4-9 aylık bebek beslenmesi

Kardelen2434

Hayat 1 Gün Oda Bugün
Kayıtlı Üye
21 Mart 2008
1.027
4
40
4–9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalar en erken 4. aydan sonra başlanır. 4–6 ay arasında anne sütü ile bebek yeterli kilo alıyorsa anne sütü ile beslemeye devam ediniz ve ek besinlere 6. aydan sonra başlayınız.

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.

Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların ilk başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6. aydan sonra düzelir. Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz.

Çocukların beslenme durumu en iyi vücut tartılarının artışı ile değerlendirilir. Bunun için çocuğunuzu düzenli sağlık kontrollerine götürerek büyüme ile izlenmesini sağlayınız.

EK BESİNLER: çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerdir. Bu dönmede verilecek ek besinler meyve suyu veya püresi, sebze çorbası veya püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi
yiyecekleri içerir.

— Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir.

— Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.

— Ek besinlerin hepsini aynı haftada başlamayınız. Yeni besinleri en az bir hafta aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz.

— Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz.

— Bebeğinize hiçbir zaman şekere ya da reçele batırılmış yalancı emzik vermeyin.

— Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2–3 hafta aralıklarla zaman tekrar vermeyi deneyiniz.

— Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin taze ve pişmiş olmasına dikkat ediniz.

— Kaynatılmamış su vermeyiniz.


Meyve suyu ve meyve püresi:
Meyve suyu, ilk verilecek ek besindir. Elma, şeftali, üzüm, mandalina gibi meyvelerin suları, 1–2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır (anne sütü almayan çocuklarda daha erken başlanabilir). Bir seferde en fazla 50 ml (yarım çay bardağı) verilir.

Hazırlanışı: çocuğa ilk verilecek meyve mevsimine göre elma veya şeftalidir.
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya bu iş için ayrılmış tülbent ile süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan 1–2 hafta sonra muz ve diğer meyveler püre şeklinde verilebilir. Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere
yarım muz veya orta büyüklükteki bir meyve verilebilir. Meyve suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilir. Muzun fazla tüketilmesinin kabız yaptığı unutulmamalıdır.

Muhallebi:
4–6 aylıkta başlanır. Genellikle akşam öğünü olarak 18:00–20:00 saatleri arasında verilir. Muhallebi bebeğin kendi formül mamasıyla hazırlanabilir.

Hazırlanışı:
Formül mama ile:1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek mama toz halinde katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
Pastörize süt ile: 1 su bardağı pastörize inek sütü, yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu, 2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir. İnmeye yakın şeker eklenir.

Yoğurt:
Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir.
Evde yoğurt yapılması tavsiye edilir, eğer yapılamıyorsa çocuklar için pastörize olarak üretilen yoğurtlar da kullanılabilir.

Hazırlanışı: Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur.1 litre süt içine 1-2 çorba kaşığı içinde sulandırılmış 1 çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 6 saat bekletilir. Meyve püreleri yoğurda katılarak meyveli yoğurtlar elde edilebilir.

Sebze çorbası ve püresi:
5–6. aylarda muhallebiye başlandıktan 1–2 hafta sonra (ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce) genellikle öğle öğününde, 1–2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir.

1. hafta, sebze çorbası: 4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45–50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz bir su bardağı su ile 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blenderden geçirilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır, çocuğun isteğine göre yavaş yavaş arttırılarak verilir. Dayanacak miktarda yiyebilene
dek öğünler anne sütü ile tamamlanır.
2. hafta basit sebze püresi: Yukarıdaki gibi daha az su ile 1 çay kaşığı zeytinyağı ya da bir fındık büyüklüğünde tereyağı konarak pişirilir. Havuçlar, patatesler tamamıyla ezilerek püre haline getirilir.
3. hafta karışık sebze püresi: Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1–2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, pazı vb.) günlük eklenip hemen tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebze içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Hazırlanan sebze püresine tepeleme bir çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) eklenebilir. Sebze püresi hiçbir zaman sadece et suyu ile hazırlanmamalı, et pürenin içinden çıkarılmamalıdır. Et suyu, kemik, ilik suyu gibi besinlerin sanıldığının aksine et kadar besleyici özelliğinin olmadığı unutulmamalıdır.
Hazırlama ve saklama süresince alimünyum kaplar kullanılmamalıdır.

Kahvaltı:
Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır.

Hazırlanışı:
Formül mama, bulunamıyorsa pastörize inek sütü ya da meyve suyu, peynir, reçel ya da pekmez, ekmek ya da bebe bisküvisi ile hazırlanır. Tuzu çıkartılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma bisküvi ya da ekmek içi katılır, Önce 1–2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve miktarı giderek arttırılır. Alerji yapma özelliği ve botulizm denilen bir hastalığın mikroplarını taşıma ihtimali nedeni ile 1 yaşından önce bal verilmemelidir. Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir. Eğer kabızlık problemi varsa gül ya do kayısı reçeli tercih edilebilir. Yumurta: Katı pişmiş yumurta sarısı, çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş yavaş miktarı arttırılır. Bir haftanın sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı tifo
mikrobu taşıyabilmesi nedeniyle tam olarak pişirilmelidir.

Et:
Yukarıdaki beslenme programına 7.-8. aylarda 1 tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk ya da hindi eti parçası hazırlanan sebze püresine eklenir.

Tahıllı çorbalar:
Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8. ayda mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir, yine aynı şekilde baharat içermeyen ev halkı için pişirilmiş çorbalar çocuğa
verilebilir. İlk pişmiş taze halinden 1 kase alınıp içine et ya da kıyma katılarak içirilebilir.

Köfte:
Baharatsız olarak hazırlanmış ızgara köfte veya terbiyeli-sebzeli köfteler 9.ayda verilebilir. .,

Pilav, makarna veya kıymalı dolmalar: 8. aydan sonra yoğurtla karıştırılarak verilebilir.

Su: Genel olarak 8. aydan itibaren bebeklerin hareketleri artar. Öğün aralarında susayabilirler. Bebeğe her zaman kaynatılmış ılıtılmış su verilmelidir.

Balık (kılçıksız): 8. ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.

Karaciğer: 7. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek 15 günde 1 kez olmak üzere verilebilir.

Hazırlanışı: Kuzu, koyun, dana veya tavuk ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir.

ÇAY: Besleyici değeri olmadığından çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Aksine demirin barsaktan emilmesini engelleyerek çocuğunuza zarar verebilir.

4–5 aylık bebek için örnek mönü

Sabah Anne sütü

Öğlen Anne sütü

İkindi 2–6 tatlı kaşığı meyve-sebze püresi veya anne sütü

Akşam Anne sütü ve/veya muhallebi*

Gece Anne sütü**

* Muhallebi akşam yerine sabah öğününde de verilebilir. ** Bebek isterse


5–6 aylık bebek için örnek mönü

Sabah uyandığında Anne sütü.
Sabah Anne sütü ve 6–12 tatlı kaşığı muhallebi*
Öğlen' 6–12 tatlı kaşığı meyve veya sebze püresi, içecek olarak kaynatılmış su veya anne sütü
İkindi Meyve püresi + yoğurt*** Anne sütü
Akşam Anne sütü
Gece Anne sütü
* Muhallebi sabah yerine akşam öğününde de verilebilir.
** Bebek isterse Patates püresi verilebilir.

6–8 aylık bebek için örnek mönü

Sabah Anne sütü
Öğlen Anne sütü veya yarım kase muhallebi*
1. seçenek: Etli sebze püresi ve yoğurt
2. seçenek: Tavuk ve patates
3. seçenek: Omlet

İçecek olarak kaynatılmış su veya anne sütü
İkindi Meyve püresi + yoğurt
Akşam Muhallebi
Gece Anne sütü**

* Muhallebi sabah yerine akşam öğününde de verilebilir. ** Bebek isterse Sabah uyandığında Sabah
Öğlen püresi

8–9 aylık bebek için örnek mönü

Anne sütü (Saat 06:00–06:30)

Kahvaltı (Saat 08:00-09:00) 1 çay bardağı formül mama, 1 yumurta, 1 ince dilim tereyağlı ekmek veya 3-4 bisküvi, peynir, reçel ya da pekmez + anne sütü
Meyve suyu veya püresi (Saat 10:00-10:30)
Öğlen Sebze püresi (Saat 12:00-14:30) İçine bir yemek kaşığı et, tavuk, balık veya karaciğer konulabilir + anne sütü
İkindi Yoğurt + meyve püresi + ekmek ya da bisküvi (Saat 16:00-16:30)
Akşam Sütlü muhallebi + anne sütü (Saat 19:30-20:30)
Gece Bebek istiyorsa gece anne sütü verilir.
 
NOTLAR:

Bebeğinizi pütürlü gıdalar la beslerken bebeğin yiyeceği akciğerine kaçırma ihtimaline karşı dikkatli olun, onun yutabileceğinden fazla miktarlarda vermeyin. Bebeğin daha kolay yutmasını sağlamak için burnunu sıkmayın, çok yaygın yapılan bu uygulama bebeğinizin nefessiz kalıp ölmesine sebep
olabilir. Yine aynı sebeplerden asla erişkin olmayan ya da tecrübesiz bir \işinin bebeğinizi beslemesine izin vermeyin.

Bebeğinizin dişleri çıktıktan sonra yiyecekleri blenderdan geçirmeden çatalla ezerek vermeye başlayın. Anne sütü verilemeyen bebeklerde uygun hazırlanmış formül mamalar tercih edilmelidir. Ancak imkanlar uygun değilse uygun şartlarda hazırlanmış, iyi kaynatılmış inek sütü tercih edilebilir.
Fazla miktarda ve erken inek sütü tüketiminin bağırsaklardan gizli kanmaya, kansızlığa ve iştahsızlığa sebep olduğu unutulmamalıdır. Eğer gece sütü verecekseniz asla içine bal, şeker, reçel katmayın, gece uzun süre şekerli materyalin diş üzerinde kalması biberon çürüklerine sebep olabilir. Eğer
bebeğiniz başka türlü uyumuyorsa şekerli süt bittikten sonra diş ve dişetlerini bir tülbentle silin ya da küçük bir parça peynir çiğnetin. "

Kabızlık problemi olan bebeklerde yiyeceklerin yeşil yapraklı gıda ya da tahıl içeriği arttırılmalı, gerekiyorsa doktorunuzla görüşerek yulaf ezmesi ya da kepek ilavesi yönünden değerlendirilmelidir.

1 yaşından sonra:

Bu yaştan sonra eğer başarılı bir karışık beslenme yapabildiyseniz, artık evinizde bebeğiniz için özel yemekler pişirmenize gerek kalmamalıdır. Evinizde kendiniz için hazırladığınız tüm yiyecekleri ona da yedirmeli, sofraya sizinle oturmasını sağlamalısınız. Öğünlerin· çocuk için bir işkence değil, keyif ve oyun olmasına gayret gösterin. Bırakın bebek üstüne, başına, yerlere yemeklerini sıçratsın. Unutmayın ki bu yaşlarda kurulacak sağlıklı beslenme alışkanlığı ömür boyu devam edecektir.
Çocuğunuz o öğün yemek yemek istemiyorsa ve bunun hastalığa bağlı bir sebebi yoksa ısrar etmeyin, saatlerce yemeğinin bitirmesi için uğraşmayın. Sofradan tabağını kaldırın, istemediği zaman yemek zorunluluğu olmadığını ama bunun karşılığında o öğünü kaybedeceğini öğrenmesini sağlayın. Buna
rağmen fazla öğün atlanmak zorunda kalınırsa doktorunuza bu durumu konuşun.

Bebeğinizin iştahsız olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki soruları kendinize sorun:

· Bebeğiniz hasta görünüyor mu?
· Sizce yemek yememesini açıklayacak bir sebep var mı?
· Bebek gerçekten iştahsız mı, yoksa sevdiği yiyecekleri iştahla yiyor diğerlerini seçiyor mu? (Örneğin}"
bisküvi, çikolata, çubuk kraker vs.)
· Bebeğiniz öğün aralarında verdiğiniz kuru ekmek, bisküvi, meyve gibi yiyecekler doyuyor olabilir mi?
Unutmayın ki 3–4 adet bisküvi 1 yaşında bir çocuğu 2–3 saat tok tutabilir.

Eğer bebeğin besini reddetmesinin sizce başka bir nedeni olabileceğini düşüyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.
 
cnm benim bebegim 4 aylık olsu ben meyva suyu yogurt ve meyva püresi veriyorum sence yeterlimi daha vereyimmi baska seyler bida gece milupanıngece tahılı veriyorum
 
teşekkürler kardelen. bizde dün kontrole gittik. sadece mama yediği için 15 gün sonra ek besine geçmeliyiz dedi. dediklerini bi kitap halinde verdi. bakalım dolsun bi şu 15 gün. kızım yeni tatlar öğrensin
 
drydeniss bebeğin ne kadar emdi?benimkide bırakacak gibi korkuyorum ama almamaya başladı günde 1 kere mama veriyordum 4 sefere çıktı.sadece 5 dakka süreyle emiyor kabızlık başladı mamayla
 
benimkide mamaya iyice başladı ğöğüslerimden 15 cc falan çıkıyo 2 satte bir. çok kötüyüm neler içmiyorum ki süt olsun diye. ama başta böyke değildi. bi ara bırakır gibi oldu memeyi ondan yiyce azaldı.
 
Tugbacim ellerine saglik bana bu aralar lazim ...Bizde bugun yarin baslariz artik.Gerci mamasi iyi besliyor,fazlasiyla hemde.....Ama ramazan sonunu bkliyorum.Hemen bulari uygulayacagim..Tekrar sagolasin
 
ellerinize sağlık kızlar... tam ihtiyacım olan liste... fakat bu konu beni çoookkk yıpratıyor ne yapmam gerekeni en iyisi size danışmalı diye düşündüm :) son dr kontr. de sadece 400 gr aldığı ortaya çıkınca dr ek gıdaya başlayın dedi. oğlum sadece anne sütü ile besleniyor sütüm de aslında yeterli ama beyefendi bi kere çekince foşur foşur akmasına taaa baştan beri alıştığı için akması bitince çekmeye üşeniyor böylecede karnı tam olarak doymuyor. bende sabah saat 10-11 arası meyve püresi vermeye başladım... suyunu baştan beri hiç istemedi ve kaşıkla yemesi zaten çok hoşuna gittiğinden (tembel ya bizimki :1closedeyes:) bi elmanın püresini bitiriyor diyeyim size.. buda doyuruyor oğlumu 3-4 saatliğine... yani şöyleki sabah saat 8-9 da kalkıyoruz emişiyoruz... saat 10-11 duruma göre meyvemizi yiyoruz.. sonra bidaha saat 14-15 gibi tekrar emişiyoruz... sonra 2-3 saatde bir... sebze püresine başlamak istiyorum fakat çabuk doyduğundan beni emmiyeceğinden korkuyorum arada... sadece akşamlarıda bana yeterli gelmiyor sonuçta sütüm yeterli... meyveden sonra emzirmeyi denedim :1no2: ağzını bıçak açmıyor...

ne yapsam ki acaba??? işe de başladım sütümü sağıp eve bırakıyorum 100-150cc çıkıyoır fakat kayınvalidem vermiş biberonla 80-90 cc anca içiyormuş.. bu yeterlimi ki acaba??? ay ne yapcam şaşırdım kaldım...

geçen gün tarttım oğlumu kucağımda... 3 aşağı 5 yukarı 2 haftada 600 gr almış.. meyve yaramış yani... sadece meyve vermem yeterli olurmu 6 aylık olana kadar acaba???
 
ellerinize sağlık kızlar... tam ihtiyacım olan liste... fakat bu konu beni çoookkk yıpratıyor ne yapmam gerekeni en iyisi size danışmalı diye düşündüm :) son dr kontr. de sadece 400 gr aldığı ortaya çıkınca dr ek gıdaya başlayın dedi. oğlum sadece anne sütü ile besleniyor sütüm de aslında yeterli ama beyefendi bi kere çekince foşur foşur akmasına taaa baştan beri alıştığı için akması bitince çekmeye üşeniyor böylecede karnı tam olarak doymuyor. bende sabah saat 10-11 arası meyve püresi vermeye başladım... suyunu baştan beri hiç istemedi ve kaşıkla yemesi zaten çok hoşuna gittiğinden (tembel ya bizimki :1closedeyes:) bi elmanın püresini bitiriyor diyeyim size.. buda doyuruyor oğlumu 3-4 saatliğine... yani şöyleki sabah saat 8-9 da kalkıyoruz emişiyoruz... saat 10-11 duruma göre meyvemizi yiyoruz.. sonra bidaha saat 14-15 gibi tekrar emişiyoruz... sonra 2-3 saatde bir... sebze püresine başlamak istiyorum fakat çabuk doyduğundan beni emmiyeceğinden korkuyorum arada... sadece akşamlarıda bana yeterli gelmiyor sonuçta sütüm yeterli... meyveden sonra emzirmeyi denedim :1no2: ağzını bıçak açmıyor...

ne yapsam ki acaba??? işe de başladım sütümü sağıp eve bırakıyorum 100-150cc çıkıyoır fakat kayınvalidem vermiş biberonla 80-90 cc anca içiyormuş.. bu yeterlimi ki acaba??? ay ne yapcam şaşırdım kaldım...

geçen gün tarttım oğlumu kucağımda... 3 aşağı 5 yukarı 2 haftada 600 gr almış.. meyve yaramış yani... sadece meyve vermem yeterli olurmu 6 aylık olana kadar acaba???
 
sevdeciğim hoşgeldin nerelerdesin yahu göremez olduk seni. maşallah yavruna ek mamalarada başlamış ne güzel. verdiğin öğünler yeterli sanırım. valla ben daha vermiyorum ek bişeyler. emmemizinde saati yok nezaman isterse veriyorum. oyüzden bişey diyemiyeceğim. sen yine dr nedediyse yap gerisini boşver. sağlıklı olsunlarda yeter:)))
 
buralardayım.. yazılarınızı hep takip ettim ama bi türlü yazmaya fırsat bulamadım ve üşendimde açıkcası çünki benim evdeki bilgisayar çok yavaş açmıyorum. eşim laptopu eve getirirse okuyup bilgi edinip hemen kapatıyordum... işe başladım artık yine sık sık aranızdayım inşallah :teytey:
 
ellerinize sağlık kızlar. kardelen çok iyi bir liste olmuş sağ ol canım. bizim dr'umuz da hemen hemen aynı listeyi vermişti. ufak bir şey hatırlatmak istiyorum kızlar tahılları kullanmayı unutmayın. tahıllara darıyla (buğday darısı) başlanmasını önermişti dr.ben de bu aralar başlıycam artık. okul da başladı. eeeeeee bebişleri beslemek lazım
 
kardelen çok teşekkür ederim ilaç gb geldi listen
benimde en son geçen ay bebeğim 400 gr aldığı için meyve sularına ve mamaya başladım
veyve suyunu içiyor ama mamayı zar zor 60 cc günde 1 kere içirebiliyorum
emmeye gelice 5 dk yı geçmiyor
bu haftada yoğurda başlayacağıminşallah sever kızım
 
:lepi:
benimkide mamaya iyice başladı ğöğüslerimden 15 cc falan çıkıyo 2 satte bir. çok kötüyüm neler içmiyorum ki süt olsun diye. ama başta böyke değildi. bi ara bırakır gibi oldu memeyi ondan yiyce azaldı.
merhaba, kac aylık annesiniz bikmiyorum ama benim de sut verme hikayem degisik ama sutumu mucizevi sekilde artırdım: 4. aylık anneyım ve daha gecen hafta Piyon Emzirme Cozumleri ile tanıstım ve eve Ameda SMB hastane tipi pompa kiraladım; sadece 30 cc gelen sutum 19 gun sonunda simdi 480 cc ye cikti ınanılır gibi degıldı benım ıcın; cunku daha ılk aydan emzıremedım sutum az geldı doyurmadı dedıler , böyle bir sansın varlıgını ancak bir arkadasımdan duyarak ogrendım ve sımdı her 3 saatte bir sutumu sagıp bebegıme verıyorum gun ıcınde sadece anne sutu alıyor geceye mama 2-3 ogun olarak alıyor, hem icim rahatladı hem de bebegım saglıklı anne sutunu almaya devam etti... Tavsiye ederim Piyon Emzirme Cozumleri diye girerseniz nette bulabilirsiniz, şirketin sahibi Arzu Ustundag da tum danısmanlık konularında size yardımcı olacaktır.
Bebeginize ve size saglıklı mutlu yasamlar dilerim...
Pelin zemuszemus
 
X