arkadaslar bırazdan oglumun 2.aylık asısını yaptırmaya gıdıcez fakat nette dolasırken bu yazıya rastladım aranızda bu aşıyı yaptırıp bı sorun yasayan varmı?yada doktoru yapılmamasından yana olanlar varmı? acıl yardımınızı beklıyorum yazıyı sıze aktarıyorum.. Önemli uyarı : Rotavirüs aşısına dikkat!
FDA Rotavirüs aşısı uygulanan bebeklerin ailelerini uyardı
Rotavirüs aşısı yapılan 28 bebeğin aynı gün içinde ölümcül barsak problemleri yaşaması üzerine FDA’den acil nitelikli açıklama geldi.
Rotavirüs aşısı yapılan bebeklerin 28’inde barsaklarda blokaj ve torsiyon gelişti.Bebeklerin tamamı hastane acillerine götürüldü ve tedavi altına alındı.Bebeklerden 12 ‘si anüsten verilen ilaçlarla tedavi edilirken 16 bebek hastaneye yatırıldı ve cerrahi tedaviye alındı.Bebeklerin tedavisinden sonra yapılan açıklamalara göre hiç bir bebek hayatını kaybetmedi.
Rotavirüs nedir?
Rotavirüs bebeklerde ishalle seyreden hastalığa neden bulaşıcı bir virüs hastalığıdır.Bebek ishallerinin önemli bir kısmı Rotavirüs tarafından oluşturulur.
Rotavirüs aşısı rutin uygulamada
FDA tarafından incelen Rotavirüs aşısı , Amerika’da , 2006 yılında onaylanarak kullanıma sunulmuş ve 2007 bebek bağışıklama takvimine alınmıştı.
Aşı , bebeklere , 2. Aydan 6. Aya kadar her iki ayda bir olmak üzere 3 doz halinde yapılıyor.
FDA tarafından yapılan açıklamada,yaşanan bebek problemleri nedeniyle rutin Rotavirüs bağışıklama takviminin değiştirilmeyeceği belirtildi.
FDA tarafından ailelere yapılan uyarı
Rotavirüs aşısı yapılan bebeklerde :
Barsak hareketlerinde değişiklik
Karın ağrısı
Kusma
İshal
Kanlı dışkılama
görüldüğü takdirde,ailelerin,derhal doktorlarıyla iletişim kurmaları istendi.
Aşı uygulamasından haftalar sonra dahi sayılan belirtilerin görülmesi,bebeğin barsaklarının bloke olduğunun göstergesi olabileceğinden,ailelerin tedbirli davranması gerektiği belirtildi.
Gözlemler,Rotavirüs aşısına bağlı barsak problemlerinin,aşının son dozundan haftalar sonra dahi ortaya çıkabildiğini gösteriyor.
Merck’den açıklama geldi
Amerika’da kullanıma sunulan Rotavirüs aşısının (RotaTeq) üreticisi Merck yaşananlarla ilgili olarak :
“ Bebeklerde görülen barsak blokajı durumu,aşı olmamış bebeklerde de görülmektedir ve bu barsak problemleri ,1 yaşına kadar , her 2000 bebekten birinde görülmektedir.
Bu nedenle yaşanan barsak problemlerinin aşıya bağlı olup olmadığı belli değildir “ açıklamasında bulundu.