- 21 Temmuz 2008
- 17.354
- 54.160
- Konu Sahibi Bensendetutuklukaldim
- #301
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Günaydın @Defnelisemihkaramelli_turta Günaydın, Sana ev alma hikayemizi anlatsam şaşarsın, iki evimizi de cebimizde beş kuruş olmadan alanlardanız. Rabbim nasip edince o ev seni bekliyor inanki. Oturduğumuz ev(hala kredi borcu var 4 yılımız kaldı) 6 ay satılmadı ve bizi bekledi. Önce aldığımız evin(annemler oturuyor, el evinde kira vermesinler diye, emekliler sadece) daha kredisi tam bitmeden 5 ay vardı bitmesine oturduğumuz ev nasip oldu bize...
Rabbim sana da inşallah huzurla oturabileceğin ev nasip etsin. Bol bol dua et, vakia süresini oku her gün.
Ben de bayağı tutumluyumdur ama. Kılık kıyafete çok para vermem/veremem. Kuaför masrafım ayda bir dip boyasıdır. Yemek israfım olmaz gibi...
Ben kıyafet çok aldım
O kadar ki bu sezon daha birşey almadım
O kadar çokmuş, dağıttıklarım da cabası
Dolap doldukça yer bulamadikça dağıttım
Sizin gibi tutumlu hanımların desteğine fikirlerine çok ihtiyacım var
Ay bende öyleyim... Sadece maskaram var ama artık onu da surmuyorum... Abdest alırken o sıkıntıyla bide uğraşamam diyorum. :)Ben kıyafete / kozmetıge oldum olası düşkün değildim. İki kot + iki kazakla kışı geçirenlerdenim. Bir bot+bir ayakkabı yeter diyenlerdenim.
Aldıklarımın da hesabını veremezsen diye düşünürüm. Hep bir urgan hikayesi gelir aklıma.
Kozmetik desen, şampuan bile kullanmam. Köyde yaptırdığım zeytinyağlı sabun yeter bize. Bir ton kimyasal maddeyi kafama boca etmeye niyetim olmadı hiç... Güzel kokan parfumler hoşuma gider, yurtdışına gittiğimde indirimli bulursam alırım... Makyaj da yapmam. Zaten adbest alırken yok gözümden aktı, yok havlu pudra oldu, hiç uğraşamam: ))
TASARRUF YÖNTEMLERİ
*marketlerin aktüel indirimlerini takip edin.
*kullanmadığınız teknolojik aletlerin fişini çekmeyi unutma.
*kıyafet alışverişlerini sezon sonu yapmaya bak.
*market alışverişlerinde indirimli ürünler, raflarda göz hizamızın altında olurlar.
*baharat, yağ, salça kavanozlarını az doldurun. Bunlar zira size "az kaldı" hissi verir.
*kettle'da ısıtılan suyun kalanını termosa boşaltın. Tekrar kullanacaksanız tekrar ısıtmak zorunda kalmazsınız.
*dışarı çıktığımızda yanınıza su almayı unutmayın.
*mutfak alışverişine liste yaparak ve tok şekilde çıkın.
*gerektiğinde 2. El kullanmaktan çekinmeyin... Misal kitaplar....
*evdeki gereksiz eşyaları dağıt ya da sat.
*alkolü ve sigarayı bırakın.
*abur cuburu kesin.
*kalorifer peteklerinin üstüne konan kıyafetler odanın ısısını düşürür.
*aracınızın camları açık gitmesi size daha çok yakıt harcaması sağlar.
*çamaşır ve bulaşık makinelerinizi elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde çalıştırın. Bu size %10 elektrik tasarrufu sağlar.
*çelik tencereler, emayelere göre %35 daha fazla ısı tasarrufu sağlar.
*yokuş aşağı inerken vitesi boşa almak yerine ayağınızı gazdan kaldırmayı tercih edin.
*banyolarınızı daha az basınçlı suyla yapmak %15 au tasarrufu sağlar.
*ampüllerin tasarruflu olmasına dikkat edin.
*hazır gıdalar kullanmak yerine evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
*doğalgaz en çık kombiyi açıp kapatırken harcar. Bunun için sürekli açıp kapatmak yerine en kısıkta çalıştırın.
*ütü, ısınması sırasında çok elektrik harcar. Ütüyü mümkün olduğunca toplu yapın.
*kullanmadığınız kredi kartları ve banka kartları varsa aidatları ödememek için kapatın.
*bayat ekmeklerinizi küp küp doğrayıp kurutabilirsiniz yada kurutup un haline getirebilirsiniz.
*sebze ve meyveleri akan suda değil de su dolu bir kapta yıkamayı tercih edin.
*cebinizde kalan bozuklukları kumbaraya atın.
*para biriktirebilen birisi değilseniz GÜNLERİ tercih edebilirsiniz.
*kuaförlük işlerinizi eğer evde yapabiliyorsanız ya da eli bu işe yatkın arkadaşlarınız varsa evde kendiniz yapabilirsiniz.
*maaşımızı aldığımız gibi bir miktarını birikim için ayırıyoruz.
*mutlaka kumbaranız olsun.
*günlük olarak harcamalarınızı not edin.
*taksi yerine toplu taşıma kullanın... Eğer yakın mesafe ise yürüyün.
*alışverişleriniz aylık, sebze-meyveyi haftalık, balık gibi ürünleri tazeyken alın
Bunlar cok güzel olmus eline saglık :)*Derin dondurucunuzu-buzluğunuzu aktif kullanın.
*dışarıda yemek içmek yerine arkadaşlarınızı eve çağırın.
*bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın.
*beyaz eşyalarınızı a sınıfı kullanın.
*donmuş yiyeceklerinizi buzdolabının alt kısmında çözdürün.
*kullanmadığınız gazete, dergi vb. Üyeliklerinizi iptal ettirin.
*bahçeniz varsa birşeyler yetiştirmeyi deneyin.
:) :) daha ne bilmediklerim vardır da :) bulabildiklerim şimdilik bu kadar :)Bunlar cok güzel olmus eline saglık :)
Olsun seninle birlikte biz de ögreniyoruz iste:) :) daha ne bilmediklerim vardır da :) bulabildiklerim şimdilik bu kadar :)
Ciddi anlamda tasarruf sağlar bunlar*Derin dondurucunuzu-buzluğunuzu aktif kullanın.
*dışarıda yemek içmek yerine arkadaşlarınızı eve çağırın.
*bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın.
*beyaz eşyalarınızı a sınıfı kullanın.
*donmuş yiyeceklerinizi buzdolabının alt kısmında çözdürün.
*kullanmadığınız gazete, dergi vb. Üyeliklerinizi iptal ettirin.
*bahçeniz varsa birşeyler yetiştirmeyi deneyin.
Olsun seninle birlikte biz de ögreniyoruz iste
Aynen canım... Birkaç ay bunlara dikkat etse millet borcunun buyuk bir kısmını öderCiddi anlamda tasarruf sağlar bunlar
Kimsenin desteğini almadım maddi olarak
Ama akıl olarak bu birikim meselesini anneme borçluyum
Rahmetli çalışmaya başladığım ilk gün el attı işe=)
16 yaşınmda başladım çalışmaya, maaşımı aldığımda ufak bir harçlık ayırıp tümünü altın alırdım o zaman böyle altın hesapları falan yoktu. Tüm harcamalarımı minimum da tutarak 3 yıl altın biriktirdim. Bu arada hafta sonları annemin çeyiz atölyesinde çalışarak ufak da olsa üzerine ilaveler yaptım. Üç yıl sonunda tüm altınlarımı bozup o zamanın parası 6 milyar peşinat vererek ilk evime girdim. Aylık senetleri tam maaşım kadardı 350 milyon =) İhtiyaçlarımı karşılamak için artık akşamları da atölyede çalışmaya başladım. Gündüz işe , akşam 8-12,5 arası dikişe. Yaşım 20 idi, ilk yıllar çok zorlandım, gençlik de var, insan her şeyi istiyor. Sonra 24 yaşımdayken şu an çalıştığım işe geçtim, rahatlattı beni en azından akşam çalışmalarını kaldırdım, dinlenebilmeye başladım. Bu arada yine artan paralarımı, kumbaralarımı, yıllık ikramiyeleri hep altına çevirdim, 28 yaşımda borcum bitti. İki yıl saçıp savurdum, ikinci el bir araba aldım, hevesimi tatmin etmek için, kalan tüm gelirimle gezdim, giydim, istediğim gibi harcadım. Sonra annemin hastalık dönemleri başladı zaten gezmek filan hikaye oldu. Atölye kapandı, annemin kendi geliri zaten vardı ama yinede sıkıştı durumlar arabayı sattım masrafı çok diye, parasını altına çevirdim. Hastalık dönemlerinde de bir kısmını harcadım. Bu arada 30 yaşındayken bireysel emekliliğe başladım, ufak ufak altın yine biriktirdim. Aklımda hep 1+1 yatırımlık bir ev almak vardı, biriken altınlarımla birlikte patronlarım sağolsun birikmiş tazminatımı verdiler ev almam için, o zaman uygun bir yer bulmuştum. 45.000 lira peşinat vererek 2.evime girdim, adını açık açık yazıyorum kahrolası Bulut inşaat bizi dolandırdı, ödemelerim 60.000 lira olunca baktım ev falan yapılmıyor dava ettim adamları. Hala mahkemeliyiz. Bu arada benim asla tasarruf etmediğim yardımlarım vardır, sokak hayvanları için, ihtiyacı olan insanlar için, kız öğrenciler için, ağaçlar için bunları hiç tasarruf planlarıma katmadan elimden geldiğince 15 yıldır devam ettiriyorum. Sonra evlendim, eşimin 2. evliliği, iki de çocuğu var haliyle bana maddi katkısı pek olmuyor, şikayetçi değilim bu durumdan. Çünkü rahmetli annemden ev nasıl çekip çevrilir, para nasıl yettirilir öğrendim. Şimdilerde maaşım bana fazla fazla yetiyor, yine biriktiriyorum, dava sonuçanıp bulut inşaattan paramı aldığımda inşallah yarım kalan 2.ev hayalimi tamamlayacağım. Bu arada Çerkezköy taraflarında ufak bir arsada aldım ablamla ortak, o da bir tür yatırım işte. Böyle böyle 40 yaşıma geldim, aynı şirkette 16. yılıma giriyorum, haliyle maaşım düzeldi, astronomik bir rakam almıyorum ama bugünün şartlarına göre ortalama bir maaşım var. Ama Allah bereketini veriyor. Ev kurdum, düzen oturttum hiç bir şeyin ucuzunu almam, kalite benim için önemlidir, bir kere alırım tam alırım en büyük tasarruf şartım budur.
Tasarruf evde başlar ; mutfaktan, ev giderlerinden, giyimden her konuda hesap bilmek gerekli. Gereksiz harcamaları sırf canım istiyor diye yapmam. Mesela saçımı kendim boyarım, kuaföre gitsem ne kadar ödeyeceğim ortalama 100 TL , 6,5 liraya boyamı alırım, 44,5 lira kumbarama atarım, 50 liraya da temadan iki fidan alırım bunun gibi hesaplardır benim hesaplarım =)) Maaşımı alır almaz önce hedeflediğim altın miktarını hesabıma atarım kalan parayla masraflarımı yaparım, masraflar sırasında arttırdıklarım da kumbaraya gider. Örneğin metrodan eve minibüsle gelirsem 2 lira veririm, yürürsem o iki lira kumbaraya gider ay sonu sokak hayvanları için 15 kilo mamaya dönüşür. Maaştan ayırdığım rakamların yanında bu da ilave bir yardımdır. Ay başında aklımdaki tüm rakamları ayırırım yardımlar, alınacaklar kalan parayla geçinirim. Önce masraf yapayım sonra biriktireyim dersem olmuyor çünkü, bir excel dosyam vardır, her ay aylık tablo yaparım, masraf kalemlerimi takip ederim
Sizi canı gönülden tebrik ediyorum, hem maddi hem de manevi birikiminizi yapmışsınız. Çok güzel bir örneksiniz. Uzun bir süredir ekonomi topiklerini takip ediyorum, sevgili pınar yeni konunda hayırlı olsun,senide sürekli takip ediyorum genç yaşta bu bilince ulaşmışsın. Ulaşamayan bir ben varım sanırım bir türlü başaramıyorum, inşallah sizlerle beraber ben de bir başlangıç yaparım. Özellikle bu yaz insanın kesinlikle kenarda parasının olması gerektiğini gördüm, en azından bunun için kendimi toparlamam lazım. Sizlerden okuduklarımı uygulamaya çalışacağım, başarılı olurda birikim yapmaya başlayınca ben de sizle paylaşırım. Allah'ım acaba o günleri görürmüyüm...
Görürsün neden görmeyesin, böyle umutsuz olma
Küçük büyük deme başla biriktirmeye hemen
Çalışıyor musun ?
Koydum canım :)bunları ilk sayfada paylaşır mısın canım. sonradan dahil olanların okuması için