• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ahmet Hakan: ''Başkanlık istiyorum çünkü..

Madde madde önümüze bir sistem sunulmadan konuştuklarımız farazi mune .

Sen diyorsun bence eyaletlere bölünecek , eyaletlere bölünmek Türkiye için başlı başına bir tehdittir ve diğer maddeleri gözetmeden reddedeceğim bir sistem olur bu .

Ama ben diyorum ki dar bölge sistemi gelecek , parlamentoda da hiç bir yüzde gözetmeden her partiden 0.1 almıştan bile vekil olabilecek ; bunun nesi kötü mesela ?

Ha Osmanlı , ha halifelik ha Bilal saraya gelecek :rolleyes::rolleyes: Ne yapacağız bunların komplo teorileri ile düzgün bir sistem sunulsa da elimizin tersiyle itecek miyiz ?

Ben Başkanlık Sistemine evet demeyeceğim maddeleri biliyorum , senin cebinde de hayır demeyeceğin maddelerin olsun . Sistem sunulsun önümüze o zaman konuşalım .

Ayrıca 2023 de verdiğin örnek gelip başkan olacak güce ulaşırsa bu ülkede bir gün ; bu başkanlık sistemin getirdiği bir tehlike olmaz , zaten o yıla kadar parlamenter sistemle de devam etsek o gücü elde etmişse :KK12: hükümet kuracak yetkide olacak . Başkanlık sistemi bir gün Öcalanı bile başkan yapabilir bu ülkeye diye düşünüp sistemi topyekun rafa kaldırmak doğru mu ?

Ben herzamanki gibi çekimser tarafım Aus, bilmek ve bilerek değerlendirmek istiyorum, gözüme batan, ilerde tehlike arz edecek tek bir madde dahi olsa kararımı etkiler, zira bir yanlış tüm doğruları götürebilir.
Bence demiyorum, Cumhurbaşkanı ve onun çevresindekilerin medyaya yansımış konuşmaları üzerinden yorumluyorum.
Ki bilirsin, Cumhurbaşkanı böyle diyorsa böyle yapar. Halifeliği dile getirenlerde kafadan söylemiyordur, Ateş olmayan yerden duman çıkmaz, gündemdeki dile getirildi.

http://www.dunyabulteni.net/m/haber/253858/erdogan-eyalet-sistemi-sinyali-verdi
http://m.yeniakit.com.tr/haber/ak-parti-il-baskani-halife-geliyor-hazir-olun-57300.html

Köşe yazısı bir tek bana mı ironi gibi geldi ya. :)
Ayrıca Kakao ve Ben Kakao ve Ben sen bu yazıyı özümseyip beğenip mi paylaştın yoksa içeriğinden bağımsız, başlık için mi paylaştın? :confused:

Aa ama hitler'de, Saddam da oy ile basa geldi, halk tarafindan secildi. Hic degilse bu konuda vikipediyi acip okuyabilirsin. Demokrasilerde cogunluk, azinligi ezmeye hakki yoktur. En basit parlementodo bircok kücük partide temsil edilir cünkü baraj o kadar yüksek degil. Ülkenin gelecegine belirleyecek büyük anayasada degisimi referandum ile belirtilmez. Ve bu degisikligi istiyen basbakan, ülkenin bütcesinden yararlanip hem kendi partisi icin reklam yapmasi, hem referandumda evet oyu icin reklam yapmasi asla olmaz.
Halk tarafından seçilmedi diktatörlük ile başa geldi bunu bebekler bile bilir . Üstelik ben çoğunluk azınlığı ezer demiyorum çoğunluğun dediği olur diyorum.. Misal bir oylamada çoğunluğun kullandığı oy doğrultusunda karar çıkar .. Yıllardır bu ülkede dönen dolaplara susup şimdi her bi halta avaz avaz bağıranlar yine velvele ile dediklerini yaptırmaya çalışıyor .. Referandum ile belirlenmez demişsiniz nasıl yapılsın evren in yaptığı gibi dediğim dedik istersem ben olur diyerek mi

Halk tarafından seçilmedi diktatörlük ile başa geldi bunu bebekler bile bilir . Üstelik ben çoğunluk azınlığı ezer demiyorum çoğunluğun dediği olur diyorum.. Misal bir oylamada çoğunluğun kullandığı oy doğrultusunda karar çıkar .. Yıllardır bu ülkede dönen dolaplara susup şimdi her bi halta avaz avaz bağıranlar yine velvele ile dediklerini yaptırmaya çalışıyor .. Referandum ile belirlenmez demişsiniz nasıl yapılsın evren in yaptığı gibi dediğim dedik istersem ben olur diyerek mi

Ya halen inat ediyorsun! Al bare su linki oku

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Hitler

Ne yaziyor orada?

1921 senesinde ise Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin lideri oldu. Uzun süreli bir siyasal mücadelenin ardından, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinin sonucunda 1933’ten itibaren Almanya Şansölyesi, 1934’ten itibaren ise ölümüne kadar Almanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

5 Mart 1933 günü yapılan seçimlerde Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin oyları %44 düzeyine çıkmıştı. Nasyonal sosyalist olmayan Alman Ulusal Halk Partisi’nin ve diğer milliyetçi partilerin oyları düşmüş olmakla birlikte, parlamentoda çoğunluk sağlanabiliyordu.

Bilmemek ayip degil. Bende herseyi bilmiyorum fakat bilmeyipte halen inat etmek..

Cogunluk ne diyorsa o'dur dedigin an zaten cogunluk azinligi ezmis olmuyor mu? "Sizin fikriniz önemli degil" demiyor mu? Ve anayasa referandum ile degil, bir parlementoda, cok agir sartlar altinda ancak degisebilmeli. Ki Türkiyede zaten anayasayi kimse takmiyor bile ne yazikki. Kendi partisi icin oy toplayan bir cumhurbuskani var zaten.

Bu arada biz hangi dönen dolaplara susmusuz merak ediyorum??

Son düzenleme:
Ya halen inat ediyorsun! Al bare su linki oku

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Hitler

Ne yaziyor orada?

1921 senesinde ise Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin lideri oldu. Uzun süreli bir siyasal mücadelenin ardından, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinin sonucunda 1933’ten itibaren Almanya Şansölyesi, 1934’ten itibaren ise ölümüne kadar Almanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

5 Mart 1933 günü yapılan seçimlerde Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin oyları %44 düzeyine çıkmıştı. Nasyonal sosyalist olmayan Alman Ulusal Halk Partisi’nin ve diğer milliyetçi partilerin oyları düşmüş olmakla birlikte, parlamentoda çoğunluk sağlanabiliyordu.

Bilmemek ayip degil. Bende herseyi bilmiyorum fakat bilmeyipte halen inat etmek..

Cogunluk ne diyorsa o'dur dedigin an zaten cogunluk azinligi ezmis olmuyor mu? "Sizin fikriniz önemli degil" demiyor mu? Ve anayasa referandum ile degil, bir parlementoda, cok agir sartlar altinda ancak degisebilmeli. Ki Türkiyede zaten anayasayi kimse takmiyor bile ne yazikki. Kendi partisi icin oy toplayan bir cumhurbuskani var zaten.

Bu arada biz hangi dönen dolaplara susmusuz merak ediyorum??
Allah aşkına ben secim yapılmadı mi diyorum göstermelik secimi esad saddam da yapıyor ve hitler de yaptı .. Hitlerin tarihini araştırırsanız zaten basa geldiğinde çoğunluk oyu aldığı için gelmedi çoğunluk oyu alan partiyi kurduğu tuzaklar ile eleyerek kendisi geçti ve meclis binasını yakip sucu sol ve yahudilere atarak diktatörlüğünü başlattı .. Kendisinin karşısında bulunan bütün siyasetçileri yahudileri öldürttü .. Yani secim ile basa gelmiş olması onun seçildiğini göstermez ve sizin dediginiz gibi çoğunluğun desteğini aldığı anlamına gelmez .. Anayasayı iptal edip göstermelik 2. bir secim ile tek başına geldi iktidara ama o zaman ki şartlar demokratik değil diktatörlük idi .

Son düzenleme:
Allah aşkına ben secim yapılmadı mi diyorum göstermelik secimi esad saddam da yapıyor ve hitler de yaptı .. Hitlerin tarihini araştırırsanız zaten basa geldiğinde çoğunluk oyu aldığı için gelmedi çoğunluk oyu alan partiyi kurduğu tuzaklar ile eleyerek kendisi geçti ve meclis binasını yakip sucu sol ve yahudilere atarak diktatörlüğünü başlattı .. Kendisinin karşısında bulunan bütün siyasetçileri yahudileri öldürttü .. Yani secim ile basa gelmiş olması onun seçildiğini göstermez ve sizin dediginiz gibi çoğunluğun desteğini aldığı anlamına gelmez .. Anayasayı iptal edip göstermelik 2. bir secim ile tek başına geldi iktidara ama o zaman ki şartlar demokratik değil diktatörlük idi .
Bilmiyorsan sus bence. Hele ki Hitler konusunda

Madde madde önümüze bir sistem sunulmadan konuştuklarımız farazi mune .

Sen diyorsun bence eyaletlere bölünecek , eyaletlere bölünmek Türkiye için başlı başına bir tehdittir ve diğer maddeleri gözetmeden reddedeceğim bir sistem olur bu .

Ama ben diyorum ki dar bölge sistemi gelecek , parlamentoda da hiç bir yüzde gözetmeden her partiden 0.1 almıştan bile vekil olabilecek ; bunun nesi kötü mesela ?

Ha Osmanlı , ha halifelik ha Bilal saraya gelecek :rolleyes::rolleyes: Ne yapacağız bunların komplo teorileri ile düzgün bir sistem sunulsa da elimizin tersiyle itecek miyiz ?

Ben Başkanlık Sistemine evet demeyeceğim maddeleri biliyorum , senin cebinde de hayır demeyeceğin maddelerin olsun . Sistem sunulsun önümüze o zaman konuşalım .

Ayrıca 2023 de verdiğin örnek gelip başkan olacak güce ulaşırsa bu ülkede bir gün ; bu başkanlık sistemin getirdiği bir tehlike olmaz , zaten o yıla kadar parlamenter sistemle de devam etsek o gücü elde etmişse :KK12: hükümet kuracak yetkide olacak . Başkanlık sistemi bir gün Öcalanı bile başkan yapabilir bu ülkeye diye düşünüp sistemi topyekun rafa kaldırmak doğru mu ?

Bu başkanlık sistemi en ince ayrintilarina kadar neden sunulmuyor? Bakin su sekilde olacak diyen kimse yok varsa yoksa baskanlik gelsin.

Aa ne kadar güzelmis bu "cogunluk ne isterse o" düsüncesi. Yani atiyorum bir avrupa ülkesinde cogunluk "basörtü takilmasin" diyorsa yada "camiler kapatilsin" diyorsa hak mi vereceksin?

Bir zaman hitler'de cogunlugu temsil ediyordu, Saddam'da. Biri intihar etti, digeri öldürüldü. Kim, ne zaman cogunluk oldugu da degisiyor. Daha 10-20 yil sonra senin siyasi görüsün cogunlukta olmayabilir, yada Türklerin cogunluk olmadigi baska bir ülkeye göc etmek durumunda kalabilirsin. Umarim o zamanki cogunluk senden daha ilimli olur. :KK14:
Her zaman her yerde çoğunluk ne derse olur .. Azınlığın dediğinin olduğu bir yer var mı ancak baskı ile olur o.. Saddam ve hitler çoğunluğu mu temsil ediyordu güldürmeyin beni diktatör bir yönetimi de çoğunluk temsili görüyorsunuz ya pes ..
Kizlar universitelerde bosuna hocalar dogurabildiginiz kadar cocuk dogurun demiyorlar.Dogudaki 1 'e 10 artistaki fenalik ileriki senelerde benim korkulu ruyam kimse kusura bakmasin.Halkimizin icinde kotu insanlar var ve insanlarimizi kotu emelleri icin kullaniyor.Umarim devletimizin milletimizin butunlugu hicbir zaman bozulmaz.Eger baskanlikta olursa bununla ilgilide onlemler alinmasi en buyuk dilegim.Hersey Turkiye ve Turk milleti icin olmali

Bilmiyorsan sus bence. Hele ki Hitler konusunda
Susup susmamayi sizden öğrenecek değilim .. Varsa benim yazdıklarımın zittina dair düşünceniz belirtirsiniz ,tartışılır o zaman kim doğru kim yanlış .. Böyle bilmiş edalarda sus deyince çok mu bilgin oldunuz ?? Zaten sizin gibi tartışma bilmeyenler ile tartışmam bile ..

Susup susmamayi sizden öğrenecek değilim .. Varsa benim yazdıklarımın zittina dair düşünceniz belirtirsiniz ,tartışılır o zaman kim doğru kim yanlış .. Böyle bilmiş edalarda sus deyince çok mu bilgin oldunuz ?? Zaten sizin gibi tartışma bilmeyenler ile tartışmam bile ..
Dusuncelerden bahsetmiyorum. Varolan bilgileri yokmus gibi davranmandan bahsediyorum. Komik duruma dusmeyi seviyorsan devam edebilirsin.

Tabi ki bizden ogrenecek degilsiniz:KK53::KK53::KK53::KK53:

Kizlar universitelerde bosuna hocalar dogurabildiginiz kadar cocuk dogurun demiyorlar.Dogudaki 1 'e 10 artistaki fenalik ileriki senelerde benim korkulu ruyam kimse kusura bakmasin.Halkimizin icinde kotu insanlar var ve insanlarimizi kotu emelleri icin kullaniyor.Umarim devletimizin milletimizin butunlugu hicbir zaman bozulmaz.Eger baskanlikta olursa bununla ilgilide onlemler alinmasi en buyuk dilegim.Hersey Turkiye ve Turk milleti icin olmali

Üniversitelerde hocalar doğurabildiğiniz kadar doğurun mu diyormuş? :KK57: O kadar sene okul sıralarında dirsek çürüttük hiç böylesi denk gelmedi. Üniversite hocalarının işi doğum oranıyla ilgilenmek olmamalı kanımca.

Dusuncelerden bahsetmiyorum. Varolan bilgileri yokmus gibi davranmandan bahsediyorum. Komik duruma dusmeyi seviyorsan devam edebilirsin.

Tabi ki bizden ogrenecek degilsiniz:KK53::KK53::KK53::KK53:
hayır seçime şaibemi karışmış. hitler hilemi yapmışta yüzde 44 oyla birinci gelmiş. tarihimi değiştiriyoruz. adamlar verdi oyu hitlere. bunun şaibesi falan yok. tarihtemi var seçim hileliydi diye bir savunma. artık ne diyeceğimizi saşırdık resmen

Hangi varolan bilgiyi yok saymışım ? Komik duruma düşen kendini bilgin sanıp boşboş konuşan sizsiniz ..
Hitlerin seçimle iş başına geldiği bilgisini ısrarla yok sayıyorsun. Hitler gayet de demokratik bir ülkede nasyonal sosyalist düşünceyi savunarak iktidara geldi, sonra da parlamentoyu yakarak meclisi ortadan kaldırdı.
Tarih bile artık bir tık kadar yakınımızda.
Sana tek bir nefeste seçimle iş başına gelen en az 5 diktatör sayabilirim.

Hitlerin seçimle iş başına geldiği bilgisini ısrarla yok sayıyorsun. Hitler gayet de demokratik bir ülkede nasyonal sosyalist düşünceyi savunarak iktidara geldi, sonra da parlamentoyu yakarak meclisi ortadan kaldırdı.
Tarih bile artık bir tık kadar yakınımızda.
Sana tek bir nefeste seçimle iş başına gelen en az 5 diktatör sayabilirim.
Nasıl okuyorsunuz benim yorumlarimi ?? Alamadığınız açık çünkü.. Ben secimle geldiğini nerde yok saydım .. Secimle geldi diyorum zaten ama 1. parti olarak gelmedi ve daha sonra da zaten diktatörlüğünü ilan etti resmen ..

hayır seçime şaibemi karışmış. hitler hilemi yapmışta yüzde 44 oyla birinci gelmiş. tarihimi değiştiriyoruz. adamlar verdi oyu hitlere. bunun şaibesi falan yok. tarihtemi var seçim hileliydi diye bir savunma. artık ne diyeceğimizi saşırdık resmen
%44 ile geldiği secim diktatörlük dönemiydi bunda zaten herkes hemfikir .. Demokratik ortamda yapılan secimde aldığı oy oranı ile 2. Partiydi .. Ayrıca madem bana laf atıyorsunuz alıntıyı benden yapın ..

yani kısaca millete zorla oymu kullandırıldı diyorsun. oldu:)
Ben sizi tinlamayacaktim ya doğru .. Diğer arkadaşlar en azından saygı ve bilgi çerçevesinde tartışıyor siz tartışmayı bile beceremiyorsunuz.. Yapilan o secim hangi koşullarda yapılmış araştırın okuyun .. Araştırmaktan zarar gelmez merak etmeyin ..

Ben sizi tinlamayacaktim ya doğru .. Diğer arkadaşlar en azından saygı ve bilgi çerçevesinde tartışıyor siz tartışmayı bile beceremiyorsunuz.. Yapilan o secim hangi koşullarda yapılmış araştırın okuyun .. Araştırmaktan zarar gelmez merak etmeyin ..
bak hangi koşullarda kullanıldu oy. onu bana açıklayın. her alman zorlamı hitlere oy verdirildi. bunumu savunuyorsunuz

bunu savunuyorsun. ama bu yazıdada halk zorla oy kullandı diye birşey yok.
yani ister öyle ister böyle ister diktatörlük seçimi ister demokrasi olsun,halk hitleri seçmiş. bu halkın ona olan sempatizisini artırmış hatta,

'Hitler seçimle işbaşına gelmedi'
Paylaş Paylaş
Akçam: Hitler’in, tüm baskılara rağmen yüzde 43 oy alabildiği bu seçim, serbest bir seçim değildir. Sıradan herhangi bir diktatörün organize ettiği bir seçimdir.
page_hitler-secimle-isbasina-gelmedi_700473644.jpg

Tarih Pröfesörü Taner Akçam, Nazi lideri Adolf Hitler'in seçimle iktidara geldiğine ilişkin tartışmalara yönelik kaleme aldığı yazısında "Hitler seçimleri kazanarak işbaşına gelmedi ise, nasıl işbaşına geldi? Siyasetçilerin, asker-sivil elitlerin basit ayak oyunları ile. Ve Hitler işbaşına geldikten sonra da ilk iş olarak sandığı, yani demokrasiyi iptal etti" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dillendirdiği "Hitler de başa seçimle geldi diyorlar. Sandıktan Hitler çıkacak diye sandığı iptal mi edeceğiz" sözleri üzerine ivme kazanan tartışmaya ilişkin olarak, "doğrudur, Hitler iktidarı aldıktan sonra Mart 1933’te yapılan seçimleri kazandı. Ama bu seçim artık serbest seçim değildir. Hitler işbaşına gelir gelmez, 27 Şubat 1933’te meşhur Alman Parlamentosu yangını provokasyonu organize edildi; bu olay bahane edilerek Olağanüstü Hal Kanunu çıkarıldı" dedi.

Taner Akçam'ın Taraf gazetesinde yayımlanan, "Hitler’in seçimle işbaşına geldiği efsanesi" başlıklı yazısı şöyle:

Türkiye tuhaf bir ülke; birçok söz bilinmeden söyleniyor. Bu sözlerden bir tanesi de Hitler’in seçimle iş başına geldiği. Son sıralarda Başbakan dâhil herkes bu bilgiyi tekrar ediyor. “Hitler sandıktan çıktı ama bu nedenle sandıktan vazgeçemeyiz; Hitler’i çıkartmış olsa bile, demokrasiden ve sandıktan vazgeçilemez.”

Bu iddiaya göre, Almanya’da seçimler olmuş, Hitler bu seçimleri kazanarak işbaşına gelmiş ve sonra da iktidarda kalmış.

Bu bilgi büyük bir hakikat olarak tekrar edilip duruyor.

Oysa bu bilgi doğru değil!

Hitler seçim sonucu, sandıkla iş başına gelmedi.

Tamam, kabul, bir tek Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde de bu yanlış bilgi tekrar ediliyor. Ama düzeltmek gerek.

Peki, Hitler seçimleri kazanarak işbaşına gelmedi ise, nasıl işbaşına geldi? Siyasetçilerin, asker-sivil elitlerin basit ayak oyunları ile. Ve Hitler işbaşına geldikten sonra da ilk iş olarak sandığı, yani demokrasiyi iptal etti... Yani sandık (serbest seçimler) kalsaydı, Hitler iktidar olamazdı.

Gerçek, 1932 ve 1933 yıllarında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim sonuçlarında yatıyor.

Almanya’da geniş yetkilerle donatılmış Cumhurbaşkanlığı için her yedi yılda bir, doğrudan halkoyuyla seçim yapılıyordu. En son seçim 1932 yılında yapıldı. 13 mart ve 10 nisan tarihlerinde iki aşamalı olarak yapılan bu seçimi Hindenburg kazandı. Hitler seçimi açık farkla kaybetti (Hindenburg yüzde 53, Hitler yüzde 36).

Alman demokrasisinin son serbest genel seçimleri ise 1932’nin temmuz ve kasım aylarında, iki defa yapıldı. Temmuz 1932 seçimlerinde Naziler yüzde 37,2 oy alarak birinci parti oldu. Aynı seçimlerde Sosyal Demokratlar yüzde 21,6 ve Komünistler ise yüzde 14,3 civarında oy aldılar.

Son serbest genel seçim Kasım 1932’de yapıldı. Nazi oylarında büyük bir düşüş yaşandı ve oylar yüzde 37,2’den yüzde 33’e düştü. Sosyal Demokratlar yüzde 20,4; Komünistler ise yüzde 17 civarında oy aldılar.

Bu seçimde “sol” oylar artmıştı ve Nazi oylarından daha fazla idi. Ama maalesef Komünistler Sosyal Demokratları sosyal faşist olarak adlandırıyor ve Nazilerden daha tehlikeli buluyorlardı. Oysa bu iki parti, birbirlerine saldırmak yerine ortaklık yapsalardı, Almanya’da Nazizm iktidara gelemeyebilecekti.

Kasım 1932 seçiminden sonra Hitler başbakan olarak atanmadı. Hindenburg, Kurt von Schleicher adlı başka bir kişiyi hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Bundan sonra, Hindenburg’un Ocak 1933’te Hitler’i başbakan olarak atamasına kadar geçen sürede bir sürü ayak oyunları yaşandı. Sonuçta Hitler, sandıktan çıkmadı, Hindenburg ve çevresinin iktidarı ona teslim etmesi ile iktidara geldi.

Doğrudur, Hitler iktidarı aldıktan sonra Mart 1933’te yapılan seçimleri kazandı. Ama bu seçim artık serbest seçim değildir. Hitler işbaşına gelir gelmez, 27 Şubat 1933’te meşhur Alman Parlamentosu yangını provokasyonu organize edildi; bu olay bahane edilerek Olağanüstü Hal Kanunu çıkarıldı. Yangın Komünistlerin üstüne atıldı ve muhalefete yönelik sistematik saldırılar başladı. Hak ve özgürlükler askıya alındı; 20 civarında gazetenin yayınına son verildi; merkez sağ ve sol partilerin faaliyetlerine ciddi kısıtlamalar getirildi ve Sosyal Demokrat ve Komünist Parti liderleri tutuklandı.

Yani Hitler’in, tüm baskılara rağmen yüzde 43 oy alabildiği bu seçim, serbest bir seçim değildir. Sıradan herhangi bir diktatörün organize ettiği bir seçimdir. Demokrasi değil, diktatörlük seçimidir. 1934 yılında Hindenburg’un ölmesi ile birlikte Hitler Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığını birleştirdi ve diktatörlüğünü perçinledi.

Özetle, Hitler’in seçimle işbaşına geldiği bilgisi doğru değildir.

Hitler’in iktidara gelmesi ve kalmasının nedeni sandık değil aksine sandığı iptal etmiş olmasıdır.

Sandık kalsaydı, Hitler belki de başbakan olamayacak ve iktidarda kalamayacaktı.

Back