- 3 Mart 2016
- 18.150
- 76.557
Ne itiraz edende, ne yapanın kendini savunmasında zerre samimiyet yok. Ortada sanatın "s" sini umursayan da yok ya aslında neyse, baştan aşağı politik kaygılar. (Şu heykelin adı Adem ve Havva olmasaydı da Mahmut olsaydı kaç kişide dini çağrışım yapardı merak ediyorum mesela, kaç kişinin aklına gelirdi yani bak bu kesin Adem peygamber diye. Ya da şehrin ortasında sergiledigin eseri adam akıllı savunmak varken istismar davalarına nereden geldin? Gerçi taraflardan biri konuya "ahlaksıız" diye girince öbür taraf da "sensin ahlaksız" a bağlamıs ya neyse. Ülkenin siyasi profilinden yıldım.)
Sonuna kadar katılıyorum bu kısma.
"İnanç özgürlügü" kısmıysa herkesin kendine göre haklı olduğu bi alan.
Bilinen dini figürlerin çoğu tek bi inancın tekelinde değil. "Adem ve Havva" da bunun en güzel örneklerinden biri aslında. Yukarıda da anlatılmış kökeni Yunan mitolojisine hatta daha eski pagan inançlarına kadar gider. Hıristiyanlıkta ise bizzat yeri var.
Yani bi yerde bakıyosunuz çok tanrılı bi din. Tapınakları tanrıların heykelleriyle, resimleriyle, figürleriyle süslemek; sunaklar yapmak ve bunlara şükranlarını sunmak o dinin gereği, ibadet biçimi. Adı Adem ve Havva olmayan ama şu heykelden bin kat daha fazla "Adem ve Havva" yı çağrıştıran heykeller var bu inançtan kalan, dini ve tarihi degeri olan.
Hıristiyanlığa bakıyorsunuz karşınıza Adam&Eve gerçegi çıkıyor. Bu inanışa göre ne peygamberin ne de diğer dini değeri olan şahsiyetlerin resmedilmesinde ya da başka bi sanat eseriyle cisme dökülmesinde bi sakınca yok.
Müslümanlar ise inançları geregi dini degeri olan şahsiyetlerin resme ve heykele konu edilmesinden tamamen rahatsız.
Ya da ben inancı olmayan ama kendimi dinler tarihine adamış bi bilim insanı olsam mesela, bütün peygamber kabul edilen insanlar hakkında bi çalışma hazırlasam, hepsinin de tasvirlere göre bi portresini cizdirmek istesem yapamayacak mıyım, sırf inanç degil diye daha mı degersiz olacak benim çalışmam?
Hangi tarafı memnun edeceksiniz şimdi? Memnun etmek de degil mesele aslında. Örselenmiş, inancı baskı altına alınmış hissetmeden nasıl aynı anda bütün insanların inanç özgürlügünü koruyacaksınız?
Bi formülünüz varsa duymak isterim, nasıl koruyacağız hakikaten?