Benim yabancı bir arkadaşım var.
Siyaset uzerine doktora yapıyor ama hayatını idame ettirebilmek için bir sürü ogrenciye makale yazıyor. Hatta tıp alanına giren doğuştan bilmemne bozukluğuyla ilgili bir makale yazdığına birebir şahitim.
Aynı şekilde bir sürü insanın tezini-sunumunu İngilizceye çeviriyor.
Ben de onun ahlak disi birşey yaptığını düşünmüyorum çünkü hem devlet sudan bir sebeple onun bursunu kesti,hem yabanci öğrenci oldugu için çalışma izni yok... Yaşamak için paraya ihtiyacı var yani,ne yapsin bu adam?limon satsa zabıta kovalar :) Otuz yaşında hala ailesinden okul için kira için para mı beklesin?
Asıl işin etik dışı olan kısmı kendi makalesini kendi yazdırmayanlar. Ama devlet de buna destek olmuyor mu? Daha birkaç gün önce yabancı dil bilmeden, başarılı (kime göre?) insanları kafadan atamanın önünü açtılar.
İnanmayanlara link .
Kaldı ki çoğu univeristede artık iki lafı bir araya getiremeyen,torpil ile ya da görüşleri yuzunden geldigi çok belli akademisyenler var. En basiti kaç sene önce toplumsal değişimler üzerine sunum yapmamız lazımdı, eşcinsellik konusunu seçtik grup olarak. Ve ben 'eski eserlerde escinsellik' konusunuanlatacaktim. O kadar çok kaynak buldum ki eşcinselliği doğal karşılayan. Eski savaşçılara kadina aşık olmayı acizlik olarak algılayıp erkek erkeğe ilişki kuran kahraman savaşçılar, binbir gece masallarındaki eşcinsel aile...ve daha nice kitaptaki eşcinsel olan karakterler...eskiden normal karşılanırken modern zamanda - özellikle Hristiyanlık dininin yayginlasmasindan sonra tü kaka olduğuna dair çok kapsamlı bir sunum yaptım elimde kitaplardan örnekler vererek. Ve DOCENT hocamız bizim sunumunuz bitince onca şeyi dememişiz gibi 'evet arkadaşlar. Eşcinsellik batıdan geçen sapkın bir olaydır ve kültürümüzde ve dinimizde asla yeri yoktur' dedi. Bu adam sosyoloji alanında doçent!
Yani bu adam ve bunun gibi yeni fikirlere kesin olarak kapalı olan insan o makaleyi kendi yazsa nee yazmasa ne? İngilizce bilse ne bilmese ne? Zaten bağlantıları ile en iyi yere gelecek...
Böyle bir iş kolu açan şirkete,orada çalışan insanlara laf edene kadar keşke devlet üniversitelere gereken önemi verse ve gerçekten bilgi sahibi insanları üniversitesinde hoca yapsa...o zaman insanlar da 'aradan ciksin' diye makalelerini başkalarına yazdırmaz kendileri harıl harıl makale yazmaya çalışırlar.
@Alanda freelance olarak da bu işi yapabilirsin,bu kadar yetkinsen. Ya da sadece İngilizceye cevirebilirsin tezleri makaleleri. Forumlarda bunu talep eden çok öğrenci var