Adıyamanlılar nasıldır? Belirgin özellikleri adetleri nelerdir?

Ünide sinif arkadaşım Adıyamanliydi.
Sohbetimiz vs asla yoktu çünkü tarikat vs işlerine çok meraklıydı bu nedenle beni pek sevmezlerdi. Sadece bir defa yemekhanede aynı masada bulunmuslugumuz oldu Şöyle bir sohbete denk geldim.

"Kadın kadınlığını bilecek cocuk doğurup eviyle ilgilenecek,erkek zaten para kazanmıyor mu ?"

Bazı dini oluşumların merkezi gibi görüyorum ben Adiyamani. Bu nedenle de antipatik buluyorum.
Tabii siz şehre göre değerlendirmeyin asla tanışın az cok belli olur adetleri huylari

Bence bu memleket muhabbeti burc muhabbetiyle ayni. Insan ozellikleri ozerktir kisiye gore degisir.
Benim adiyamanli bir arkadasim var, onun uzerinden genelleme yaptirmayim ama ozellikleri genel olarak kotu. Ama egede buyumus yetismis. Simdi bu arkadas adiyamanli miii egeli mi :deli:

Eşimin memleketi hergün 3.sayfa haberlerine konu olan şehirlerin başında geliyor 😅 ailem ilk etapta bu yüzden evliliğimize sıcak bakmamıştı hatta. Eşimi ve ailesini tanıyınca fikirleri değişmişti.

Kendi memleketim gelenekçi ataerkil zihniyetin baskın olması ile bilinir ama gelin ve damatlara bu kadar değer veren, maddi manevi destek olup hicbirseylerine karışmayan bir yer daha bilmiyorum. Arkadaşlarım sizin köyden birini bulsan da rahat etsek derdi şakayla karışık.

Bende ic egeyle olumsuz şeyler duydum mesela, ege deyince sorunsuz aileler gelmiyor aklıma. Yani şehir üzerinden bir genelleme yapmak doğru değil, aile önemli olan bunuda tanımadan bilemezsiniz.

Son düzenleme:
Eşimin memleketi hergün 3.sayfa haberlerine konu olan şehirlerin başında geliyor 😅 ailem ilk etapta bu yüzden evliliğimize sıcak bakmamıştı hatta. Eşimi ve ailesini tanıyınca fikirleri değişmişti.

Kendi memleketim gelenekçi ataerkil zihniyetin baskın olması ile bilinir ama gelin ve damatlara bu kadar değer veren, maddi manevi destek olup hicbirseylerine karışmayan bir yer daha bilmiyorum. Arkadaşlarım sizin köyden birini bulsan da rahat etsek derdi şakayla karışık.

Bende ic egeyle olumsuz şeyler duydum mesela, ege deyince sorunsuz aileler gelmiyor aklıma. Yani şehir üzerinden bir genelleme yapmak doğru değil, aile önemli olan bunuda tanımadan bilemezsiniz.
Nerelisiniz ay :KK49:

merhaba arkadaşlar. erkek arkadaşım istanbul'da doğup büyümüş ailesi de ıstanbul'da yaşıyor ama adıyamanlılar. aile apartmanlarında yaşıyorlar. artık ailecek tanışma planımız var. sormak istediğim şu çok sabit olmamakla beraber bazı memleketler belli başlı özellikleri ile biliniyorlar mesela kayserililer mesela trabzonlular. benim annem de babam da egeli. merak ediyorum nasıl olur ne gibi farklılıklar benzerlikler vardır. cevaplar için teşekkürler
afiyamanlilar icin bir soz var bilir misinz adiyamanlilar yaman olur deerler;)

Yorumlari okuyunca adıyamanlı olduguma şükrettim😁 cok sacma yorumlar, cok güldüm, bir tane iyi yokmuş, kadınlar degersiz erkekler cok el üstünde, yok bea o tur insanlar artik tüm toplumda var, urfada, diyarbakirda, antepte,konyada, adana da karadenizde yanı insan insandır, 😁 bizde kadınlar daha cok soz sahibidir, hem adıyaman a gelen gitmek istemiyo😁

memleket üzerinden genelleme çok doğru gelmiyor ancak bazı memleketlerde gerçekten çok belirgin şeyler de çıkabiliyor. yada bana spesifik denk gelmişlerdir bilemem.
biz adıyamandan gelin aldık, gerçi kendi anneleri de memlekette doğup büyümemişler, dedeleri çook eskiden istanbula gelmiş. iyi kızdır çok severiz, hatta ailenin yaşlıları ideal gelin olarak onu anlatırlar herkese. saygılıdır çok.

Tüm cevaplar için teşekkürler. Egeliler iyidir gibi bi şey demek istemedim. Ya da Adıyamanlılar kötüdür gibi. Sadece cok farklı kültürler. Merak ettiğim için sordum. Gelenek görenek gibi. Teşekkürler herkese

Adıyamanlı arkadaşım var kendisi ve kardeşleri değil ama ailesi orada yaşıyor. Evlerine yatılı misafir olmuştum. Ben karadenizliyim. Beni çok severler ben de onları tabi. Çocuk sayısı çok oralarda. Eltilere görümcelere falan hazırlıklı ol. Babası emekli öğretmen bunun da etkisi var mı bilmiyorum ama çok hoşsohbet, misafirperver, güleryüzlülerdi. Kendi ailem gibi davranmışlardı bana. Diyarbakırlı, adanalı damatları var. Araları çok iyi. Tek oğullarının Denizlili eşi var .Kız onları çok seviyor.

Ünide sinif arkadaşım Adıyamanliydi.
Sohbetimiz vs asla yoktu çünkü tarikat vs işlerine çok meraklıydı bu nedenle beni pek sevmezlerdi. Sadece bir defa yemekhanede aynı masada bulunmuslugumuz oldu Şöyle bir sohbete denk geldim.

"Kadın kadınlığını bilecek cocuk doğurup eviyle ilgilenecek,erkek zaten para kazanmıyor mu ?"

Bazı dini oluşumların merkezi gibi görüyorum ben Adiyamani. Bu nedenle de antipatik buluyorum.
Tabii siz şehre göre değerlendirmeyin asla tanışın az cok belli olur adetleri huylari
Aynen Bnm gördüklerim de hep kadına bu açıdan bakıyorlardı kızlar izinsiz wc ye bile gidemez, tesettürlüyse kendi evinde bile kısa kollu bşy giydirmezler. Bn bu zihniyete sahip insanla (nereli olduğu farketmez) arkadaş bile olamazdım.

Şimdi bana kızacaklar ama yazayım. Arkadaşlık, komşuluk başka... evlilik başka. Tamam genelleme yapmak doğru değil ama güneydoğu taraflarından erkeklerle evlilik zor. Çünkü onlar kabile zihniyetinde oluyor. Tabii ki hepsi aynı değil, tabii ki sizinkiler istanbulda yaşıyormuş ama dikkatli gözlemleyin. Kültür farkı çok zor. Hele uyanık, kurnaz geçinen insanlarla çok zor. Bizde de kültür farkı var, tanışacağımız zaman annelerini tambihlemişler sakın konuşma diye. Çünkü konuşmalar, davranışlar, sınırları aşmalar oldukça absürt. Yani dışı yeşil karpuz, içi kırmızı

Back
X