Adıyamanlılar nasıldır? Belirgin özellikleri adetleri nelerdir?

merhaba arkadaşlar. erkek arkadaşım istanbul'da doğup büyümüş ailesi de ıstanbul'da yaşıyor ama adıyamanlılar. aile apartmanlarında yaşıyorlar. artık ailecek tanışma planımız var. sormak istediğim şu çok sabit olmamakla beraber bazı memleketler belli başlı özellikleri ile biliniyorlar mesela kayserililer mesela trabzonlular. benim annem de babam da egeli. merak ediyorum nasıl olur ne gibi farklılıklar benzerlikler vardır. cevaplar için teşekkürler
merhaba arkadaşlar. erkek arkadaşım istanbul'da doğup büyümüş ailesi de ıstanbul'da yaşıyor ama adıyamanlılar. aile apartmanlarında yaşıyorlar. artık ailecek tanışma planımız var. sormak istediğim şu çok sabit olmamakla beraber bazı memleketler belli başlı özellikleri ile biliniyorlar mesela kayserililer mesela trabzonlular. benim annem de babam da egeli. merak ediyorum nasıl olur ne gibi farklılıklar benzerlikler vardır. cevaplar için teşekkürler
Kültür farkı zor...

Adıyaman da okudum bi süre. Yakın insanlar cana biraz fazla yakınlar bence erkekleri kadınları genelde geri planda kalmışlardı. Soğuklardı. Hayatimda ilk kez gözümle karısını üni li arkadaşlarımla aldatan evli erkekler gördüm. Hem dr coookkk. Şok olup sogudugum, bana saplantili asik olan , daga kaldırcam bu kizi diye hakkimda konusan erkeklerin olduğu bi yer. Hii cok mu guzelim bence hayir. Bana gore tabi. Yani erkekleri sanki kadın görmemiş gibiler. Ama kibarlar başta evlenince de Allah bilir. Bir de yakışıklılar Allah var ama önemli olan kültür ben alisamadim ve okulu baska sehrr aldırdım mesela
Evet katılıyorum benim erkek arkadaşmnda gözü dışarlardaydı

Eski erkek arkadaşım adıyamanlıydı.. ben de egeliyim bu arada..
kültürleri bize pek benzemiyor açıkçası biraz daha sert geldi bana.. giyeceğime karışma, herhangi bir erkek arkadaşım olmasına karışma, gideceğim yeri hatta her adımımı haber verme gibi davranışları vardı. Ailecekte birbirlerine çok bağlıydılar fakat ‘gelin hizmet eder’ kafası vardı. Ben yapamadım açıkçası.. iyi olarakta çok sahiplenir, bana gerçekten çok değer verirdi.

Adiyamanli bir kizarkadasim var com severim , onun da esi egeli , adiyamanlilarin adetleri bana gore cok agir oluyor ama esi uyum saglamisti
Arkadasimin kardesinin bir dugunu olmustu ben hayatim boyunca bu kadar agir sartlari olan dugun gormediydim o kadar diyim
Ama arkadasimi cok severim , can'dir

Memlekete bakma bence. Her yerin iyisi kötüsü var. Ama benim Adıyamanlı bi flirtim olmuştu, çok iyi bir adamdı. Delikanlı. Sahipleniciydi yazık. Çalışkandı da. Ben İzmirliyim ve mesela doğulu olmasına rağmen bazı şeyleri gayet kabul etti. Yazık kıyamam. Ne çektirdim, kendime bir kere daha kızdım...

Bence oralı buralı diye düşünmek yerine tipik türk aile yapısı geleneklere bağlı diyip karakterleri tanımaya odaklamalısınız ,öteki türlü yanıltıcı olabilir...ayrıca tanımakla da bitmiyor dua edin ..hayırlı ise olsun bu iş...

Arkadaşımın eşi Adıyamanlı. Adamı her gördüğümde Allah a şükür eşim Oralı değil diyorum. Tabiki de bi memleketin hepsine yüklememek lazım ama adam hep bizde böyle diyor. Çok kaba eşine karşı, eşini aşırı kısıtlıyor, kadınlar kölemiz kafasında, ailesi aşırı kalabalık ve aile bağları aşırı bağlı yani hep beraber yaşıyorlar neredeyse. Karısının söz hakkı yok. Evde bile istediği gibi giyinemiyor kadın, perdeleri sürekli kontrol ediyor. Çok sinirlerimi bozuyor bu benim. Tmm dışarıya karşı iyi niyetli bi terbiyeli bi çocuk ama asla anlaşamazdım. Çok cahil. Herşeyi annesine sorar. Karısının ihtiyacı olan şeyi bile annesine sorar. Ki annesi çok yaşlı, köydeki evinden çıkmamış bir kadın. Yani nasıl kızın ihtiyaçlarına karar verebilir anlamıyorum. Bizim buluşmalarımıza bile karısını yollamıyor. Bn kocamdan izin almıyorum bile. Kız kıza buluşacağız sonuçta.

arkadaşıma bakarak ve onun bizim oranın gelenekleri böyledir diyerek yazdım boşa tepki göstermeyin bana. Herkesin aynı olamayacağının bn de farkındayım

Eğer gelenek göreneklerini devam ettiren bi aileyse egeli bir ailenin kızı olarak zorlanırsınız. Ama bunun net bir şekli yok tabiki bi tanışın belki değillerdir.

Ben adiyamanliyim ama kasabasindan.bizim kasabadaki erkekler burada anlatildigi gibi degil eslerine deger veren evine sahip cikan insanlardir.Ve bizim kasabadaki erkekler genel olarak disardan okumaya gelenlere sahip cikar yol gosterirler.evet merkez de yasayanlar belki biraz farkli olabilir.Ama ben kasabamin erkeklerinni inaninki cogunun da anlattigim gibi oldugunu dusunuyorum.Aileler geline sahip cikar kiymet bilirler

Tanıdığım adıyaman ve antepli bir tane bile normal insan yok .... kimisi fazla muhafazakar,ataerkil gibi görünselerde evin anası ne derse o olur.... hele bir adıyamanlı tanıdım 6 senemi bana zehir etti,resmen filmlerdeki saplantılı aşık kabusu yaşattı bana,hala bile kurtuldum diyemem ... ha ama yemekleri çok güzel oluyor bak mutfakları geniş :) eklemeden geçmeyeyim gelin kızların pek bir kıymeti olmaz ,damatlar el üstünde tutulur

Aile apartmanında oturmalarindan dolayı az cok fikir sahibi olabilirsiniz

Demek ki aile-akrabalik ilişkileri onlar için önemli. Mesela evlenince siz nerede oturacaksınız? Eş adayın (evlendikten sonra değişebilir ama) ailesinin sözünü fazlasıyla dinler mi? Anne kuzusumu yani?

Abartıyı severler,o yüzden sözün nişanın en pahalısından en güzelinden olur,kadınlar değersiz dır öyleki kendileride kabul eder ben bilmem eşim bilir gibi,aldatmaya meyilli lerdir ünv kızları para karşılığı gezdirir yer içirtirler zannederler ki çapkınlıkta n yakışıklı şundan geliyorlar fakat isin aslı paralı olmalarıdır ünv diye belirtim en çok oranın kızlarını severler,paralılardır fakat öyle görünmezler içlerine girince anlarsın para kaynakları topraktır mülk zenginleri dır en pahalı yerden de giyseler farketmez zevksiz ilklerinden belli olmaz buara da gercekten pahalıya para verirler ucuzu almazlar..baban gil hemen olur demesinler işi yokuşa sürersen takıların arzuların çok olur yerine getirirler.. Ve son içlerine girince bam başka bir dünyaları olduğunu görecek şok olacaksın yılbaşın da noel baba kostümlerinin olduğu,evlerinde disko ışıklarının olduğu,çerezi çuvala alan,bol mangal partili bir hayat soğuk duş etkisi yaratır..farklıysan ayrı bir dünya kura bilirsin ama o zaman zırnık koklatmazlar haberin olsun:)))

Bu memleketten tanıdığım tek insan, benle ilişkisi olduğunu bildiği hâlde sevgilime açılan (daha doğrusu sevgilimi eve atmaya çalışan) sınıf arkadaşı olduğu için ben pek objektif bakamıyorum olaya.

Kültür farkı önemli ancak büyüdüğün yerin kültürü, insanın doğuştan gelen karakteristik özellikleri de çok önemli. Tavsiyem aileler tanışmadan önce sizin erkek arkadaşınızı ailesinin yanında tek gözlemleme imkanı edinebilmeniz, tabii tek olarak henüz tanışmadıysanız. Allah mutlu etsin :)

Adıyaman da okudum bi süre. Yakın insanlar cana biraz fazla yakınlar bence erkekleri kadınları genelde geri planda kalmışlardı. Soğuklardı. Hayatimda ilk kez gözümle karısını üni li arkadaşlarımla aldatan evli erkekler gördüm. Hem dr coookkk. Şok olup sogudugum, bana saplantili asik olan , daga kaldırcam bu kizi diye hakkimda konusan erkeklerin olduğu bi yer. Hii cok mu guzelim bence hayir. Bana gore tabi. Yani erkekleri sanki kadın görmemiş gibiler. Ama kibarlar başta evlenince de Allah bilir. Bir de yakışıklılar Allah var ama önemli olan kültür ben alisamadim ve okulu baska sehrr aldırdım mesela

Bu söylediğiniz üni ortamında küçük yerlerde olan bir şey.

Ben adıyamanlıyim, her insan nasil yasiyosa bizde oyle yasiyoz, bayramlar önemli ailelee ziyaret edilir, bazilari muhafazakar bazilari degil, yemeklerimiz cok güzeldir, çiğ kofteyi severiz, kendi halimizde insanlarız, cok şükür

Böyle genelleme yapmayı yanlış buluyorum zira sizin dediğiniz doğru. Memleketlerin hep kendince özellikleri var. Egenin neresindensiniz bilmiyorum ama iç ege bölgesi hakkında da pek hoş şeyler söylenmez.
Onlar da bu önyargıyla size baksa hoş mu?
Burada adet falan sorsanız tamam anlarım. Sözü nişanı nasıl yaparlar diye ama karakterlerini tanımadan bilemezsiniz.

Bu söylediğiniz üni ortamında küçük yerlerde olan bir şey.
Uni ortaminda olan değil. Adiyaman ikinci universiremdi. Ilkinde niye yoktu. Ya da yaşadığım yerde. Saat almaya gir bi dukkana orda gor nasil yavsiyorlar. Genelleme yapmadim ama bana böylesi denk geldi. Üni ortamıyla normal ortamı ayirabildigimi düşünüyorum.

Back
X