- 25 Ekim 2018
- 1.948
- 6.355
- 158
- Konu Sahibi akideciknane
-
- #66.201
Bu yazidan şunu da cikarabilirmiyim, kürtaj sonrasi yapılan genetik incelemede de sadece sayisal sorun var mi diye bakilabiliyor, yapısal degil, yani bebek normal dediklerinde bile sonuç cok guvenilir degil öyle miCanım yanlış bilgilendirme yapılmaması açısından seni bir konuda düzeltmek isterim kızmazsan maalesef kalan hücrelerle ilgili detayın bilinemediği tamamen bilimsel bir gerçek. Şöyle açıklayayım sana;
1 - Mantık olarak düşündüğün zaman zaten senin de dediğin gibi yaklaşık 100 civarı hücreden sadece 4-5 hücre alınır ve bakılır. Eğer bu embriyoda direk yumurtanın mayoz bölünmesinden ya da spermden gelen bir sayısal hata var ise sonuç sonuç yüksek oranda doğru çıkar yanlış hatırlamıyorsam % 87 ile %95 aralığı. Zaten bu durumda gerçekleşek düşük faktöründe bebek alınıp genetiğe gönderilirse raporda çıkacak sonuçta şu benzer yorumu görürsünüz "47xy+15 bütün hücrelerde"
2- Embriyo oluştuğunda mayoz bölünmeden gelen kromozom hatası değil de embriyonun kendi kendine mitoz bölünme yaptığı yani hücrelerin kendini bir yandan kopyalayarak bir yandan bölündüğü aşamalarda bir kromozomsal sayısal hata ile bölünme durumu olursa işte bu sefer sen o hücreye denk gelen hücreyi alamazsan bu hatayı da tesbit edemezsin. Ve seni temin ederim ki hiç de uzak bir ihtimal değil. NGS de sağlam çıkmasına rağmen tutmayan yada düşükle sonuçlanan bir çok olayda eğer başka bir faktör yok ise bu sebep düşünülür.Embriyonun gelişmesi 5. günle sona ermez.
Embriyonik mozaisizm; farklı kromozomal yapıya sahip iki ya da ikiden fazla hücre topluluğu içeren embriyolarda oluşan bir durumdur ve farklı bir kromozomal yapıya sahip hücrenin morula ve blastosist evrelerinde bölünerek embriyonun farklı bölgelerine dağılabilmektedir. Yanlız hepsini değil ama bazı mozaizm durumlarını bir şekilde bazen anne rahminde embriyo kendi kendine onarabilmektedir
Bunlar sadece sayısal kromozom hataları. Bir de bunun yapısal hasarlı şekilleri de oluyor bunlarda aynı şekildeki oluşma şekillerine göre yakalanabiliyor ya da yakalanamıyor.HEr hangi bir kromozomdaki sayısal hata değil de DNA sarmalını ve kromozom kollarını düşünün o kollardaki küçücük bir bölümde silinme kopma gidip başka kola yapışma vs.. gibi
Hatta bir tık öteye geçeyim ülkemizde % 100 denen aamniyosentezde bile aynı riskler mevcut. Alınan sıvıda genetik problem görülürken bebekte hiç bir sorun olmayabiliyor. Hepimiz duymuşuzdur yapılan taramalarda ya da amniyosentezde down görüldüğü alınması önerildiği halde sağlıklı doğabilen bebek haberlerini. İşte sebebi budur.
Ama gene de en azından yumurtadan yada spermden gelen bir kromozom hatası riskini aza indirmek için bence NGS yapılmalıdır.
Günaydın kontrolün iyi geçer umarım huzurla evine dönersinHayatim neden kizayim, sen biraz daha isin teknigine girmissin; ben cok gerek gormedim.
Fakat benim verdigim oranlar, istatistiksel sonucu dogru tespit olasiligi ve ornekleme sayisina bakarak 99,..% da israr edecegim. Soyle ki: 1. numarada belirttigin durum (mayoz bolunme) olustugunda, zaten kromozom cift olusturmasinda olusan hata illa ki mitoz bolunmede ayni sekilde kopyalandigi icin bunu NGs’de direk yakaliyorsun. Bizim yasimizda bizden veya esimizden gelme olasiligi olan bu bolunme bozuklugu da en yuksek risk orani.
2. numarda belirttigin mitoz bolunmede olusan hatalar da dedigin gibi yuksek oranlarda kendini ilerleyen bolunme asamasinda duzeltme potansiyeline sahip. Bu bolunme hatasi ngs’den saglikli diye gelen bir embryo trnsferinden sonra anne karninda da gerceklesebilir hala, ya da olan hata kendini duzeltebilir. Bu hususta bizim Hollandali profesorun yaptigi calismayi anlatmistim hatirlarsan; yaklasik 25-30% oraninda mozaik embryolardan saglikli dogum elde edilmisti. Fakat sunu da unutmamak lazim ki hu kanaatlerin olustugu zamanki teknikle su anda kullanilan yeni nesil dizileme teknigi arasinda fark var.
Ama dedigin gibi bu da en nihayetinde bir tarama testi ve 100% garantisi yok.
Ay neyse cok teknigine girdik zaten insanlarin kafasi allak bullak olacak bizim yuzumuzden.
Sonucta ben o travmayi yasamaktansa embryolarimi da riske atmaya raziyim ve 1%’lik hata payiyla da olsa transfere kadar olan kendini duzeltemeyecek hatalari gormek istiyorum. Sanirim ayni seyleri soyluyoruz ama farkli detaylandirma yaptik
Siz onu bunu birakin da bana bir dua edin yarin kontrolde iyi seyler duyayim
Günaydın kontrolün iyi geçer umarım huzurla evine dönersin
S sucklingpigs güzel haberlerle gel inşAllah
Hayır canım.sayısal ya da yapısal kromozomsal hatalar kürtaj sonrası yapılan genetik incelemede görülür.Bu yazidan şunu da cikarabilirmiyim, kürtaj sonrasi yapılan genetik incelemede de sadece sayisal sorun var mi diye bakilabiliyor, yapısal degil, yani bebek normal dediklerinde bile sonuç cok guvenilir degil öyle mi
Allah yardımcınız olsun durumunuz çok karmaşık gibi. Bu konuda size ben maalesef dua etmek dışında yardımcı olamam. Bu kadar karmaşık durumu ancak doktorlarınız çözebilir diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla boş gebelikte embriyo gelişim tamamlayamaz ama kese olur bebek olmaz içinde embriyo varsa da o bebek değildir gelişmeyi dururmuş embriyodur. Kalp atışı alınamaz.Vücudunuz kese boş olmasına rağmen kendini gebe gibi algılar ve hcg salgılayabilir bu tip durumlarda görülebilen bir durum diye biliyorum. Ancak sonuçta doktor değilim sadece biraz bilgilerime dayanarak biraz duyduklarıma birazda mantık yürüterek bunu söylüyorum. Doktorlar çok daha net bilgi verebilir.Kızlar,benim durum öyle karıştı ki işin içinden çıkamıyoruz,sizlerin de fikrini alayım dedim.Benim Pazar günü beta hcg yine artmıştı ve 18.000 di ama doktor boş gebelik ve kürtaja alacağız dedi.Pazartesi kürtajdan önce dosyanın tamamlanması için beni Radyolojiye ultrasona gönderdi,oradaki doktor karından ultrason yaptı ve 6+3 günlük embriyo gözlendi,kardiyak aktivite negatif dedi,bu kez bizim yine kafamız karıştı,o gün 2 doktora daha gittik,ikisi de ümitsiz konuştu,hatta perinatolog daha keseye bakar bakmaz böyle kese olmaz dedi.Biz yine de 1 hafta daha beklemeye karar verdik,çünkü Radyolojideki doktor embriyo görünüyor dedi,hatta bi doktor daha çağırdı,o da var dedi..Boş gebelik tecrübesi yaşayan var mı aranızda,benim durumumla benzeşiyor muydu,bekliyorum ama öyle zor ki beklemek de,şaşırdım artık ne yapacağımı
Gözün aydın güzelim iyi yolculuklarHersey yolundaymis kizlar, cok sukur bir kontrolu daha atlattik
Uc hafta sonra tekrar kontrol...
Çok sevindik canım,aman ikiniz de iyi olunHersey yolundaymis kizlar, cok sukur bir kontrolu daha atlattik
Teşekkürler,evet bayağı bir karmaşık,doktorlar da işin içinden çıkamadı,artık biraz daha bekleyeceğim bakalım,hayırlısıAllah yardımcınız olsun durumunuz çok karmaşık gibi. Bu konuda size ben maalesef dua etmek dışında yardımcı olamam. Bu kadar karmaşık durumu ancak doktorlarınız çözebilir diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla boş gebelikte embriyo gelişim tamamlayamaz ama kese olur bebek olmaz içinde embriyo varsa da o bebek değildir gelişmeyi dururmuş embriyodur. Kalp atışı alınamaz.Vücudunuz kese boş olmasına rağmen kendini gebe gibi algılar ve hcg salgılayabilir bu tip durumlarda görülebilen bir durum diye biliyorum. Ancak sonuçta doktor değilim sadece biraz bilgilerime dayanarak biraz duyduklarımat birazda mantık yürüterek bunu söylüyorum. Doktorlar çok daha net bilgi verebilir.
Cok guzel bir haber.minik buyumeye devam etsin.iyi yolculuklar ..Hersey yolundaymis kizlar, cok sukur bir kontrolu daha atlattik
Bulent ve yigit hocanin yorumlari ne acaba?yanlis hatirlamiyorsam prp islemi sonrasi spontan gebelik elde edilmisti.Kızlar,benim durum öyle karıştı ki işin içinden çıkamıyoruz,sizlerin de fikrini alayım dedim.Benim Pazar günü beta hcg yine artmıştı ve 18.000 di ama doktor boş gebelik ve kürtaja alacağız dedi.Pazartesi kürtajdan önce dosyanın tamamlanması için beni Radyolojiye ultrasona gönderdi,oradaki doktor karından ultrason yaptı ve 6+3 günlük embriyo gözlendi,kardiyak aktivite negatif dedi,bu kez bizim yine kafamız karıştı,o gün 2 doktora daha gittik,ikisi de ümitsiz konuştu,hatta perinatolog daha keseye bakar bakmaz böyle kese olmaz dedi.Biz yine de 1 hafta daha beklemeye karar verdik,çünkü Radyolojideki doktor embriyo görünüyor dedi,hatta bi doktor daha çağırdı,o da var dedi..Boş gebelik tecrübesi yaşayan var mı aranızda,benim durumumla benzeşiyor muydu,bekliyorum ama öyle zor ki beklemek de,şaşırdım artık ne yapacağımı
uzun uzun açıklamışsın,teşekkür ederimHayır canım.sayısal ya da yapısal kromozomsal hatalar kürtaj sonrası yapılan genetik incelemede görülür.
Ama embriyolarda yapılan NGS gibi genetik tanılar az hücre alınabilmesi nedeniyle tam olarak güvenilir değil. En güvenilir olduğu yer sayısal hatalar.Çünkü embriyonun ilk oluşumunda ilk hücrede varoluyorlar haliyle bölünmelerde aynı hatayı kopyalayarak bölündüklerinden tüm hücrelerde görülüyor. Haliyle az sayıda hücre de alınsa onlardada hata olduğundan sonuç yüksek oranda netlik kazanıyor.
Yapısal hatalarda mozaizmde aynı oran geçerli değil güvenilirlik çok daha az ( bazı mozaizmlerde anne rahminde hataların kendi kendine tamir olabildiği de tesbit edildi. sanırım % 30 gibi bir istatistik oranına sahip. Bazı mozaizmli embriyların transferinden sonra sağlıklı gebelik ve doğum oluştuğu açık bir şekilde tesbit edilmiş. Ama NGS de moaizm çıktığı zaman o embriyo transfer edilmez ülkemizde) netlik oranı çok güvenilir değil.
Bunların tesbit edilebilmesi de ancak o hücrenin oradan alınabilmiş olmasına bağlı çünkü embriyonun çeşitli yerlerinde sağlam hücrelerle karışmış olarak gelişigüzel dağılmış durumdalar.İlk hücrede sağlamlık olmasına rağmen diğer herhangi bir zamanda bölünürken oluşan hatalardan bahsediyoruz burada. Hatta NGS den sonra yani gebelik esnasında dahi gerçekleşebilen bir durumdan.
Hatta gebelik sırasında yapılan taramalar dahi aynı sebepler yüzünden %90 üzerinde bir netliğe sahip değil aslında. Plesantadan alınan hücrelerde bozukluk olduğu halde bebekte olmayabiliyor ya da tam tersi.O testlerin yanında diğer USG vb. gibi verilerinde incelenerek karar verilmesi bu yüzden.
Gözün aydın kanama niye olmuş merak ettim.hamilelik de hep türkiyeye mi geleceksinHersey yolundaymis kizlar, cok sukur bir kontrolu daha atlattik
H Hippolyta ve sen ngs.yi ne kadar detaylı açıkladınız böyle.tesekkür ederim çok da bilgilisiniz.teknik olarak açıklayabiliyorsunuz.dün akşam çok hızlı okudum msj.larinizi sonra yavaş yavaş da okuyacağımHayatim neden kizayim, sen biraz daha isin teknigine girmissin; ben cok gerek gormedim.
Fakat benim verdigim oranlar, istatistiksel sonucu dogru tespit olasiligi ve ornekleme sayisina bakarak 99,..% da israr edecegim. Soyle ki: 1. numarada belirttigin durum (mayoz bolunme) olustugunda, zaten kromozom cift olusturmasinda olusan hata illa ki mitoz bolunmede ayni sekilde kopyalandigi icin bunu NGs’de direk yakaliyorsun. Bizim yasimizda bizden veya esimizden gelme olasiligi olan bu bolunme bozuklugu da en yuksek risk orani.
2. numarda belirttigin mitoz bolunmede olusan hatalar da dedigin gibi yuksek oranlarda kendini ilerleyen bolunme asamasinda duzeltme potansiyeline sahip. Bu bolunme hatasi ngs’den saglikli diye gelen bir embryo trnsferinden sonra anne karninda da gerceklesebilir hala, ya da olan hata kendini duzeltebilir. Bu hususta bizim Hollandali profesorun yaptigi calismayi anlatmistim hatirlarsan; yaklasik 25-30% oraninda mozaik embryolardan saglikli dogum elde edilmisti. Fakat sunu da unutmamak lazim ki hu kanaatlerin olustugu zamanki teknikle su anda kullanilan yeni nesil dizileme teknigi arasinda fark var.
Ama dedigin gibi bu da en nihayetinde bir tarama testi ve 100% garantisi yok.
Ay neyse cok teknigine girdik zaten insanlarin kafasi allak bullak olacak bizim yuzumuzden.
Sonucta ben o travmayi yasamaktansa embryolarimi da riske atmaya raziyim ve 1%’lik hata payiyla da olsa transfere kadar olan kendini duzeltemeyecek hatalari gormek istiyorum. Sanirim ayni seyleri soyluyoruz ama farkli detaylandirma yaptik ☺
Siz onu bunu birakin da bana bir dua edin yarin kontrolde iyi seyler duyayim
Gözün aydın kanama niye olmuş merak ettim.hamilelik de hep türkiyeye mi geleceksin
Selamlar, MAdem 2. çocuğunuzu istiyorsunuz işin aslı şu ana kadar olmadıysa ilk adetle tedavi yolu seçmelisiniz artık. Ne kadar erken o kadar iyi embriyo bulabilme şansı demek. AMH ınız şuan sarı alarmdan kırmızıya döndüm döneceğim diyor. Artık ciddi bir risk grubundasınız.Selamlar mayısta 40 olacağım. Bir kızım var 10 yaşında olacak mayısta O da ❤ 2018 mayısta bir kaybım var 3 ay korunduk, nerdeyse 1 senedir olmuyor. Eşim doktora gitmedi benim de sağda solda 7 folekül görülüyor amh 0.5 olmasına rağmen. Şimdilik doğal yolla gebelik elde etmeye çalışıyoruz. Bu yolda tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Ne kadar daha normal yolla denemeye devam etmeliyim bilmiyorum. Bir çocuğumuz olduğu için biraz da rahatım sanırım. Herkes umarım bebeğine kavuşur. ❤
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?