Şöyle örnek vereyim benim de sebepsiz infertiliteydi ama pko vardı. Zaten iğneyle yumurta geliştirildiği için pkoyu infertilite sebebi almıyorlar sanırım. Benim tüp bebek merkezine gitmeden önce rahim filmim çekilmişti ve iki ayrı doktorda birinde 9ay birinde 5 ay kadar folikül takibim yapılmıştı toplamda da 2,5 yıl hiç hamile kalamadım ve mesela ilk gittiğim doktorda sadece ilk ay kendiliğinden yumurta oluştu sonra 4 ay oluşmadı. 4 ay da klomen kullandım en düşük dozda. Tek bir kutuyu dört ayda kullandım yani. İki ay yumurta oluştu çatladı 3. Ay oluştu çatlamadı 4. Ayda da yumurta oluşmadı... Sonraki doktorum başkentte yine ama kadın doğum bölümünde hakan kalaycıydı 5 ay boyunca hiç yumurta oluşmayınca kışlaya tüp bebek merkezine gitmemi önerdi. Ben esra hanıma gittim. İlk randevuda eşimin daha önceden yaptırdığı spermiogram sonucu vardı elimde ona baktı, rahimde şekil bozukluğu olduğunu hem gebe kalma açısından faydası olacağını hem de bu şekilde hamile kalırsam erken doğum ve düşük riskim olduğunu söyledi. Yine hormon tahlillerimi yaptırdı. Bir sonrali adetten sonra ameliyat oldum ki ufak bir şeydi ve hastanede yatılmor bile hiç acı çekmedim yani. Ameliyattan sonra iki adet dinlenip 3. De aşılama yapmayı önerdi. Biz aslında tüp bebek isteğiyle gitmiştik direkt ama aşılama raporu şartlarını taşıdığımızı hakkımızı kullanmamızı tavsiye ettiğini söyledi ki sebepsiz infertilite olunca aşılamayla da hamile kalabilme ihtimalin var. İlk aşılamada yine ben en düşük doz ilaçla başladım. Tek yumurta oluştu ve negatif oldu sonuç. İkinci aşılamada ilaç dozunu bi sonraki kademeye çıkardık bu sefer de çok fazla yumurta oluştu. O yüzddn aşılama iptal edildi ve yumurtalar toplandı. Çok şükür tek embriyo transferiyle hamile kaldım. Yani 5 ay içinde hamile kalmış oldum. Hala 4 tane de donmuş embriyomuz var. Benim sürecim böyle olmuştu. Yani eğer yoksa en başta spermiogram ve rahim filmi isteyip hormon tahlili yapılacaktır. Eğer düşük falan zaten yoksa ileri düzeyde araştırmalar maliyetli olduğu için her gelen hastaya yapmayı etik bulmuyorlar ticari yaklaşım olarak görüyorlar. Baya yazdım ben yine ama aklına takılan başka bir şey olursa sor mutlaka.