• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

4 yaşında çocuğa öğretilecek şey bu mudur! beynim durdu gerçekten

bir annenin çocuklarına cehennemi ve cenneti öğretmesinin nesi sakıncalı, anlayamadım? belki yaşlarından dolayı diyorsunuz, ama 4-5 yaşındaki çocukların bunları öğrenmesinde bir sakınca yok bence. ben çok daha küçük yaşlarda öğrendim. çok şükür bir problem olmadı. :KK51:

Yetişkin olduklarında ya aşırı dinci olacaklar ya dinden nefret edecekler. İkisinin ortası olması mümkün değil.
ben çok daha küçük yaşlarda öğrendim.

ne aşırı dinciyim, ne nefret ediyorum? çok saçma bir düşünce.

bir annenin çocuklarına cehennemi ve cenneti öğretmesinin nesi sakıncalı, anlayamadım? belki yaşlarından dolayı diyorsunuz, ama 4-5 yaşındaki çocukların bunları öğrenmesinde bir sakınca yok bence. ben çok daha küçük yaşlarda öğrendim. çok şükür bir problem olmadı. :KK51:
Din gibi ağır bir konu için yaşı çok küçük çünkü.

Herkes kendi çocuğunu kendi hayat görüşüne uygun olarak yetiştirmekte özgür ama her yaşın alabileceği ve alamayacağı bi bilgi düzeyi var.

4 yaşında bi kız günah değil günah değil sadece göbeği açık (bahsettigimiz cizgi film de barbie) diye ağlama krizlerine girince gözümün önünde delirdim ben.

Doğruyu yanlışı öğretmek böyle bi şey olmamalı. Seçme şansı tanıyarak ve yaşına uygun düzeyde bilgiler vererek öğretmelisiniz ne öğretmek istiyorsanız.
Bence de herkes çocuğunu kendi manevi değer yargılarına göre yetiştirmekte özgürdür. tabii ki toplum kuralları çerçevesinde...
yok yanacaksın, kül olacaksın, cehenneme gideceksin gibi söylemler kime sorarsanız sorun aklı başında insanın zaten kabullenmeyeceği şeylerdir.
Ancakk çocuğum söylediklerimi anlamaya başlayacağı yaşta ben dini eğitimini vermeye başlarım. bu da benim tercihimdir. kaldı ki, gerçek din eğitimi asla kötü bir psikoloji oluşturmaz, kötü bir birey yetişmesine sebep olmaz.

olay abartılmış. kadın çocuklarına cenneti onların anlayacağı şekilde anlatmış işte. daha nasıl anlatsaydı. bunun aşırı dincilikle ne alakası var. izlemesini istemediği çizgi filmede açıklamasını yapmış işte şu sebeple o çizgi filmi yasaklıyorum diye. çalmayı çırpmayı öğretmemiş küfür öğretmemiş. ne var bunda bu kadar rahatsız olacak.

Sakıncası günah işledim etlerim yancak diye ağlama krizlerine giren bi kız çocuk, onu bununla korkutan abi.

Aynı abiyi sen cehenneme gitceksin diye korkutmaya çalışan, abisinin yanması fikrini gülerek anlatan, yola koşan abisine arabanın altında kalsa, ölse bi şey olmayacağını cennete gideceğini söyleyen bi kız kardeş.

Sorun tüm soyut-somut bilgisi birbirine girmiş 2 tane çocuk.

Din gibi ağır bir konu için yaşı çok küçük çünkü.
din ağır bir konudur sözü oldukça subjektif. dinin hiçbir ağırlığı yoktur. bilakis çocuklara eğitim verirken din çok önemli bir destektir. "allah, yalan söylemeyenleri sever." gibi..

annem beni çok küçük yaştan itibaren bu şekilde yetiştirdi. çok şükür bana çok şey kattı bu şekilde yetiştirilmek. herneyse, bana göre din"öcü" veya "ağır" bir şey değil. hayatın direkt içinde olan bir şey.

bana göre...

ben çok daha küçük yaşlarda öğrendim.

ne aşırı dinciyim, ne nefret ediyorum? çok saçma bir düşünce.
Bir önceki mesaja istinaden. Küçük yaştaki çocuklar soyut kavramları algılayamazlar, öğrenemezler. 9 yaşından önce allah, cennet, cehennem, melek gibi kavramların çocuklara öğretilmesi ya çok büyük korkulara ya da kafa karışıklığına sebep olur. Size öğretilmiş olması doğru olduğunu göstermez.

Cennet ve cehennem ceza ve ödül mantığında öğretilirse -ki bu konuda öyle yapılmış- dinden nefret etmek ya da aşırı dinci olmak gelir ardından. Size bu şekilde öğretilmemiş olabilir. Ayrıca belirtmek isterim ki profil resminiz çok manidar ;)

Bence çocuklara küçük yaşta din eğitiminden ,bak şunu şunu yaparsan cezalandırılırsın mantığından çok çocuklara iyi davranışlarda bulunmayı,erdemli olmayı,ot gibi yaşamayıp faydalı olmayı,mutlaka bir fikrinin ve ideolojinin olması gerektiği,aslında dünyadaki en üstün şeyin doğa olduğu ve hayvanların da insanlar kadar değerli olduğu ,korumak gerektiği öğretilmeli.Bu örnekler çoğaltılabilir.
Yani belli bir inançtan önce iyi bir insan olmayı öğretmek gerek...

Sakıncası günah işledim etlerim yancak diye ağlama krizlerine giren bi kız çocuk, onu bununla korkutan abi.

Aynı abiyi sen cehenneme gitceksin diye korkutmaya çalışan, abisinin yanması fikrini gülerek anlatan, yola koşan abisine arabanın altında kalsa, ölse bi şey olmayacağını cennete gideceğini söyleyen bi kız kardeş.

Sorun tüm soyut-somut bilgisi birbirine girmiş 2 tane çocuk.
evet belki yanlış bir tarzda vermiş din eğitimini. çocukların psikolojisini bozarak...

ama benim takıldığım nokta din eğitimi vermek için çok absürd yaşlarda değiller. doğru verildiği takdirde...

burada doğruyu öğrenmek yok yalnız. dini yanlış ögrenen iki çocuk var.

kız kardeşine ''çizgi film ona! yasak çünkü günah'' demek ne demektir? erkek çocuk izleyebilir ama kız cocuguna günah. ve kız cocuk buna ağlama krizlerine girerek tepki vermesi ne derece doğru?

ayrıca cenneti oyuncak bahçesi gibi anlatmak mı dini öğretmek? kızın aklındaki düşünce ''ölsek ne olacak ki ne güzel cennet denen oyuncak bahçesine gideceğiz''..

buna dini , doğruyu, yanlışı öğretmek denmez. çocuğun beynini sulandırmak denir sadece.

Bir önceki mesaja istinaden. Küçük yaştaki çocuklar soyut kavramları algılayamazlar, öğrenemezler. 9 yaşından önce allah, cennet, cehennem, melek gibi kavramların çocuklara öğretilmesi ya çok büyük korkulara ya da kafa karışıklığına sebep olur. Size öğretilmiş olması doğru olduğunu göstermez.

Cennet ve cehennem ceza ve ödül mantığında öğretilirse -ki bu konuda öyle yapılmış- dinden nefret etmek ya da aşırı dinci olmak gelir ardından. Size bu şekilde öğretilmemiş olabilir. Ayrıca belirtmek isterim ki profil resminiz çok manidar :KK66:
9 yaşından önce din eğitimi kesinlikle verilmeli. bu konuda sizinle tartışmayacağım. "ayrı dünyaların insanlarıyız.":KK51:
resmin neresi manidar?:KK66:

Bu dünyaya ne geldiyse dini böyle yanlış algılayan insanlar yüzünden gelmedi mi zaten.? Anlayamıyorum, böyle insanları gerçekten aklım almıyor. Zavallı çocukların psikolojisinin berbat ediyorlar şu hale bak. Böyle anne babalar yüzünden İslam dini korkutan, acı çektiren, ağır yaptırımlı bir ceza sistemi gibi algılanıyor resmen. Eyvahlar olsun hâlimize...

Herkese merhaba. Bu nasıl bi dert diyeceksiniz belki okuyunca ama önümde daha sabretmem gereken 2 gün var ve bi yere içimi dökmezsem hoş olmayan şeyler yapmaktan korkuyorum.:KK62:

Ailemle birlikte yaşıyorum. Şu anda evimizde yatılı bi misafirimiz var 2 çocuğuyla. Babamın bayaa uzaktan akrabasıymış. Ben kadını ilk defa gördüm dün akşamüstü bize gelmeleriyle birlikte.

Dün yemek yediler, yataklarını hazırladık yattılar zaten çocuklar da yorgundu.

Bugün de annesi buradaki işlerini halletmeye gitti çocuklara bakmak bana kaldı. Buraya kadar her şey gayet yolundaydı. Ben ki çocuklarla çok iyi anlaşan bi insanım, misafir çocukları olsun arkadaşlarımın kardeşleri olsun hepsini çok severim. Onlar da beni çok severler, en şımarık diyeceğiniz çocuk bile sözümü dinler genelde, anlaşmanın bi yolunu bulurum.

Bu çocuklarla da gayet iyi anlaştım. Erkek olan 5 yaşında ona resim yapacağı malzemeler verdim. Kız da 4 yaşında, o da çizgi film seyretmek istedi, onu da götürdüm bilgisayarın başına, ne olduysa ondan sonra oldu zaten.

Bi çizgi film söyledi, izleyelim mi dedi tamam dedim. Biraz izledikten sonra abisi geldi ve öyle bi laf etti ki ben ağzım açık kaldım "Ona yasak ki. Oradaki kızlar oralarını buralarını açıyorlar, günah" dedi. :KK57:Sonra da başladı seni anneme söylicem diye. Kız ağlamaya başladı. Ben affedersiniz mal gibi kaldım. Çocuk yatışmıyo, öbürü günah günah anneme söylicem diye bağırıyo.

Dedim ben açtım kardeşin açmadı, yasak olduğunu bilmiyodum, ben anlatırım annene. Bi şekilde toparladım ikisini parka çıkardım.

İkinci bomba da parkta geldi. Abisi yola koşmaya kalktı, gittim getirdim "bak arabalar var, duramaz çarparlar, canın acır..." falan diye anlatmaya başladım. Kız "ölürsün sonra" dedi. Ben öyle söylenmez falan derken kız " ölmek kötü değil ki, cennete gidersin. Orada çooook güzel şeyler var..." deyip oyuncak ve tatlı isimleri saymaya başladı o da var bu da var diye. Bi de üstüne abisine "ama sen gidemezsin çünkü beni oynatmıyosun, sen cehenneme gitceksin" dedi:KK57:

Yahu günah ne, sevap ne, cennet ne ölmek ne, siz daha kaç yaşındasınız? Kim ne ögretiyo bu çocuklara biri diğerini günahla cehennemle korkutup ağlatıyo? O kadar sinir oldum ki.

Konunun dini boyutuna girmek istemiyorum bu sitede ama anneleri geldi eve ters ters bakıyorum kadına. Bi şey söylicem söyleyemiyorum. Hayır daha 2 gün ben bakıcam bu çocuklara ne yapayım ben? Beynim durdu, ya kadına kötü bi laf edicem ya çocuklara.

Onlar beni sevdiler, bana ablam yedirsin modundalar şu an ama ben bi tuhaf oldum, çocukların yanında ne diyeceğimi bilemiyorum resmen.

Din korkusuyla cocuk buyutmek... yazik ya... minicik beyinlere yazik...

burada doğruyu öğrenmek yok yalnız. dini yanlış ögrenen iki çocuk var.

kız kardeşine ''çizgi film ona! yasak çünkü günah'' demek ne demektir? erkek çocuk izleyebilir ama kız cocuguna günah. ve kız cocuk buna ağlama krizlerine girerek tepki vermesi ne derece doğru?

ayrıca cenneti oyuncak bahçesi gibi anlatmak mı dini öğretmek? kızın aklındaki düşünce ''ölsek ne olacak ki ne güzel cennet denen oyuncak bahçesine gideceğiz''..

buna dini , doğruyu, yanlışı öğretmek denmez. çocuğun beynini sulandırmak denir sadece.
cennetin lunapark gibi olduğunu söylemek gayet masum bir düşünce. ne var bunda? belki kadın din eğitimini yanlış vermiş olabilir çocuklara. ama "benim görüşüm" çocuklara din eğitimini vermek yönünde. 4-5 yaş absürd bir yaş değil...

Ayrica da cocuga din egitimi vermeyi cok yanlis buluyorum. Belli bir yasa gelince kendisi okusun arastirsin ve kendisi karar versin ne olmak istedigine.

Din egitimin bana gore ailesi yillardir bir partiye oy verdigi icin o partiye oy vermekten farki yoktur. Bu dusuncelerim tartismaya kapalidir. Polemik yaratmak isteyecek kisiler olacaktir eminim. Asla ama asla tartismicam bunu bastan belirteyim. Beni alintilamayin.

Bir insan çocuğunu neden cehennem gibi şeylerle korkutur anlamıyorum gerçekten. Uzmanlar bile söylüyor bunu küçücük çocuk bu ya. Şu çocuklara önce bilim öğretsinler ya, önce bilim öğretsinler ki ilimi de öğrensin ikisini ayırt edebilsin.
Bence hiç birşey söyleme kadına onun zihniyetini değiştiremezsin. Bir çizgi film karakterini bile ayıplayan kadına ne anlatabilirsin? Kadın kim bilir beni görse neler der içinden. :KK51: Şok oldum gerçekten bu kadarını ilk defa duydum.

din ağır bir konudur sözü oldukça subjektif. dinin hiçbir ağırlığı yoktur. bilakis çocuklara eğitim verirken din çok önemli bir destektir. "allah, yalan söylemeyenleri sever." gibi..

annem beni çok küçük yaştan itibaren bu şekilde yetiştirdi. çok şükür bana çok şey kattı bu şekilde yetiştirilmek. herneyse, bana göre din"öcü" veya "ağır" bir şey değil. hayatın direkt içinde olan bir şey.

bana göre...
Subjektif olduğunu düşünmüyorum.Dogmatik düşünmeyen insanlar için din çok ağır bir konudur.Çok kafa patlatırsınız çünkü .Tabi ben belli bir inanca sahip insana bunu söyleyemem,mesela müslümanlığı yargılayamazsınız çünkü inanan kişiler Allahın kesin emirleri olduğunu söylüyor.
"allah, yalan söylemeyenleri sever." gibi.. " dediniz ya işte bundan bahsediyorum.Yani yalan söyleyenleri Allah sevmez,cezalandırır, yani korkudan dolayı yalan söylememeliyiz görüşü oluyor burada.Böyle bir görüş olmamalı bence.Çocuk ilahi ve metafizik bir şeyden korktuğu için değil,iyi davranış bu olduğu için yalan söylememeli.Yani çocuğa önce iyi şeyler öğretilmeli.
Çok sevdiğim felsefe hocamın bir sözü vardı. Din ahlaklıdır ama ahlak dinsizdir.

Son düzenleme:
Back
X