‘Adem ile Havva’ heykeline AKP’liler ‘ahlaksız’ dedi.

Heykeli sanat olarak yapmak zaten yasak degil. Farkindaysaniz Peygamberlerin resim ve heykelleri yapilmazmis ki tapilmasin diye ve de tapilan heykeller de yikilmis demistim.
Bir musluman kendini iyi bir heykeltras olarak duyurabilir. Fakat eger bu yetenegini dinini assagilayip, yaptigi seyin put yerine gecebilecegini bildigi halde yaparsa bunun da vebali buyuktur..
Islam sanati sever. Peygambelerin cogu da sanatciydi zaten..

Sadece islam inancında peygamberler resmedilemez ama. Diğer inançlarda gayet güzel resmediliyor, heykeli yapılıyor kimse karşı çıkmıyor. Heykele tapan da görmedim açıkçası ben. Ha dini figür olarak kullanılan heykeller var ama onun da tapınmakla pek ilgisi yok.

Bu heykelin zaten dini inançla, islamla ilgisi yok. Adamların karşı çıktığı nokta da bu değil ki. Ahlaksızlık olarak görmüşler sadece. Peygamber tasvir edilmiş diye karşı çıkmıyorlar yani. Keşke o sebeple karşı çıksalardı da biz de anlayış gösterebilseydik.

Ben heykellere resimlere asla karsi degilim sadece degerlerime zarar vermedigi surece..
Evet oranin halkina sorulsa bence de daha mantikli..

Aynen, hatta şunu da net söyleyebilirim ki, (kendi kulvarında sanatsal olarak beğenmiş olduğum gerçeğini bir kenara bırakırsak), hayatımı idame ettirirken sanatı da İslamdan ayrı düşünmediğim için, o heykeli oylamaya açsalardı ve oy vereceklerin içinde ben de olsaydım, oyum "Bu heykeli şehrimde kullanmayın" olurdu. :KK66:

Belirtmeden geçemedim.

Peygamber demek Allahin elcisi demek degil mi? Oyle ise Adem ve Havva hangi din icin kime elci olarak gonderilmis ve peygamber olmus/olmuslar?
Hangi peygamberlerin heykelinin yapilmasi yasak? Islam disinda hangi dinde kutsal figurler resmedilmiyor, heykelleri yapilmiyor? Heryerde ve butun kiliselerde Hz. Isanin ciplak heykeli, Hristiyanlar putperest mi?
Aklimda deli sorular..

Heykellere kirmizi isik, cocuk tecavuzcusu vakiflara yesil isik.. Negzel ahlak, negzel ahlak.. Ne guzel kafalar..

Ahlak/ahlaksızlık boyutunu bir kenara bırakırsak ( kenara bırakalım çünkü ahlak yozlaştıran top 10 listesine heykellerin giremeyeceği aşamadayız henüz)

İnanç gereği resmedilmesine ,sanat akımlarında figür olarak kullanılmasına karşı , yapılmasa da sanatçı ölmez diyip bağlayayım .

Çünkü yapan yine yapacak (yapma özgürlüğü) , inanan yine karşı duracak (istememe özgürlüğü) ... falan felan işte .

Bu heykel taaa2011de yapılmiş
Niye şimdi tepki veriyorlar onu anlamadım :KK70:
Adap yerlerinde yaprak yok ya belki aslına uygun bulmamişlardır:KK70::KK70:

Benim merak ettiğim, misal bu heykel bir kilisenin bahçesinde olsaydı o zaman ne olacaktı?

Nü kadın heykellerinide unutma :)

Ya nameaver nameaver damacanaya hallenen adamların ülkesinde olmaz bu, yazık yani heykele acırım :KK53:

Nü konusu uzun uzun tartışılır, anatomi bilgisinin bulaştığı her alan için ayrı bir kullanımı var çıplaklığın, salt sanat değil.
Hali hazırda sanatçılar bile nü konusunda keskin bir biçimde birbirinden ayrılırken, getirip de örtünmeyi hak sayan topluluğun ortasına nü bir heykel dikersen, o da küfür gibi olur işte.

Hatta bunu bir tık daha ileri götürelim, "Dünya'nın kökeni" tablosu var biliyorsundur, sanatsa sanat. Şehirdeki en geniş duvarlara işleyelim bu resmi... Tepkin ne olur? Eh ama +18denen bi şey de var dersin herhalde :)

Yoksa vajina başlı başına bir sanat eseri... Çünkü yaratılan her şey bir sanat veinsan elinden çıkanlar sadece aslının kopyası benim felsefem. Sadece sanatın insani sınırları vardır. Her sanat eseri her ortama gitmez.

Hz Adem ile Havvanin heykelinin olmasi nasıl bir curettir. Müslüman olarak kabul edilebilir birsey değil bu asla !
Ayrica taştan ,insan hayvan yapmayı bir sanat olarak görmüyorum.
Dert etme efide kimse de sana heykeltraşlık sanat mı diye sormuyor zaten.
Heykeltraşlık yüzyıllardır sanat ve uzun süre de öyle kalacak gibi duruyor. Sizlere rağmen.
-----
Bunun dışında yapmayın abi dini figürlerin dini kişilerin heykelini yapmayın. Bu konuda hassasiyeti olan müslüman karşı çıkıyor, olmayan müslüman olsa da olur olmasa da olur diyor, Ateist Deist Agnostik tayfa doğrudan iplemiyor. Ne İsa'ya yaranıyorsunuz ne Musa'ya.
Ayrıca heykel yapmayın, her şehre yapmayın. Olmuyor işte. Kan tutmuyor, çocuk ölü doğuyor, heykeli postalayacak il arıyorsunuz sonra.
Yapın bi avm gezsinler.

Ya nameaver nameaver damacanaya hallenen adamların ülkesinde olmaz bu, yazık yani heykele acırım :KK53:

Nü konusu uzun uzun tartışılır, anatomi bilgisinin bulaştığı her alan için ayrı bir kullanımı var çıplaklığın, salt sanat değil.
Hali hazırda sanatçılar bile nü konusunda keskin bir biçimde birbirinden ayrılırken, getirip de örtünmeyi hak sayan topluluğun ortasına nü bir heykel dikersen, o da küfür gibi olur işte.

Hatta bunu bir tık daha ileri götürelim, "Dünya'nın kökeni" tablosu var biliyorsundur, sanatsa sanat. Şehirdeki en geniş duvarlara işleyelim bu resmi... Tepkin ne olur? Eh ama +18denen bi şey de var dersin herhalde :)

Yoksa vajina başlı başına bir sanat eseri... Çünkü yaratılan her şey bir sanat veinsan elinden çıkanlar sadece aslının kopyası benim felsefem. Sadece sanatın insani sınırları vardır. Her sanat eseri her ortama gitmez.
Altın portakal heykeline atıfta bulunmuştum aslında sadece portakallar yok demek istemiştim :)

Valla angela sanat adı altında o kadar vahim şeyler var ki yorum yapmaya bile gerek yok.

Ama yazdıklarında da haklılık payı var :)

Altın portakal heykeline atıfta bulunmuştum aslında sadece portakallar yok demek istemiştim :)

Valla angela sanat adı altında o kadar vahim şeyler var ki yorum yapmaya bile gerek yok.

Ama yazdıklarında da haklılık payı var :)

Burada herkesin yazdığında bir tutam bile olsa haklılık payı var, o yüzden konu uzuyooor da uzuyor :)
İşte siyaset kısmı bulaşmasa şu konulara en güzeli de, olmuyor işte. Yani ne alemi var yaygara koparmanın ısırdı mı heykel?
Rahatsızsan git güzelce, ziyaret et Başkanı konuşun sohbet edin, böyle böyle bundan rahatsızlık duyulabilir çünkü Adam ile Eve gitmez bizim buraya, bizde Hz.Adem ile Hz.Havvası var onun deyin. Nasıl çözelim, ne yapalım deyin. Yok ama vakurluk yok adamlarda, "Ahlaksızlaarrr" diye girersen konuya e orada bi samimiyetten, çözüm girişiminden söz edemeyiz diye düşünüyorum.

Karşı taraf da "Sanat bu sen cinsel istismara bak" derse bu da bi saptırma oluyor işte bana göre.
Yani şu haberin içinde çözüme yönelik hiçbir çaba göremedim şahsen, siyasi dil bozuk bizde.

Bu benim görüşüm işte, siyasi düşünemedim bu konuyu açıkçası,
heykel bir sorun ise, çözüme yönelik adım yok ortada, faydasız bi polemik var işin o kısmındayım :)

Amaan bitmez memlekette dert, bitmezz.

Burada herkesin yazdığında bir tutam bile olsa haklılık payı var, o yüzden konu uzuyooor da uzuyor :)
İşte siyaset kısmı bulaşmasa şu konulara en güzeli de, olmuyor işte. Yani ne alemi var yaygara koparmanın ısırdı mı heykel?
Rahatsızsan git güzelce, ziyaret et Başkanı konuşun sohbet edin, böyle böyle bundan rahatsızlık duyulabilir çünkü Adam ile Eve gitmez bizim buraya, bizde Hz.Adem ile Hz.Havvası var onun deyin. Nasıl çözelim, ne yapalım deyin. Yok ama vakurluk yok adamlarda, "Ahlaksızlaarrr" diye girersen konuya e orada bi samimiyetten, çözüm girişiminden söz edemeyiz diye düşünüyorum.

Karşı taraf da "Sanat bu sen cinsel istismara bak" derse bu da bi saptırma oluyor işte bana göre.
Yani şu haberin içinde çözüme yönelik hiçbir çaba göremedim şahsen, siyasi dil bozuk bizde.

Bu benim görüşüm işte, siyasi düşünemedim bu konuyu açıkçası,
heykel bir sorun ise, çözüme yönelik adım yok ortada, faydasız bi polemik var işin o kısmındayım :)

Amaan bitmez memlekette dert, bitmezz.
İşte sorun burda aslında.
Sen heykelin başına gelip ahlaksızlar diyip yaftalayamazsın kimseyi.
Şimdi ben heykeli beğendim diye ahlaksız mı oluyorum ?
İnsanların aklında olmayan şeyleri aklına sokmak bu.
Yani ben bakar hoş derim sen bakar olmamış dersin.Var mı bir sıkıntı ?
Asıl böyle konuşma cürretini nerden aldıklarına bakmak lazım.
Dediğin gibi varsa bir rahatsızlığın gider makamına iletirsin.
Gazetecileri başına toplayıp açıklamalar yapmazsın.
Bu işte galeyana getirmektir ve samimiyetten yoksun bir davranıştır...

Dert etme efide kimse de sana heykeltraşlık sanat mı diye sormuyor zaten.
Heykeltraşlık yüzyıllardır sanat ve uzun süre de öyle kalacak gibi duruyor. Sizlere rağmen.
-----
Bunun dışında yapmayın abi dini figürlerin dini kişilerin heykelini yapmayın. Bu konuda hassasiyeti olan müslüman karşı çıkıyor, olmayan müslüman olsa da olur olmasa da olur diyor, Ateist Deist Agnostik tayfa doğrudan iplemiyor. Ne İsa'ya yaranıyorsunuz ne Musa'ya.
Ayrıca heykel yapmayın, her şehre yapmayın. Olmuyor işte. Kan tutmuyor, çocuk ölü doğuyor, heykeli postalayacak il arıyorsunuz sonra.
Yapın bi avm gezsinler.

canım bursaya da pek gitmiyor ama bu heykeller, bir truva atı yapılsa hayır demezler mesela.

ya da karagöz hacivat bursanın sembollerindendir, bunlar gibi heykeller de tutar.

yani biraz da alıcısına bakmak gerekir.

İşte sorun burda aslında.
Sen heykelin başına gelip ahlaksızlar diyip yaftalayamazsın kimseyi.
Şimdi ben heykeli beğendim diye ahlaksız mı oluyorum ?
İnsanların aklında olmayan şeyleri aklına sokmak bu.
Yani ben bakar hoş derim sen bakar olmamış dersin.Var mı bir sıkıntı ?
Asıl böyle konuşma cürretini nerden aldıklarına bakmak lazım.
Dediğin gibi varsa bir rahatsızlığın gider makamına iletirsin.
Gazetecileri başına toplayıp açıklamalar yapmazsın.
Bu işte galeyana getirmektir ve samimiyetten yoksun bir davranıştır...

Öyle işte ne yapacaksın?
Ben de ahlaksızım galiba ben de beğendim çünkü, hatta ilk yorumumda da dedim yüz kısmı çift algı uyandırıyor güzel olmuş. Bu Adam ile Eve üzerinden bir yorumdu. Ancak benim belirli bir kalıbı, yerine göre keskin çizgileri olan bir inancım var ve biliyorum ki inancımda Adem ile Havva'ya karşılık geliyor bu figür.

Aynı inanç içinde "Peygamber resmedilmesi kabul edilemez" bilgisi de var. (Buna ters düşen insanlar Müslüman değildir demiyorum yanlış anlaşılmasın ama benim inandığım kalıpta bu var, beni bağlıyor)

Arkadaşlar demiş hani "Tapınmıyo ki millet" diye de, Hristiyanı ya da Musevi'yi, Ateisti vb. ilgilendirmiyor işte onlar tapınsa da karışamazsın ki, bu tapınma durumu Müslümanı ilgilendiriyor.

Görmedik mi ya haberlere filan çıktı bi yere minyatür kabe yaptılardı da millet tavafa gittiydi :KK70: ya küçümsemek istemiyorum ama, herkes seninle aynı bilgi birikiminde, aynı kapasitede, aynı zekada, tecrübede değil... Sapmaya, kullanılmaya müsait adamlar var, bugün iki tüküren hocaya kanıyor, türbelerde göbek atıyorlar.

Ya ben bunu yapan adamlardan bir zaman sonra o heykellere tapınmasını da beklerim şahsen. :)
Konu oldukça derin de, işte benim dilim her yerine dönmüyor, ifade edemiyorum.

Yani özetle bir de bu işin inanan için dini boyutu var.
Ama konudaki itiraz eden tarafta bunun samimiyeti yok. Dini boyutu kullanarak galeyana oynuyor.
Ondan konular - kavramlar full girmiş birbirine... Uzun uzadıya konuşulur...

Hz Adem ile Havvanin heykelinin olmasi nasıl bir curettir. Müslüman olarak kabul edilebilir birsey değil bu asla !
Ayrica taştan ,insan hayvan yapmayı bir sanat olarak görmüyorum.

Ufak bi hatırlatmada bulunayım istedim.

Bugün bilinen en eski heykel fildişinden yontulmuş bi kadın figürü olup yaklaşık 40.000 yıllıktır.

Dünyanın ilk gerçek insan boyutunda yontulmuş heykeli ise bizim topraklarımıza, Anadolu'ya aittir; yaşı da 10.000 ila 13.500 arasındadır.

Yani dünya sizin hiç var olmadığınız bi tarihten beri heykel yapmayı sanat görüyor; ve zamanı gelip siz bu dünyadan tamamen silinip gittiginizde, adınızı hatırlayan tek bi insan evladı kalmadıgında da öyle görmeye devam edecek. O heykelleri yapan insanlar isimleri bikinsin veya bilinmesin hatırlanacak ama sizin bi sanat dalını fütursuzca aşagılayışınız, hakir görmeniz tarih bile olmayacak çünkü kimse hatırlamayacak, unutulup gidecek.

Ufak bi hatırlatmada bulunayım istedim.

Bugün bilinen en eski heykel fildişinden yontulmuş bi kadın figürü olup yaklaşık 40.000 yıllıktır.

Dünyanın ilk gerçek insan boyutunda yontulmuş heykeli ise bizim topraklarımıza, Anadolu'ya aittir; yaşı da 10.000 ila 13.500 arasındadır.

Yani dünya sizin hiç var olmadığınız bi tarihten beri heykel yapmayı sanat görüyor; ve zamanı gelip siz bu dünyadan tamamen silinip gittiginizde, adınızı hatırlayan tek bi insan evladı kalmadıgında da öyle görmeye devam edecek. O heykelleri yapan insanlar isimleri bikinsin veya bilinmesin hatırlanacak ama sizin bi sanat dalını fütursuzca aşagılayışınız, hakir görmeniz tarih bile olmayacak çünkü kimse hatırlamayacak, unutulup gidecek.

değersizliğimizi yüzümüze vurdun teşekkürler.

bence de sanatçılar eserleri ile yaşamaya devam ediyorlar.

üretim sektörünce çalışmayacağım ya.
sanatçı ruhlu biri de değilim.
of, gerçekten şu hayatta bir eser bırakmak isterdim...
birileri goha da bu dünyaya şunu bıraktı desinler isterdim.

Öyle işte ne yapacaksın?
Ben de ahlaksızım galiba ben de beğendim çünkü, hatta ilk yorumumda da dedim yüz kısmı çift algı uyandırıyor güzel olmuş. Bu Adam ile Eve üzerinden bir yorumdu. Ancak benim belirli bir kalıbı, yerine göre keskin çizgileri olan bir inancım var ve biliyorum ki inancımda Adem ile Havva'ya karşılık geliyor bu figür.

Aynı inanç içinde "Peygamber resmedilmesi kabul edilemez" bilgisi de var. (Buna ters düşen insanlar Müslüman değildir demiyorum yanlış anlaşılmasın ama benim inandığım kalıpta bu var, beni bağlıyor)

Arkadaşlar demiş hani "Tapınmıyo ki millet" diye de, Hristiyanı ya da Musevi'yi, Ateisti vb. ilgilendirmiyor işte onlar tapınsa da karışamazsın ki, bu tapınma durumu Müslümanı ilgilendiriyor.

Görmedik mi ya haberlere filan çıktı bi yere minyatür kabe yaptılardı da millet tavafa gittiydi :KK70: ya küçümsemek istemiyorum ama, herkes seninle aynı bilgi birikiminde, aynı kapasitede, aynı zekada, tecrübede değil... Sapmaya, kullanılmaya müsait adamlar var, bugün iki tüküren hocaya kanıyor, türbelerde göbek atıyorlar.

Ya ben bunu yapan adamlardan bir zaman sonra o heykellere tapınmasını da beklerim şahsen. :)
Konu oldukça derin de, işte benim dilim her yerine dönmüyor, ifade edemiyorum.

Yani özetle bir de bu işin inanan için dini boyutu var.
Ama konudaki itiraz eden tarafta bunun samimiyeti yok. Dini boyutu kullanarak galeyana oynuyor.
Ondan konular - kavramlar full girmiş birbirine... Uzun uzadıya konuşulur...
Ne itiraz edende, ne yapanın kendini savunmasında zerre samimiyet yok. Ortada sanatın "s" sini umursayan da yok ya aslında neyse, baştan aşağı politik kaygılar. (Şu heykelin adı Adem ve Havva olmasaydı da Mahmut olsaydı kaç kişide dini çağrışım yapardı merak ediyorum mesela, kaç kişinin aklına gelirdi yani bak bu kesin Adem peygamber diye. Ya da şehrin ortasında sergiledigin eseri adam akıllı savunmak varken istismar davalarına nereden geldin? Gerçi taraflardan biri konuya "ahlaksıız" diye girince öbür taraf da "sensin ahlaksız" a bağlamıs ya neyse. Ülkenin siyasi profilinden yıldım.)
Sonuna kadar katılıyorum bu kısma.

"İnanç özgürlügü" kısmıysa herkesin kendine göre haklı olduğu bi alan.

Bilinen dini figürlerin çoğu tek bi inancın tekelinde değil. "Adem ve Havva" da bunun en güzel örneklerinden biri aslında. Yukarıda da anlatılmış kökeni Yunan mitolojisine hatta daha eski pagan inançlarına kadar gider. Hıristiyanlıkta ise bizzat yeri var.

Yani bi yerde bakıyosunuz çok tanrılı bi din. Tapınakları tanrıların heykelleriyle, resimleriyle, figürleriyle süslemek; sunaklar yapmak ve bunlara şükranlarını sunmak o dinin gereği, ibadet biçimi. Adı Adem ve Havva olmayan ama şu heykelden bin kat daha fazla "Adem ve Havva" yı çağrıştıran heykeller var bu inançtan kalan, dini ve tarihi degeri olan.

Hıristiyanlığa bakıyorsunuz karşınıza Adam&Eve gerçegi çıkıyor. Bu inanışa göre ne peygamberin ne de diğer dini değeri olan şahsiyetlerin resmedilmesinde ya da başka bi sanat eseriyle cisme dökülmesinde bi sakınca yok.

Müslümanlar ise inançları geregi dini degeri olan şahsiyetlerin resme ve heykele konu edilmesinden tamamen rahatsız.

Ya da ben inancı olmayan ama kendimi dinler tarihine adamış bi bilim insanı olsam mesela, bütün peygamber kabul edilen insanlar hakkında bi çalışma hazırlasam, hepsinin de tasvirlere göre bi portresini cizdirmek istesem yapamayacak mıyım, sırf inanç degil diye daha mı degersiz olacak benim çalışmam?

Hangi tarafı memnun edeceksiniz şimdi? Memnun etmek de degil mesele aslında. Örselenmiş, inancı baskı altına alınmış hissetmeden nasıl aynı anda bütün insanların inanç özgürlügünü koruyacaksınız?

değersizliğimizi yüzümüze vurdun teşekkürler.

bence de sanatçılar eserleri ile yaşamaya devam ediyorlar.

üretim sektörünce çalışmayacağım ya.
sanatçı ruhlu biri de değilim.
of, gerçekten şu hayatta bir eser bırakmak isterdim...
birileri goha da bu dünyaya şunu bıraktı desinler isterdim.
Hangimiz istemeyiz ki? Şu dünyadan bi Ladyamore geçti dedirtecek bi yetenegim olsun isterdim ben de. :KK51:

Ama madem yok bari olanlar hakkında konusurken "taştan insan hayvan yapmak sanat degil" diyecek kadar gözümüz dönmesin diye yaptım o yorumu. Degersiz hissedip kederlenelim diye degil.:KK52:

canım bursaya da pek gitmiyor ama bu heykeller, bir truva atı yapılsa hayır demezler mesela.

ya da karagöz hacivat bursanın sembollerindendir, bunlar gibi heykeller de tutar.

yani biraz da alıcısına bakmak gerekir.
Yani ne uygunsa artık. Ben şahsen böyle illerde heykel falan yapılmasın istiyorum. Şu haberleri okurken sinirleniyorum. Şu heykele bakıp ahlaksızlık gören adamla aynı coğrafyada yaşadığımı bilmeyeyim ya. Çok mu heykel istiyorlar? Gitsinler Melih gibi transformars heykeli diksinler, her tarafı kapalı negzel.
Ama şöyle kıçı başı açık, dini figürler içeren heykel, resim falan yapmasınlar. Gitsinler İzmir'e Eskişehir'e falan yapsınlar gölgesinde oturur keyif ederik, ama Bursaymış, Konyaymış falan olmuyor işte, zorlamanın manası yok.
Diyorum ya AVM iyidir

X