- 16 Ağustos 2010
- 293.025
- 602.886
- 43
Antibiyotikler kışın hemen hemen hepimizin sıkça başvurduğu ilaçların başında gelir. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotikler zamanla sık kullanılmaları sonucu mikroorganizmaların direnç geliştirmesine neden olmuşlardır.
İçerikleri güncellenerek mikroorganizmalarla savaşacak hale getirilse de bir süre sonra tekrar direnç geliştiren bakteriler sayesinde antibiyotikler eskisi kadar popüler olmamaya başlamıştır.
Antibiyotikler genellikle grip ve nezle gibi virüslerin tedavisinde etkili değildir. Sadece bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gereklidir. Boş yere veya bilinçsizce kullanılan bu ilaçlar hem metabolizmamıza hem de bağışıklık sistemimize zarar verir.
Antibiyotik kullanımıyla ilgili bilmemiz gereken konular nelerdir?
1. Ateşimiz çıktığında antibiyotik kullanabilir miyiz?
Antibiyotikler ateş düşürücü veya ağrı kesici ilaçlar değildir. Bu yüzden bu gibi semptomlar görüldüğünde bu tür ilaçların alınmaması gerekir. Virüs kaynaklı soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklarda da antibiyotik işe yaramaz. Bu ilaçlar sadece mikropların neden olduğu hastalıklar için kullanılmalıdır.
2. Antibiyotiklere karşı direnç geliştirmemiz durumunda ne olur?
Sık kullandığımız zaman vücudumuz antibiyotiklere karşı direnç geliştirir ve bünyemizde etki göstermemeye başlar. Tedavisi uzun süren enfeksiyonlar, hastalıkların görülmesinde artış gibi durumlarla karşılaşabiliriz.
3. Antibiyotiklerin direnç geliştirme dışında başka zararları var mıdır?
Antibiyotikler bilinçli kullanılmadıkları zaman direnç geliştirmelerinin yanında bazı yan etkilerle de vücudumuza zarar verebilir. Yanlış kullanımı ishal, baş ağrısı, karaciğer ve böbrek sorunları gibi pek çok yan etkiye sebep olabilir.
4. Başkasının kullandığı antibiyotik bende işe yarar mı?
Antibiyotikler yaş, hastalık geçmişi ve kronik hastalık tablonuza göre doktorunuz tarafından muayene sonucu belirlenir. Bu yüzden herkese reçete edilen antibiyotik farklı olacaktır. Başkasında işe yarayan bir antibiyotik sizde tam tersi etkiler gösterebilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi dışında bu ilaçları kullanmak doğru değildir.
5. Antibiyotik tedavisine ara verilince ne olur?
Antibiyotik tedavisine ara vermek hem mikropların tekrar çoğalmasına hem de geç iyileşmenize neden olur. Böylece tedavide başarı elde edilemez veya hastalık tekrar etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle hekiminizin önerdiği doz ve zamanda antibiyotik kullanımına özen göstermelisiniz.
Doğal Antibiyotikler Nelerdir?
Hastalıklara karşı vücudumuzun kalkanları olan bağışıklık sistemi belli dönemlerde zayıflar ve hastalıklar karşısında savunmasız hale gelir. Sağlığın ilk anahtarı durumunda olan beslenme sayesinde vücut güç bulur, savunma mekanizmaları çok daha iyi çalışır.
Özellikle kış ayları sağlığımızın sekteye uğradığı, sık sık hastalıkların kapımızı çaldığı aylardır. Bu aylar vücudumuz her zamankinden daha fazla özen, dikkatli beslenme ve korunmaya ihtiyaç duyar.
Peki beslenme yoluyla sağlığımızı korumanın kaç farklı çeşidi vardır?
Beslenme, vücut direncini arttırır, enerjik ve zinde olmamızı sağlar. Bunun yanında doğru besinlerle bağışıklık sistemimiz güçlenir ve hastalıklara karşı koyma gücümüz artar.
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve doğal antibiyotik besinler sayesinde hastalıklara karşı koymamızı sağlayan bazı besinler vardır. Bu besinleri doğru zamanda ve yeterli şekilde tüketmek bağışıklık sistemini destekler.
Bu besinlerden birkaçını tanıyalım:
Sarımsak: Bu besin maddesi, vücuttaki bakterilerin direncini kırmaya yardımcı olur. Çünkü içeriğinde bakterilerin baş edemediği, diğer bir ifadeyle direnç gösteremediği doğal antibiyotikler içermektedir. Hastalıktan önce ya da hastalık aşamasında yeterli miktarda tüketilen sarımsak iyileşmeye yardımcıdır.
Soğan: Soğan da tıpkı sarımsak gibi içeriğinde güçlü antioksidanlar barındırmaktadır. Bu antioksidanlar sayesinde bakteriler çok daha çabuk vücuttan atılabilir.
Bal: Bal, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan destekleyici bir özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında vücut direncini arttırmak için mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastalık dönemlerinde vücuda enerji vermesinin yanı sıra doğal antibiyotik olarak hastalıklara karşı kullanılan bir besin maddesidir. Ayrıca 1 yaşından itibaren tüm çocuklarda kullanılan besleyici bir maddedir.
Civanperçemi: Bu besin maddesi, içeriğinde 100 dolaylarında antibiyotik özellikli madde bulundurmaktadır. Bu özelliğiyle hastalıklara karşı savaşmada en güçlü besin maddesidir.
Zencefil: Hastalık döneminde zencefil toz olarak bala karıştırılarak ya da tazesi çay olarak tüketilirse doğal bir antibiyotik özelliği gösterir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Kaynak:nasıl kolay