Tebrik eden çok olmuş. Bu konuyu 30 yaşında biri yazsaydı, daha çok linç edilirdi sanki. Bazı kadınların 40+ üstü doğumlara çok pozitif yaklaşımı var. Ben onlardan değilim doğrusu. Konu sahibi artık gebe olduğu için aldırın asla demem ama.. Kendi tercihi.
Benim bakış açım şöyle,
Günümüz şartlarında her ne kadar ölüm yaşı ilerlemiş olsa da, biyolojik bazı gerçekler hala var. Örneğin 35+ gebelik 10 sene önce de riskliydi, şuan da riskli. Gelişmiş teknoloji ile birçok şey önlenebilir halde ama çocuk kavramı sadece gebelik ve doğumdan ibaret değil. İnsan enerjisini sadece bebeklik döneminde harcamıyor. Okul çağında da destek olmak istiyor, genç dönemlerinde de. Yaşın ilerlemis olması illa ki bazı zorluklar yaratır. İstediği kadar ruhu genç kalsın.
Ya da şöyle diyeyim, sürekli geçmiş ile kıyaslanıp " Günümüzde.. " diyoruz. Öyleyse günümüzde maddi harcamalar da çocuklar üzerinde eskisi gibi değil. Eskiden oyun grupları, oyun alanları, kreşler vs yaygın değilken, şuan her çocuk okul öncesi eğitim alıyor. Ne bileyim bisikleti, akülü arabası vs olmayan çocuk yok neredeyse. Gelişimsel ihtiyaçları ( tiyatro, özel kurs vs ) bu dönemde çok daha belirgin karşılanıyor ve hepsi maddiyata dayalı.
Çocuk sahibi olunca gelir düzeyi artmadığına göre, çocuk sayısı arttıkça var olan gelir düzeyi bölünecektir. İmkanlar illa ki azalacaktır. Manevi açıdan da dört çocuğa birden zaman ayırmak neredeyse mümkün değil. "Maddi manevi gücümüz var" deniyor 3. Çocuk fikri için mesela. Peki ölçü ne ? Kiminin tek çocuk için sunduğu imkanı, başka biri üç çocuğa paylaştırıp, dördüncü için imkanım var diyor.
Herkesin bakış açısı farklı tabi.
Ben çocuğum olduktan sonra "aman şu da böyle oluversin" diyemedim hiç. Kıyafeti, araç gereci, ek gıda ürünleri vs her şeyde elim hep iyiye gitti - gidiyor. Belki başka birinin üç çocukla yapmadığı harcamayı ben tek çocuğa yapıyorumdur. Çok olup, kalitenin azalmasındansa, az olup kalitenin artmasından yanayım kısaca.
Biraz soğuk bir yazı olmuş olabilir. Fazla çocuk üzerine yorumlar okuduğum için yazmak istedim ben. Konu sahibine yönlendirme yapmak istemem asla. Sonradan doğurup çok mutlu olduğunu söyleyenler de var nitekim. İyi düşünülmeli.