• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ahmet Hakan: ''Başkanlık istiyorum çünkü..

Çok saygıdeğer tarih profesörlerinin Hitler ve nasıl seçildiği ile alakalı sayısız araştırması ve yazıları var .

Powerfull Powerfull un savunduğunu tarihte hiç yok saymak mantık dışı.

1932 de iki , 1933 de bir Alman seçimlerini tez hazırlar gibi bir okuyun bence . Okuduktan sonra Hitleri halkın çoğunluğu bağrına basa basa seçti diyebilecek misiniz ?

Ha bu arada Erdoğan da Hitlerin sandıktan çıktığını savunur . Bence onunda bu konuda tekrar tekrar araştırma yapması gerek .

Başkanlık Sistemine gelince.
Bu Sisteminin enerjisinin tuttuğu tek ülke ABD gibi görünüyor. Eğer diktatörlükle yönetilen Güney Amerika ülkelerini başkanlıktan sayıyorsak bilemem.
Ben fikir olarak Federatif Devlete de Başkanlık Sistemine de yekten karşı değilim ama sınırlı bir azınlık haricinde savunanın da reddedenin de bilerek bu fikirleri savundığunu düşünmüyorum.
Burhan Kuzu'nun söylediklerine kulak verecek olursak AKP tipi Başkanlıkta Federatif bir Başkanlık olmayacak.
Federasyon aslında bize Anayasadaki üniter devlet baskısından dolayı hep öcü gibi gösterilse de esasında federasyonlar özerklik ilan edemezler. Amerika'nın özellikle Meksikaya yakın eyaletleri yıllardır Milislerle uğraşsa da hiç bizimki kadar korkutucu bir ayrılık hikayesi olmadı (belki de onların arkasında değil, karşısında ABD olduğundandır, kim bilir?)
ABD'de kabaca çift meclis diyebileceğimiz bir meclis sistemi var. Her eyaletin kendi meclisi var, bu meclis iç işlerinde Federal Devletten bağımsız ve dış işlerinde bağımlı.
Valiler bu Federe Devletlerin (eyaletlerin her biri kendi başına bir devlettir) Başkanı ve Merkezde de Federal Devlet Başkanına bağlı.
ABD bugün güçlü bir devlet olduğu için devletteki aksaklıklar pek görünmez ama sistem her tıkandığında ki buna Topal Ördek Sendromu adı verilir, ya başkan istifa eder ya da ansızın bir suikaste kurban gider.
ABD dışında bu sistemi adam gibi yönetebilen ülke sayısı çok az.
AKP de bunun farkında olarak "Türk Tipi Başkanlık Sistemi" dedikleri ve anlamını kimsenin bilmediği bir formül geliştirdiler.
Başkanlık Sisteminin en büyük özelliği katı bir Kuvvetler Ayrılığıdır.
ABD'de de Sistemin yürümesinin en önemli ayağı da budur. Her Erk Halk tarafından ayrı ayrı seçilir. Yargı dahil. Hakimler bile halk tarafından seçilir. Bazı eyaletlerde partili hakimler olsa da Hakimler doğrudan halk tarafından seçildiğinden bir kez daha seçilmeleri bağlılıklarını halka vermelerine bağlıdır, en azından kağıt üzerinde.
AKP'nin ise arzu ettiği kesinlikle bir Kuvvetler Ayrılığı değil. Güçlü ve hakim bir Başkan.
Yani Parlamenter Sistemin Sembolik Cumhurbaşkanını alıp Güçlü bir Başkan yapıp yumuşak bir kuvvetler ayrılığı uygulamak (ki Parlamenter Sistemin en sorun çıkaran kısımlarından biri zaten kuvvetler ayrılığının yumuşak olmasıdır) ya da uygulamamak.
Türkiye'de mevcut sorun sadece %10 barajından kaynaklanıyor.
Eğer 2 partili seçim sisteminin ABD'dekine benzer Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, mevcut sorunlarını çözeceğine inanıyorsanız
size şu sorayım Cumhuriyetçiler kim Demokratlar kim olacak?
AKP'ye demokrat :D CHP'ye Cumhuriyetçi dedik.
ancak bu sisteme göre diğer minik partileri de bu iki cepheden birinde toplayacağız.
Mesela Saadet seçmenini Cumhuriyetçiye mi yazacağız, yoksa Demokrata mı?
peki 3. büyük parti HDP?
ya MHP?
ABD'de sağ partiler Cumhuriyetçi sol partiler Demokrat olarak kabul görür.
oysa bizde sağ-milliyetçi 2 parti var MHP ve HDP ve ikisi de birbirine taban tabana zıt.
HDP parti tüzüğü itibariyle sol bir parti. Kadın hakları, çevrecilik, eşcinsel hakları, azınlık hakları, hayvan hakları, işçi hakları, bunlar bir partiyi sola yaslayan açıklamalar ama HDP aynı zamanda Kürt Milliyetçisi bir parti ki bu da onu sağa yaslıyor.
Yok biz 2 partili bir meclis kurmayacağız derseniz o da beraberinde bir sürü başka sorun getirecek.
Elbette tartıştıklarımız hep farazi şeyler. Ortada bizim önerdiğimiz sistem şu diye net bir açıklama olmadığından ne söylesek havada kalıyor.
Bir de bir şeyi çok merak ediyorum, neden parlamenter sistemi iyileştirmek yerine Başkanlık?

Çok saygıdeğer tarih profesörlerinin Hitler ve nasıl seçildiği ile alakalı sayısız araştırması ve yazıları var .

Powerfull Powerfull un savunduğunu tarihte hiç yok saymak mantık dışı.

1932 de iki , 1933 de bir Alman seçimlerini tez hazırlar gibi bir okuyun bence . Okuduktan sonra Hitleri halkın çoğunluğu bağrına basa basa seçti diyebilecek misiniz ?

Ha bu arada Erdoğan da Hitlerin sandıktan çıktığını savunur . Bence onunda bu konuda tekrar tekrar araştırma yapması gerek .
Burdaki çoğu kişi amacı bilgi edinmek yada dürüst bir tartışma yapmak yerine sırf muhalefet ve saldırı olsun olduğu için laf anlatmak imkansız .. Hitler konusu detaylıca araştırdığım bir konu benim herkes anlamak istediğini dinliyor ve duyuyor.. Esad da geçtiğimiz yıldı sanırım tekrar seçildi basa geldi o ne kadar sağduyu ve barış içerisinde secim yaptıysa zamanında hitler de öyle secimle geldi başa ..

Burdaki çoğu kişi amacı bilgi edinmek yada dürüst bir tartışma yapmak yerine sırf muhalefet ve saldırı olsun olduğu için laf anlatmak imkansız .. Hitler konusu detaylıca araştırdığım bir konu benim herkes anlamak istediğini dinliyor ve duyuyor.. Esad da geçtiğimiz yıldı sanırım tekrar seçildi basa geldi o ne kadar sağduyu ve barış içerisinde secim yaptıysa zamanında hitler de öyle secimle geldi başa ..
bizim birinci seçimle ikinci seçim arasındaki zamanda ne kadar barışçıl ne kadar sağduyulu bir ortam vardı.daha önceki yaşananlarda cabası ayrıca.

çokmu demokratiğiz peki şu senelerde...

peki bizler oy kullanırken bu ülkede herşey pespembemiydi. insan hakları,terör istikrar varmıydı. ne farkı var o dönemlerden şu yaşadıklarımızın
hala istikrar var diyebiliyormuyuz şu yaşaananlardan sonrada peki. hayır

Üniversitelerde hocalar doğurabildiğiniz kadar doğurun mu diyormuş? :KK57: O kadar sene okul sıralarında dirsek çürüttük hiç böylesi denk gelmedi. Üniversite hocalarının işi doğum oranıyla ilgilenmek olmamalı kanımca.
bizim hocalar öyle birşey demedi. nerdeymiş bu hocalar. ha dese yer lafı benden o ayrı..

bizim birinci seçimle ikinci seçim arasındaki zamanda ne kadar barışçıl ne kadar sağduyulu bir ortam vardı.daha önceki yaşananlarda cabası ayrıca.çokmu demokratiğiz peki şu senelerde

peki bizler oy kullanırken bu ülkede herşey pespembemiydi. insan hakları,terör istikrar varmıydı. ne farkı var o dönemlerden şu yaşadıklarımızın
Biz siyasetçileri toplama kamplarına toplayıp enselerine birer kurşunla öldürdük mü ? Yada Kürtler düşmandır teker teker öldüreceğiz dedik mi (onlara göre yahudiler ) ve hic gerekçe göstermeden mahkeme kurmadan yargilamadan sırf solcu yada iktidar partisine karşı diye politikacıları ve insanlari öldürdük mü ? Sandıklar kuruldu bize oy vermeyenleri öldüreceğiz denmedi dileyen dilediğine verdi oy .. Bu iki donem bir mi simdi ??

Halk tarafından seçilmedi diktatörlük ile başa geldi bunu bebekler bile bilir
Hitler diktatörlük ile başa gelmedi. Başa geldikten sonra diktatör oldu.
çoğunluk oyu alan partiyi kurduğu tuzaklar ile eleyerek kendisi geçti
Hitler çoğunluk oyu alan partiyi tuzaklarla da elemedi. O en çok oyu alan parti diğer bütün partilerle kavgalıydı ve bir sürü fraksiyon çatışması vardı. Ülke önce cumhurbaşkanlığı seçimine gitti Hitler bu seçimde 2. oldu sonra erken genel seçime gitti ve Partisi %37 oy ile en çok oy alan parti oldu. Oy oranı iktidar kurmaya yetmedi. Nazilere ülkeyi emanet etmek istemediler ve yeni bir seçim daha yapıldı Hitlerin oy oranı düştü, Başka biri hükümeti kurmakla görevlendirildi ülkeyi yönetmekte başarısız oldu ve yerine Ulusal Partinin desteğini alan Hitler Şansölye oldu. Burada ısrarla atlanılan bilgi ise Cumhurbaşkanı sanki kasti olarak görevi Hitlere vermiş gibi gösterilmesi, oysa Hitlerden önce başkası göreve atanmış ve ülkedeki kaos sürünce görev Hitlere verilmiştir.
Yani Hitler tamamen Demokratik Yollarla İktidara gelmiş ve Diktatör olmuştur.

Nasıl okuyorsunuz benim yorumlarimi ?? Alamadığınız açık çünkü.. Ben secimle geldiğini nerde yok saydım .. Secimle geldi diyorum zaten ama 1. parti olarak gelmedi ve daha sonra da zaten diktatörlüğünü ilan etti resmen ..
Ne demek nasıl okuyorsunuz? Ne demek alamadığınız açık? Size karşı kabalık yapmadan bir eleştiri getirdim ve siz benimle saygısızca konuşuyorsunuz, niçin?
Siz fikrinizi parça parça, mesajlara bölerek yazıyorsanız bu benim suçum değil, siz kendi ifadenizi geliştirin başkalarını suçlamadan önce.
Siz dediniz ki Hitler diktatörlükle başa geldi. Hayır, Hitler diktatörlükle değil, Sistemdeki bir açıktan faydalanarak, demokratik yollarla başa geldi ve diktatörlüğünü ilan etti.
İkisi arasında ciddi bir fark var.
Örneğin Kenan Evren, bir gecede küt diye meclisi lağvedip kendisi Devlet Başkanı oldu.
Diktatörülükle başa gelmek budur.

Hitler diktatörlük ile başa gelmedi. Başa geldikten sonra diktatör oldu.

Hitler çoğunluk oyu alan partiyi tuzaklarla da elemedi. O en çok oyu alan parti diğer bütün partilerle kavgalıydı ve bir sürü fraksiyon çatışması vardı. Ülke önce cumhurbaşkanlığı seçimine gitti Hitler bu seçimde 2. oldu sonra erken genel seçime gitti ve Partisi %37 oy ile en çok oy alan parti oldu. Oy oranı iktidar kurmaya yetmedi. Nazilere ülkeyi emanet etmek istemediler ve yeni bir seçim daha yapıldı Hitlerin oy oranı düştü, Başka biri hükümeti kurmakla görevlendirildi ülkeyi yönetmekte başarısız oldu ve yerine Ulusal Partinin desteğini alan Hitler Şansölye oldu. Burada ısrarla atlanılan bilgi ise Cumhurbaşkanı sanki kasti olarak görevi Hitlere vermiş gibi gösterilmesi, oysa Hitlerden önce başkası göreve atanmış ve ülkedeki kaos sürünce görev Hitlere verilmiştir.
Yani Hitler tamamen Demokratik Yollarla İktidara gelmiş ve Diktatör olmuştur.

Ne demek nasıl okuyorsunuz? Ne demek alamadığınız açık? Size karşı kabalık yapmadan bir eleştiri getirdim ve siz benimle saygısızca konuşuyorsunuz, niçin?
Siz fikrinizi parça parça, mesajlara bölerek yazıyorsanız bu benim suçum değil, siz kendi ifadenizi geliştirin başkalarını suçlamadan önce.
Siz dediniz ki Hitler diktatörlükle başa geldi. Hayır, Hitler diktatörlükle değil, Sistemdeki bir açıktan faydalanarak, demokratik yollarla başa geldi ve diktatörlüğünü ilan etti.
İkisi arasında ciddi bir fark var.
Örneğin Kenan Evren, bir gecede küt diye meclisi lağvedip kendisi Devlet Başkanı oldu.
Diktatörülükle başa gelmek budur.
Nerde saygısızlık var yorumum da .. Hicde dediginiz gibi değil Hitler secim değil dikatator hükümetidir.. İlk geldiğinde basa zaten 1. Partinin diğer partiler ile olan ayrılıkçı hallerini kullanarak kendi geldi yani hic bisey yapmadan pat diye düşmedi başkanlık önüne .. Israr ile 2. Secimi de normal seçim gibi gösterenleri de anlamıyorum ..

Nerde saygısızlık var yorumum da .. Hicde dediginiz gibi değil Hitler secim değil dikatator hükümetidir.. İlk geldiğinde basa zaten 1. Partinin diğer partiler ile olan ayrılıkçı hallerini kullanarak kendi geldi yani hic bisey yapmadan pat diye düşmedi başkanlık önüne .. Israr ile 2. Secimi de normal seçim gibi gösterenleri de anlamıyorum ..
Nasıl yani biri size nerenle okuyorsun imasında bulunsa bunu saygısızlık olarak görmeyecek misiniz?
Bakın sizin 2. seçim dediğiniz Mart 1933 seçimi, o seçim normal bir seçim değil.
ama bu seçimden önce temmuz 1932'de ve Kasım 1932'de iki seçim daha olmuştur ve Parlemento Hitlerin şansölye olarak atandığı Kasım32 seçiminden önce değil Mart 33 seçiminden önce yakılmıştır.
Hitlerin Şansölye olarak atandığı Kasım 32 seçimi normal bir seçimdir ki oy oranı da önceki seçime göre düşmüştür zaten. Diğer partiler ve atanan kişi başarısız olduğu için bir zorunluluktan dolayı atanmıştır.
Hitler seçim hükümetidir. Diktatör olmuştur.
şöyle düşünün Seçim yapıldı AKP birinci parti CHP ikinci parti.
bir sebepten Davutoğulu başarısız oldu ve Erdoğan istikrar sürsün kaos çıkmasın diye hükümeti kurma görevini Kılıçdaroğluna verdi.
Kılıçdaroğlu bir ay sonra meclisi yaktı, elindeki hükümet gücünü kullandı baskı uyguladı ve yeni seçime gitti ve 1. parti oldu.
durum aynen bu.
Kılıçdaroğlu evet bir diktatör olmuştur bu durumda ama bu demokratik yollardan geçerek diktatör olduğu gerçeğini değiştirmez.
Hitler "normal ve adil" bir seçimde hiç iktidar kazanamamıştır derseniz bu doğru bir ifadedir ama Hitler demokratik bir seçim sonucu iktidar kurma görevini üstlenmiştir.
Bu da demokrasinin zaten sorunlu ve diktaya meyilli bir sistem olmasından kaynaklanıyor.

Nasıl yani biri size nerenle okuyorsun imasında bulunsa bunu saygısızlık olarak görmeyecek misiniz?
Bakın sizin 2. seçim dediğiniz Mart 1933 seçimi, o seçim normal bir seçim değil.
ama bu seçimden önce temmuz 1932'de ve Kasım 1932'de iki seçim daha olmuştur ve Parlemento Hitlerin şansölye olarak atandığı Kasım32 seçiminden önce değil Mart 33 seçiminden önce yakılmıştır.
Hitlerin Şansölye olarak atandığı Kasım 32 seçimi normal bir seçimdir ki oy oranı da önceki seçime göre düşmüştür zaten. Diğer partiler ve atanan kişi başarısız olduğu için bir zorunluluktan dolayı atanmıştır.
Hitler seçim hükümetidir. Diktatör olmuştur.
şöyle düşünün Seçim yapıldı AKP birinci parti CHP ikinci parti.
bir sebepten Davutoğulu başarısız oldu ve Erdoğan istikrar sürsün kaos çıkmasın diye hükümeti kurma görevini Kılıçdaroğluna verdi.
Kılıçdaroğlu bir ay sonra meclisi yaktı, elindeki hükümet gücünü kullandı baskı uyguladı ve yeni seçime gitti ve 1. parti oldu.
durum aynen bu.
Kılıçdaroğlu evet bir diktatör olmuştur bu durumda ama bu demokratik yollardan geçerek diktatör olduğu gerçeğini değiştirmez.
Hitler "normal ve adil" bir seçimde hiç iktidar kazanamamıştır derseniz bu doğru bir ifadedir ama Hitler demokratik bir seçim sonucu iktidar kurma görevini üstlenmiştir.
Bu da demokrasinin zaten sorunlu ve diktaya meyilli bir sistem olmasından kaynaklanıyor.
Ben size nerenizle okuyorsunuz demedim ve bu imada da bulunmadım ,alamamissiniz yazmisim orda ama anlamamışsınız yazacakken klavye hatası olmuş .. Yanlış kırıcı bir kelime kullanmışsam özrümu de dilerim hiç gocunmam ama kullanmadigimi düşünüyorum .. kaldı ki sizinle tartışmak ciddi manada hoşuma gidiyor çünkü gerçekten okuyan araştıran birisisiniz ve bilmediğim şey varsa da öğrenmek de hoşuma gider . Asil konuya gelecek olursak aslında konunun açılma amacına binaen yazıldı ve konu buraya geldi konuyu açan arkadaş Hitler de çoğunluk tarafından seçilmiş bir lider tarzı bir cümle kurdu ve bende ona istinaden çoğunluğu temsil etmiyor ve çoğunluğun seçimi ile gelmedi diktatördü dedim. Hitler benim araştırma konum idi çok farklı kaynaklar çok farklı şeyler yazıyor onlar hakkında ama gerçek olan su ilk secim evet demokratik bir secim ile oldu ama yine çoğunluğun oyunu alarak gelmedi çoğunluğun oyunu alan isi beceremedi ipler hitlerin eline geçti ..

Nasıl okuyorsunuz benim yorumlarimi ??
Ben bu kısımdan hoşlanmadım, yazdığınızda. Birden fazla sert ve agresif bir çıkış olarak geldi.

Ben size nerenizle okuyorsunuz demedim ve bu imada da bulunmadım ,alamamissiniz yazmisim orda ama anlamamışsınız yazacakken klavye hatası olmuş .. Yanlış kırıcı bir kelime kullanmışsam özrümu de dilerim hiç gocunmam ama kullanmadigimi düşünüyorum .. kaldı ki sizinle tartışmak ciddi manada hoşuma gidiyor çünkü gerçekten okuyan araştıran birisisiniz ve bilmediğim şey varsa da öğrenmek de hoşuma gider . Asil konuya gelecek olursak aslında konunun açılma amacına binaen yazıldı ve konu buraya geldi konuyu açan arkadaş Hitler de çoğunluk tarafından seçilmiş bir lider tarzı bir cümle kurdu ve bende ona istinaden çoğunluğu temsil etmiyor ve çoğunluğun seçimi ile gelmedi diktatördü dedim. Hitler benim araştırma konum idi çok farklı kaynaklar çok farklı şeyler yazıyor onlar hakkında ama gerçek olan su ilk secim evet demokratik bir secim ile oldu ama yine çoğunluğun oyunu alarak gelmedi çoğunluğun oyunu alan isi beceremedi ipler hitlerin eline geçti ..
Ben zaten Türkiyedeki mevcut seçimlerle Almanya'nın 30'lu yıllarını kıyaslamak çok da doğru değil. Almanya'da Hitlerin yükselişe geçmesinin sürüyle sebebi var. 1. Dünya Savaşı 29 Buhranı, Yahudilerin Alman Ekonomisindeki hakimiyeti vs vs.
Haliyle araya karbon kağıdı koymak temeldeki bir çok sosyo-ekonomik dinamiği de görmezden gelmeye sebep olur.
"gerçek olan su ilk secim evet demokratik bir secim ile oldu ama yine çoğunluğun oyunu alarak gelmedi çoğunluğun oyunu alan isi beceremedi ipler hitlerin eline geçti "
evet, aynen bu şekilde oldu..

Üniversitelerde hocalar doğurabildiğiniz kadar doğurun mu diyormuş? :KK57: O kadar sene okul sıralarında dirsek çürüttük hiç böylesi denk gelmedi. Üniversite hocalarının işi doğum oranıyla ilgilenmek olmamalı kanımca.
Benim gorumcem yard. Doc oluyor kendi agziyla soyledi .
Yazdigim o kadar seyden ona mi cevap buldum
Mesela seninde bir fikrin var mi orantisiz nufus artisindan.

Yazdigim o kadar seyden ona mi cevap buldum
Mesela seninde bir fikrin var mi orantisiz nufus artisindan.

Görümcen üniversite gençliğine doğurabildikleri kadar doğurmalarını mı söylüyor? Eğer gerçekten bunları söylüyorsa akademisyenliği bırakıp sadece görümceliğe odaklansın, daha mantıklı bir iş yapmış olur.

Kimin nasıl çoğaldığı beni ilgilendirmiyor. Üç çocuk yapın, doğurabildiğiniz kadar doğurun söylemlerinden hoşlanmıyorum.

Ben niye 3 çocuk yaptım saniyorsun,bu gorumce benim hocamdi onu dinledim, sira dördüncü de doğurabildigim kadar doğrucam artık

Sevgili cumhurbaşkanindan sonra üniversite hocaları da el atmış bu işe ne kadar romantik bir ülke ya

Görümcen üniversite gençliğine doğurabildikleri kadar doğurmalarını mı söylüyor? Eğer gerçekten bunları söylüyorsa akademisyenliği bırakıp sadece görümceliğe odaklansın, daha mantıklı bir iş yapmış olur.

Kimin nasıl çoğaldığı beni ilgilendirmiyor. Üç çocuk yapın, doğurabildiğiniz kadar doğurun söylemlerinden hoşlanmıyorum.
Gorumcemin hocalari onlara soyluyormus ogrenciyken.
Kapişş...
Anladin sanirim.Insan elestirmeden once yazilani duzgun anla.

Ben niye 3 çocuk yaptım saniyorsun,bu gorumce benim hocamdi onu dinledim, sira dördüncü de doğurabildigim kadar doğrucam artık

Sevgili cumhurbaşkanindan sonra üniversite hocaları da el atmış bu işe ne kadar romantik bir ülke ya
Iste kuyuya biri taş atti sende pesine oltaya takildin.Ahh bee kadesa seni mantikli yazan biri olarak bilirdim.

Gorumcemin hocalari onlara soyluyormus ogrenciyken.
Kapişş...
Anladin sanirim.Insan elestirmeden once yazilani duzgun anla.
evla yanlış yazmışsın. okunduğu an o intibayı veriyor mesajın. bende öyle anladım.
bak cümlene.

Back