‘Adem ile Havva’ heykeline AKP’liler ‘ahlaksız’ dedi.

Hayyal

Doruk♥
Pro Üye
4 Temmuz 2008
5.767
14.787
‘Adem ile Havva’ heykeli tartışması: AKP’liler ‘ahlaksız’ dedi, CHP’li başkan ‘cinsel istismar’ı hatırlattı

lg.php

14/04/2016 23:21
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Ukraynalı sanatçı Gutyrya Vyacheslav tarafından yapılan ‘Adem ile Havva’ heykelinin önünde ilçenin AKP teşkilatı üyeleri, heykelin ‘toplumun ahlak kurallarına aykırı’ olduğu gerekçesiyle eylem yaptı.

İlçenin CHP’li belediye başkanı ise kendisine yönelik tepkiler üzerine “Sanatla uğraşarak şiddet ve cinsel istismarı örtbas etmenin bir anlamı yok” dedi.

‘AKP iktidarı sanatı her zaman destekledi’
bursa-heykel-iki.jpg

Fotoğraflar: DHA

AKP Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak, AKP iktidarının sanatsal faaliyetleri her zaman desteklediğini söylerken, “Ancak yüzde 97’si Müslüman olan bir ülkede, kişilerin inancına göre kutsal olan bir şeyi aşağılamak, hiçbir zaman sanat olarak görülemez” dedi.

Heykelin Türkiye’de tepki göreceğini ve bunu düşünemeyen bir belediye başkanına söyleyecek söz bulamadığını ifade eden Çolak, “Toplumumuzun dini ve ahlaki değerleriyle hiçbir şekilde örtüşmeyen heykelin burada bulunması, Nilüfer Belediyesi’nin çağdaşlık ve sanat adı altında halkın dini inançlarını hiçe saydığının açık bir göstergesidir. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, dini ve ahlaki değerlerimizi yok sayan bu heykel buradan kalkana kadar protestomuzu sürdürecek ve her yerde bu yanlışı dile getireceğiz” diye konuştu.

‘Gerekirse İçişleri Bakanlığı’na gideriz’
bursa-heykel.jpg

Son olarak Nilüfer’in CHP’li belediye başkanı Mustafa Bozbey’e çağrıda bulunan Çolak, “Başkan lütfen bunu buradan kaldırsın, halktan özür dilesin. Dinimize göre peygamberlerin resmi yapılamaz, heykele dökülemez. Bunu anlatmama gerek yok. Yetiştiğimiz kültür bunu söylüyor. Belediye bunu kaldırmazsa İçişleri Bakanlığı’na kadar gideriz” dedi.

CHP’li başkan: Sanatla uğraşarak cinsel istismarı örtbas etmeyin
Heykelin varoluşu simgelediğini belirten Bozbey ise “Müstehcenlik bu kadar mı farklılaştı? Bizim inancımıza göre Adem ve Havva çok değerlidir. Ülkede yapılan sapıklıklar var. Şiddet, cinsel istismar vardır. Biz bunları kaldıralım ortadan. Sanatla uğraşarak bunları örtbas etmenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
http://www.diken.com.tr/adem-ile-ha...edi-chpli-baskan-cinsel-istismari-hatirlatti/

Ahlaksızlık Adem Havva heykelidir doğru.
Ama ahlaksızlık, küçük çocuklara edilen tecavüz değil, küçük çocuklara toplu edilen tecavüz sonrası yargınızın verdiği rızası vardı kararı hiç değil, bir kereden birşey olmaz diye açıklama yapan bakanınız hiç hiç değil.

Ülkenin dört bir yanındaki heykeller sanatsal faaliyetler rahatsızlık vericiymiş.
Benzer haber geçenlerde de Ordu'da vardı. Kars'ta vardı vs vs...
Bir ülkenin devlet Başkanının bir heykel için ucube tanımını yaptığını hesaba katarsak, onu savunanların bu bakışı savunmaları çok normal.
Allah düşmanıma bile bu bakış açısını nasip etmesin...

Yüz kısmı acccayip güzel olmuş hem tek yüz hem çift yüz gözleri kapalı yaptığı için iki algıya da oturuyor;
Başarılı.
Belki daha derin yapabilirdi ama tarzı bu herhalde.

Figürleri neden cinsiyetsiz çizdi acaba? Anlayan var mı bunlardan merak ettim açıklayıversin :))

Boşlukta kalmanın dayanılmaz hafifliği

Yine din üzerinden insanları galyana getirme çabaları...

Olmamış..otur..sıfır..
sence olmamışmı nameaver nameaver .insanlara din de gerisini bırak.geçen bi arkadaşla tartıştıktık.tipik Akp liler gibi direk ATA ma saldırdı.ama biz eskiden türbanla okula giremiyordukkk.herşeyin tamam fıstık yeşilin eksikti zaten.namaz yok kuran okumak yok başörtü altından tayt giy ful makyaj yap ama okulda serbest dolaş.sanki müslümanlıklarını güzel yaşıyorlarda kuranın emrettiği şekide davranıyorlardıda atam engel oluyordu dinlerini yaşamaya.kız konuşmyor benimle :)

Figürleri neden cinsiyetsiz çizdi acaba? Anlayan var mı bunlardan merak ettim açıklayıversin :))

Yaratılışla ilgili bi mit vardı, insan önce tek bedende iki cins olarak varmış,
Hatta cinsiyet bile yokmuş iki ruh, tüm uzuvları da birleşik haldeymiş.
Sonra bunlar o kadar aşka düşmüşler ki kendi kendilerine, tanrıyı unutmuşlar.
Ardından tanrı bir balta ile onları kadın - erkek olarak ayırmış.
Vardı böyle bi hikaye de, hatırlayamadım tam ya, yarım yamalak, Google'da bi aratalım.
Belki ona bi göndermedir, ilk insanlar ya :KK66:

tantanis tantanis Buldum :))

Ruh eşi inancı antik dönemlerden günümüze kadar gelen bir çeşit inanış ya da aşkın eş anlamlısı olarak bilinmektedir. Buna dayanaraktan Yunan mitolojisindeki ruh eşi durumu biraz ilginç olmakla beraber, aynı zamanda bu arayışın günümüze pek de değişmeden geldiği bilinmektedir.

Yunan mitolojisinde tanrıların kralı, göklerin hakimi Zeus'un yarattığı insanlar eskiden dört kollu, dört bacaklı, bir kafada iki ayrı yüze sahip, sırtlarından birbirlerine yapışmış şekilde ve her insan çift olarak yaşar şekildeymiş. Bu insanlar çifter çifter mutlu şekilde yaşamlarını sürdürürken, keyiflerine düşkünlükten dolayı tanrıları Zeus'a şükretmeyi unutunca Zeus insanları uyarmış. Kendisini unutan halka krallığına yakışan bir ceza vermek isteyen Zeus, onların huzurunu toplamak için kolları sıvamış. Bakanların gözlerini kör edecek kadar parlak olan bıçağıyla insanları ikiye bölen Zeus (şimşeğiyle ayırdığı da söylenir), onların ruhlarını da ikiye bölmüş. Artık her insandan iki tane varmış, yani birbirinin eşi olmayan ama birbirinin eşi olan parçalar her tarafa dağılmış. Zeus insanları diğer parçalarından ayrı yaşamakla lanetlemiş ve böylelikle ömürleri boyunca ruh eşlerini aramaları için onları cezalandırmış. Aynı zamanda Zeus'un insanlığa hediyesi olarak bilinen ruh eşini arama olayı bu lanetle beraber günümüze kadar gelmiştir. Yunan mitolojisinden gelen ruh eşi efsanesi dünyanın bir ucundaki ruh eşini bulma olasılığıyla, insanları bir arada tutarak bir çeşit düzen sağlamaktadır.

(Alıntı)

valla Bursa gibi bir yerde o heykel yerinde kalmaz ben söyleyeyim.

yani bir yandan insanlar heykelden neden rahatsız oluyorlar diyorum, bir yandan da madem oradaki kişiler bundan rahatsız olacak, neden inatla heykeller yapılıyor diyorum, çelişkiye düşüyorum.

X