Konuşma Problemleri 3,5 yaşındaki oglum konuşamıyor

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
bir de bu siteye bakın isterseniz,dediğim gibi,eğer başka bir doktora gidemiyorsanız şu and belki oğlunuzu kendiniz gözlemleyebilrsiniz..
Tohum Otizm Vakfı
bu da otizm le ilgili bir site..
elimden gelen bunlar sadece,umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir..oğlunuzu kocaman sarılarak öpüyorum..

mesela bu soruları soruyor;
Eğer çocuğunuz:
Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.

kusura bakmayın,ben de bir dönem bu sorularla o kadar yoğunlaştım ki,anlıyorum sizi yardımcı olmak adına,kendi araştırmalarımı size aktarıyorum..

canim bende ogretmenlik yaptigim okulda 2 tane otizmli cocuklar var biri turk hatta turk olan beli oluyor digeri o kadar zeki bakisi varki ogretmen arkadas 2 hafta sonra bana cocuklar hakkinda bilgi verdiginde soyledi soookkkkk oldum cocuk cokkk tatli cokda yakisikliafacan afacan bakiyor ama coookkk sukurler olsun rabbime birinde 100%80duzelme digerinde 100%70 ilerleme var demis doktoranneleri ogrendigi an ilk isleri kresden tut anaokuluna yazdirmak olmus kresi cok faydasi olmus ilk zamanlar drtlerini anlatamadiklari icin sinirlilermis ama zamanla asmislardarisi diger cocuklarin basina resimdiki yakisiklida en kisa zamanda konusur insallah rabbim kuzucugun yardimcisi olsun

Son düzenleme:

tatlim daha once yazsaydin benim 2 yasindayken o kadar korkmazdim benim cimcimem 50den fazla kelime biliyordu ama cumle kuramiyor her kelimenin arkasinada okeyi ekliyordubirde bize okeylettiriyordu ikincisi ben goz temasi kurmazsam bile zorla kafami kendine ceviriyor beni dinle deyip burnumu bir guzel yaliyordu maymunnnnaslinda 3 cocugum ama digerleri erken konusunca bunda endiselendim sonradan anladimki benim cocuk 3 dili ayni anda ogreniyor cumle kurmamasi normalsimdi tut tutabilirsen allahim bir sussa yoksa konusurken patlayacak diyorum

canım dil konusunda ;çok dil öğrenmek ,başlıbaşına konuşmayı geciktiren bir sebep zaten:)o kadar kelimeyi iyi öğrenmiş yine:)3 dil n güzel ,ilerisi için şahane..
oğlum 9 aylıkken anne,Ata ,cici ,dede demeyi biliyodu..sonra bir dönem konuşmadı.ben de kafayı yedim o zaman..çok araştırdım zaten severim de..çok şey öğrendim o dönemde..çok şükür bülbül oldu sonradan.bir de sonradan öğrendim ki ailede varmış geç konuşma zaten,kuzenime kanarya suyu içirmişler bi ara konuşsun diye

cok teşekkür ederim canım benim için ugraştıgın için bazıları uyuyor dediginiz gibi yarın raporda ne yazacaklar merak ediyorum

Benim oglum 6aylik premature dogdu..17ayliken yurudu hicbi sorun gormediler..konusmasida 3yasindayken tek tuktu 3yas 2aylikken anaokuluna verdikten sonra konusmaya basladi tuvaletinl soylemeyide orda ogrendi bu surec 3, 5 yasinda tamamlandi simdi hic susmuyor...bende anaokulu ogrtmeniyim sinifimizda 3yasini gecmis konusamayan cocuklar var..bazilari konusma terapistine gonderiyor...bazisi ise okula basladi baslayali cok iyi konusmaya basladi...bence hemen bir anaokuluna yazdirin en iyi cozum

benim oglumda daha tuvalet egitimi alamadı,bir sorunumda bu,burada ki okulda anasınıfı var kızımda oraya gidiyor.orayla pazartesi konuşacagız,rapor un cıkmasını bekledik.İ nşllah alırlar sınıfa

benim oğlumda 3 yaşında konuştu bende telaşlanmıştım bir arkadaşımın oğluda geç konuşmuş onun doktoru aynı kitabı gün içinde defalarca okuyun demiş bende öyle yapmıştım. bilmem ondan biklmem olacağından benim oğlan bir konuştu pir konuştu .sizede küçük bir tavsiyemdir

Düşük kas tonusu neden olduğu sarkmalar (hipotoni)_MG_8579

 Düz yüz profili, basık ve küçük burun

 Gözlerin aşağı veya yukarı kayması

 Dili daha büyük gösteren küçük ağız

 Birinci ve ikinci ayak parmakları arasında büyük boşluk

 Küçük parmaklı geniş eller ve serçe parmağın içe kıvrılması

 Avuç içi boyunca tek kırışıklık

 Doğduğunda ortalamanın altında kilo ve boya sahip olm
dedigin sayfayı araştırtım canım.onlardaki belirtiler benim oglumda yok ,

Son düzenleme:
bugün ögleden sonra hacettepe de doktor la randevu var, rapor alınacak ,zor bir süreç beni bekliyor,eve gelmem gece yi bulur, gelince doktor un dediklerini yazarım,dua edin olurmu

zekasında bişey olmaması çok sevindirici bi durum bence...

özel eğitim merkezine gönderin ama göndereceğiniz yeri iyi araştırın.. eğitim verecek kişiler işinin uzmanı mı ona göre karar verin..
tv yi çok izlemesin. çünkü tv tek taraflı bi aktarım aracıdır ve çocuklarda konuşma tembelliği oluşturabilir.

teyzemin tounu da aynı senin oğlun gibiydi. çocuk 4 yaşında felan konuşmaya başlamıştır.. herkes dedesine çekmiş diyordu..çünkü dedesi de geç konuşmuş ve az konuşur.. çocuk şimdi herşeyi rahatlıkla konuşabiliyo ama konuşmayı pek sevmiyor.. az ve öz konuşuyo diyebilirim.. büyümüş de küçülmüş gibi :)

inşallah bi an önce çözüme kavuşursunuz arkadaşım.

inşallah geç konuşma cıkarda oglum bende rahatlarım birazdan yola cıkacagım,ankara buraya 2 saat mesafede,

benim oglumda daha tuvalet egitimi alamadı,bir sorunumda bu,burada ki okulda anasınıfı var kızımda oraya gidiyor.orayla pazartesi konuşacagız,rapor un cıkmasını bekledik.İ nşllah alırlar sınıfa
canım ,oğlum da seninkiyle aynı yaşta aslında,2010 ekim doğumlu.devlet okulunda okuyor ve sınıfında da konuşamayan bir down sendromlu çocuk var.okulun ilk günü oğlum Ata ya onun farklı olduğunu,ona yardımcı olması gerektiğini anlatmıştım.ilk haftalar zorluk çektiler,anneyi bırakmak istemedi.sonradan alıştı,şimdi oğlumla paylaşımları çok güzel.çocuklar biraz acımasız olabiliyorlar ama herşey doğru yönlendirmeyle ilgili.onlaır güzel davranmaya teşvik etmemiz gerekli.almak istemzse okul baskı yapın almak zorundalar.ayrımcılığa karşıyım her yerde.oğlunuz için çok faydalı olacaktır. diğer çocuklar için de bence..hayatın farklı renkleri her evladımız..

bugün ögleden sonra hacettepe de doktor la randevu var, rapor alınacak ,zor bir süreç beni bekliyor,eve gelmem gece yi bulur, gelince doktor un dediklerini yazarım,dua edin olurmu
dualarım seninle ,güçlü bir annesiniz,oğlunuz için en doğru şeyleri yapacağınıza inanıyorum..
hemşeriyiz de ben de ankaralıyım..ayaşlıyım.siz de o tarafta mı yaşıyorsunuz?

merhaba geçmiş olsun öncelikle...benim başıma geleni söyleyim bende 4-5 yaşlarında konusmusum... konusamayıp hatta kafamı duvarlara vuruyomusum derdimi anlatmak için ...annem doktora goturmus bişey yok demişler meğer dilimin altı bitişikmiş onun için konusamıyormusum bir bak istersen....Allah şifa versin inş ....

Sizi cok iyi anlıyorum.. Benim yigenim 1 ay sonra 4 yaşına girecek ve daha şurda 5-6 aydır yeni yeni kelimeler üretiyor.. Cümle kuramıyor. Konusamadıgı halde 1 den 10a kadar sayardı bunu bize kağıda yazdırıp kendisi göstererek sayardı bildiğini gösterirdi. Aynı şey aşfabe için de geçerli. Şaşırıp kalırdık doktorlarında çok tuhafına gitmişti. Yaklaşık 6 ay önce kuzum tek kelime bile edemezdi istediğini işaret ederek anlatmaya çalışırdı, biz anlamadıgımızda sinir yapardı kendisine.. Az bi soguk algınlıgında kulakları hemen iltihaplanır ve antibiyotik kullanmak zorunda kalır. Bundan dolayı kulaklarının nem toplayıp az duydugu için konusmasına engel olabilecegini söyledi doktorlar. Kulaklarına tüp takıldı ve 6 aydır tek kelime etmeyen cocuk konusmaya çabalıyor.. Ali baba nın çiftliğini öğrendik şu sıralar csözleri çıkarabildiği kadar söylüyoruz beraber :) biz yurt dışında yaşıyoruz burda 4 yaşından itibaren okula başlandıgı için şimdi özel anaokuluna gidiyor. Sınıfta en fazla 5 çocuk var ve özel ilgi ile konuşmasına yardımcı olmaya çalışıyorlar. Maalesef ki yurt dışında oldugumuz için iki dil birden ögrenmek gerekiyor. Evde türkçe, okulda hollandaca, bununda geri kalmasında büyük etki var..
Sizin cocuğunuzda cok sık hastalanıyorsa kulaklarına baktırmanızıtavsiye edebilirim.. Ve en önemlisi ilgi ve sabır.. Sabırla tek tek cocugunuzla konusurken kelimeleri cok ayrıntılı söylemeye çalışın. Bilgisayar ve telefondan uzak tutun. Bizimki telefon mübtelasıydı ordan sürekli kendi halinde film izlerdi. Bizimde sesi cıkmıyor diye işimize gelirdi tabi. Sürekli ilgilenin ve konusmaya çalışın.

öncelikle Allah şifa versin inşallah arkadaşım.sadece psikolojik anlamda birşey söyleyebileceğim, sayfaları inceleme şansım olmadı yazıldı mı bilmiyorum, belki çocuğunuzun durumuylada alakalı olmayabilir. şimdi oğlunuz bişeyler anlatmaya çalışırken, birşey isterken, hemen ne söylediğini anlayıp anında yaparsanız, çocuk konuşma gereği hissetmez, o anlatmaya çalışırken anlamıyorum oğlum tekrar söyle, ne demek istiyorsun falan gibi şeyler kullanırsanız çocuk başka bir rahatsızlığı yoksa konuşmak için daha çok gayret edecektir. birde eğer mümkünse durumunuz müsaitse kreşe vermenizde olumlu tesir edebilir. diğer çocukların yanında konuşmaya daha çok çabalar diye düşünüyorum. endişelenmeyin başka bir rahatsızlığı olmadığını söylediğine göre ,birde psikoloğa götürün derim ben, küçük kardeşi falan yok değil mi, strese girip içine kapanacağı bir stres yaşamıyor çocuk, anne baba çalışıyorsa çocuk anne babaya hasret kalıyorsa buda etkili olabilir, çocuk strese girer.birde depresif annelerin çocukları geç konuşurmuş ve tv fazla izletilirse dış dünyayla bağlantısını kesebilir çocuk.nacizane fikrim.umarım biran önce konuşmaya başlar.

Son düzenleme:
1- Çocuğa sevgi ve huzur dolu bir aile ortamı hazırlamak 2- Çocuk ile ilgilenmek ve sevildiğini hissettirmek 3- Çocuğun bedensel ihtiyaçlarına ( yemek , uyku , koruma vb ) cevap vermek 4- Çocuk ile yaşı ne olursa olsun sık sık konuşmaya çalışmak 5- Yaşına uygun bir şekilde onun ile oyun oynamak 6- Çocuk ile birlikte vakit geçirmek 7- Onun dengeli ve çeşitli beslenmesini sağlamak 8- Onun kendi haline kalmasına izin vermemek 9- Mümkün olduğunca yaşıtları ile birlikte oyun oynamasını sağlamak 10- İnsanlar arasında sık sık bulundurmak 11- Ona hikaye masal anlatmak , ninni söylemek 12- Onun size gönderdiği konuşma ve ses mesajlarına cevap vermek 13- Bir nesneyi eline aldığında onun ile ilgili ona bir şeyler anlatmak ( çocuk 3- 4 aylık bir bebek olsa bile ) 14- TV karşısında çok uzun süre kalmasını engellemek (0-4 yaş ) 15- Onun ile konuşurken ses tonunu iyi ayarlamak 16- Onun işaret ile gösterdiği istekleri onunla konuşarak yönlendirmek, anlatmasını sağlamak (yaşına uygun olarak) 17- Onun fikirlerine değer vermek onun ile sık sık dertleşmek ( yaşına uygun olarak ) 18- Onun kendine güvenini artırmak (bakınız özgüveni artırma yolları ) 19- Onun sık sık sosyal ortamlarda bulunmasını sağlamak 20- Kalabalık içinde onun konuşmasını teşvik etmek 21- O konuştuğunda onu cesaretlendirmek , teşvik etmek 22- Onun yaşına uygun bir eğitim almasını sağlamak 23- Günlük belli bir zaman ayırarak onun ile resimler üzerinde bol bol konuşmak 24- Ondan yaşına uygun olarak hikaye , masal anlatmasını istemek 25- Konuşma zorlukları gördüğünüzde onun dikkatini konuşma zorlukları üzerine çekmemek

konuşamıyor mu konuşmuyormu kuzenimde kızı ile çok uğraştı sağırmı dilsizmi dediler değil-iletişimsizlik dediler değil-valla bildiğin tembellikti bizim ufaklığın hali işaret ile her dediğini yaptırıyordu sonr kuzenim işaret ettikçe yapmamaya başladı söyle dedi ufaklık ağladı ağladı sinirlendi susmadı daha çok ağladı 1 saat ağlama krizine giriyordu sonra el mecbur konuşmaya başladı şimdi susmuyor maşallah

merhaba , 2.5 yaşında bir oğlum var. 3 ay önce konuşmada sıkıntı yaşadığı ve çok hareketli olduğu için pedagoğa götürmeye karar verdik. bursada yeşim canlı adında bir pedagog var bilenler bilir bursada ünlüdür kendisi. yeşim hanım 30dk oğlumla birlikte oyun odasında yanlız kaldı ve gözlem yaptı. seans sonunda bize direk olarak oğlunuz üzgünüm ama OTİZİM dedi. yaşadığım şoku tahmin edemezsiniz. bana net bir şekilde oğlumun konuşamayacağını ve bundan sonraki yaşamını bana bağlı bir şekilde geçireceğini gayet net ve kesin bir şekilde belirtti.acil olarak rehabilitasyon merkezinde tedavi görmesi gerektiğini , tanıdıkları olduğunu bize yardımcı olucağını ayrıca bildirdi. tüm hayallerim 1 saatin içinde mahvoldu yıkıldım. o gece nasıl geçti bir bilseniz eşim ben ailem perişandık. ertesi gün hemen çocuk psikiyatristlerini araştırdık 3 farklı dr. gittik ve sonuç oğlum yaşıtlarında 6 ay önde çıktı. konuşması konusuda zamanla düzeldi. bu yazıyı yazdım çünkü lütfen tek bi dr ile sınırlı kalmayın. ve kesinlikle bu bayana gitmenizi tavsiye etmem. bu bayan yüzünden akıl sağlığımdan olucaktım. birşey var ise bile bi muaynede böyle şeyler aileye bildirilmez. herşeyin bir adabı usulu vardır. konuşması kesinlikle zamanla düzeliyor sıkıntı yapmaya değmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…