• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Agatha Christie

ben agatha ya hayranım. bulabildiğim tüm kitaplarını okudum

o kadar çok kitabını okudumki, bazen kitapçida diğer kitaplarını gördüğümde okuyup okumadığım konusunda tereddüte düştüğüm oluyor. ölüm adası favorimdirkaydirigubbakcemile2

Agatha Mary Clarissa Christie (15 Eylül 1890 – 12 Ocak 1976), ıngiliz yazar, popüler edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot tipinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatrolarında başarıyla sahnelenen oyunlarına borçludur.

Babası Frederick Alvah Millet, Agatha henüz küçük yaştayken öldü. Annesi tarafından evde eğitilen küçük kız, yalnız bir çocukluk geçirdi. Küçük yaşta öyküler yazmaya başladı. 16 yaşında, şan öğrenimi görmek üzere Paris’e yollandıysa da kısa sürede bundan vazgeçti. Ciddi anlamda ilk edebi denemeleri, duygusal konuları ele alan öyküler oldu. 1914’te Arvhibald Christie adlı bir doktorla evlendi ve yeniden Fransa’ya gitti. Oradayken vakit geçirmek üzere okuduğu dedektif öykülerinin daha iyilerini yazabileceğini düşünerek ilk polis romanı olan The Mysterous Affair at Styles’ı (Styles’daki Esrarengiz Olay) yazdı. Kitap çeşitli yayınevinlerince geri çevrildikten sonra 1920’de Bodley Head Yayınevi tarafından kabul edildi. Styles, Agatha Christie’nin ilk Hercule Poirot’u romanıdır.

Hercule Poirot, zekası, espri yeteneği, keskin gözlemciliği ve Avrupalı inceliği ile seçkinleşen Belçikalı bir dedektiftir. Cinayetleri “küçük gri hücreler” dediği beynini kullanarak çözmesi ve bu arada da ıngiliz yüksek sınıfının özel yaşamının saklı yönlerini ortaya dökmesi ile tanınır. Agatha Christie’nin arka arkaya yazmaya başladığı polis romanları Poirot tipine uluslararası ün kazandırdı. Yazar ayrıca Miss Marple adının verdiği bir tip daha yarattı. Sevimli bir yaşlı kız olan amatör dedektif Miss Marple da çok tutuldu. 1928’de ilk kocasından boşanıp Max Mallowan’le evlendikten sonra birçok ülke gezip görme fırsatı bulan Christie’nin romanları 1930’larda çoğunlukla uluslararası mekânlarda geçmeye başladı.

Hayranlarınca her kitabı beğenilmekle birlikte, Agatha Christie’nin edebi kaygılarla yazdığı bazı romanlar eleştirmenlerin de dikkatini çekti. On Küçük Zenci ise polis romanının klasikleri arasındadır. Agatha Christie, ıngiliz töre romanı geleneğinde yazdığı polis romanları ile dünya edebiyatında kendine özgü bir yerin sahibi olmuştur.

Romanları
16.50 Treni
Acı Kahve
Bağdat'a Geldiler
Beklenmeyen Misafir
Beklenmeyen Şahit
Beş Küçük Domuz
Briç Masasında Cinayet
Büyük Dörtler
Cenazeden Sonra
Ceset Dedi ki
Ceset Katilini Arıyor
Cesetler Ağlamaz
Cesetler Merdiveni
Cinayet Alfabesi
Cinayet ılanı
Cinayet Reçetesi
Cinayetler Kapısı
Cinayetler Kulübü
Cinayetler Oteli
Çarpık Evdeki Cesetler
Dersimiz Cinayet
Doğu Ekspresinde Cinayet
Dört Neşeli Arkadaş
Elmayı Yılan Isırdı
Fare Kapanı
Filler de Hatırlar
Fotoğraftaki Lekeler
Frankfurt Yolcusu
Gece Gelen Ölüm
Gece Yarısı Cinayeti
Hercule Poirot ız Üzerinde
Işıklar Sönünce
ıskemlede Beş Ceset
Kanatların Çağrısı
Kapı Tekrar Vuruldu
Kırık Ayna
Kırmızı ışaret
Koltuktaki Ölü
Köşkteki Esrar
Lord Edgware'i Kim Öldürdü?
Mavi Trenin Esrarı
N VEYA M?
Nil'de Ölüm
Noel'de Cinayet
On Küçük Zenci
Ölüden Mektup Var
Ölüm Adası
Ölüm Büyüsü
Ölüm Çığlığı
Ölüm Diken Üstünde
Ölüm Meleği
Ölüm Oyunu
Ölüm Saatleri
Ölüm Sessiz Geldi
Ölümle Randevu
Ölümün Aynası
Ölümün Sesi
Ölümün Tam Zamanı
Pembe Evdeki Ölü
Porsuk Ağacı Cinayeti
Roger Ackroyd Cinayeti
Ruhların Cinayeti
Sıfıra Doğru
Son Haber
Sonuncu Kurban
Şahidin Gözleri
Şampanyadaki Zehir
Şeytan Dönemeci
Tavus Kuşu Cinayeti
Trende Cinayet
Uyuyan Ölüm
Üç Perdelik Cinayet
Üç Yanlış Üç Ceset
Ve Perde ındi..
Yılan ıçini Döktü
Zarif Bir Cinayet Gecesi
Zehiri Kim Verdi

mrb arkadaslar ben sitenize bugun uye oldum ve gezıntıye cıktım sımdıde sıze mısafırım.bende bır agatha christien hayranıyım 50 ye yakın kitabı var bende de toplamda 75 dılımıze cevrılen eserı var.bu arada melek berke arkadasımızın okudugu sevimli örümcek onun kıtabı degıldır olmadıgı kanıtlanmıstır hatta kımın yazdıgı bıle acıklanmıstır ama kendıne mal edılmıstır.agatha christieni ile ilgili sorularınız olursa kıtapları hakkında keyıfle sızlerle paylaşırım sevgıyle ve dostlukla kalın

Off çok zeki kadın..Kitapları çok harika.ben de buldukço okuorum ve de elimdekileri canım sıkıldıkça okuyorummm:)

Romanları
Beklenmeyen Şahit
Ceset Dedi ki
Dört Neşeli Arkadaş
Frankfurt Yolcusu
Kırmızı İşaret
Koltuktaki Ölü
N VEYA M?
Ölümün Aynası
Ölümün Sesi
Ölümün Tam Zamanı
Pembe Evdeki Ölü
Şahidin Gözleri
Uyuyan Ölüm
Üç Perdelik Cinayet
Yılan İçini Döktü

ben okummaışım bunları. hala okumadığım kitapları var inanmıyorum. birileri sonradan agatha romanı üretiyor diye düşünmeye başladım

Agatha Christie nin bulabildiğim bütün kitaplarını okudum özellikle 16:50 treni harika tavsiye ederim.

Elimde 35 kitabı mevcut. Hiç birşey okumak istemediğimde okuduğum bir yazar. Çünkü üslubu basit olduğu için yormuyor, ancak kurgular fazlasıyla heyecanlı olduğundan çok sürükleyici. Tavsiye edebileceklerim; Yılan İçini Döktü, Lordun Ölümü, Mavi Trenin Esrarı (Eski basımlarda kitabın ismi Yakut Kana Bulandı diye çevrilmiş), Hercule'un Oniki Görevi, 16:50 Treni, Beş Küçük Domuz, Sıfıra Doğru, On Küçük Zenci, Şampanyadaki Zehir, Uyuyan Ölüm ve Roger Ackrody Cinayeti....

Ayrıca aklıma gelmişken paylaşayım (belki biliyorsunuzdur); piyasada Agatha Christie'nin diye çıkmış Ölümün Sesi adlı roman, gerçekten bir A.Christie romanı değildir. Hatta yanlış basıldığı için daha sonra yayınevi tarafından geri toplatılmış. Ölümün Sesi'nin kimin olduğuysa bildiğim kadarıyla açıklanmadı.

bi kitabını aldım. okuyamadım ya sürüklemedi bi türlü hiç heyecan uyandırmadı bende bende kaldrıp rafa koydum:)

Türkçe öğretmenimin tavsiyesi ile tanıdım A. Christie' yi.
ortaokul ve lisede bulabildiğim tüm kitaplarını okumuştum. satın aldıklarım hala duruyor. onları tekrar okumak istiyorum.
keyifle okuduğum bir yazar.

benimde polisiye-gerilim romanları tarzında okuduğum tek yazardır...
lise yıllarımda kapıldım onunn macera ve gizemine...
hep sonunu merakdan bi gece de bitirdiim romanlarını bilirim...ama uzun zamandır okumuyorum...
hep aklımda yeni kitaplarını edinmem lazım...:kahve:

merhaba ben henüz yeni tanıdım Agatha Christie'yi. malesefki çokta geç kalmış olduğumu gördüm yorumları okuyunca. altı ay önce tesadüfen elime geçen bir kitabıyla başladım onun kitaplarını okumaya.ve daha sadece iki kitabını bitirebildim. daha önceleri roman okumaz ve sevmezdimde ancak anlatımları o kadar güzel ki insan ister istemez içinde buluveriyor kendini. yeni deneyeceklere şiddetle tavsiye ederim okumalarını tabi bazı arkadaşlarımın arasında bana söz düşmez.

9754058784ykyypz.jpg

Hiçbir edebi değeri olmamasına rağmen inanılmaz sürükleyici polisiye öyküleri var, kitaplarını elime aldığımda bitirmeden başından kalkamıyorum:) Özellikle ağır metinlerin arasında kaldıktan sonra okumak çok keyifli; neredeyse tüm çevirilerini okudum artık kitaplarından okumadıklarımı bulmakta zorlanıyorum:)

3 öyküsünden sonra katili tahmin etmek ve yazarın akıl yürütmelerini çözmek oldukça kolay olsa da tarif edilmez bir çekiciliği var öykülerinin.

Nil'de Ölüm, 10 Küçük Zenci, Ölüm Sessiz Geldi tavsiye edeceğim kitaplarından bazıları.

Agatha Christie'nin kitaplarını takip edenlere ise en son " Ve Perde ındi" yi okumalarını öneririm.

Back