Baş ve Boyun Kanser Birliği (Head And Neck Cancer Alliance), 20-26 Nisan 2014 tarihlerini “Ağız Kanserleri Bilinçlendirme Haftası” olarak ilan etmiştir ve erken teşhis hayat kurtarmaktadır.
Ağız kanserleri diğer kanser türlerine göre tüm dünyada görülme sıklığı açısından 11. sırada yer almaktadır. Yapılan istatistiksel çalışmalara göre, kanser teşhisi konulan 5 kişinin 4 tanesi erken teşhis edildiği durumlarda en az 5 yıl yaşayabiliyor. Eğer ağızdan kaynaklanan kanser geç dönemde çevre dokulara yayıldıktan sonra teşhis edilirse, bu oran 5 kişide sadece 1 tanesinin 5 yıldan daha uzun yaşaması demek oluyor. Bu oranlardan da görüldüğü üzere erken teşhis hayat kurtarıyor.
Biz her sene “Nisan” ayını “ Oral Kanser Bilinçlendirme, Bilgilendirme ve Teşhis” ayı olarak ele alırken, diş hekiminizin bilinçli olarak yapacağı ağız içi muayene, radyografi incelemesi ve özel görüntüleme ileri inceleme yöntemi ile riski en aza indirebilirsiniz.
Ağız kanserleri sebepleri şöyle sıralanabilir;
- Erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.
- 40 yaş ve üzerinde risk artmaktadır
- Alkol ve sigara kullanımı
- Ailesinde baş ve boyun kanseri görülmesi
- Ağız hijyeninin kötü olması
- Çok sayıda eksik diş olması
- Yoğun şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak
- HPV Virüs
Diş hekimleri ağız kanserlerinin teşhisinde ilk duraktır. Gellrich’in çalışmasına göre, araştırmalarda hastaların % 40’ını Diş Hekimleri teşhis ederken , Aile hekimleri %27 sinin teşhisinde katkı sağlamışlardır. Yine aynı çalışmada ağız kanseri teşhisi konulmuş hastalarda, belirtilerin ortaya çıkışı ile hekimin teşhis etmesi arasında 5 ay gibi bir süre geçtiği görülmektedir. Bu gecikme
Hastanın ağzındaki yara ya da şişliğe zamanla alışması,
Yaranın kendiliğinden zamanla geçeceğini düşünmesi,
Gittiği hekimin, belirtileri doğru değerlendirememesine bağlı olmaktadır.
Ağız kanserleri genellikle ağız tabanı ve dilde görülüyor. En Kolaylıkla dudak kanserleri teşhis edilebiliyor. Ağız içinde yaptığınız bu incelemede aşağıdaki belirtilerden birine yada bir kaçına rastlarsanız en kısa sürede diş doktorunuza danışın!!”
En Sık görülen belirtiler;
- Küçük kenarları düzensiz beyaz alanlar (lökoplaki)
- Kırmızı alanlar (eritroplaki)
- Kırmızı beyaz alanlar (eritrolökoplaki)
-Kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yaralar
-Şişlikler ve doku kalınlaşmaları
-Sürekli boğaz ağrısı
-Kulak ağrısı
-Ağız Kokusu
-Yutkunma ve konuşmada güçlük
-Boyunda şişlik ya da büyüyen kitle
Ağız Kanserinden Korunmada Kişisel Muayene Nasıl Yapılmalı ?
Ağzınız, genel sağlığınız bozulduğunda ilk ve en erken belirtilerin görüldüğü alandır. Kişisel muayenenin nasıl yapıldığı da çok önemlidir. Kanser çağımızın hastalığı ve maalesef çoğunlukla belirti vermeden ilerleyebiliyor. Ağız kanseri erken teşhis edildiğinde %50 yaşam şansı artıyor. Kendi kendinizi muayene masrafsız ve kolaydır. Her ay aşağıdaki muayene listesini gözden geçirin. Büyük bir aynanın karşısına geçin çevrenizin aydınlık olmasına özen gösterin.
Hareketli protezlerinizi çıkartın
Dudaklarınızın iç yüzünü ve diş etlerinizi kontrol edin
Başınızı arkaya doğru eğerek damağınızı kontrol edin
Ağzınızın gerisindeki diş etlerinizi ve yanaklarınızın iç yüzünü hissedin
Dilinizi dışarı çıkartarak tüm yüzeylerini inceleyin
Alt çenenizin alt kısmında ya da boyun bölgenizde (lenf bezlerinde) şişlik olup olmadığını elinizle kontrol edin