Adıyamanlılar nasıldır? Belirgin özellikleri adetleri nelerdir?

Söylediklerinize katılıyorum gelin ve damatlara yaklaşım konusunda, bunu gelinleri olarak rahatlıkla söyleyebilirim 😂
Değil mi 😅

Hatta ben anneme ve yakın akrabalarıma bizim ailede gelinler kayinvalide, kayınvalideler gelin yerinde diye takılırım 😅 öyle gelinseverler hepsi 😀

Değil mi 😅

Hatta ben anneme ve yakın akrabalarıma bizim ailede gelinler kayinvalide, kayınvalideler gelin yerinde diye takılırım 😅 öyle gelinseverler hepsi 😀

Yani hepsi hepsini sevmese de saygı duydukları el üstünde tuttukları doğru. Ben de bir Erzurum gelini olarak bunu söyleyebilirim :))
Biraz ele güne karşı düşüncesi var Erzurumda, kötü olanı da dışarıya vurmuyorlar sanırım. En azından benim gördüklerim böyle :)
Gidip gelinini sağda solda kötüleyen kaynana hiç görmedim. Sağolsunlar benim kaynanam da iyidir kayınbabam da :)

Yani hepsi hepsini sevmese de saygı duydukları el üstünde tuttukları doğru. Ben de bir Erzurum gelini olarak bunu söyleyebilirim :))
Biraz ele güne karşı düşüncesi var Erzurumda, kötü olanı da dışarıya vurmuyorlar sanırım. En azından benim gördüklerim böyle :)
Yani gidip gelinini sağda solda kötüleyen kaynana hiç görmedim. Sağolsunlar benim kaynanam da iyidir kayınbabam da :)
Abim şuan nişanlı, hoşumuza gitmeyen bir durum olduğunda annemle gelinimizi çekiştiremiyorum, zinhar kötü birşey demiyor çünkü hatalı da olsa 😅

Kötüleme durumu kesinlikle olmuyor, geline, damada kötü birşey denmesini üzerlerine alıyorlar direkt.

Daim olsun iyilikleri 😊

Abim şuan nişanlı, hoşumuza gitmeyen bir durum olduğunda annemle gelinimizi çekiştiremiyorum, zinhar kötü birşey demiyor çünkü hatalı da olsa 😅

Kötüleme durumu kesinlikle olmuyor, geline, damada kötü birşey denmesini üzerlerine alıyorlar direkt.

Daim olsun iyilikleri 😊

Evet işte bu da bir çok insana baskı gibi gelen sahiplenmekten oluyor sanırım. Ben hiç bana gelin, el gibi davranıldığını hissetmedim şimdiye kadar. Kendi çocukları nasılsa ben de öyleyim onlar için bundan eminim, benim için de onlar öyle. Hatta benim kardeşimi bile kendi çocukları gibi koruyup kollarlar.
Kaynanam kardeşim ne zaman gelecek olsa onun sevdiği yemekleri yapar, ikramda bulunur.
Dışarıdan birine karşı hele dediğiniz gibi asla kötülenmez.
Düğün, nişan olaylarında zaten bütün arkadaşlarım Erzurumlu biriyle evlenmek lazımmış demek ki filan demişlerdi 😂

Amin inşallah.

Ben Adıyamanlı biri olarak söyleyeyim insanlarının çoğu sıcak kanlı, misafir perver, ailesine bağlı sadık işinde gücünde insanlar ailesi ile aynı binada oturacak olsanız yeme içme bir yaparlardı kesin iyiki aynı bina değil öyle zor adetleri falan yok ama muhafazakar bir kesimdir ve sizinde onlara ayak uydurmanızı beklerler yinede her insan bir olmaz Allah iyi insanlarla karşılaştırsın

amin cok teşekkürler. Aynı bina olsa hangi memleket olsa soğuk bakardım.
Ben Adıyamanlı biri olarak söyleyeyim insanlarının çoğu sıcak kanlı, misafir perver, ailesine bağlı sadık işinde gücünde insanlar ailesi ile aynı binada oturacak olsanız yeme içme bir yaparlardı kesin iyiki aynı bina değil öyle zor adetleri falan yok ama muhafazakar bir kesimdir ve sizinde onlara ayak uydurmanızı beklerler yinede her insan bir olmaz Allah iyi insanlarla karşılaştırsın

Ben doğuda yaşıyorum eşim doğulu.. Doğu halkında şehirler arasında çok. Fark yok zaten. Adıyamanlı değil yani eşi. ama gördüm bir iki Adıyaöanlı tip var.
Öncelikle herkesin karakteri farklı ama kültür herkesi etkiliyor az ya da çok.
Her doğulu erkek gibi çok sahipleniciler. Kadınları söz konusu ise kesinlikle sahiplenmeye bir numaralar.
Kısıtlayıcılar. Yani canım sıkkın tek başıma takılıcam bi film izleyip gelicem diye bir şey yok.
Pazara tek gidicem olmaz.
Dışarı tek çıkayım yok.
Kıskançlar.
Ailelerşne analarına babalarına çok düşkünler. Sadece ana baba değil bu arada amcalar halalar da kıymetli. Ama şu da var babanın amcasının oğlu bile amca.... Düşün aile ağacını.

Benim gördüklerim bunlar.
Benim elimden yana şansım çok okumuş çok gezmiş olması. Halden anlar çok şükür.

Canım ben adıyamanlıyım. Amcam da adıyamanlı;) ama benim aile yaşantım ve amcamın aile yaşantısı birbirinden çok çok farklı;) aileden aileye ,köyden köye, ilçeden ilçeye değişiyor. . Politik duruşunuz,hayata bakış açınız vs uyumlu Mu bence bu önemli. Gerisini siz az çok anlayabilirsiniz. Genel olarak şunu söyleyebilirim bize gelen gelinler prenses gibi yaşıyor.

Ayyyy?
! hanimefendi sizce evleneyim mi? Napayim? dememiski," biz yorum yapsak nolcaaak onemli olan karakteri"
demissiniz bazilariniz.. kulturel olarak spesifik noktalar, detaylar GENEL OLARAK nasil diye bilgi almak istemis.. okudugunuzu anlayin artik nolur.

Ayyyy?
! hanimefendi sizce evleneyim mi? Napayim? dememiski," biz yorum yapsak nolcaaak onemli olan karakteri"
demissiniz bazilariniz.. kulturel olarak spesifik noktalar, detaylar GENEL OLARAK nasil diye bilgi almak istemis.. okudugunuzu anlayin artik nolur.
Anlayışınız için çok teşekkür ederim gerçekten

Back
X