Tıp Kazanmak ve Tıp Okumak
Tem
16
Malumdur, 1.5 milyon öğrencinin ve haliyle ailelerinin şu sıralar en büyük gündemi ÖSS. Puanlar açıklandı, şimdi herkes harıl harıl tercihlerle uğraşıyor ve birçok kişi, kurum da rehberlik hizmeti vermeye, yönlendirmeye çalışıyor. Gözlemlediğim kadarıyla kimi bilerek kimi de bilinçsizce bunu yapıyor...
Daha önce "Doktor Olmak"başlıklı yazımda değindiğim şeyi biraz daha açmak istiyorum. Ben bir rehber olmasam da tıpı kazanmış ve geçtiğimiz günlerde mezun olmuş, bu yoldan geçmiş ve hala bu yolda devam eden biri olarak özellikle Tıp konusunda birkaç fikir katmak istiyorum;
Yanıtlayalım;
- Tıp nasıl kazanılır?
Tıp kazanmak için insan olmak yeterlidir, tıp kazanan insanlar uzaydan falan gelmezler.
Düz lise olsun, Anadolu Lisesi olsun, Fen Lisesi olsun, herhangi bir liseden
- Tıp kazanmak için ne kadar çalışmak gerekir?
Bu soruyu yüzlerce kişiden duydum desem abartı olmaz. Bana göre hata herkesin aynı yapıda ve kapasitede olduğunu düşünmekten öte geliyor. Şöyle ki;
Herkesin konu eksiği aynı değil, herkesin çalışma tarzı aynı değil, herkesin algılama şekli aynı değil. Defter tutma şekli bile farklıyken herkesin aynı şekilde aynı oranda anlamasını ve algılamasını beklemek de doğru değil.
Burda yapılması gereken "kişinin kendini bilmesidir" bence. Ne kadar eksik olduğunu, nerelerde daha çok yoğunlaşması gerektiğini bilmeli. Kendi çalışma şekline göre en verimli olacak programı hazırlamalı ve buna göre çalışmalıdır.
Mesele çok çalışmak kadar "düzenli ve istikrarlı" çalışmaktır. Ben hazırlanırken binlerce soru çözmüyordum mesela. Düzenli bir programla 150 soruyu geçmedim asla. Ama bazı arkadaşlarım ise 600-700 sorudan bahsediyordu. Yani bireysel farklılık işte burada. Verimli olabilecek şekil ve sürede çalışabilmek. Eldeki programa sadık kalarak çok başarılı olunabilir.
- Tıp okumak zor mu?
Evet, asıl meseleye geldik işte. Tıp okumak zordur, hatta tıpı kazanmak kolaydır ama asıl iş okumaktadır. Burda da bir süreklilik söz konusu. Diğer bölümlere kıyasla, 6 sene boyunca sürekli ders çalışmak, herkes gezerken sınavlarla, derslerle boğuşmak gerçekten zordur. Arada kopmanın da bedeli ağır olur. (Diğer bölümlerde alttan ders alınabilirken tıpta bu yoktur, sene tekrarı yapılır) Bu yüzden tıp kazanmak kolay, okumak zordur.
Sorular böyle çoğaltılabilir. Karamsar bir tablo çıkarmak değil amacım, gerçekleri göstermeye çalışmak. Lakin şu unutulmamalıdır; Tıp zordur, yorucudur, bir meslek değil yaşam biçimidir ama gerçekten severek ve isteyerek tıpa girmişse hiçbir zorluk ve engel onu yıldırmayacaktır. Sevilerek seçildiği takdirde tıp gerçekten güzel bir alandır. (Ben isteyerek girdim ve şu an memnunum.)
Unutulmamalıdır ki; bir insan sevdiği işi yapıyorsa mutlu olmak, başarılı olmak ve verimli olmak kaçınılmazdır...
Sorular ve katkılarınız olursa yorum olarak belirtirseniz sevinirim.
Herkese başarılar.