Çocuğumun okulda kullanacağı dolap, bilgisayar, yazıcı vs için 1000 TL yetmez. Çok çok kabaca hesap etseniz yine içinden çıkamazsınız. Kaynak kitabın, görsel olarak işlenecek bir derste ki meteryalin israfla ne alakası var. Ortalama 1000-1500 öğrencinin okuduğu okula tek yazıcı yeterli olur mu? Memur maaşı alan bir öğretmen niye yazıcısını, bilgisayarını, kaynak kitabını alsın ki. Çocuk benim, devlet çocuğum için gerekli meteryalleri karşılamıyor öğretmenin suçu ne?
Kendi zamanınızda ki el işi kağıdını örnek vermişsiniz, siz çocuğunuzu kendi çocukluğunuzda ki gibimi yetiştiriyorsunuz. Ben liseye gidene kadar sinema görmedim, kendi çocuğumu 3-4 yaşında tiyatro ile tanıştırdım. Çünkü zaman değişti, ihtiyaçlar değişti. Ve böylede olmalı bence. Şikayet edeceğiniz yeri karıştırıyorsunuz siz, gidin o zaman devlete şikayetinizi edin. Vergilerim nereye gidiyor diye. O zaman samimiyetinize inanırım.
Öğretmenlik yaptım demişsiniz açın o zaman, devletin verdiği kitapları inceleyin. Konular çocuklarımızın gireceği ortak sınavlarda yeterli mi diye? Bize öğretmenlerimiz açıkladı, örnekler verdi, ikna olduk.İdealist bir öğretmen bunu yapmalı bence. Önüme bu geldi, dersi işler çıkarım kafasında olmamalı. Özel okulda ki çocuğun yılda 20-50 bin masrafla gördüğü eğitimi, kitabı, soru çeşidini devlet okulunda ki öğretmen 100-200 TL ile vermeye çalışıyorsa şikayet etmeyi bırakın, elini öperim.
Her yıl en az 4 sube olsa her yil bilgisayar yazici vs mi aliniyor Allah askina. Kaldi ki okulda da bilgisayarlar yazicilar var. Bir ogretmen yarim saat okula erken gelip çıktısını okuldan alip fotokopisini cekerken oteki sinifina yazici aldirip sinifindan cikarmayi tercih ediyorsa bunun egitimle ne ilgisi var.
Ben formasyonumu ayrica aldim. Egitim fakultesi cikisli degilim. Orda da hocalarin ısrarla uzerine bastigi egitim sistemimizin iceriginin cok yogun oldugu. Yurtdisina kiyasla cok daha fazla ogretilmeye calisilan seylerin olduguydu. Azaltilmaya calisildigi ama oncelikle velilerden kaynakli ( hani odev bu kadar mi odev vb beklentilerle ) bu beklentili baskilara da ogretmenlerin karsi koyamamasi sebebiyle iceregin ek kitaplarla vs agirlastirildigiydi.
Sinav sinav demissiniz de biz su an ilkogretimdeni masraflardan konusuyoruz.
Çocukları yaris ati gibi kosturmak onlari eğitmek donanimli hale getirmek degildir.
Cok ogrencim vardi sabah 6 da kalkiyor okula gidiyor. Aksam etüt e bize geliyor. Haftasonu enstruman kursu ek olarak spor vs. Cocugun zaman zihnini bedenini dinlendirecegi bir vakit yok.
Cocugun notu 4 olsa bile o dersin etutune yolluyorlar. İlla 5 olmak zorunda mi. Hayatim boyunca ortalama bir ogrenci oldum okulda. Ezberim hic iyi degildir cunku. Ezbere dayali oldugu icin sistem diger ogrenciler daha başarılı olurdu.
Oss sinavinda cok iyi netler yaptim. İnek kivaminda olan arkadaşlarimdan sinavi kazanamayan bile oldu.
Mebde ilk yillar ucretli yaptim. Kitaplarin 10 yil onceki halini biliyorum..mesela orda drama ile ilgili bir kısim konmus. Cogu kisi bunu bos olarak algiliyor atliyor. Veliye gore kitabin o kismi bos zaten. Ogretmenlerin de cogu atliyor.
Benim drama egitimim oldugu ve onemini bildigim icin asla atlamadim. Çocugun yaraticiligini artiriyor. Konuya dikkat cekiyor. Merak duygusula kendinin kesfedilmesini sagliyor.
Ama ne yok. Yazi yok. Yazma yok. Hop o kitap o zaman bos. Algi bu sekilde. Son yillardaki kitaplaribilmiyorum. Ama dedigim gibi ücretli yaptigim donemde kitabin bu hali baskasina Bos gelirken benim icin son derece de güzel bir kitapti.
Yabancı dil kitaplarinda hak veririm gercekten dilciler çok sıkıntı yaşıyor. Kaldi ki dil ogretmek uzun arastirmalar sonucu olmali. Dolayisiyla bu konuda camridge vb diger yurtdisi kaynakli kitaplar cok daha ogretici ve faydali oluyor. Listening olmadan olmaz zaten. Orjinalinden dinlemek her zaman daha iyidir. Bazi branslarda gercekten kitaplar yetersiz kaliyor.
Ama ilkogretimde kaynak kaynak diye tutturmak illa soru cozdurmek gerekmiyor. Bilseme girsin diye bile 1. Siniftan itibaren surekli test cozdurenler var.