• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu 40 yasından sonra anne olmaya cabalayanlar

merhaba arkadaşlar. benim 6,5 haftalık hamilelik serüvenim malesef sona erdi. bugün kırmızı kanamayla soluğu doktorumda aldık. ve malesef düşük başlamış. birhafta içinde kendi kendine tamamen sonlanmasını bekleyeceğiz önümüzdeki p.tesi hala kan değerimde çıkarsa kürtaj olabilirmiş. son bikaç gündür anlamıştım içime doğdu düşeceği. bana kısmet olmadı ama en azından ilk denemem olmasına rağmen hamile kalabildiğim için bi tarafım mutlu diğer yanım çok ama çok üzgün tabiğki. herşey Allahtan geliyor inancım sonsuz ve inşallah bir dahaki sefere sağlıklı bir hamilelik sonucu kavuşacağım bebeğime.
buradaki tüm arkadaşlar için duacıyım rabbim sağlıkla evlatlarınıza kavuşmak nasip eylesin. sonuç bekleyen arkadaşlar da inşallah fozitif sonuçlarla tamamına erdirirler.
sağlıcakla kalın
Geçmiş olsun, umarım bi daha yaşamayız, benim doktor bekleyelim,ilaç kullanalım dedi kanama olmazsa,en son kürtaj.

hayır yaptırmadık. ben doktora sordum gerek yok dedi. çok uzun soluklu bir süreç dedi enaz 2,5 3 ayını alır sonuçların gelmesi dedi ve sadece bir hücre alıp genetiğe gönderiyorlarmış peki dedi ya diğer kalan hücrelerde olup olmadığını nerden bilebiliriz vs. vs. kafamı ütüledi bende peki dedim. ilk öncelikli yapılan testlerimizde ne eşimde bir problem nede bende bir problem yada düşüklük vs. hiç birşey yok. olmaması için. ama 2 yıldır olmuyor anlamadım. sebebi bilinmiyen kısırlık dedikleri şey heralde
Kızlar çok net biri, ülkemizde genetiğe gönderen merkez az, onlar da dışarda yaptırıyorlar, yani bu konuda donanım yok, doktorlar da genetik ya da embriyologlarla koordinasyon zayıf, başarısızlıkların nedeni bu, siz de doktor bi kere şunu doğru söylememiş, diğer hücrelerde sorun var mı demiş? İyi de tek bir döllenmiş hücreden mitoslarına oluştuklarına göre temelde genetik yapıyla ilgili bilgi verir, doktorların genetik bilgisi yok, Biri burda Çok güzel demis
Kadin dogumcular embriyoya rahmi yerlestir bitti, Ilan duzenle, standarti belli, duygusuzlar da, umurlarinda diiliz

Kızlar çok net biri, ülkemizde genetiğe gönderen merkez az, onlar da dışarda yaptırıyorlar, yani bu konuda donanım yok, doktorlar da genetik ya da embriyologlarla koordinasyon zayıf, başarısızlıkların nedeni bu, siz de doktor bi kere şunu doğru söylememiş, diğer hücrelerde sorun var mı demiş? İyi de tek bir döllenmiş hücreden mitoslarına oluştuklarına göre temelde genetik yapıyla ilgili bilgi verir, doktorların genetik bilgisi yok, Biri burda Çok güzel demis
Kadin dogumcular embriyoya rahmi yerlestir bitti, Ilan duzenle, standarti belli, duygusuzlar da, umurlarinda diiliz
kesinlikle katılıyorum

canım çok sağol hormonlar gerçekten çok ciddiye alınmalı düşüğe de yol açabiliyormuş,tekrar troid tahlili verdim yarın alınca endokrin doktoruna gidicem işallah..bu gittiğim doktor her ayrıntıya bakıyor sağolsun ..bana zaten o vitaminleride kendisi verdi ve ciddi dercede fsh düştü..allah emeklerimizin karşılığını versin işallah..aminn..troidin yüksekmi canım seninde ..benim serbes t4 sınıra yakın çıkttekrar ı kan verdim sonucu alıp endokrin doktoruna gidicem tüp bebek düşündüğümü söylüycem bakalım ne diycek hayırlısı allahtan..memorrial ile ilgili herkes çok memnun istanbulda olsam giderdim çok iyi duyumlar alıyorum işallah sende en kısa zamanda hayırlı haberlerini duyarız burdan allah hepimizin yüzünü güldürsün..sürekli kullandığın ilaç varmı belki banada verir doktor ayrıca kan sulandırıcı kullanıyormusun troid ile alakası varmıki acaba kan pıhtılaşmasının...hayırlı tedaviler
merhaba Dr unuz kşmdş acaba fsh I düşürmek için ne vitamini verdi

😊 ben öyle bir kelime yazmıştım.12 günde parayı aliyorlar.kadınlar kulübünde güzel bilgiler var.bu forumda daha yeni genetik konusunda hersey konusuldu.herkesin aldığı pozitif haberi konusuldu negatifi de konusuldu.bana ankaraya tayinim çıksın diye uğraşırken 19 yıl önce personel müdürü "iste o ornek verdiğinin yolundan gideceksin" demişti 😊
Bebek işi kısmet bizde elimizden gelenin en iyisini yapacağız ki takdir neyse o olacak.arkadaslarımız son sayfalarda yazdı iyi merkezleri dr.ları ngs.yi.benim için yol belli aslında bu forum ve merkezlerin forumlarinda çok iyi bilgiler var.dr.larimızin bize anlatmadıği bilgiler dahil.çarpık bilgi vermeleri dahil.
ozellikle 40 41 ve üzeri isek her denemeye önem vermeli.ayrıca olmazsa da sağlık olsun dedigim gibi sonuç elimizde değil.hepinize geçmiş olsun üzüldüm ama yoğunluktan yazamadım.ayrıca ders çıkartmıstım bende nerde hata yaptım diye.forumları okuyunca yepyeni bir yol çizmistim.Sizde inş. bugünleri unutup bebeğinizi kucağıniza alırsınız.

Son düzenleme:
Havuz yöntemide bizler icin çok önemli.ngs yaptırsakda yaptirmasakda 1- 2 embriyoya umut bağlamayıp 9-10 embriyo biriktirmek önemli.ilk tedaviye başlandiğında, daha gençken yani opular olup bitirilirse bence çok çok iyi olur.

hayır yaptırmadık. ben doktora sordum gerek yok dedi. çok uzun soluklu bir süreç dedi enaz 2,5 3 ayını alır sonuçların gelmesi dedi ve sadece bir hücre alıp genetiğe gönderiyorlarmış peki dedi ya diğer kalan hücrelerde olup olmadığını nerden bilebiliriz vs. vs. kafamı ütüledi bende peki dedim. ilk öncelikli yapılan testlerimizde ne eşimde bir problem nede bende bir problem yada düşüklük vs. hiç birşey yok. olmaması için. ama 2 yıldır olmuyor anlamadım. sebebi bilinmiyen kısırlık dedikleri şey heralde

Merhaba,
Anladigim kadariyla 39 yasindasiniz. Oyle ise, bu yastaki bir kadina NGS’ye gerek yok demek abesle istigaldir. Bu yasta kromozom anomalisi olmayan saglikli embryo cikmasi orani 10%’dur.
Genetik testlerinin de ne oldugunu anlamak, durumunuza gore en dogru yolu cizmenizi saglar. Tup bebek yaparken, embryo biyopsisi iki tip test icin yapiliyor:
1) Esinizde veya sizde tespit edilmis herhangi bir kromozomal anormallik veya genetik hastalik var ise: bu durumda embryolardan ucuncu gunde bir adet hucre biyopsi ile alinarak FISH yontemiyle hastalikli olmayan embryolar tespit ediliyor ve bulundugu takdirde bu saglikli embryo(lar) transfer ediliyor.
2) birinci durumun olmadigi kosullarda, fakat defalarca dusuk yasayan, gebe kalamayan, ozellikle 35 yas uzeri kadinlar icin: bu durumda embryolardan besinci gunde bes-alti hucre biyopsi ile alinarak NGS teknigiyle embryolarin sadece tum kromozomlarinin normal olup olmadigina bakiliyor. Diger bir deyisle bu yontemle genetik hastaliklar tespit edilmiyor.
Bu testler oyle doktorunuzun dedigi gibi 2,5-3 ay falan da surmuyor. Benimki onbes yirmi gun gibi bir zamanda tamamlanmisti.
Ayrica yine doktorunuzun kalan hucrelerle ilgili nasil bilebiliriz argumani da bilimsel degil. Blast asamasinda embryonun yuz dolaylarinda hucresi var. istatistiksel olarak bu kadar adetten alinan bes-alti adet ornek, 99,..% civarinda dogruluk orani verir. Tabi ki o cok kucuk ihtimal her zaman var; fakat sizin 39 yasinda anormal kromozomlu embryo olusturmaniza, bunun once tutup sonra dusmesine, hatta doguma cok yakin bir zamana kadar gelisip sonrasinda kalbinin durmasina kiyasla goze alinmayacak kadar kucuk bir ihtimal. Bu durumlari yasarken gecirdiniz psikoljik travma ve rahminize gelen fiziksel zarar da cabasi.
Bir doktor oturup da bunlari size ayrintilariyla boyle anlatmiyorsa veya sizi embryologlariyla bulusturup bu genis anlatimi almanizi saglamiyorsa, bence ya o doktor isini iyi bilmiyordur ya da laboratuvarina guvenmiyordur ve bu yuzden bu cok hassas teknikleri size tavsiye etmiyordur. Cunku embryo biyopsisi cok hassas bir islem ve deneyimsiz ellerde embryoya zarar verme ihtimali de cok yuksek.
Bir arkadasimizin dediginin aksine, Turkiye’de bu hizmeti sunan klinikler var ve cok da iyiler. Bu konular Bebegimhadi Bebegimhadi nin de soyledigi gibi bir iki ay kadar once cok detayli ele alindi bu forumda. Biraz karistirirsaniz iyi olur. Takibinde sorulariniz olursa seve seve yardimci oluruz.

Son düzenleme:
Merhaba,
Anladigim kadariyla 39 yasindasiniz. Oyle ise, bu yastaki bir kadina NGS’ye gerek yok demek abesle istigaldir. Bu yasta kromozom anomalisi olmayan saglikli embryo cikmasi orani 10%’dur.
Genetik testlerinin de ne oldugunu anlamak, durumunuza gore en dogru yolu cizmenizi saglar. Tup bebek yaparken, embryo biyopsisi iki tip test icin yapiliyor:
1) Esinizde veya sizde tespit edilmis herhangi bir kromozomal anormallik veya genetik hastalik var ise: bu durumda embryolardan ucuncu gunde bir adet hucre biyopsi ile alinarak FISH yontemiyle hastalikli olmayan embryolar tespit ediliyor ve bulundugu takdirde bu saglikli embryo(lar) transfer ediliyor.
2) birinci durumun olmadigi kosullarda, fakat defalarca dusuk yasayan, gebe kalamayan, ozellikle 35 yas uzeri kadinlar icin: bu durumda embryolardan besinci gunde bes-alti hucre biyopsi ile alinarak NGS teknigiyle embryolarin sadece tum kromozomlarinin normal olup olmadigina bakiliyor. Diger bir deyisle bu yontemle genetik hastaliklar tespit edilmiyor.
Bu testler oyle doktorunuzun dedigi gibi 2,5-3 ay falan da surmuyor. Benimki onbes yirmi gun gibi bir zamanda tamamlanmisti.
Ayrica yine doktorunuzun kalan hucrelerle ilgili nasil bilebiliriz argumani da bilimsel degil. Blast asamasinda embryonun yuz dolaylarinda hucresi var. istatistiksel olarak bu kadar adetten alinan bes-alti adet ornek, 99,..% civarinda dogruluk orani verir. Tabi ki o cok kucuk ihtimal her zaman var; fakat sizin 39 yasinda anormal kromozomlu embryo olusturmaniza, bunun once tutup sonra dusmesine, hatta doguma cok yakin bir zamana kadar gelisip sonrasinda kalbinin durmasina kiyasla goze alinmayacak kadar kucuk bir ihtimal. Bu durumlari yasarken gecirdiniz psikoljik travma ve rahminize gelen fiziksel zarar da cabasi.
Bir doktor oturup da bunlari size ayrintilariyla boyle anlatmiyorsa veya sizi embryologlariyla bulusturup bu genis anlatimi almanizi saglamiyorsa, bence ya o doktor isini iyi bilmiyordur ya da laboratuvarina guvenmiyordur ve bu yuzden bu cok hassas teknikleri size tavsiye etmiyordur. Cunku embryo biyopsisi cok hassas bir islem ve deneyimsiz ellerde embryoya zarar verme ihtimali de cok yuksek.
Bir arkadasimizin dediginin aksine, Turkiye’de bu hizmeti sunan klinikler var ve cok da iyiler. Bu konular Bebegimhadi Bebegimhadi nin de soyledigi gibi bir iki ay kadar once cok detayli ele alindi bu forumda. Biraz karistirirsaniz iyi olur. Takibinde sorulariniz olursa seve seve yardimci oluruz.
bilgilendirme için teşekkürler. bu konunun üzerine düşüneceğim. dondurulmuş iki embriyom daha var orada devam etmeyi düşünmüyorum. kafamda birsürü sorular düşünceler dolaşıp duruyor şuan pekde sağlıklı düşünemiyorum.
merkezim kendini çok övüyordu oysa hem laboratuvar hem embriyologları noktasında sayılı merkezler arasında olduğunu söyledi vs. vs. tüpbebek merkezleri birer ticarethane olmuş hiçbirine inancım da yok açıkçası.

Merhaba,
Bir arkadasimizin dediginin aksine, Turkiye’de bu hizmeti sunan klinikler var ve cok da iyiler. Bu konular Bebegimhadi Bebegimhadi nin de soyledigi gibi bir iki ay kadar once cok detayli ele alindi bu forumda. Biraz karistirirsaniz iyi olur. Takibinde sorulariniz olursa seve seve

Doktorlariniz tedavi oncesinde FSH I dusurmek icin tedavi gordunuz mu? Bana yapilmadi.

Merhaba,
Canım yanlış bilgilendirme yapılmaması açısından seni bir konuda düzeltmek isterim kızmazsan maalesef kalan hücrelerle ilgili detayın bilinemediği tamamen bilimsel bir gerçek. Şöyle açıklayayım sana;

1 - Mantık olarak düşündüğün zaman zaten senin de dediğin gibi yaklaşık 100 civarı hücreden sadece 4-5 hücre alınır ve bakılır. Eğer bu embriyoda direk yumurtanın mayoz bölünmesinden ya da spermden gelen bir sayısal hata var ise sonuç sonuç yüksek oranda doğru çıkar yanlış hatırlamıyorsam % 87 ile %95 aralığı. Zaten bu durumda gerçekleşek düşük faktöründe bebek alınıp genetiğe gönderilirse raporda çıkacak sonuçta şu benzer yorumu görürsünüz "47xy+15 bütün hücrelerde"

2- Embriyo oluştuğunda mayoz bölünmeden gelen kromozom hatası değil de embriyonun kendi kendine mitoz bölünme yaptığı yani hücrelerin kendini bir yandan kopyalayarak bir yandan bölündüğü aşamalarda bir kromozomsal sayısal hata ile bölünme durumu olursa işte bu sefer sen o hücreye denk gelen hücreyi alamazsan bu hatayı da tesbit edemezsin. Ve seni temin ederim ki hiç de uzak bir ihtimal değil. NGS de sağlam çıkmasına rağmen tutmayan yada düşükle sonuçlanan bir çok olayda eğer başka bir faktör yok ise bu sebep düşünülür.Embriyonun gelişmesi 5. günle sona ermez.

Embriyonik mozaisizm; farklı kromozomal yapıya sahip iki ya da ikiden fazla hücre topluluğu içeren embriyolarda oluşan bir durumdur ve farklı bir kromozomal yapıya sahip hücrenin morula ve blastosist evrelerinde bölünerek embriyonun farklı bölgelerine dağılabilmektedir. Yanlız hepsini değil ama bazı mozaizm durumlarını bir şekilde bazen anne rahminde embriyo kendi kendine onarabilmektedir

Bunlar sadece sayısal kromozom hataları. Bir de bunun yapısal hasarlı şekilleri de oluyor bunlarda aynı şekildeki oluşma şekillerine göre yakalanabiliyor ya da yakalanamıyor.HEr hangi bir kromozomdaki sayısal hata değil de DNA sarmalını ve kromozom kollarını düşünün o kollardaki küçücük bir bölümde silinme kopma gidip başka kola yapışma vs.. gibi

Hatta bir tık öteye geçeyim ülkemizde % 100 denen aamniyosentezde bile aynı riskler mevcut. Alınan sıvıda genetik problem görülürken bebekte hiç bir sorun olmayabiliyor. Hepimiz duymuşuzdur yapılan taramalarda ya da amniyosentezde down görüldüğü alınması önerildiği halde sağlıklı doğabilen bebek haberlerini. İşte sebebi budur.

Ama gene de en azından yumurtadan yada spermden gelen bir kromozom hatası riskini aza indirmek için bence NGS yapılmalıdır.

Son düzenleme:
Canım yanlış bilgilendirme yapılmaması açısından seni bir konuda düzeltmek isterim kızmazsan maalesef kalan hücrelerle ilgili detayın bilinemediği tamamen bilimsel bir gerçek. Şöyle açıklayayım sana;

1 - Mantık olarak düşündüğün zaman zaten senin de dediğin gibi yaklaşık 100 civarı hücreden sadece 4-5 hücre alınır ve bakılır. Eğer bu embriyoda direk yumurtanın mayoz bölünmesinden ya da spermden gelen bir sayısal hata var ise sonuç sonuç yüksek oranda doğru çıkar yanlış hatırlamıyorsam % 87 ile %95 aralığı. Zaten bu durumda gerçekleşek düşük faktöründe bebek alınıp genetiğe gönderilirse raporda çıkacak sonuçta şu benzer yorumu görürsünüz "47xy+15 bütün hücrelerde"

2- Embriyo oluştuğunda mayoz bölünmeden gelen kromozom hatası değil de embriyonun kendi kendine mitoz bölünme yaptığı yani hücrelerin kendini bir yandan kopyalayarak bir yandan bölündüğü aşamalarda bir kromozomsal sayısal hata ile bölünme durumu olursa işte bu sefer sen o hücreye denk gelen hücreyi alamazsan bu hatayı da tesbit edemezsin. Ve seni temin ederim ki hiç de uzak bir ihtimal değil. NGS de sağlam çıkmasına rağmen tutmayan yada düşükle sonuçlanan bir çok olayda eğer başka bir faktör yok ise bu sebep düşünülür.Embriyonun gelişmesi 5. günle sona ermez:)

Embriyonik mozaisizm; farklı kromozomal yapıya sahip iki ya da ikiden fazla hücre topluluğu içeren embriyolarda oluşan bir durumdur ve farklı bir kromozomal yapıya sahip hücrenin morula ve blastosist evrelerinde bölünerek embriyonun farklı bölgelerine dağılabilmektedir. Yanlız hepsini değil ama bazı mozaizm durumlarını bir şekilde bazen anne rahminde embriyo kendi kendine onarabilmektedir

Bunlar sadece sayısal kromozom hataları. Bir de bunun yapısal hasarlı şekilleri de oluyor bunlarda aynı şekildeki oluşma şekillerine göre yakalanabiliyor ya da yakalanamıyor.

Hatta bir tık öteye geçeyim ülkemizde % 100 denen aamniyosentezde bile aynı riskler mevcut. Alınan sıvıda genetik problem görülürken bebekte hiç bir sorun olmayabiliyor. Hepimiz duymuşuzdur yapılan taramalarda ya da amniyosentezde down görüldüğü alınması önerildiği halde sağlıklı doğabilen bebek haberlerini. İşte sebebi budur.

Ama gene de en azından yumurtadan yada spermden gelen bir kromozom hatası riskini aza indirmek için bence NGS yapılmalıdır.
Canim senin yumurtalar ne durumda? Ins iyi gidiyordur

Canim senin yumurtalar ne durumda? Ins iyi gidiyordur
Valla benimkiler coştu 4 tane büyüdü biri 18 mm oldu diğerleri 14.5. Ama bu sefer ben cetroide i geç vurabildim maalesef bu yüzden LH çok yükseldi OPU ya kadar çatlama riski büyük olduğundan bu ay toplanmadı. Doğal yoldan dene dedi Güvenç Bey .5 gün içinde adet olacağımı düşünüyor doktorum. Olursam tekrar başlayacağız. Olmazsam da adet düzenlemesiyle alakalı bir ilaç kullanıp öyle devam diyeceğiz. Ama yumurta çatlama aşamasına geldiği için büyük ihtimal olacağımı düşünüyor.

Valla benimkiler coştu 4 tane büyüdü biri 18 mm oldu diğerleri 14.5. Ama bu sefer ben cetroide i geç vurabildim maalesef bu yüzden LH çok yükseldi OPU ya kadar çatlama riski büyük olduğundan bu ay toplanmadı. Doğal yoldan dene dedi Güvenç Bey .5 gün içinde adet olacağımı düşünüyor doktorum. Olursam tekrar başlayacağız. Olmazsam da adet düzenlemesiyle alakalı bir ilaç kullanıp öyle devam diyeceğiz. Ama yumurta çatlama aşamasına geldiği için büyük ihtimal olacağımı düşünüyor.
Ne güzel büyümüşler tüh ya neyse hayırlısı olsun gelecek ay da coşsunlar :)

2- Embriyo oluştuğunda mayoz bölünmeden gelen kromozom hatası değil de embriyonun kendi kendine mitoz bölünme yaptığı yani hücrelerin kendini bir yandan kopyalayarak bir yandan bölündüğü aşamalarda bir kromozomsal sayısal hata ile bölünme durumu olursa işte bu sefer sen o hücreye denk gelen hücreyi alamazsan bu hatayı da tesbit edemezsin. Ve seni temin ederim ki hiç de uzak bir ihtimal değil. NGS de sağlam çıkmasına rağmen tutmayan yada düşükle sonuçlanan bir çok olayda eğer başka bir faktör yok ise bu sebep düşünülür.Embriyonun gelişmesi 5. günle sona ermez.

Bunlar sadece sayısal kromozom hataları. Bir de bunun yapısal hasarlı şekilleri de oluyor bunlarda aynı şekildeki oluşma şekillerine göre yakalanabiliyor ya da yakalanamıyor.HEr hangi bir kromozomdaki sayısal hata değil de DNA sarmalını ve kromozom kollarını düşünün o kollardaki küçücük bir bölümde silinme kopma gidip başka kola yapışma vs.. gibi

Hayatim neden kizayim, sen biraz daha isin teknigine girmissin; ben cok gerek gormedim.
Fakat benim verdigim oranlar, istatistiksel sonucu dogru tespit olasiligi ve ornekleme sayisina bakarak 99,..% da israr edecegim. Soyle ki: 1. numarada belirttigin durum (mayoz bolunme) olustugunda, zaten kromozom cift olusturmasinda olusan hata illa ki mitoz bolunmede ayni sekilde kopyalandigi icin bunu NGs’de direk yakaliyorsun. Bizim yasimizda bizden veya esimizden gelme olasiligi olan bu bolunme bozuklugu da en yuksek risk orani.
2. numarda belirttigin mitoz bolunmede olusan hatalar da dedigin gibi yuksek oranlarda kendini ilerleyen bolunme asamasinda duzeltme potansiyeline sahip. Bu bolunme hatasi ngs’den saglikli diye gelen bir embryo trnsferinden sonra anne karninda da gerceklesebilir hala, ya da olan hata kendini duzeltebilir. Bu hususta bizim Hollandali profesorun yaptigi calismayi anlatmistim hatirlarsan; yaklasik 25-30% oraninda mozaik embryolardan saglikli dogum elde edilmisti. Fakat sunu da unutmamak lazim ki hu kanaatlerin olustugu zamanki teknikle su anda kullanilan yeni nesil dizileme teknigi arasinda fark var.
Ama dedigin gibi bu da en nihayetinde bir tarama testi ve 100% garantisi yok.
Ay neyse cok teknigine girdik zaten insanlarin kafasi allak bullak olacak bizim yuzumuzden.
Sonucta ben o travmayi yasamaktansa embryolarimi da riske atmaya raziyim ve 1%’lik hata payiyla da olsa transfere kadar olan kendini duzeltemeyecek hatalari gormek istiyorum. Sanirim ayni seyleri soyluyoruz ama farkli detaylandirma yaptik ☺️
Siz onu bunu birakin da bana bir dua edin yarin kontrolde iyi seyler duyayim 🙏🙏🙏

Bunlar olumlu gelişmeler bence çok şükür menepozemi giriyorum diye korkuyordun bundan sonrası süreçten ibaret 4 folikül çok çok iyi

Back