Yöresel Tarif Afyon Mutfağı

Yöresel Yemekler
LOKMA

Malzemeler:
1 yemek kaşığı pakmaya
2 çay bardağı ılık su
1 tane yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
1 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
Pakmaya ılık su ile ıslatılır. Bir kaba yumurta kırılır. Un katılır. Islatılan pakmaya ilave edilir. Bir çay bardağı ılık su dökülür ve hamur yoğrulur. Kabın üzerine bir örtü örtülerek hamurun kabarması beklenir. 10 dk sonra kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak kızgın yağın içine atılarak kızartılır. Kızaran lokmalar önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbetin içine delikli kepçe ile atılır. Şerbeti şu şekilde hazırlanır: 1 su bardağı şeker ile 1 su bardağı su ve 1-2 damla limon suyu bir tencerede kaynatılır. Şerbet soğuduktan sonra sıcak lokmalar içine atılır. Lokmalar şerbeti çekince servis tabağına alınır.

Not: En çok kandil günlerinde yapılır. Komşulara ve akrabalara dağıtılır.
ALINTIDIR..
 
GÜLVARAK

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 paket eritilmiş Tereyağ veya margarin
2 su bardağı sıvı yağ aldığı kadar un
1 su bardağı dövülmüş ceviz veya muhallebi

Muhallebisi İçin Gerekli Malzemeler:
1 litre süt
1 çay bardağı buğday nişastası
1 fincan toz şeker

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
3 kg. toz şeker
2 litre su
Nohut tanesi kadar limon tuzu

Gülvarak (Afyon) Yapılışı:
Süt, su, yoğurt ve Tereyağ bir kaba konur. Aldığı kadar un katılır. Hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Bu parçalar ince ve büyük yufkalar şeklinde oklava ile açılır. Yufkalardan iki tanesi alınır, üst üste konur. Üst üste konan yufkalar 10 cm”lik kare parçalara kesilir. Bu parçaların içine dövülmüş ceviz veya muhallebi konur. Muhallebisi şu şekilde yapılır. Süt, nişasta ve şeker karıştırılarak tencerede koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi bir tepsiye dökülerek soğutulur. Soğuyan muhallebi, küçük parçalara kesilir, bu parçalar kare şeklinde yufkaların ortasına konur. Her iki kare zarf şeklinde köşelerinden birleştirilerek yağlanmış tepsiye konur. Diğer yufkalar da bu şekilde yapılarak tepsiye dizilir. Bunun üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve gülvarak fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine şerbet dökülür. Şerbet şu şekilde hazırlanır: Şeker, su ve limon tuzu bir tencerede kaynatılır. Şerbet soğuduktan sonra fırından yeni çıkmış olan gülvarağın üzerine dökülür.
 
SU MUHALLEBİSİ

Malzemeler:
1 bardak nişasta
3 bardak su
Şerbeti İçin:
3 bardak şeker veya pekmez
3 bardak su

Yapılışı:

Nişasta ile suyu karıştırarak kaynatırız. Koyulaşıncaya kadar kaynatırız. Sonra bir tepsiye dökeriz. Soğumaya bırakırız. O soğurken şerbetimizi hazırlarız. Başka bir tencereye 3 bardak suyu şekerle karıştırarak kaynatırız. Biraz kaynattıktan sonra ocaktan indirip ılımasını bekleriz. Soğuyan muhallebiyi küçük kareler halinde keseriz. Ilıklaşan şerbeti muhallebinin üzerine dökeriz. İsteğe göre şerbet yerine pekmez de dökebiliriz. Lohusalı kadınlara sıkça bu muhallebi yedirilir.
ALINTIDIR..
 
CEVİZLİ KESME BAKLAVA

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 paket eritilmiş Teremyağ
2 su bardağı sıvı yağalabildiği kadar un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:
2 litre su
3 kg. toz şeker
Nohut tanesi kadar limon tuzu

Yapılışı:
Bir kaba süt, soğuk su, yoğurt, eritilmiş Teremyağ konur. Un katılır. Kulak memesi yumaşaklığında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Parçalar oklava ile ince ve büyük yufkalar şeklinde açılır. Açılan yufkalar biraz bekletilir. Bekletilen yufkaların yarısı yağlanmış baklava tepsisine üst üste konarak döşenir. Üzerine ceviz ekilir. Kalan yufkalar da bunun üzerine yerleştirilir. Baklava şeklinde kesildikten sonra üzerine kızdırılmış sıvı yağ dökülür, fırında pişirilir. Bir tencereye su ve şeker konur. Limon tuzu katılır. 15 dk şerbet kaynatılır. Soğutulmuş şerbet fırından yeni çıkmış olan baklavanın üzerine dökülür.
ALINTIDIR..
 
TEL HELVA


Malzemeler:
1 kg. un
2 kg. şeker
2 kg. su
limon tuzu

Yapılışı:
Bu tatlı kışın buzlu günlerde yapılır. Bu tatlının ilk önce şerbeti yapılır. Suya şekeri katıp kaynatılır. İyice kaynadıktan sonra bolca limon tuzu atılır. Şeker kesilinceye kadar kaynatılır. Şerbetin ılıklaşması beklenir. Bu arada dışarıda genişçe bir tepsiyi donmuş karın üstüne koyarız. Daha sonra ılıklaşan şerbeti tepsinin içine dökeriz. Döker dökmez şerbet içinde koyulaşır. Şerbeti el yardımıyla halka haline getirip içeriye alınır. Bu arada bir kişi de unu biraz kavurur buna miyane denir. Bu miyane sofranın üzerine yayılır. Unun üzerine de dışarıda hazırladığımız halka halindeki şerbet sofranın üzerine konur. Sofranın etrafındaki 5-6 kişi şekeri sündürerek sağdan sola doğru çevirir. Şeker saç kalınlığında incelip kopma haline gelince helva olmuş demektir. Helvayı küçük küçük keseriz. Bu helvayı İzmit’in pişmaniyesine benzer.
ALINTIDIR..
 
AŞURE


Malzemeler:
500 gr. göcelik buğday (çekilmemiş buğday)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı kuş üzümü
1 fincan ceviz
1 fincan fındık
1 fincan fıstık
2 litre su
2 su bardağı pekmez
500 gr. toz şeker
1 tatlı kaşığı susam

Yapılışı:
Göcelik buğday, nohut, kuru fasulye bir gün önceden ayrı ayrı ıslatılır. Diğer gün bunların suları süzülür. Ayrı tencerelerde üzerlerine su eklenerek pişirilir. Üzüm de biraz su ile pişirilir. Hepsi yumuşadıktan sonra büyük bir tencerenin içine önce buğday konur. Bol su ile tekrar ocağa konur. Bunun üzerine nohut, fasulye ve üzüm eklenir. Bunlar karıştırılır. Üzerine pekmez ve şeker ilave edilerek tekrar pişirilir. Piştikten sonra dövülmemiş ceviz, fındık ve fıstık katılır. Susam da ekilir. Hepsi karıştırılır. Servis kaselerine boşaltılır.

Not: Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biridir. Kurban bayramında sonraki ay aşure ayı olarak bilinir. Bu ayda bol miktarda her evde aşure yapılır, akraba ve komşulara dağıtılır.
ALINTIDIR..
 
MERCİMEKLİ BÜKME


Malzemeler (Hamur İçin):
1,5 kg un
1 fincan sirke
1/2 kg. ayçiçek yağı
125 gr İçyağı
haşhaş ezmesi
tuz
su.
İçi İçin:
2 su bardağı mercimek
1 adet orta büyüklükte soğan
tuz
karabiber.

Yapılışı:
Mercimekler haşlanır, soğanlar küçük küçük doğranır, kavrulur. Haşlanan mercimeklere yağda kavrulan soğan, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Un, sirke, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yoğurulan hamur iki eşit parçaya bölünerek bezeler elde edilir.
Bezeler oklava ile açılır. Yufka gibi açılan hamurun üzeri eritilmiş içyağı (ayçiçek yağı ile karıştırılmış iç yağı) ile yağlanır, ezilmiş haşhaş (ayçiçek yağı ile karıştırılmış haşhaş ezmesi) sürülür ve açılan hamur katlanır. Rulo hale getirilir, küçük kare parçalara kesilir.
Küçük hamur bezeleri oklava ile yuvarlak açılır. Ortasına uzunlamasına mercimek içi konulur. Kenarlar mercimek üzerine katlanır. Ters çevrilerek yağlanmış tepsiye sıralanır. Daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
ALINTIDIR..
 
AFYON KEBABI


1 kg dana kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet kebap pidesi
1 çorba kaşığı Tereyağ

Kuşbaşı et düdüklüye atılır, 10 dakika kadar kavrulur. Sonra sıvıyağ, tuz ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Düdüklünün kapağı kapatılır, tıs sesi duyulunca kısılır ve 15 dakika kadar pişirilir. Bu arada pideler kibrit kutusu gibi doğranır, tavaya konur, Tereyağ eklenir. Hafif kızarana kadar çevrilir. Düz servis tabağına aktarılır. Üzerine pişen et, suyundan alınarak konur ve karabiber serpilir.
ALINTIDIR..
 
SULU KÖFTE

250 gr yağsız kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 adet ufak soğan
10-12 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
Sos için:
1 adet soğan
2 adet domates
1 çorba kaşığı Tereyağ veya margarin
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı su

YAPILIŞI

Soğan rendelenir, maydanoz kıyılır. Üzerine kuru bulgur, kıyma ve tuz eklenir. Bütünleşene kadar yoğrulur. Şekillendirmeye başlamadan önce ince kıyılmış soğan yağda pembeleştirilir. Üzerine rende domates, tuz eklenir. Bir kaç dakika çevirdikten sonra sıcak su katılır. Köfte harcından cevizin yarısı kadar parçalar alınır ve minik rulo şekli verilir. Kaynamakta olan suya atılır. Yaklaşık 15 dakika pişirilir.
ALINTIDIR..
 
TAZE GÖCE TARHANASI

1 su bardağı kırık buğday (göce)
2 su bardağı torba yoğurdu
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı su
1 çorba kaşığı nane
Üzeri için:
2 çorba kaşığı salça

Göce akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlanır. Bir tenceye aktarılır. Yoğurt, un, su ve tuz eklenir iyice karıştırılır. Orta ateşte fokurdayana kadar pişirilir. Ateşten almadan hemen önce kuru nane eklenir. Ateşten alınır, kaselere konur. Üzerine eritilmiş Tereyağ gezdirilir.
ALINTIDIR..
 
LOKUM


100 Gr margarin
1 Bardak süt
2 Su Bardağı iri dövülmüs ceviz
1 Paket vanilya sekeri
4 Fincan un
1 Litre süt
1 Paket krem santi
1 Su Bardağı seker
2 Su Bardağı hindistancevizi

Un bir tencereye konulur, azar azar süt ilave edilerek iyice karistirilip, ocaga konur, muhallebi kivamina gelmek üzereyken, sekeri ilave edilir, iyice karistirilditan sonra vanilya sekeri ve Teremyağ de ilave edilir, koyu kivamli bir muhallebi olucak, egerki muhallebiniz pütürlü olduysa, mikserle cirpin, o pütürler gidicektir. Dikdörtgen bir firin tepsisine Strec folyoyla kaplayin, üzerine bolca hindistancevizi serpip koyu kivamdaki muhallebiyi tepsiye yayin ve sogumasini bekleyin.Muhallebi soguduktan sonra, 1 paket krem santiyi 1 bardak soguk süt ile iyice cirpin, kivamini alan kremsantiyi sogumus muhallebinin üzerine yayin. Iri dogranmis cevizleri kremsatinin üzerine serpistirin, bir bicak yardimiyla dikdörtgen tepsinin tam ortasindan uzunlamisina kesip iki parmak genisliginde seritler keserek rulo yapin, dövülmüs Antepfistigiyla süsleyip servis yapabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
PATLICAN MUSAKKA

Malzemeler:

500 gr dana kıyma

7 adet patlıcan

1 su bardağı nohut

2 adet domates

2 adet soğan

½ demet maydanoz

1 yemek kaşığı salça

Yapılışı: Alacalı soyulan patlıcanlar iri dilimlere ayrılır ve parçalanmayacak şekilde 3-4 kesik atılıp kızgın yağda kızartılır. 2 adet soğan yemeklik doğranır, yarım demet maydanoz kıyılır. Doğranan soğanlar sıvı yağda kavrulur. Yarım kilo kıyma pembeşelen soğanlara eklenip suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekip rengi dönen kıymaya 1 yemek kaşığı salça eklenir. Salçayla özleşen kıymalı harç;1 su bardağı haşlanmış nohut ve kıyılmış maydanozla karıştırılır. 2 adet domates yuvarlak dilimlenip yemeğin pişeceği tencereye yerleştirilir. Domateslerin üzerine sırasıyla kıyma ve patlıcanlar 1’er kat oluşturacak şekilde dizilir. En son kat nohutlu kıymalı içle kaplanır. Yemeğe biraz su katılır ve kısık ateşye yaklaşık 1 saat pişirilir. Pişen yemek servis tabağına ters çevrilir.

Patlıcan Musakka servise hazırdır.
ALINTIDIR...
 
paylaşımlarınız için çok tşkler..

göce köftesi değil göce yuvalağı çorbası./yemeğidir çünkü nohut büyüklüğündedir o yuvarlakların ebatı.

anneannemin yaptığı haşhaşlı bükmeyi çok özlediimm...

göce bulamayanlar ; aşurelik buğdayı pişirip yeniden kurutsunlar ve kahve ögütücünde çektiklerinde göceyi elde etmiş olurlar..

sıra yemeklerini ramazan ayındada yaparız ve sonra mide zafiyetinden ölürüz
 

Ben de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
 
Ben de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

çok müdahale etmiş gibi olacağım kusura bakmayın ,birşey daha diyeyim..

göce yuvalağı yaparken biz sadece göce kullanıyoruz..1 çay kaşığı sıvı yağ,,biraz nane ve azar azar su ilave edilerek yoğrulur hamur kıvamında olunca uzun rulo şeritlerden nohut büyüklüğünde parçalar avuçta yuvarlanarak unlu tepsiye konur.

tabiki kimisi irmik yada ince bulgurda katıyor afyon genelide olsa ilçelerde farklılık oluyor elbet
 

Yok canım olur muÇok teşekkürler paylaşımların için
 

Afyon yemeklerini bildigine gore afyonlusun sanitim
Bn de goce yuvalagina bayilirim yaparimda et suyuda yakisir
 
kizlar goce ne yaaa
bende afyonluyum da goce hiç duymadim
en son tarife gore yagli küte diycem ama :)))))

ellerine saglik nevresteee
mercimekli bukmemizi ozledim , beim gibi u$engeç bulamazsiniz vallaaaa
bildiginiz temebelim yani , u$ebdigimden yapip yemiyorum mercimekli bukememizi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…