27-28 haftalik hamilelikte DİKKAT !!!

Tirilaylaylom

...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2016
1.141
1.008
Hanımlar iyi günler dilerim.

Araştırma yaparken bi yazıya denk geldim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Bende 2-gündür kasılma gibi hafif şiddette batma gibi hisler oluyordu. Tabi doğal olarak araştırmak istedim. Yarın kontrole gideceğiz bu arada. Doktora da soracağım.

Kasık ağrısı
Sık idrara çıkma

Bu ikisi ni gozlemledim.

Sizlerinde okumasını istediğim bi yazı bu.

Ben kesin bilgiyi doktorumdan alacağım ama buradaki şikayetler sizde de varsa muhakkak okuyun derim. Ve doktorunuza başvurun muhakkak.

Bu arada elbette tek sıkıntım idrar ve kasık ağrısı değil. Normal hamilelik sürecinde zorlu bi donemdeyim.

Geceleri uyumak çok zor oluyor. Tam yatıyorum içim yanmaya başlıyor. Sonra gelde uyu tabi.

Sizlerinde sağlıklı hamilelik süreci içinde olmasını temenni ediyorum ve iyi okumalar diliyorum.




Gebelik gelişiminde 27. hafta

Bebek büyümeye devam etmektedir. Bu haftada bebeğin başından poposuna olan uzunluğu (CRL) yaklaşık 24 cm’ye, boyu 36,5-36,7 cm. uzunluğa ve ağırlığı 875 gr’a ulaşmıştır.

Fetüsün beyin gelişimi hızla devam etmektedir. Sesli olarak kitap okuma, müzik dinletme ve en önemlisi bebekle konuşma bu gelişime katkı sağlar. İşitme duyusunun gelişmektedir. Öyle ki 7. ayın sonunda seslere tepki verebilir. Anne ve babanın sesini algılamaya başlar.

Göz kapakları daha açık hale gelir. Bebek karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir. Artık kalp atışları o kadar güçlü ki bebek uygun pozisyonda iken kulak anne adayının karnına dayandığında kalp atışları duyulabilir.

Akciğerler büyümeye devam eder ve rahim dışında çalışmak için hazırlanır. Rahim içerisinde geçirilen her gün bebeğinizin yaşama şansını arttırır.

Hafif nefes almalar başlar. Hava yerine su içerisinde nefes alıp vermesine karşın, doğum için iyi bir egzersizdir.

Anne adayı artık uyumakta zorluk çekmeye başlamıştır. Büyüyen rahmin özellikle yatarken diaframa yaptığı baskı artmıştır. Bu nedenle uyku sırasında özellikle sırt üstü yatıldığında anne adayları solunum sıkıntısı çekebilir. Diğer yandan da ana kan damarlarına rahim baskısı ile anne kalbine dönen kan azalarak anne tansiyonunun aşırı düşmesine yol açabilir.Bu yüzden anne adaylarının sırtüstü yatmamaları, tercihen sol yanlarına yatmaları, yatarken sırtlarını yükseltecek bir yastık kullanmaları önerilir.

Büyüyen rahmin (uterus) veya bebeğin basısı ile sık idrara çıkma sık görülür. Ancak idrarda yanma ise genellikle idrar yolu enfeksiyonunu akla getirmelidir. Hamilelikte en sık rastlanan problemlerden biridir. Hamilelikte geçirilen ve tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğuma yol açabileceği bilinmektedir. Bu nedenle idrarda yanma şikayeti olan anne adaylarının kesinlikle doktora başvurmaları gerekmektedir. Doktor tarafından yapılan tetkiklerde idrar yolu enfeksiyonu saptanır ise verilen tedavi düzenli olarak kullanılmalıdır.Bu dönemlerden itibaren düzenli olarak özellikle muayene esnasında tansiyon ölçümleri yapılmalıdır. Çünkü halk arasında “gebelik zehirlenmesi” olarak da bilinen “preeklempsi” için riskli döneme girilmiştir.

Gebelik gelişiminde 28. hafta

Rahim içinde gelişme devam etmektedir. Bebek yaklaşık 1000 grama, tepe makat uzunluğu 25 cm’e ve 36-37 cm boya ulaşmıştır.

Bebeğin bedeninde özellikle 3. üç ay ile birlikte yağ tabakası oluşmaya başlar. Cilt altı yağ dokusu sonrası vücut ısısını dengelemek için önemlidir.

Bağlı olarak vücudu tombullaşır ve yuvarlak bir görünüm alır ilave olarak kaslar ve kemikler giderek büyümektedir. Kasların şekilleri oluşur. Artık akciğerler solunum için yeterli duruma gelmiştir ancak bebek bu haftalarda doğarsa solunum cihazına bağlanma riski ciddi derecede fazladır.

Sesininizi tanıyan bebeğinizle konuşun, ona hikayeler okuyun, şarkı söyleyin. Kaşlar ve kirpikler belirginleşmiştir. Saçları uzamıştır. Ama bazı bebeklerin doğumda saçları çok azdır, bazılarının da belirgin saçları vardır.

Kangrubu açısından Rh- anne ve Rh+ baba olduğunda bu haftalarda “Anti D Immunglobulin” yapılmasını öneren ekoller vardır. Bir kısım hekim de doğumda bebeğin kan grubunu belirleyerek sonuca göre uygulama yapar. Kan uyuşmazlığı olan ailede anne adayının düşük yapması, kürtaj olması, dış gebelik geçirmesi durumunda veya anne adayına amniyosentez, kordosentez gibi girişimler yapılması durumunda 72 saat içerisinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.

Artık günümüzde bütün kan grupları için gebeliğin başında “indirect coombs testi” yapılması önerilmektedir.

Rahimin büyümesine bağlı olarak nefes almakta bazen zorluk oluşabilir. Bu dönem içerisinde bebek ve rahim iyice ağırlaşacağı için kasık ağrısı, bel ağrısı, nefes darlığı, mide yanması, varsa varis ve hemoroid (basur) gibi şikayetler giderek artarak doğuma kadar devam edecektir.

Bu haftalardan itibaren anne adayları haftada bir-iki defa defa istirahat sonrası tansiyon ölçtürmelidirler. Tansiyon yüksekliği saptanır ise (130/80 üstü veya kendi normal tansiyonları daha yüksek çıkmış ise..) hekime başvurmaları gerekir. Yüksek tansiyon değerleri ile gebelik zehirlenmesi denilen “preeklampsi” bu hafta itibari ile ortaya çıkabilir. Yüzde ve vücudun üst yarısında görülen kalıcı şişlikler de “ödem” anne için uyarıcı olmalıdır.

Aşağıdaki belirtiler ortaya çıktığında anne adayı hemen hekimine başvurmalıdır: 38 derece ve üzeri ateş, Sürekli kusma, ishal, vajenden su gelmesi, vajinal kanama, yapılan tansiyon takiplerinde 125/80 üzeri tansiyon,

Yüzde, elde, kollarda geçmeyen şişlikler (ayaklarda ve bacaklardaki bir miktar ödem olabilir ama yine de hekim değerlendirmeli ve gerekli araştırmayı yapmalıdır.)

Düşme, karın bölgesinin bir yere çarpması,

Sürekli olan karında sertlik hissi, gevşeme olmaması, bayılmalar, uzun süreli baş ağrısı, gözün önünde ışıklar görülmesi (sıklıkla tansiyon yüksekliği işaret eder), azalmış bebek hareketleri (bebek bir günde ayrı ayrı zamanlarda yirmiden fazla hareket ediyor ise çok iyi, on defadan fazla hareket ediyor ise yeterlidir ya da bebeğin bir genel hareket ritminden az hareket etmesi uyarıcı olmalıdır.), düzenli aralıklarla gelen kasılmalar (bu kasılmalar kendilerini kasık ağrısı ile de gösterebilir ve erken doğum ağrıları olabilir), idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, tüm vücutta yaygın kaşıntı, vücutta sararma, karnın sağ üst bölgesinde şiddetli ağrı gibi belirtiler çok önemli olabilir. Bu yüzden normal kontrol zamanı beklenmeden hekime başvurmalıdır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…