot benzın fıyatları ortada ,ınsanlar arabalarını baglıyor ..
Gidecegi yere uzak dıye aracla gıtmek ıstemeyenler oluyor
Bu ilçeymiş sonucta bir gün olur iki gün alırsın ama servıs gıbı hergün al gerı getır tabi bir ucretı olmalı yakıtı karsılamalılar

Bir arkadas 3 4 veli cocuklarını devamlı goturen veliye ..hem haftalık yol ucretı hemde haftada bır arabanın temızlık parasını verıyorlarmıs

Ben yapamam yapmadımda .. yıllarca herkesı heryere tasıdım
Ama cok mantıklı sonucta hergun goturemem
Rast gelır alır gıderım o başka..
herkes boyle yapmalı bencede

Kızlar yanlış anlaşılmak istemem,ben kesinlikle kınamıyorum hatta yanlış anlamış da olabilirim.
Şöyle- zaten kendim için gideceğim yol üzerinden inecek arkadaşım var ise nasılsa yolumun üstü diye para almazdım demek istedim.
Kesinlikle 80-90 km başka ilçeye götür getir olduğunu düşünemedim.
öyle bir durumda yeni almazdım para ama taşımazdım da.kusura bakma canım ya o taraf bana ters veya uzak derdim sıyrılırdım işin içinden sanırım :KK50:

Kadın benzin harcıyor, kaç km bilmiyorum ama arabayı yola vuruyor… sinemadan çıkışta eve bırakmak değil ki bu, günde iki kereden bahsediyoruz. Hani samimi arkadaşındır, ya da birbirinizin arabasıyla sırayla gidilir anlarım. Şu durumda profesyonelce davranın zamanında ücreti alın. Hele böyle iki yakınlık görünce palazlanan tiplerle mesafeyi bozmamak lazım
O değil bana ücret alıyorum diye kızan arkadaşlar bu arabanın sigortası var yıpranma payı var geçen arıza açtı 3 bin tl gitti muayenesi var bi sürü masrafı var saysam onlardan aldığım ücret bunların hiç birini karşılamıyor ancak benzinime ortaklar sadece araba lastik patlasa kim ödeyecek ben

Afedersiniz ama ben galiba hayatta geri kalmışım. Ücret aldım ne demek? Yani yolunuzun üstü iş arkadaşınızdan bayağa bayağa para mı alıyorsunuz? Korsan taksi misiniz ki bilemedim ben alamazdım herhalde. Bunun doğrusu nedir onu da bilmiyorum yani para alamazdım.
Hem de dolmuş zamları ile falan kıyaslıyorsunuz😳
İlçede köyde çalışan öğretmenler arasında gayet olan bir şey. Şaşırmayın bence.
Ben de köyde çalışırken aracım yoktu, başka bir hoca grubu ile gidip geldim. Çünkü otobüs de yoktu oraya, vardı da bir sabah bir akşam onlar da mesaiye uymuyordu. Ben de teklif ettim, hocam nasıl uygun görürseniz dedim. Ama o zaman saat ücreti çalışıyordum, yaşım da küçüktü. Hoca da babacan biriydi, aldığın sana yeter zaten demişti. :KK53:
Şimdi buradaki herkes aynı maaşı alıyor, kim başka birine sponsor olmak istesin ki durduk yere? Gel ben seni bedava süresiz kere götüreyim demez yani kimse. Benzin de pahalı malum, en azından yol parasına ortak olunursa çift taraflı fayda olur.

Kızlar yanlış anlaşılmak istemem,ben kesinlikle kınamıyorum hatta yanlış anlamış da olabilirim.
Şöyle- zaten kendim için gideceğim yol üzerinden inecek arkadaşım var ise nasılsa yolumun üstü diye para almazdım demek istedim.
Kesinlikle 80-90 km başka ilçeye götür getir olduğunu düşünemedim.
öyle bir durumda yeni almazdım para ama taşımazdım da.kusura bakma canım ya o taraf bana ters veya uzak derdim sıyrılırdım işin içinden sanırım :KK50:
Her gün 60 km getir götür yapıyorum aynı kurumdayız üç beşin hesabını yapacak olsam güzergahımı değiştiğirp evine kadar bırakmam ki bu bile vakit kaybı benim için o bekar benim evde annesini özleyen bir çocuğum bar var

İlçede köyde çalışan öğretmenler arasında gayet olan bir şey. Şaşırmayın bence.
Ben de köyde çalışırken aracım yoktu, başka bir hoca grubu ile gidip geldim. Çünkü otobüs de yoktu oraya, vardı da bir sabah bir akşam onlar da mesaiye uymuyordu. Ben de teklif ettim, hocam nasıl uygun görürseniz dedim. Ama o zaman saat ücreti çalışıyordum, yaşım da küçüktü. Hoca da babacan biriydi, aldığın sana yeter zaten demişti. :KK53:
Şimdi buradaki herkes aynı maaşı alıyor, kim başka birine sponsor olmak istesin ki durduk yere? Gel ben seni bedava süresiz kere götüreyim demez yani kimse. Benzin de pahalı malum, en azından yol parasına ortak olunursa çift taraflı fayda olur.
Mazot fiyatları malum ev geçindiriyoruz kimsenin artık bedavaya götürecek durumu yok benim kızdığım ilçe zam yaptığında koşa koşa bana haber eden vicdanlı arkadaşım bu sefer haber etmedi ki artık kendi para vermiyor araba aldı yanımıza yeni katılan bayan veriyor sadece bun duyduğu halde sustu bugün ben duyunca da bilmiyormuş gibi yaptı meğerse haberi varmış güvenim o yüzden sarsıldı sinsilik hissettim 😞

Bu sistem ilçede, köyde çalışan memurlar arasında hep vardır. Dolmuş parası değil de aylık benzin tutarı hesaplanır, kaç kişiyse bölünür. Hem zamandan hem paradan tasarruf olsun diye. Ben 9 sene önce atandığımda da vardı bu. Neyse ki hiç dahil olmadım. 😁
Eşime sordum, dolmuşa endeksli hesaplayanlar da varmış. 😁 Onlar da ilçeye giderdi ama herkesin arabası vardı. Tabii hepsinin arabası olsa bile 3-4 ayrı arabada birer kişi gitmek yerine millet toplanıp her hafta birinin arabasıyla giderdi.

Benim eşimde giderken bir iki kisiyi götürüyor. Ama onlar arabaya gaz alıyor daha iyi oluyor. Para istemek zor He gaz teklifini de kendileri yaptı. Esim petrole çektiğinde onlar ödüyordu bazen öyle böyle geçinip gidiyorlar 🤣🤣

Ben de yapmam aldığı da yol parası değil ki belki yol 100 lira tutuyor 10
Lira alıyor ben öyle anladım
Mesela ilçe ücreti 50 ise biz 40 alıyoruz aşağı zaten yani bir de tavır çekiyoruz aylarca kendi arabamla götürdüm ben bunu kimse almazken demem o ki araba aldı yeni bayan geldi değişti ufak plan peşinde olan o aylarca yükünü çektim ben güzergahımı çok ters olduğu halde aldım onu

Yeni gelen kişiyle daha samimi olup size tavırları değişip üstüne bir de yeni arkadaşa kiyamadiği için zam yansıtmamak için size haber mi vermemiş kırıldığınız noktayı anlamak için soruyorum

Eşime sordum, dolmuşa endeksli hesaplayanlar da varmış. 😁 Onlar da ilçeye giderdi ama herkesin arabası vardı. Tabii hepsinin arabası olsa bile 3-4 ayrı arabada birer kişi gitmek yerine millet toplanıp her hafta birinin arabasıyla giderdi.
Biz de şimdi bir hafta benim bir hafta onunki ile gidiyoruz ama konu şu ki arabayı yokken bu ücret arttığını duyunca koşa koşa söyledi bana hak geçmesin zamlı fiyattan vereceğim dedi şimdi duymuş salağa yattı neden işte aklıma soru işareti düştü kendisine sormadın mı diyeceksiniz sordum bugün kafam çok dağınık unuttum dedi böyle hak hukuk konusunda bu kadar hassasken unutmuş ?!

Mesela ilçe ücreti 50 ise biz 40 alıyoruz aşağı zaten yani bir de tavır çekiyoruz aylarca kendi arabamla götürdüm ben bunu kimse almazken demem o ki araba aldı yeni bayan geldi değişti ufak plan peşinde olan o aylarca yükünü çektim ben güzergahımı çok ters olduğu halde aldı
Ben sizi haklı buldum

Öğretmenlerin kutsal dolmuşu:) Dolmuş parasına kimsenin getir götürünün yapıldığını duymadım. Genelde araç sahibi ve araç kullanan kişi kendini dahil etmez, aylık yakıt masrafı belirlenir ve araçta kaç kişi taşınıyorsa bölüşülür. Genelde de dolmuş ücretinden fazla çıkar bu rakam tabi arkayı üçlemezseniz:). Neredeyse evinden alıp evine bırakıyorsun çünkü. Beklemek yok vs. Siz bir kişi de taşısanız dört kişi de aynı rakama anlaşmışsınız.
Ufak rakamlara takılacaksanız yapmayın bu işi ama siz de zarar edersiniz. Söylemeye kavga etmeye değmez. Bence esas takıldığınız bir haftalık dolmuş artışı değil yol arkadaşınızı kaybetmiş olmanız. Araç serviste diyip onlarla gidin :) daha ucuza gelir:)

Yeni gelen kişiyle daha samimi olup size tavırları değişip üstüne bir de yeni arkadaşa kiyamadiği için zam yansıtmamak için size haber mi vermemiş kırıldığınız noktayı anlamak için soruyorum
Kırıldığım nokta zam geldiğini duyalı bir iki hafta olmuş iş yerinden bi arkadaş dedi biz konuştuk zam geldiğini duydu o dedi bugün ben tesadüf öğrendiğimde hiç bilmiyormuş gibi yapması bu kadar hassas iken bu konuda
Bu nasıl bi ticaret ya bide zam yapıyorlar 😂
neden yapmayalım hanımefendi su mu yakıyor bu araba ultra zenngin değiliz alt tarafı devlet memuruyuz

Biz de il merkezinden ilçeye yıllarca arkadaşların arabası ile toplu gidip geldik.Biz de birlik oranında zam yaparak öderdik. Hem arkadaşın benzinine katkımız olurdu hem de dolmuştan daha konforlu gider gelirdik. Para almak aklıma gelmezdi diyen arkadaşlara söylüyorum. Benzin 40 liraya dayandı. Arabaya binen dolmuşa binse de o parayı verecek. Hem birlikte gidiyorlar hem de arkadaşının yakitina destek oluyor. Bedava serviscilik nerede var?
Dolmuşla gitmek rezillik biz yarım saate giderken dolmuş bir saat sıkış tepiş bana çevremde herkes diyor hem araba konforunda gidecek hem de az para alacam diyor millet

Ah ekonomi ne hale getirdi insanlari ya
Şu zamana kadar eminim bu şekilde yaşamadığınıza.
2000' li yıllarda ilçeden kasabaya giderken dört öğretmen arkadaş, arabası olan diğer öğretmene haftalık ücretimizi verirdik yalnız otobüs beş liraysa biz on lira toplardik. Bu gelenek eskiden beri var.

Memurlar, öğretmenler arasında olan bir durum çünkü öyle arada bir gidilmiyor. Komşu ilçede diyor en az gidiş geliş 80-100 km den bahsediyor muhtemelen. Az bir menlağ değildir, servise dolmuşa da aylığa vurunca belli bir miktar tutar, aynını ya da benzerini işte arkadaşına verir. zamandan ve konfordan kazandırır kullanana; diğerine de maddi katkı. Ben de çok kullandım köyde çalışırken bu yöntemi. Konusu u unuttum arkadaşın da insanlar garipseyince anlatmak istedim 🙃
Bir öğretmen olarak katılıyorum yorumunuza. Biz de bu yöntemi çok uyguladık. Okul servisi olmadığı zamanlarda araçları olanlar götürüyor, diğerleri de aylık tutarı veriyordu. Herkes eşit ücret veriyordu. Bana garip gelmedi o yüzden

X