3 yaş sorunlarımız/pedagog tavsiyesi

kelebek_gibi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2017
964
958
103
Arkadaşlar oldukça kısa anlatmaya calısıcam. Kızım su an tam 37 aylık. 30 aylıkken kardeşi doğdu. Kızım çok sosyal gezmeyi seven hatta anne sen gelme ben anneanneme yalnız gidicem diyen bir çocuktu. Kardeşten sonra bu durum değişmedi. Geceleri kardeşi yanımda yattığı için o da ağlayarak annemle uyuycam dedi ben de vicdan yaptığım için yanıma aldım. Kardeşi olduğundan beri benimle uyuyor sadece benimle onun yatağında. 35 aylıkken kreşe başladı ve epey zor zamanlar geçirdik ağlama krizleri gitmek istemiyorum vs vs. Kreşindeki öğretmenlerinin yönlendirmesi ile pes etmedik. Sadece kapıdan girerken ağlıyordu gün içinde etkinliklere katılıyordu gayet mutluydu. Ve artık giderken de ağlamıyor çok mutlu okul ne zaman açılacak arkadaşlarım geldi mi falan diye soruyor. Ama sorun şu ki kreş harici asla benim yanımdan ayrılmıyor. Asla kimse ile gezmeye parka gitmiyor. Ben tek basıma doktora dahi gidemiyorum ben de gelicem diye ağlıyor hatta öyle bi durum ki çoğu zaman evin içinde beni kucağına al diyor. Mutfağa gitme diyor (ev açık mutfak). Annem varken duşa girsem kapıda bekliyor. Veli toplantısına gittim evde annem vardı ben gelene kadar ağlaya ağlaya yatağında yatmış. Bazen gün içinde taktığı bi şey olursa gece çığlık cığlığa uyanıp ağlıyor. Örneğin pizza yiycem diye ağlıyor gece 2-3 te.Yani böyle bi çocuk değildi Ne yapıcam bilmiyorum herşeyi benim yapmamı istiyor tamam ama tutturmaları istediği o an olacak Çorba istiyor olana kadar bekleyemem diyor. Yaşadığım şehirde ne yazık ki pedagog yok online araştırdım güvenemedim her türlü önerinize açığım. Bu arada kardeş kıskançlığı olduğunu düşünmüyorum kardeşiyle ilgilenmeye pek fırsatım olmuyor büyük kızımla daha çok ilgileniyorum ve kardeşine şimdiye kadar verdiği bir zarar olmadı tam tersi çok seviyorum çok tatlı der

Bu sizin yorumunuz tabii. Dışarıdan bakınca tipik kardeş kıskançlığı gibi görünüyor. Kardeşi olacağına dair ön hazırlık yapmış mıydınız? Kardeşle ilgili hikayeler okudunuz mu mesela?

Sizinkinin 5 yaş versiyonu var bende üstelik bulduğu her fırsatta kardeşini de sıkıştırıyor.

Evet eşyalarını herseyini birlikte hazırladık ve en abartısız şekilde kardeşini karşıladık. Hala daha 2. Bebeğimi kucağıma almaya pek fırsatım olmuyor olsa da severken dahi onu da dahil ederim sana güldü sana baktı gibi. Kendisi de kardeşim bununla oynasın diye oyuncaklarını getirir mama sandalyesine onu oturt der yani zarar verdiği tek bir an olmadı daha

32 aylık oğlum var benim de bana normal geldi anlattıklarınız. Kardeş gelmiş, kendi kreşe başlamış. Bunlar çok ciddi değişiklikler. Bir şekilde kendini güvende hissetmeye çalışıyor. Bence siz bir destek alın nasıl yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili. Böyle durumlarda dengeyi iyi ayarlamak lazım. Mesela banyo için kapıda ağlıyorsa açıklayıcı bir dille duş alıp çıkacağınızı söyleyip, ağlamasına da müsaade etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Banyodan çıkınca da “banyoya gireceğimi söylemiştim, bak söylediğim gibi de çıkınca sana geldim.” Gibi gibi. Geçici bir dönem bence.

Herşeyi haber vererek yapıyorum zaten duşa girip gelicem diyorum çıkınca da annecim duşa girip gelcem demiştim niye bekliyorsun diyorum. Anlatıyorum hatta herkes çok kızıyor her şeyi açıklıyosun ondan böyle oldu bu çocuk her şeyine karışıyor diyorlar fikir alma böyle olcak de yap diyorlar

Çok güzel. Ama oyun gibi gördü demek ki, zaten çok küçük olduğundan anlayamadı içselleştiremedi. Zaten bağımsızlık dönemine henüz girmemişti kardeşi doğduğunda. Ne yapılır bilemedim. Kolaylıklar dilerim

kardeş kıskançlığı valla nerde görsem tanırım. sanırım en az zararla atlatmak için bir uzmandan fayda almalısınız

bence okul icin dogru bir zaman secmemissiniz.
kardesin uzerine hemen evden ayrilmak bir travma, kardes zaten onun icin daha buyuk bir travma...
hele ki aglatarak okula alistirmaya cok cok karsiyim.

Kardeş kıskançlığı çok net, benimde 3,5 yaş ve 9 aylık iki oğlum var. Büyük oğlum bu süreçte bana daha çok yapıştı. Evden çıkmak dahi istemedi. Bir dönem kardeşi yok saydı, bir dönem zarar verdi, bir dönem sevdi. Bir ara ben de oyun terapisine başlattım ama hem terapist faydalı olamadı hem kilit noktanin ben olduğumun farkındaydım. 2-3 haftadır kardeşi tamamen kabullendigini görüyorum. Gülüşü bile eskisi gibi oldu diyorum hatta.
Beraber yatarak iyi yapmışsınız. Kreş işini daha spesifik değerlendirmk gerekiyor ama erken Bir karar gibi. Kardeş ile ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda kaygılı gibi o yüzden farklı alanlara yansıtıyor olabilir.
Siz ya da büyükler kardeş ile ilgili telkinlerde bulundunuz mu, yönlendirdiniz mi ,. kardeşine olumlu hareketini pekiştirdiniz mi acaba

Birde 3 yaş zaten kritik ve zorlayıcı bir dönem. Kardeşle birlikte daha zorlayıcı olabiliyor

Kardeş kıskançlığıi oral dönemden anal döneme geçiş, kreşe başlama hepsi aynı anda olmuş. Belirgin bir kardeş kıskançlığı var. SÜreci doğru bir şekilde yönetirseniz geçici olacaktır. Sabretmeniz gerekiyor. Onu önceden bu sürece hazırlamış olabilrsiniz, hatta kardeşine karşı çok pozitifte olabilir ama o kendisi daha bebek. Bütün ilgisi kendisinde olan anneyi bir anda başka biriyle paylaşıyor. Ve o daha ilgiye muhtaç. Çocukta geri gitme çok olağan. Mümkünse yardım alın

Devamlı kardeşi ile ilgili ondan yardım istiyorum ıslak mendili getirir misin bezini sen mi almak istersin ben mi getireyim gibi. Ve en başından beri sana bakıyo sana çok gülüyo tarzı konuşuyoruz asla kardeş kıskançlığı olduğunu düşünmemiştim. Ben 2. Çocuktan bağımsız olarak 3 yasta kreşe gitmesi taraftarıydım açıkcası evde yeTememem ve devamlı oyuna ihtiyacı olması dolayısıyla. Su an kreşte çok mutlu zaten eve geldiği andan itibaren tamamen ilgim onda. Birlikte yatmaya devam o zaman aslında profesyonel birini arıyorum ama o konuda öneri gelmedi malesef

bence okul icin dogru bir zaman secmemissiniz.
kardesin uzerine hemen evden ayrilmak bir travma, kardes zaten onun icin daha buyuk bir travma...
hele ki aglatarak okula alistirmaya cok cok karsiyim.
Aslında uzmanlar bu konuda 3 ay önce ve ya sonrasını öneriyor bizimki kreşe başladığında kardeşi 4 aylıktı. Tabi belki benim kızım için erken olmus olabilir ama kreşteki öğretmenlerinin de yönlendirmesi ile çok seviyor kendisi gitmek istiyor

Her ne kadar ilgim onda deseniz de artık hayatı eskisi gibi değil, kıskançlık normal bir duygu zaten. Sana bakıyor, sana gülüyor tarzı ifadeler üzerinde baskı yaratmış olabilir. Kardeşine karşi bu şekilde davranmazsa sizden kabul görmeyeceğini düşünüyor olabilir. Oyun terapisi alabilirsiniz tabi ki, ama o kadar çok bu işi yapan var ki, ve ciddi paralar ödeniyor o yüzden iyi araştırmak lazım. İstanbul daysaniz Cihan Çelik adını çokça duyuyorum.
Bir de durumunuzu masallastirarak duygularına alan açabilirsiniz. Son olarak aletha solterin oyun oynama sanatı adlı kitabını öneririm. İçinde kardeş ile ilgili kısım da var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…