Arkadaşlar merhaba. 7 ay önce 36+3 haftalık bebeğimi kalbi durduğu için kaybettim. Kendimi hala toparlamış değilim, korkularım var ama yine de tekrar bebek sahibi olmak istiyorum. Oğlumu kaybettikten sonra gittiğim ve o süreçten beri beni takip eden doktorum beni bir tüp bebek merkezine yönlendirdi. Reglimin 3. Günü Prolaktin 9,15, LH 6,57, FSH 11,06, Estradiol 72,42 çıktı. Tüp bebek merkezindeki doktor muayene etmeden AMH istedi ve sonuç 0,7 çıktı. Dün beni görüşmek üzere çağırdı ve “0,5-1,1 arası değerlere vakit kaybetmeden tüp bebek yapmamız gerekir ancak bir de muayene edeyim öyle bir yol izleyelim” dedi. Dün reglimin 6. Günüydü, “sol tarafta 7, sağ tarafta 1 yumurta var bu çok iyi, size 4 ay süre veriyorum normal yolla hamile kalabilirsiniz eğer olmazsa 4 ay sonunda hemen gelin” dedi. Antalya’da epey tanınan bir doktor ve bir yakınım 18 yıllık çocuk hasreti ve 9 başarısız tüp bebek tedavisi sonunda bu doktor ile tedavi görerek hamile kalmıştı. Onun bunu söylemesi içimi çok rahatlattı. Daha sonra beni bu merkeze yönlendiren doktorumu aradım. O da “AMH 0,7 çıkması çok vahim değil ama çok iyi de değil. Bence 4 ay beklemeyin, en geç 1-2 ay deneyin olmazsa tedaviye başlayın” dedi. Bu arada 2 ay sonra 40 yaşına giriyorum ve hiç çocuğum yok. Sizce ne yapmalıyım? Buna benzer bir durum ile karşılaşan var mı?
Bu arada eşimde 85 milyon sperm var ama ona yine de keçiboynuzu kürüne başladım. Ben de dün Agnucaston aldım hayıt tohumundan yapılıyormuş ve iyi geliyormuş. Q10 almayı da düşünüyorum. Günde 1 adet balık yağı tüketiyordum şimdi 2’ye çıkarıcam. Bu süreçte stresten uzak durayım, gevşeyeyim, kendimi salayım düşünmeyeyim diyorum ama onu al, bunu iç, şunu ye diye kendimi şartlandırmak bile beni geriyor bunu fark ediyorum.
Ne dersiniz 2 ay mı beklemeliyim 4 ay mı ve bu süreçte ne yapmalıyım. Önerilerinize çok ihtiyacım var.
Öncelikle büyük geçmiş olsun bahsettiğiniz değerlerle normal yoldan hamile kalma şansınız var ancak yaş ve rezerv itibarıyla zamanla yarışıyorsunuz.Artık rezerviniz bundan önceki hayatınızdakinden çok daha hızlı tükenecek çünkü. Dahası yumurtalarınız her geçen gün yaşlanıyor bu da şansınızı azaltacak en büyük etken olacak.Bu değerler tüp bebek açısından gebe kalmanıza da haliyle engel değil hatta normal yola oranla şansınız daha da yüksek. Size tavsiyem vakit kaybetmeyin daha fazla.
Bu arada hata yaptığınız bazı konular var.
1- Eşinizin değerleri iyi ama FSH yüksekse verdiğiniz keçiboynuzu kürü eşinizin FSH nı daha da yükseltecektir. Bu da sizin açınızdan risk oluşturur çünkü kalite bozulur
2 Hayıt tohumundan hangi amaçla medet umuyorsunuz? FSH düşürmek içinse boşa çabalamayın. FSH neden yükselir açıklayayım. Yumurta rezerviniz azaldıkça beyniniz daha fazla yumurta üret sinyali vermek için FSH hormonunu daha fazla salgılar. bu da vücudunuzdaki bazı dengeleri değiştirir. Ancak siz bunu baskılamaya kalkarsanız bunu başaranız dahi bu sadece görüntüde olacaktır ve yumurtalığınız o gördüğü en yüksek değerdeki FSH değerleri üzerinden çalışmaya devam edecektir. Yani FSH düşürmenizle yüksek FSH lı döneminizdeki yumurta işlevi açısından bir fark yok. Kalite bozma riskiniz dışında... Diğer aldığınız ilaç ve vitaminlerin etkisini azaltma riski hatta hormonal problem yaşama risklerinizden bahsetmiyorum bile..
Amacınız kalite yükseltmek ise size tavsiyem;
1- Günde 1 kez mesela sabah
Omepa q10 ( içindeki ubiquinol Q10 nin aktif formudur ve yumurtalarınızın hücre çekirdeğine direk etki ederek kalitesine yardımcı olur)
2 - Günde 1 kez mesela akşam
İmom omega ve folik asit acısından yaş itibarıyla daha fazla doz almanız için gerekli bunun yanı sıra E vitamini , selenyum,çinko ve D vitamini gibi gerekli vitaminleri de içeriyor.Omepa nın içindeki omega ve folik asiti de düşünce sizin açınızdan yeterli bir doz oluyor.
Eşiniz içinde ;
1-
Promotil Men ( L carnitin oranı emsallerinden 4 kat fazla yani 2000 mg. L carnitin spermlerin hücrelerinin yapı taşını oluşturur . Kalite açısından çok faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki diğer vitaminler ise spermlere en iyi gelen vitaminler ve dozajlar
2 - Günde 400 mg
Evicap ( Spermlerde oluşabilecek serbest oksijen radikallerinin oluşturabileceği DNA hasarlarına karşı en güçlü antioksidanlardan biri. Aynı zamanda kaliteye de faydası var)
3- D vitamini ve demir değerlerinize mutlaka baktırın eğer eksik ise D vitamini ve demir kullanın eksik değilse kullanmayın toksik yapar çünkü.
En önemlisi eğer sigara kullanıyorsanız her gün
Astaksantin içeren Krill yağı ( sigara gibi maddelerden oluşabilecek eşinizin spermlerinde ya da sizin yumurtalıklarınızda serbest oksijen radikallerinin oluşturabileceği DNA hasarlarına C vitamininden 60- 70 kat daha güçlü bir antioksidan,)
Ha ben bu maddeyi fazla duymadım güvenemem derseniz size bir diğer alternatif
Eşinize günde 2 kez 500 mg
C vitamini ( ester C formu olmasın çünkü 1 radikal engeller .Klasik askorbik asit formu ise 2 radikale etkilidir bunu tercih edin.)
Kendinize ise günde 2 kez 250 mg C vitamini kullanabilirsiniz.
Bir kimya mühendisi olarak yaptığım araştırmalarda en etkili bunları keşfettim. Doktorumdan da onaylarını aldım. ben şahsen böyle kullanıyorum.47 yaşımda hamile kaldım değerlerim sizinle aynıydı. Ancak eşimde ciddi bir sayı ve morfoloji problemi ( özellikle baş anomalisi) vardı. ve bebeğimi 9.5 haftalıkken kaybettim. Şimdi ise Eşimin sorununu büyük oranda aştık ama bu sefer ben bir anda daha da çok fazla azalan bir rezervle ve hatta kürtaj sonrası adet olamama problemi yaşıyorum. Folikül görülmesi üzerine adet olamama rağmen yumurtaları uyarmak için ilaç tedaviine başlandı ancak sanırım tepki vermedi yumurtalar. Başka şeyler denenecek şimdi. Belki de bundan sonra şansım kalmamış olabilir.O yüzden size sakın vakit kaybetmeyin uyarısını dostane şekilde iletmek istedim.
En önemlisi kaybınızdan sonraki durumu anlamak için mutlaka HSG çektirip rahimde yapışıklık vs.. varmı baktırın ve Tüp bebek yapacaksanız NGS kesinlikle isteyin. Doktorların sizi caydırmasına müsade etmeyin rezerviniz ve yaşınız itibarıyla riske girmeyin.
Bol şans. Allah yardımcınız olsun.