Ayrica sanki ogretmen kendi cebine alicak diyen arkadaslar icin soyluyorum,makbuzsuz toplanan parayi mudurun yedigini ve toplayan okul aile birliginde ki masum velilerin ceza aldigini belirteyim. Gercekten masum bir istek ise taraflarinin makbuz kesmesi SARTTİR! Aksi takdirde kimse masum olduklarini savunamaz. Ayrica cocuklara harcaniyorsa bile bunu ailelere sormalilardi. Tum cocuklarimizin aile sartlari ayni mi? Tarafsiz dusunun. Dedigim gbi masumlrsa buyursunlar makbuz kessinler ve cocuklarimiz icin calisiyor diyelim. Kesmiyorlarsa zaten aksini savunamazsiniz.
Bu alıntı işinize yarar belki.Bizim de devlet okulu
2 dönem 100 er ₺ para topluyor öğretmen yani 200 yapıyor
Fotokopi kartuş çocuklara dağıttığı steccerların parası imiş
Bir de 200₺ okul aile birliğine toplanıyor bankaya yatırın diyorlar her yıl böyle.
Zaten dolapları var herşeylerini alıyoruz
Fotokopi kağıtlarına kadar kafam almadı vallahi
KesinlikleSevgili öğretmen arkadaşlarım MEB eğitim için gerekli ödeneği sağlamıyor. Veliler desen para vermek istemiyor. Ki haklılar da devlet alınan parayı yasaklamış. Niye versinler ki! Sizde zorlamayın. Kendinizi zora sokmaya, tehlikeye atmaya değmez hiç. Öğretmenden nefret eden bu kadar fazla insan grubuna ağzınızla kuş tutsanız yaranamazsınız. En iyisi elinizdeki malzemelerle yapabileceğinizin en iyisini yapın. Gerisi olduğu kadar artık
Yıllarca neler gördüğümü anlatsam konu nerelere gelir:))) Kız meslek liselerinde yapılan veli toplantılarında "kızınız çantasında okul kitabı yerine ruj saç düzleştirici getiriyor, çıkışlarda arkadaşlarından zorla para alıyor" diye bilgilendirilen velilerin öğretmenlerin üzerine yürüyüşü mü dersin, düşük notlar ve devamsızlıktan dolayı sınıfta kalacak olan çocuğun babasını çağırıp baba-oğul müdire hanımın boğazına bıçak dayaması mı dersin.Ki zaten bu onun işi de değil. Ailenin işi. Aile gereken eğitimi çocuğuna verecek yapmamasını tembihleyecek. Çıkarınca ne olacak, çocuklar temizlendiğini görünce yine aynı pisliği yapmaya devam edecek. Yani bırakalım pis kalsın çocuklar ne olduğunu anlasın diyeceğim ama yapmayanlara yazık, başka afacan çocukların cezasını neden onlara yükleyelim. İşte veliler böyle abla. Öğretmen değilim ama öğretmenlerin halini anlıyorum. Çoğu veli "parasız eğitim, bedava eğitim. Devlet veriyor biz niye verelim para" mantığında olduğu için olan çocuklara oluyor. Hiç karşılaşmadım ama yazını okuyunca midem kalktı, o kız çocuklarının yerinde olmak istemezdim. O çocukların şimdiki hallerini de merak etmiyor değilim.
Buradaki velileri tenzih ederim, lakin ben öyle veliler biliyorum ki, aslında bilmiyorum demem yerinde olacak, çocuğu ilk ve ortaokul olmak üzere 8 yıl aynı okulda okuyup bir sefer dahi veli toplantısına gelmeyen ama çocuğuyla herşeye yazılı itiraz mesajı yollayan. Kendi kulaklarımla duyardım okullar açılsa da başımdan gitse diyen anneleri.Bizim okulumuzda güvenlik görevlisi mevcut, kaydını yaptırıp, ziyaretçi kimliğini takmadan içeri almazlar seni. Tekli öğretim ve çocukların öğle yemeği saati var. Veliler önce çocuklar kantinden sağlıksız şeyler yemesin, yemek getirelim dediler. Müdür tamam ama kapıdan teslim edin dedi. Zira 1500 kişilik okulda ortalama 500 veli yemek getirse hem kargaşa hem güvenlik problemi olur. Sonra kapıya kadar gelen içeriye niye giremiyoruz diye görevliyle kavga etti. İçeriye alındılar bir kaç olay yaşanınca, niye güvenlik işini yapmıyor dediler. Kimide ben çalışıyorum, her gün annesi gelen çocuğu görünce benim çocuğum imreniyor dedi. O zaman çocuklarınızın yanına yemek koyun dendi, soğur yenmez diye sesler yükseldi.
Çocukların öğle tatilinde dışarı çıkması yasaktı, veli kontrolünde çıkabilir dediler. Çocukların ebeveyni gibi davranıp 2-3 TL karşılığı onları güvenlikten geçiren, bunu kendine iş edinen asalaklar ortaya çıktı. Okul bunu tespit etti, yasakladı müdüre kantinle iş ortağı, alışveriş ordan olsun diye yapıyor dendi. Çocukların yemek ve güvenlik problemi için hangi adım atılsa hep bir konuda muhalefet olanlar ve art niyetliler çıktı ortaya.
Aslında herkes üstüne düşeni layıkıyla yapsa, şikayetini ederken benmerkezci davranmasa, adaletli olsa bırakın okulu dünya da bile sorun çıkmaz.
Kimisi özel okul mu orası demiş. Özel okul fiyatlarından haberleri yok sanırım. Özel okulda ki çocukların eğitiminde kullandığı meteryalleri, sırf öğrencilerinin şartlarını iyileştirmek için 200-300 TL ile elde etmeye çalışan öğretmen varsa ben şikayet değil, tebrik ederim.
Ben enstitü mezunu, bir mantoyu birkaç arkadaş ortaklaşa giyen, yokluklarla okuyan öğretmenler tarafından okutuldum, bana okumayı-yazmayı, fen, matematik, coğrafyayı öğretirken, oturduğumuz sıraları temiz tutmayı, bizden sonra okuyacak çocuklarında o sıralarda hakkı olduğunu, okulumuzun evimiz, öğretmenlerimizin anne babalarımız kadar değerli olduğunu öğrettiler, düştük canımız mı acıdı öğretmenimiz koşardı imdadımıza.Sizi şahsen tanisam gelip size sarılmak ve yanaklarinizdan öpmek isterdimBizler aynı sizin gibi düşünen insanlar tarafından yetiştirildik ve hala bu şekilde düşünüyoruz. Devlet demek biz demek.Bir türlü bunu anlayamayan bir toplum oluştu nedense .Bende öğretmenim ve inanın okulda zarar verdikleri her şeyde ogrencilerime diyorum ki sen okula zarar verdiğini sanıyorsun ama aslında kendine zarar veriyorsun.Devletin bu malzemeyi yenilemesi için senden ailenden vergi aldığını biliyor musun? Çocukların çoğu şaşırıyor sistemi anlatıyorum.Devletin işleyişini vs .Velilerimizde öyle ne yazık ki ...İstenen paraları yada kaynak kitapları öğretmenler cebine atmıyor.Devletin okuluna katkı sağlıyor .Şu mantıkta saçma eee benim çocuğum mezun olduktan sonra o kadar para verdim bana ne faydası var?Sana faydası yok ama belki başka bir çocuğa yada sınıfa faydası olacak.Sanki öğretmen alacak okulun dolaplarını perdelerini evine götürecek .Her türlü parasal olaydan uzak duruyorum bu yüzden kaynak kitap önerisinde bile bulunmak istemiyorum bazen.Onda bile dedikodu yapacak potansiyel var çünkü bazı velilerde.Bu seferde ilgisiz az ödev veren öğretmen denilebiliyor Devlet kitapları toplamda iki satırdan ibaret boş. Ama veliye bedava veriliyor ya ne ala!! Sonuç olarak her geçen gün kötüye giden bir sistem ve toplum içinde bu muamelelere muhatap olarak, elimden geldiğince öğrencilerime ve vatanıma faydalı olmaya çalışıyorum hala ....
Yaşlar ortaya çıkacak galiba ama aynı dönemin çocuklarıyız sanırım sevgili Mune.Kirkli yaşlarımdayim ve bizim nesil çok daha kısıtlı koşullarda sadece kara tahta ve okul kitapları ve fedakar ogretmenler sayesinde bir yere gelebildi.Ama birde şunu belirtmek isterim o zamanın öğretmenlerine verilen bir değer bir saygı vardı.Ögretmenin dediği ikiletilmez sözlerine art niyetle yaklasilmazdi.Deger goren öğretmende canla başla çalışırdı.Ögretmenleri küstürdüler ,heveslerini kırdılar.Motivasyonu düşen öğretmenin eğitim öğretimi de doğal olarak düştü.Sonra neden böyle sıfır çeken öğrenciler çıktı diye kara kara düşünür olduk toplumca.Zaten gençlerin dikkatini dağıtacak binlerce etken varken günümüz dünyasında birde öğretmenin motivasyonu yok paraydi yok masaydi yok kitaptı diye düştükçe bu çocuklara da yansıdı.Yıllarca neler gördüğümü anlatsam konu nerelere gelir:))) Kız meslek liselerinde yapılan veli toplantılarında "kızınız çantasında okul kitabı yerine ruj saç düzleştirici getiriyor, çıkışlarda arkadaşlarından zorla para alıyor" diye bilgilendirilen velilerin öğretmenlerin üzerine yürüyüşü mü dersin, düşük notlar ve devamsızlıktan dolayı sınıfta kalacak olan çocuğun babasını çağırıp baba-oğul müdire hanımın boğazına bıçak dayaması mı dersin.
Velhasıl Okul-Veli-Öğretmen-Öğrenci denkleminde öğretmenlere fatura kesilmemeli, işini layıkıyla yapmayanlar var ama en azından kendi çevremde gerek kendi eğitim hayatımda, gerek kızımın eğitim hayatında iç içe olduğum öğretmenlerin geneli özverili, dürüst, çocuklar için didinen insanlardı.
Buradaki velileri tenzih ederim, lakin ben öyle veliler biliyorum ki, aslında bilmiyorum demem yerinde olacak, çocuğu ilk ve ortaokul olmak üzere 8 yıl aynı okulda okuyup bir sefer dahi veli toplantısına gelmeyen ama çocuğuyla herşeye yazılı itiraz mesajı yollayan. Kendi kulaklarımla duyardım okullar açılsa da başımdan gitse diyen anneleri.
Yanlışsam yanlış düşünüyorsun diyen arkadaşlarım düzeltsin lütfen, okul veli-öğretmen-okul idaresinin işbirliğiyle gerçek bir eğitim yuvası olabilir.
Ortaokul öğretmenlerimden olan bir beyefendiyi sevgiyle anmak isterim, üstünden başından bilirdim ki yokluklarla okumuş öğretmen olmuş biriydi, zira kış mevsiminde yıkayıp yıkayıp giydiği tek bir takım elbisesi, rengi solmuş bir paltosu, yaz mevsiminde de giydiği tek bir takım elbisesi vardı, yüzü solgun bir adamcağızdı, ki yine anlardım aldığı maaş anca ev kirasına, faturalarına yetiyor, parmağında bir alyansı vardı evliydi belli, belki 2-3 çocuğu vardı, kıt kanaat onları okutmaya çalışıyordu, o kadar sessiz bir adamdı ki aç olsa açlığını bilmezdiniz, kaç yıldır evlidir, kaç çocuğu vardır, maddi imkansızlıkları onu ne kadar zorluyor bilmezdiniz, sefer tasıyla gelirdi okula, belki bir tas çorba taşıyordu kim bilir, o adamcağız okul ihtiyaçları için para toplamak durumunda kalsa kimsenin gık demeye hakkı yoktu çünkü topladığı her kuruşu yine çocuklara harcardı, ben böyle öğretmenler tanıdığımdan olsa gerek seviyorum öğretmenleri, kötü anılmaları üzüyor.
Ben enstitü mezunu, bir mantoyu birkaç arkadaş ortaklaşa giyen, yokluklarla okuyan öğretmenler tarafından okutuldum, bana okumayı-yazmayı, fen, matematik, coğrafyayı öğretirken, oturduğumuz sıraları temiz tutmayı, bizden sonra okuyacak çocuklarında o sıralarda hakkı olduğunu, okulumuzun evimiz, öğretmenlerimizin anne babalarımız kadar değerli olduğunu öğrettiler, düştük canımız mı acıdı öğretmenimiz koşardı imdadımıza.
Resim kabiliyeti olmayan bir çocuktum hala öyleyim, kulakları çınlasın inşaallah yaşıyordur resim öğretmenim kötü resimler çizip düşük not alacağım diye endişelendiğimde her çocuğun farklı bir kabiliyeti olduğunu anlatır, benim çizemediğim resime yardım eder, şiirleri çok sevdiğimi bildiğinden şiir okurdu, okulda yalnızca kitap eğitimi almadım, anne baba şefkatiyle hayat eğitimi de aldım, yeteneklerimi, ilgi alanlarımı ortaya çıkarıp yüreklendiren, yetersiz kaldığım noktalarda yardım eden eğitimcilerle okudum, kişisel temizliklerimiz kadar okulumuzu da evimiz gibi tertemiz bırakmanın önemli olduğunu öğrendik.
Valla kaynak kitap konusunda fikrim sabit, kitaba harcanan paraya acımam.
Ayrıca yaşı bana denkler bilir bizim zamanımızda test usulü sınav yoktu, yazılı sınav olurduk biz, aslında yazılı sınav daha iyi bilgiler ömürlük kalıyor aklınızda ama o zamanlar ilkokul 5. sınıfta kolej imtihanları olurdu, şimdiki gibi dershane vb test kitapçıkları yoktu, o imtihanlar test usulüydü, öğretmenimiz bizi kolej sınavlarına hazırlamak için 1. sınıfın 2. döneminden itibaren hem ansiklopedi hem koleje hazırlık kitapları aldırırdı, biz test çözmeyi öğretmenimiz sayesinde öğrendik, hazırlamasa hepimiz kolej sınavlarında o kağıtlara bunlar ne diye bakardık, kolej sınavlarına sayısal ağırlıkta hazırlanalım diye de kolejlerde okutulan matematik derslerini verir, hafızadan havuz problemleri çözdürürdü, şimdi var mı havuz problemleri:)))
Kim ne derse desin ben öğrencilik zamanımdaki eğitimin çok doyurucu ve bilgiye dayalı iyi bir eğitim sistemi olduğuna inanıyorum, 3 gün önce öğrendiğimizi unutmuyorduk, öğretmenler çocuklarını kapasitesini zorluyordu ama biliyorlardı ki verilen her eğitimi sünger gibi emiyor unutmuyorlardı.
Mobilyayı veliler mi alıyor devlet okulunda? Vermek zorunda değilsiniz. Kızım 3 yaş grubunda kreşte. Liste vermişler ama bir çocuk bir öğretim yılında mümkün değil bitiremez bu kadar şeyi. Bir top A4 kağıdı istemişler. Sanki ünv sınavına hazırlanacak. Çocuk başı nedir bu dedim evde vardı ondan verdim mesela. 3 tane yapıştırıcı istemişler. Biraz abartıyorlar fazlasını çıkartmaya çalışıyorlar bana kalırsa..
Biz gecen yil 5 tane orta boy yapistirici 1. donem , 5 tane de 2. donem toplamda 10 tane aldik.Allah aşkına sizin aldığınız 3 yapıştırıcıyı ne yapacak öğretmen? 2sini kırtasiyeye geri mi satacak? Parayı alıp cebine mi atacak? Yani karşı önerim olsun da kaynağı ne olursa olsun..
O bir top dediğiniz a4 de bir sene anca yeter. Bu kadar çok merak ediyorsanız sık sık okula uğrayın da gözlemleyin ne kadar kullanıyorlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?