Yeni
Arkadaşlar Merhaba, sizlerin yazılarını okuyup yalnız olmadığımı anladım...
Ve biraz da olsa rahatladım
HPV 16,33,66 Poztif olduğumu öğreneli iki gün oldu... Üzüntü içerisindeyim 1 yıldır evliyim 30 yaşındayım. Ben de çocuk düşündüğüm icin jinekologa gitmiştim ve bu tatsız sürpriz ile karşılaştım, cumartesi günü biyopsi ve coloscopy yapacak. Ondan önce başka bir doktora daha görüneyim dedim izmir de yasıyorum yarın 9 eylül de randevum var ve stres ile korku içerisindeyim. Beni nasıl bir süreç bekliyor? Çocuk yapamayacakmıyız? Şimdiden teşekkürler. Allah hepimize şifa versin tez zamanda. Bir de bir sorum daha olacak ailem yurtdışında yaşıyor bu ahcc olayını okudum forumlarda tem’in edebilirim de ama doktor onayını almadan riskli bir şey mi? bana açıklar misiniz? kullansam da hangisini alayım? dozunu nasıl ayarlarım?
Öncelikle gelmiş geçmiş olsun, bu süreçte yaşadığın korku ve hislerini 3 ay önce ben de yaşadım, hatta hpv tip kardeşi sayılabiliriz :) bende de 16-51-54 çıktı. 30 yaşındayım ve aynı senin gibi bebek için doktora gittiğimde öğrendim ve ilk duyduğumda yıkılmıştım, seni o kadar iyi anlıyorum ki.
HPV tip taramadan sonra hangi doktora gidersen git kolposkopi ve gerek görüldüğü takdirde biyopsi istiyorlar. O yüzden kolposkopi sonucunu alana kadar başka doktora gitmenin sana bir faydası dokunmayacak.
Kolposkopi konusunda endişelenme, maksimum 5-10 dakika süren bir işlem. Spekulum ile rahim ağzını açıp asidik can yakmayan bir sıvı ile rahim ağzını boyuyorlar, lezyon var mı diye kontrol edip lezyon gördükleri ya da olma ihtimali olan bölgelerden parça alıyorlar. Canın smear testinde ne kadar acıdıysa maksimum o kadar acır, dayanılmayacak bir acı değil yani. Kendini strese sokarsan acıyı daha fazla hissedebilirsin o yüzden kendini rahat bırak. Kolposkopi sonrası ilk gün biraz kanamam oldu, sonraki 2 gün de lekelenme şeklinde devam etti, hafif de kasılmalarım olmuştu. Bunlar sana da olursa endişe etme.
HPV ve HPV sonrası gerek görürlerse uyguladıkları tedavi bebek sahibi olmana engel değil, bu konuda için rahat olsun korkma. Fakat teşhis ve tedavine karar verilen süreç içinde eşinle cinsel ilişkiye girmemen ya da ilişkide kondom kullanman önemli. Çünkü farkında olmadan birbirinize bulaştırıyor olabilirsiniz.
Kolposkopi sonucun özelde yaptırdığında max. 1 hafta, devlette 2-3 haftada çıkabiliyormuş. Benim kolposkopi sonucum cin2 geldi ve cumartesi günü leep olacağım. Cin1 gelirse doktorların çoğu izlem öneriyor çünkü cin1lerin neredeyse %70lik oranı 1-2 yıl içinde normale dönebiliyor. Cin2 veya cin3 tespit edilirse leep işlemi oluyoruz. Leep de lokal ya da genel anesteziyle kolayca yapılabilen bir işlem. Lokal anesteziyle 10-15 dakikada ayaklanabiliyormuşuz, genel anestezide de 20-30dk sonra uyandırıyorlar kısa bir işlem yani. Leep sonucunda cerrahi sınırların negatif çıkar ise (ki negatif çıkma oranı %96 imiş) 2 yıl boyunca 3/6 ayda 1 smear ve yıllık hpv tip taramalarınla kontrole devam ediyorsun. Cerrahi sınırların pozitif çıkar ise tekrardan leep olabiliyorsun ama bu çok düşük bir ihtimalmiş.
Leep sonrası 2 ay boyunca cinsel ilişki yasak. Sonrasında doktor tekrar rahim ağzımızı görmek isteyecek. İyileşme sağlandıysa hemen çocuk çalışmalarına devam edebilirsiniz dedi. :) Hatta hücre yenilenmesi olduğu için gebeliğe olumlu faydası bile olabilirmiş.
İçini ferah tut, kanser değilsin, dışarıda dolaşan herhangi bir insanın kanser olma ihtimali ne kadar ise senin de o kadar. Cinler tedavisi kolayca yapılabilen hastalıklar, içimizi ferah tutalım.
Güncel durumundan haberdar edersen sevinirim, şimdiden çok geçmiş olsun..