Konu eski ama yorumlamak istedim; konuda geçen bisiklet üç tekerli plastik bisiklet sanırım ve yerde halı da varsa, büyük ses yapacağını zannetmiyorum.
Saat 12 demiş, bu gayet medeni bir saat; biraz abartıldığını düşünüyorum.
Pandemi sebebiyle, çocuklar belli saatler harici eve tıkılıyor artı hafta sonlarını da evde geçiriyorlar. 3 tane 4 buçuk yaşındaki erkek çocuğundan bahsediyoruz, zaptı zordur, kural getirip uygulamak da. Teoride yazdıklarımız gibi olmayabiliyor pratikte çocuklara ev içinde sınır getirmek, hele pandemi zamanı. Yani konuda şu kadını canhıraş yereceğiniz bir hal yok. Çözüme yönelik yazı da pek göremedim nadiren çıkmış, varsa yoksa "Normal olmayan sizsiniz bla bla" bir kavga. Noldu, komşuyu kurtardınız mı gürültüden?
Konu sahibi, komşunuzun durumu da ortada, yok eve ambulans geldi kavga ettiler de kendi ayıpları da... Ne yaşandı, nasıl oldu bilemezsiniz, önünüzde 3 oğlunuz var, yarın öbür gün sizin eve de bir tartışmada ambulans gelir bir şey olur, bunlar ayıplanacak şeyler değil.
Alt katın çocuklar sınava hazırlanıyormuş, bu bilgiye sahipsiniz, stresli bir dönemdir, insan yıpranır ve ufak bir çıt sesine dahi duyarlı hale gelebilir. Bunu da anlamak lazım, bir arada bir apartmanda yaşıyorsanız, karşılıklı olarak birbirinizin hayatını kolaylaştırabilmeli, daha çekilmez hale getirmemelisiniz. İnsanlık böyle bir şey.
Komşunuzla konuşun, çocukların ders çalışma saatlerini ve odalarını öğrenin ki kadın da sizden ricada bulunmuş vaktinde. Ona göre çocuklarınızın bisiklet saatlerini kurala bağlayın, çocuklarınızı alt kattaki gençleri tanıştırıp "Bakın bu abi/abla ders çalışıyormuş, bisiklete binince hep gürültü gidiyormuş, onlar ders çalışırken binmeyelim" diye anlatın. Konuşarak çözülebilecek basit şeyler bunlar ve durumunuz varsa, gençlere sessizlik için kulaklık hediye alın. Çok bir şey değil, onlar düşünememiş de olabilir, siz hediye ediverin.
Arada sırada çocuklu evde gürültü olabilir (Hele pandemide, dışarı oyunları da ev içine taşınır oldu maalesef), kavgaya, inatlaşmaya ve komşuyla karşılıklı sopa vurarak iletişmeye lüzum yok.
Bir gün kapılarını çalın ve bu şekilde konuşup birlikte ayar çekmeye çalışın. Ne çocuklarınız kısıtlansın tamamen, ne apartman yaşamından bi haber büyüsünler, bu hali bir düşünün. Bu iletişim şekli, bu anlaşmaya yönelik adımlar, kendi çocuklarınızın diğer insanlar karşısındaki nazik-çözüme yönelik-sakin davranışları için de geleceğe yatırım, güzel örnek olacak, siz, sizlik kısımdaki her yolu da denemiş olmanın rahatlığını yaşayacaksınız.
Bunları yaparsınız, yine de şikayet vurma devam eder, ha o zaman dersiniz artık "Bunlar sesle kafayı bozmuş, kütüphane sessizliği isteyen de artık bir zahmet kütüphaneye gitsin" diye, bakarsınız önünüze.