Evlat edindiğiniz de miras bırakmamanız hukuken mümkün değil. Hatta vasiyette bıraksanız yada mallarınızı başkasının üzerine geçirerek de vefat etseniz. Sizin vefatınızdan sonra mal kaçırma amaçlı yapıldı diye mahkeme açabilir ve herşeyi alabilir hukuken. Bu durumda dini vecibeler ise önemli olan siz ancak koruyucu aile olabiliyorsunuz. Vaaz verebilecek kadar bilen hocalar böyle söylüyor..En önemlisi Kur'an daki ayetler net. Hz. Muhammed sizce Hz. Zeyd'i kötü amelle mi evlat edindi ? Elbette hayır. Ama buna rağmen geldi bu ayetler.Donasyona caiz değil deyip evlat edinmeye sevap diyemezsiniz bu durumda. Ama siz gene de araştırın bir belki ben yanılıyor olabilirim
Ben bunu sadece düşünce tarzı olarak söylüyorum yanlış anlamayın.Ama donasyon yapanlara günah işliyor demiş oldunuz mesajınızla. Aslında bunu kötü niyetle söylemediğinizi maksadını aşan bir cümle kurduğunuza inancım tam.Ancak mesajınız tıpkı sizin gibi bizim gibi evlat hasretiyle tutuşan donasyondan başka çare göremeyen bir çok insanı kırabilir nitelikte.Sadece bunu anlatmaya çalıştım size. Haddimi aştıysam ya da sizi kırdıysam gerçekten çok ama çok özür dilerim sizden. Amacım asla bu değil sadece yanlış bir cümleyi düzeltmekti..
SORU:
İslami açıdan yeni doğmuş bir bebeği evlat edinmenin hükmü nedir? Evlat edinilen çocukla evlat edinen ailenin (anne ve baba) durumu nedir?
Tarih: 10 Ağustos 2009
CEVAP:
Evlat edinme cahiliye Araplarında yaygın bir durumdu. Evlatlık öz çocuk gibi sayılır, adam öldüğü zaman da ona mirasçı olurdu. İslam bu durumu ortadan kaldırmıştır. Allah Teala şöyle buyurmuştur:
“… (Allah) Evlatlıklarınızı öz oğullarınız olarak tanımadı… Onları babalarının kim olduğunu bildirerek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur. Eğer babalarını bilmiyorsanız onlar din kardeşleriniz ve dostlarınızdır.” (Ahzâb, 33/4-5)
Evlatlık yasaktır, ama kimsesiz çocukları büyütüp yetiştirmek sevaptır. Bu bir durumda şunlara dikkat etmek gerekir:
1 – Çocuk, yanında büyüdüğü kimselerin gerçek annesi ve babası olmadığını bilecek.
2 – Yanında büyüdüğü kimseler vefat ettiğinde onlara mirasçı olamayacak. Ancak o kimselerin hayattayken kendisine verdiği malı alabilecek.
3 – Onun, bakımı üstlenilmiş bir yabancı olduğu unutulmayacak. Erkekse, yabancı erkeklerden, eğer kız ise yabancı kızlardan bir farkının olmadığı bilinecek.
Yeni doğmuş bir bebek alınır, kadın onu emzirirse bebeğin sütannesi olur. Kız çocuğu ise kadının kocasına, erkek çocuğu ise kadının kendisine yabancılığı kalkar. Çünkü bunlarla evlenmesi ebediyen haram olmuş olur. Ama diğer konularda yabancılığı devam eder.
Kurallarına riayet ederek yetim ve kimsesiz bir çocuğu eve alıp büyütüp yetiştirmek ve topluma kazandırmak son derece yararlı bir iştir. Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
” Yetimi himaye eden kimse ile ben cennette, şehadet parmağı ile orta parmak gibi yakın olacağız.” (Buhârî, Edep, 24; Müslim, Zühd, 42)