5. Sınıfa geçen oğlum ve yaz tatili... ondan çok mu şey bekliyorum...

Ben de aslında en çok pc de çok vakit geçirmesinden rahatsızım. Gerçi bisiklet biniyor sitede arkadaşlarıyla saklambaç top falan oynuyor. Yazı yazmadıkça unutuyor. Zaten Yazısı çok kötü.
Fikirleriniz doğrultusunda Ağustos'a kadar birşey dememeye karar verdim. Desem de bi faydası yok zaten. Anca aramız bozuluyor.

Zeka seviyesi üstün olan öğrenciler yazı yazmayı pek sevmezler. Benimde öğrencim var üstün zekalı 5. sınıfa geçti annesinin zoru ile ödev yapıyor ders çalışıyor. Sizin anlattıklarınızı okuyunca öğrencim ve annesi canlandı gözümde Bence çocuğunuza çok yüklenmeyin tatilin tadını çıkarsın biraz zaman geçince söylediklerinizi yapacaktır.

Bütün bir kış boyunca çok yoruluyorlar zaten
ben de oğluma kıyamıyorum
ders için günlük bir saat program yapın saatlerini ona bırakın
çok ısrarcı olmayın çokta başı boş bırakmayın
benim önerilerim bunlar

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak çok önemli. ne tip kitaplar okumaya yönlendiriyorsunuz bilmiyorum ama öncelikle onun seveceği tarz kitaplarla ona kitap okuma sevgisini kazandırın sonra atıyorum klasiklere yönlendirirsiniz. okumadıysa mesela harry potter kitapları. sevmeyecek çocuk yoktur.

yapmasini istedgnz seyleri, mecburiyetten cikarip eglence halinde sunmaniz daha iyi olacaktir Allah'in izniyle.. siz '1 saatcik' gbi goruyorsunuz ama cocuk icin algi ayni degil; kendi cocuklugumdan biliyorum : )

Bence kurallar koymanız mantıklı. Bahçeye çıkmadan önce günlük bir test çözmenin görev olduğunu ya da gece yatarken 10 sayfa kitap okuması gerektiğini öğrenmeli. Özel dersi abartmamak gerek. Haftada 2-3 defa olsun en fazla bence.

Ben bile bir öğretmen olarak azıcık rahat bırakın şu çocukları diye feryat edeceğim. Daha tatil başlayalı 2 hafta oldu bu çocuklar zaten yıl boyunca yarış ati gibi koşturup durdu yazık günah. Birazcık dinlesin kendine gelsin.

Zaten çocuğunuz hiperaktif ve dikkat dağınıklığı da vardır muhtemelen oturup bir test çözmek bir kitaba yoğunlaşması onun için çok zor olmalı. Sizin zaten bunu bilmeniz lazım.

Burada tek sorun bilgisayara fazla zaman ayırıyor öncelikle bunu engelleyin.sonra günde yarım saat kitap okuması için baskı yapmadan teşvik edin mutlaka tatilde kitap okumalı. Test konusunun üzerinde çok durmayın bence ya da sürekli hatırlatmayin.kurallar koyun bunlara uysun ama abartmayin.

Yazin alacagi ozel ders ise bence çocuğu biktırmaktan öteye gitmez.cunku sizin çocuğunuzun iki özel durumu var.

evet bence çok ve gereksiz yükleniyorsunuz. kendimden örnek vereyim; ben oğluma bu yaşına kadar asla dersini çalış, testini çöz gibi ifadeler kullanmadım. 10, sınıf oldu bu sene. kendi sorumluluğunun farkına varmalı çocuk, ki tatilin çok başı. çevremde de gördüğüm kadarıyla da anne ve babanın hırsı çocuklarımıza ters etki yapıyor. yapmayın ne olur o daha 5, sınıf olacakmış. bu kadar ciddiye almayın ve çocuğunuza da kendinize de eziyet etmeyin.

her annenin istediği şeyleri istiyorsun aslında..çokta sıktığını düşünmüyorum..ama dediğin gibi oğlunun içinden gelmesi gerek..

Günaydınlar
Kızlar sayenizde nasıl rahatladım. Ben zaten bu topiği açarken acaba haksızlık mı ediyorum diye açtım. Çocuğumun durumunun farkındayım. Özel bir çocuk o. Hem tek çocuk olunca hem de çevremdeki iözellikle iş çevremdeki insanlar bu konularda çok hırslı olunca ben doğrunun ne olduğunu pek algılayamadım sanırım.
Buradan da etkilendim galiba. Bazı topiklerde ginde bilmem ne Kadar kitap okutuyorum, test çözdürüyorum diye yazanlar vardı. Aaaa bak doğrusu bu mu acaba demeye başladım.
Değerli fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
Kitapçıdan istediği kitapları alıyor. Kendi seçiyor ama evde açmıyor bile. Birde harry potter serisini önereyim. Kitap okuması hem okuduğunu anlamadı hem de Kişiliği için çok önemli.
Havaların düzelmesi ile artık onu daha faLa dışarı çıkarabilirim. Bir de dün akşam önüne bazı seçenekler sundum. Yüzme tenis va. Gitmek istermisin dedim. Okçuluk istedi. Eşim bugün araştıracak.
Tekrar teşekkürler

Siz kitap okuyan bir anne misiniz eşiniz kitap okuyor mu? Evde herkes sorumluluklarını yerine getiriri mi? Hafta sonu iş yokken bile erken kalkabilen bir aile misiniz yoksa Daha keyifçi bir ailemisiniz? (yanlış anlamayın bunu eleştiri için söylemiyorum mesela biz ailecek erken kalmayan bir aileyiz) Yani demem o ki siz çocuğunuza yapmasını söylediğiniz davranışları kendiniz yapıyor musunuz? Çocuklar söylenenleri değil gördüklerini uygular. Ders çalış demekle ders çalışan bir çocuk ben daha bugüne kadar hiç görmedim. En fazla çalışıyormuş gibi yapar.
Birde oğlunuz hiperaktivite tedavisi görüyor muş? Tedavi yönteminizi bilmiyorum hem ilaç hem terapi mi yoksa sadece ilaç mı bilmeden yazıyorum. Hiperaktivite konusunda bilinçli bir annesiniz dir sanırım. Onların aynı zamanda dikkatlerini ne kadar zor toparlayan çocuklar olduğunu da biliyorsunuzdur. Öğrenme teknikleri daha farklı. Hele birde IQ su normalin üzerindeyse o zaman çok daha bilinçli olmak gerekir. İnanın bana fazla zeki insanın yetiştirilmesi eğitimi normalin altında zeka seviyesi olan birinin eğitiminden çok daha zor. İlaç tedavisi görüyorsa yaz aylarında hiperaktivite ilaçlarına ara veriliyor diye biliyorum. (benim dayımın ve en yakın arkadaşımın oğlu bu tedaviyi görüyor şimdi biri lisede artık ilaç tedavisi bitti çok mükemmel bi gelişme kaydettiler) Bu dönemde ilaçlarını da kullanmıyorsa sizin çok daha ilgili ve anlayışlı olmanız gereken bir dönem. Bence bir uzaman dan yardım almanız en güzeli. Bilgisayar saatlerini muhakkak sınırlayın ama en önemli sorun bu ders çalışmamasından ziyade takılmanız gereken en önemli konu bu olmalı.

Merhabalar,

IQ yüksekliği ve hiperaktivite teşhisiyle çocukluğu dar edilmiş bir insan olarak fikrimi paylaşayım sizinle. Üniversite mezuniyetime kadar ders çalıştığım an sayılıdır. Çünkü ben zaten okulda anlıyordum, evde neden bildiğim şeyi bir daha okuyordum ki? Son dakikada gelen ilham ya da zeka pıhtısı olarak gördüğüm bir atağım oluyordu, çeşitli varsayımlar ya da ne bileyim bildiğim kadarını süsleyerek sıfır çalışmayla sınavlarımı iyi bir şekilde veriyordum. Evde herkes gazete kitap okuyor, bana öğretmiyorlar -bilerek öğretmemişler okuldan sıkılmamam için- diye kızıp reklamları dikkatle izleyip tabelaları okuyup harfleri çıkararak okumayı öğrenmiştim ve emin olunca yolda durdurup bakın size şunu okuyayım kendim öğrendim demiştim. Çocuğunuz gördüğünüzden daha derin bir çocuktur muhtemelen, ders çalışmayı hiç sevmeyecek.. Ben mesela hala televizyon izlerken sıkılırım, sadece bir şeye bakmak anlamsız. 20 dkdan sonra gözüm ekranın dışına kayar. Ders çalışmak istesem 20 dakikada dikkatim dağılır, sıkılır atarım...
Nesin Vakfı Matematik Köyü gibi bir ortama yönlendirebilirsiniz... Yüzmek; hem tüm bedenin çalışması hem de su anlamında çok iyi geliyor. 16 yıl aralıksız gittim neredeyse...
Yabancı dil ilgimi çekti, ilkokul ve ortaokul boyunca ilgilendim zevkle..
Mesela ilkokul 5 harika bir yaş, bir kurs ile dil öğrensin, tatile ya da konuşma kulüplerine götürün yabancılarla konuşsun. Kendini normal arkadaşlarından üstün ve farklı bir şey yapıyor olarak görecektir.
Çocuğa IQ'n yüksek maşallah, hiperaktifsin bıktım gibi şeyler söylemeyin, kendini anormal hissetmeye ve sorgulamaya başlıyor..
Çok iyi eğitilmesi, üstüne düşülmesi ama bunaltılmaması gereken özel bir çocuğunuz var.
Allah korusn bin kez ama şu bir gerçek ki; katiller, bağımlılar genelde IQ'su yüksek insanlardır. İyi eğitilmezlerse sıkılırlarsa, kendilerini farklı, acayip hissederler ve hayatta onlara hitap eden şeylere rastlamazlarsa yanlış şeylere yönlenirler. İyi bir arkadaşım vardı aynı ortamda oyun seanslarında tanıştığımız, anne baba sen zekisin IQ'n yüksek şurda oku, burda oku, böyle ders çalış diye bunlatınca okulu bırakıp uyuşturucu vs. olaylarına girdi.
Canınızı sıksın diye söylemiyorum ama bu konuda yazılmış onca kitap, internette kaynak var. Bilgisayarda vakit harcaması kötü ama ona daha farklı geliyor bu durum. Elinden onu alacaksanız yerine o oranda seveceği bir şey koymalısınız.
Çekinmeyin değişik şeyler denetin.. Halı dokuma, maça gitme, yemek yapma, örgü örme, tamir tadilat yapma, paten kayma aklınıza ne geliyorsa denedim ben.
Ufaklığa sevgiler ve başarılar, :)

merhaba,oğlunuzla yaşıt bir kızım var,bu yaz onu hiç ders/test/kitap konsunda zorlamama kararı aldım.öyle zor ve yoğun bir 4. sınıf geçirdik ki tatili tatil gibi yaşasın istiyorum,nasılsa zorlu bir maratona başlayacaklar yine...bırakın biraz nefes alsınlar...onlar çocuk...

gulaysenaz ben çok kitap okuyan bi annneyim. Nerdeyse kitap kurduyum. Hemen hemn hiç tv izlemem. Pc de telefonda hiç oyun oynamam.
Zeki insanların yetiştirilmesi gerçekten çok zor. Onların beyinleri çok farklı çalışıyor. Ve biz malesef onlar gibi düşünemiyoruz.
Yaz döneminde de tedaviye devam ediyoruz. Onun terapileri bitti ancak eşim ve ben psikoloğa gidiyoru zaman zaman. Onun için neler yapabiliriz nasıl davranmalıyız diye.
vivelafrance çok teşekkür ederim. Dil Gelişimi çok iyi. Ve yabancı dile çok yatkın. Kış döneminde bi kursa göndereceğim. O da istiyor bunu. Evden uzaklaşması pc başında vakit geçirmemesi için elimden geleni yapıyorum. Özel bir çovuk olduğunu biliyorum belki de bu Yüzden bazen nasıl davranmam gerektiğini çöEmiyorum. Sık sık doğaya çıkarıyorum, tatile götürmeye çalışıyorum, yılda 1-2 kere Yurtdışına çıkarıyorum( işim nedeniyle ben gidiyorum. Onu da şartlar elverşrse götürüyorum)
Benim istediğim tek şey en azından birazcık ders çalışma ve kitap okuma disiplini kazansın. Bilinçli olsun idi. Ama hata yaptığımı anladım.
Bundan sonra pc zamanını kısıtlayarak ama ders çalış ve kitap oku demeden onu sıkmadan tatilini geçirmesini sağlayacağım inşallah.
@ellenaz bunu ben de görmüştüm. Ama benim durumum bu kadar vahim değil herhalde.
debelenenhamambocegi azıcık Bilinçlenmesini istiyordum sadece. Ama çatlasam da demeyeceğim bundan sonra. Belki de pc den bıkar. Kendiliğinden kitap okumak ister.

Papatya, ben kitap okumaya lise zamanımda başladım sonra çok sevdim. Hala çok sever ve haftada 4 kitap okurum. Bunun benim dikkatimi dağıtmadığını ve sıkılmadan uzun süre yapabildiğim tek şey olduğunu farkettim.
Ama bu nasıl oldu, bana Çocuk Kalbi kitabı hediye edilmişti. Bir onu çok sevdim bir de annem sğaolsun bana altyazılı çizgifilmler, ingilizce öğrenme kitapları almıştı onunn sayesinde başladım.
Bırakın tamamen serbest geçirsin annem bana test çöz diyecek diye uyanmayıp öğleden sonra 4'e kadar uyuyordum bir dönem..
Kolaylıklar...

Ek olarak rekabet bu tarz çocukları çok kamçılıyor.. İlkokulda hızlı okuma yarışmasında başka bir çocuk kazanınca o benden daha mı iyi ben de yapabilirim diye düşünüp, okuyup kendimi ölçtüğümü hatırlıyorum sonra ben kazanmıştım. Tatlı rekabetler yarattığınız konulara eğilecektir. Kolayca kazanırsa 3.de sıkılır zaten yapabiliyorum diye. Zorlama seviyesi yavaşça artmalı. Okulunda ya da çevresinde kitap bitirme yarışması yapılabilir. Ya da kitap film olsaydı nasıl karakterler olurdu filmde şu kadın neye benzerdi gibi beyin fırtınaları ilgisini çekecektir. Ayrıntıyı yakalamak adın akitap okuyup zihninde filmi hayalleyebilir. Uu çok seviyorum böyle çocukları acayip mutlu oldum böyle bilinçli bir annesi olduğu için. Tebrikler. :)

merhaba canm

senin versiyonun 2 üst modeli bende var ben artık çocuğum böyle kabul ettim topluma faydalı ahlaklı bir evlat olsun

öncelikler

inan sen sadece kendini yıpratıyorsun

ders çalış test çöz vs vs

inan biz nedersek diyelim onlar kendi beyinleri nasıl hükmediyorsa öyle davranıyorlarrr

böyle çocuklar gerçekten özel çocuklarrr

bende sizin gibi acaba yazın neler yaptırırım diye araştırma yaptım bir ünv. öğr. tutmuştum hem ders tekarı yapacaklar

hemde onunla vakit geçireceklerdi geçen kış tutmuştum çok faydasını gördümm

şimdi burada yazılanları görünce bende eylül ayına kadar ders konusunda sıkıştırmamaya karar verdimm

zaten oğlumda istemiyorr evet aktivitelere çok katıldı yüzme futbol yaz okulları vs ama hiç birinin sonunu getirmedi

şu an sadece hafta sonları at binme dersi alıyor ve çok severek yapıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…