Tuvalet Eğitimi 33 aylık oğlum tuvalet eğitimi yardımmm ???

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Tugraderya

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Ağustos 2020
459
197
53
28
İyi gecelerrrrr oğlum 33 aylık ve hala bez takıyoruz asla tuvalete yapmıyor lazımlığıda var 1 saat boyunca oturduğunu biliyorum ama asla yapmıyor ağlıyor yapmıcam dıyor bezi cıkarıp üzerini giydiriyorum dakka başı soruyorum kaşla göz arasında altına yapıyor nasıl yapıcam yardım edin lütfen tecrübeli olanlar hazırmı değil bilmiyorum ama kendini ifade edebiliyor birdr altında bez varken sadece kaka yaptığında yaptıktan sonra gelip kaka yaptım diyor 😏

Dakika basi sorarak cocugu darlamayin. Teklif edin isterse yapsin. Istemezse zorlamayin. Tekrar egitime baslamadan 2 3 ay ara ver8n inadi kirilsin. Suan naparsaniz yapin olmaz inatlastiysa. Bosuna kendinizi zorlamayin.

Dakika basi sorarak cocugu darlamayin. Teklif edin isterse yapsin. Istemezse zorlamayin. Tekrar egitime baslamadan 2 3 ay ara ver8n inadi kirilsin. Suan naparsaniz yapin olmaz inatlastiysa. Bosuna kendinizi zorlamayin.
İşte zorlamak istemiyorum bende ama ara ara deniyorum belki gönlü olur diye çok zormuşş valla

İyi gecelerrrrr oğlum 33 aylık ve hala bez takıyoruz asla tuvalete yapmıyor lazımlığıda var 1 saat boyunca oturduğunu biliyorum ama asla yapmıyor ağlıyor yapmıcam dıyor bezi cıkarıp üzerini giydiriyorum dakka başı soruyorum kaşla göz arasında altına yapıyor nasıl yapıcam yardım edin lütfen tecrübeli olanlar hazırmı değil bilmiyorum ama kendini ifade edebiliyor birdr altında bez varken sadece kaka yaptığında yaptıktan sonra gelip kaka yaptım diyor 😏
öncelikle kolayliklardilerim.tuvalet eğitimi zor ve sabır isteyen bi durum bebeginiz aslinda çiş ve kakasinin geldiğini anlayacak ayda diye düşünüyorum.kac gun oldu başlayalı gece ve gündüz ayni andami birakiyorsunuz.bezi cikarmadan zaten egitim zor olur altina illaki yaparak öğrenecek.

sabah kalktığınızda bezi kuru mu?
geceleri su geçirmeyen alt açma bezleri serip bezsiz yatırıyorsunuz değil mi?
ben şunu fark ettim. bez varken asla çiş kaka demiyor, bir gün bezi yokken çiş demişti, bez olduğu sürece tuvalet eğitimi olmayacak gibi ama o kısımdan emin değilim, henüz tuvalet eğitimine başlamadım
Bana söylenen "bir çocuk merdiven çıkabiliyorsa tuvalet eğitimine fiziksel olarak hazırdır ancak psikolojik hazır olması için sabah bezinin kuru olması yani geceleri hiç yapmaması, ayrıca çişim geldi, kakam geldi diyerek veya kakasını gizlenerek yaparak bezden kurtulmak istediğini göstermesi lazım"
çocuğunuzda bu tip durumlar yoksa erteleyin ya da bir defalık çocuk psikologuna gidip ona danışın. 33 ay, bez için bana biraz geç geldi, neden istemiyor acaba?

öncelikle kolayliklardilerim.tuvalet eğitimi zor ve sabır isteyen bi durum bebeginiz aslinda çiş ve kakasinin geldiğini anlayacak ayda diye düşünüyorum.kac gun oldu başlayalı gece ve gündüz ayni andami birakiyorsunuz.bezi cikarmadan zaten egitim zor olur altina illaki yaparak öğrenecek.
Aslında şöyle ki 1 ay önce çok büyük hevesle başladım etrafında baskısıyla tabi 😏 ilk olarak gündüz başladım bezi hiç takmadım ama hep altına yaptı paylaşımımda bahsettiğim gbi tuvalete ve lazımlığa asla yapmıyor oturuyor lazımlıkta ben oyalamaya çalışıyorum arada skılıyor kalkıcam diyor ben ikna ediyorum tekrar oturuyor ama hiç yapmadı tabi ogün gece olmadan belkide hazır değildir biraz daha bekleyeyim diye vazgectim şu aralarda tekrarbaşlamak istiyorum artık xamanı dıye dusunuyorum bende ama nasıl yapıcam bilmiyorum

Biz de yeni öğreniyoruz. Belki fikir olur, aşağıdaki gibi notlar alarak günlük tutuyorum. Hem hatıra oluyor, hem sabrım artıyor :KK66:
IMG_20200816_015950.jpg

IMG_20200816_020246.jpg

IMG_20200816_020453.jpg

Bunlar ilk 2 gün. 8.günde tamamen öğrendi şükür.

Sabırlı olun.
Vazgeçmeyin.
Daha önce yaşamadığı bir deneyim yaşıyor.
Ona fırsat verin.
Ona güvenin.

Miniğe başarılar.
Size de kolay gelsin.

Son düzenleme:
sabah kalktığınızda bezi kuru mu?
geceleri su geçirmeyen alt açma bezleri serip bezsiz yatırıyorsunuz değil mi?
ben şunu fark ettim. bez varken asla çiş kaka demiyor, bir gün bezi yokken çiş demişti, bez olduğu sürece tuvalet eğitimi olmayacak gibi ama o kısımdan emin değilim, henüz tuvalet eğitimine başlamadım
Bana söylenen "bir çocuk merdiven çıkabiliyorsa tuvalet eğitimine fiziksel olarak hazırdır ancak psikolojik hazır olması için sabah bezinin kuru olması yani geceleri hiç yapmaması, ayrıca çişim geldi, kakam geldi diyerek veya kakasını gizlenerek yaparak bezden kurtulmak istediğini göstermesi lazım"
çocuğunuzda bu tip durumlar yoksa erteleyin ya da bir defalık çocuk psikologuna gidip ona danışın. 33 ay, bez için bana biraz geç geldi, neden istemiyor acaba?
Sabah kalktığında genel olarak bezi kuru olmuyor hergün değil tabi ama genelde hep ıslak oluyor altı hatta 3 , 4 ay öncesine kadar üzerine çıkıyordu çişi. Ben bu dediğinizden yola cıkarak fiziksel olarak hazır oldugunu düşünüyorum belkide dediğiniz gibi psikolojik olarak hazır değil. Kakasıno gizlenerek yapar kapı arkası koltuk arkası gibi yerlerde ama yapmadan önce değildr yaptıktan sonra kaka yaptım diyor sadece çişi hiç yaptım demiyor. Niye istemiyor bende hiç anlamadım

Biz de yeni öğreniyoruz. Belki fikir olur, aşağıdaki gibi notlar alarak günlük tutuyorum. Hem hatıra oluyor, hem sabrım artıyor :KK66: Eki Görüntüle 2676054
Eki Görüntüle 2676055
Eki Görüntüle 2676053
Bunlar ilk 2 gün. 8.günde tamamen öğrendi şükür.

Sabırlı olun.
Vazgeçmeyin.
Daha önce yaşamadığı bir deneyim yaşıyor.
Ona fırsat verin.
Ona güvenin.

Miniğe başarılar.
Size de kolay gelsin.
Ya çok hoş gerçekten çok beğendim denicem bunu 😊 sanırım hemen olsun hemen öğrensin diye sabırsızlığımdan kaynaklanıyor birazda

.
Ya çok hoş gerçekten çok beğendim denicem bunu 😊 sanırım hemen olsun hemen öğrensin diye sabırsızlığımdan kaynaklanıyor birazda
Tuvalet eğitiminde amaçlarımız, sırasıyla:
(1) BIRAKMAYI ÖĞRENECEK (Sizin hissiyatını, yeter ki yapsın, nereye yaparsa yapsın,olacak)
(2) TUVALETE BIRAKMAYI ÖĞRENECEK (Onu inandırır, cesaretlendireceksiniz tuvalete bırakması için)
(3) TUVALETE KADAR TUTMAYI ÖĞRENECEK (Tavsiye: Kukuli kakan geldi tut tut tut çişin geldi tut tut tut şarkışı çok güzel :KK66: )

Her çocuk kendi hızında öğrenir.
Kuzunuzu başkalarıyla kıyaslamayın.
Onun yanında olun, ona destek olun (halıları mümkün olduğunca toplayın:KK66:), ona güvenin.
Eminim ki başaracak.
Ama anne-oğul sinirleriniz gerilmeden yaşansın bu öğrenme süreci.

.

(1) BIRAKMAYI ÖĞRENECEK (Sizin hissiyatını, yeter ki yapsın, nereye yaparsa yapsın,olacak)
(2) TUVALETE BIRAKMAYI ÖĞRENECEK (Onu inandırır, cesaretlendireceksiniz tuvalete bırakması için)
(3) TUVALETE KADAR TUTMAYI ÖĞRENECEK (Tavsiye: Kukuli kakan geldi tut tut tut çişin geldi tut tut tut şarkışı çok güzel :KK66: )

Onun yanında olun, ona destek olun (halıları mümkün olduğunca toplayın:KK66:), ona güvenin.
Eminim ki başaracak.
yönlendirmelerinizi çok beğendim, kendi adıma teşekkür ederim. siz bu eğitimi verdiğinizde çocuğunuz üç kelimelik cümleler kurabiliyordu değil mi? tuvalet eğitimi hazırlıkları içerisindeyim, oğlum 18 aylık. birkaç kez bezsizken çiş dedi sonra da olduğu yere yaptı, neredeyse doğduğundan beri geceleri altına yapmaz daha doğrusu uyurken altına yapmaz, uyandıktan 5-10 dakika sonra yapar. yürüyor koşuyor hareketli bir çocuk. kakasını gizleyerek yapmaz ama yaparken muhakkak belli eder. bez bağlatmamak için kaçar. çok yorucu bez. sizce erken mi?

.

Eminim ki başaracak.
Şu an gerçekten birinci maddedeki gibiyim yeter ki yapsın nereye yaparsa razıyım 😊 kukuliyide çok izler şarkısını yarın dinleteyim bakalım onda ne çağrıştıracak. Gerçelten yol gösterici tavsiyelerdi çok teşekkür ederim 😊

yönlendirmelerinizi çok beğendim, kendi adıma teşekkür ederim. siz bu eğitimi verdiğinizde çocuğunuz üç kelimelik cümleler kurabiliyordu değil mi? tuvalet eğitimi hazırlıkları içerisindeyim, oğlum 18 aylık. birkaç kez bezsizken çiş dedi sonra da olduğu yere yaptı, neredeyse doğduğundan beri geceleri altına yapmaz daha doğrusu uyurken altına yapmaz, uyandıktan 5-10 dakika sonra yapar. yürüyor koşuyor hareketli bir çocuk. sizce erken mi?
Acele etmeyin. 3 tuvalet eğitimi tecrübem oldu. İlki 34 aylık (babası ile iş nedeniyle ayrılık süreci yaşadığı için duygusal olarak hazır olmasını bekledim), ikincisi 31 aylık (11aylıktı bebek kardeşi, onun büyümesini ve duygusal olarak kardeşine alışmasını bekledim) üçüncüsü de 35 aylık (30 aylık sağlık sorunu gelişti, pandemi nedeniyle tedavi ertelendi, ev taşıdık, geçen ay ameliyat oldu derken normalleşmeyi bekledik) öğrendiler.

Duygusal olarak hazır olduğu (hayatındaki düzen oluşmuş, ekstrem bir durum olmadığı, havaların altına kaçırsa bile üşümeyeceği sıcaklıkta olduğu zamanı) kollamak gerek.

30 aydan önce denemezdim ben olsam.
Erken öğrenenler (duygusal olarak anne olur da sabırsız davranırsa) çok inciniyor. Sonra ömür boyu kabızlık gelişebiliyor malesef.

18 aylıkken 3kelimelik cümleler kuruyordu benimkiler (kız ya, çenemiz kuvvetli maşallah:))

Bir kere karar verin ve bezi hayatınızdan, mümkünse evinizden çıkarın..
Gündüz bırakıp gece takmayın, yatağında alez olsun ve hasta bezi serin altına.. (Gece çiş yapıyor bezi takayım) derseniz bu öyle devam eder..
Her altına yaptığında güzellikle tuvalete yapması gerektiğini söyleyin..
En son olarak koltuğa da halıya da çiş yapılacak, bunun için çözüm bulun mesela koltuklara su geçirmeyen birşeyler örtebilirsiniz, halı da yıkamaya gider zaten..
Hadi Allah kolaylık versin, tabi sabır da😁

Bir kere karar verin ve bezi hayatınızdan, mümkünse evinizden çıkarın..
Gündüz bırakıp gece takmayın, yatağında alez olsun ve hasta bezi serin altına.. (Gece çiş yapıyor bezi takayım) derseniz bu öyle devam eder..
Her altına yaptığında güzellikle tuvalete yapması gerektiğini söyleyin..
En son olarak koltuğa da halıya da çiş yapılacak, bunun için çözüm bulun mesela koltuklara su geçirmeyen birşeyler örtebilirsiniz, halı da yıkamaya gider zaten..
Hadi Allah kolaylık versin, tabi sabır da😁
Halımızda koltuğumuzda hazır bizim çişimize su geçirmez koltuk örtümüz ve halı örtülerimizle hazır ve nazır bekliyorlar aslında 😂

Acele etmeyin. 3 tuvalet eğitimi tecrübem oldu. İlki 34 aylık (babası ile iş nedeniyle ayrılık süreci yaşadığı için duygusal olarak hazır olmasını bekledim), ikincisi 31 aylık (11aylıktı bebek kardeşi, onun büyümesini ve duygusal olarak kardeşine alışmasını bekledim) üçüncüsü de 35 aylık (30 aylık sağlık sorunu gelişti, pandemi nedeniyle tedavi ertelendi, ev taşıdık, geçen ay ameliyat oldu derken normalleşmeyi bekledik) öğrendiler.

Duygusal olarak hazır olduğu (hayatındaki düzen oluşmuş, ekstrem bir durum olmadığı, havaların altına kaçırsa büle üşümeyeceği sıcaklıkta olduğu zamanı) kollamak gerek.

30 aydan önce denemezdim ben olsam.
Erken öğrenenler duygusal olarak anne olur da sabırsız davranırsa çok inciniyor. Sonra ömür boyu kabızlık gelişebiliyor malesef.

18 aylıkken 3kelimelik cümleler kuruyordu benimkiler (kız ya, çenemiz kuvvetli maşallah:))
teşekkür ederim
kendimi bildim bileli kabızlık sorunu yaşıyorum, şimdi acaba diyorum :)
o zaman ya bu yaz ya da gelecek yaz vermem gerekir eğitimi. Sakin bir insan olduğum için travma yaratmam diye düşünüyorum, salonun ortasına kaka yapsa etkilenmem, çocuk bezi sevimiyor. Bilmiyorum, şu kukuli şarkısını bir dinleteyim ben de. az önce bilgisayarıma indirdim
kız çocuklar müthiş zaten, erkek ya, konuşma geriden geliyor

Bakın eski mesajlarımdan buldum.
İlk tuvalet eğitiminden öğrendiklerimi böyle anlatmıştım 👇:

Canım daha önceden iki farklı konuda paylaştığım bazı tecrubelerimi belki işine yarayan bir kısmı olur diye seninle de paylasacagim:

Öncelikle bebeğin tuvalet eğitimine hazır mı? Yani;
Sabah uyandığında bezi kuru kalkıyor mu?
Önümüzdeki en azından 3 ay bebegin duygusal bir süreç (ev değişikliği, tatile gitme, bakıcı değişikliği, yeni kardeş anksiyetesi, anne ya da babadan ayrılık gibi bir süreç) yaşayacak mi?

Diğer taraftan sen hazır misin?
Bebeğin kakasini yapmamak için direndiginde,
Salon halisinin orta yerine yaptığında,
Dışarı çıktığında tuvaletini tutamadiginda,
Tuvalete oturduginda birakamadiginda,

...nebileyim böyle durumlarda onu incitmeden nasıl davranman gerektiğine dair bilgi edindin mi?

Tuvalet eğitimindeki yanlışlar ömür boyu kabizlik problemine sebep olabilecek önemli süreç.

Eğer bebeğinin ve kendinin bu eğitim sürecine hazır olduğunu düşünüyorsan tavsiye edebileceklerim:

Öncelikle sabırlı ol. ...ona sakın kızıp sinirlenme.
Çocuk bezliydi bu zamana kadar.
Çişin ne olduğunu nasıl birşeye benzediğini, nereden geldiğini, neden geldiğini bile endişe ile takip ediyor olabilir.

Hangi saatlerde çişini/kakasını altına kaçırıyor, ya da başarılı olarak söylüyor?

Sadece gözlemleyerek takip ederdim bir süre ben olsam.
O da bir birey, sıkıştığını anlayıp tuvaleti geldiğine karar verecek (en azından böyle olmayı öğrenecek).
Baktın ki kıvranıyor, hareketleri telaşlandı, bir teklif edersin, tuvalete gitmek ister misin annecim?
Yok derse (ama bak kıvranıyorsun hadi gel bir oturalım gibi ısrar etmek yok ama) tekrar devam edersin gözlemlemeye, bir 10 dk sonra aynen yine sorarsın.
bir de (sizde nasıl bilmiyorum ama) lazımlık seyyar dolaşmasın bence.
Yeri belli olsun, çocuk sıkışınca nereye koşacağını bilsin.
Yine yok derse aynen devam.
altına kaçırırsa, olsun annecim, bak geldiğini anladın, bir dahakine böyle olunca tuvalete gelelim tamam mı tatlım vs gibi bir tavır takınabilirsin belki.
Zorlarsan ters teper.
İlk amacın tuvaleti geldiğinde yapmayı öğretmek, ikincisi tuvaleti geldiğinde lazımlığa yapmayı öğretmek, üçüncüsü tuvaleti geldiğinde, tuvalete gidene kadar çişine/kakasını tutmak, gidince de bırakmak.

Ona altına kaçırdığında "(örn.) olabilir annecim, bazen ben de kaçırıyorum.
ama tuvalete yaptığımda rahatlıyorum.
çişimizi tuvalete yapalım rahatlayalım.
bak kediler de çiş yapıyor, kuşlar da kaka yapıyor. ben de yapıyorum. baban da… " gibi konuşarak bu sürecin herkes için geçerli normal bir durum olduğunu anlatmalisin.

Benim kızım (ki 34 aylikti) ilk 9 gün çişini tutmaya çalışmış, hep ağlamıştı, taa ki "evet bu aynı çiş, ben bunu biliyorum" dediğini duyduğum güne kadar. Yavrum benim, her sıkıştığında başka birşey çıkacak diye korkmuş demekki…

Bu çocuk aklı ile neler düşünüyorlar bir bilsen…

Sabırlı ol.
Şefkatle yaklaş.
Sinirlensen bile belli etme.

Annecim altına yapınca da ben seni cicilerim, ama boyle olunca cok yoruluyorum, tuvalete yapsan, ben hiç yorulmuyorum.

Her başarılı denemede, aferin benim kızıma, tuvaletini yaptın rahatladın…
gibi yapıcı davranmak gerek. Fakat asla büyük abartılı kutlamalar değil.

Bir de ilk bir ay ben hiç evden çıkmamıştım.
bu da çocuğu strese sokar, benim kızım 5 yaşına geldiginde, hala dışarı çıkarken sorardı "orada (gideceğimiz yerde) tuvalet var mı?" diye…

Öğrenir, panik yok.
Varsın halılara işesin, kaka yapsın.
Yeterki anne-bebek sizin aranızdaki sonsuz güven ve sevgi zedelenmesin.

Sana kolaylıklar.
Miniğe başarılar :KK66:

Şimdi ilk tecrübeden farklı düşündüğüm tek nokta, dışarı çıkartmak gerek.
Eğitim sürecinin ilk günlerinde bile çişini ve kakasını yapar yapmaz (tuvalete olmak zorunda değil) 15-20dk da olsa dışarı çıkartabilecek kadar cesaret göstermek gerek. Bu ona güven ve tutma becerisi kazandırıyor kesinlikle.
Yanınızda yedeklerle tabi :KK66:

Bakın eski mesajlarımdan buldum.
İlk tuvalet eğitiminden öğrendiklerimi böyle anlatmıştım 👇:
Ya çok anlaşılır ve açıklayıcı bir paylaşım olmuş bunu okuduktan sonra sanırım benim hazır olmadığımı düşünüyorum yani şuan gözümde canlandırıyorum bazı şeyleri ne kadar örtüm falanda olsa ben biraz titizlik hastasıyım psikolojikmiş yani tedavide gördüm bu konuda midem bulanıyor pis biyer gördüğümde halıya falan yapmış olsa nasıl tepki verebılcegımı kestiremiyorum şuan kendimi hazırlamalıyım önce galiba

teşekkür ederim
kendimi bildim bileli kabızlık sorunu yaşıyorum, şimdi acaba diyorum :)
o zaman ya bu yaz ya da gelecek yaz vermem gerekir eğitimi. Sakin bir insan olduğum için travma yaratmam diye düşünüyorum, salonun ortasına kaka yapsa etkilenmem, çocuk bezi sevimiyor. Bilmiyorum, şu kukuli şarkısını bir dinleteyim ben de. az önce bilgisayarıma indirdim
kız çocuklar müthiş zaten, erkek ya, konuşma geriden geliyor
Gelecek yaz daha iyi olur sanki. 18 ay çok küçük.

Kukuli beze baybay şarkısını dinlesin bu yaz, önümüzdeki yaz "tut tut"u🤭

Back