Merhaba, geçen yıldan beri aynı durumum yaşıyorum (birincil yumurtalık yetmezliği). 31 yaşındayım (AMH 0.001). Birçok doktora gittim ama durum hakkında pek bir şey bilmiyorlardı ve hatta daha sonra yanlış tedavi önerdiler. Yabancı tıp literatüründen bu hastalık hakkında daha fazla şey öğrendim.
- Bu durum gitmeyecek, bu yüzden onunla yaşamayı öğrenmelisin. Doktorların çoğu genç kadınlara hormonal replasman tedavisi vermez, ancak bizim durumumuzda sağlıklı kalmak için almak gereklidir. Biyoeşder hormon almak daha iyidir (genç kadınlar için genellikle 1,5-2 mg estradiol (hap) veya 0,1 mg estradiol patch (Climara kullanmaya yeni başladım) ve 10 mg MPA / 200 mg mikronize progesteron hap şeklinde verilir. çocuk sahibi olmak istemiyorsanız ve doğum kontrolüne ihtiyacınız varsa, ancak 10-20 yıl içindeki kümülatif yan etkiler HRT'den daha kötü olacaktır (kan pıhtılaşması riski gibi).
- Hamilelik konusunda endişeleniyorsanız, bunun mümkün olduğunu ve bazı kişilerin vakaların yaklaşık %10'unda kendiliğinden (herhangi bir tedavi olmaksızın) hamile kaldığını bilin. Ayrıca, in vitro fertilizasyonun nadiren işe yaradığının farkında olun (ve işe yaradığında da hemen hemen aynı şans %10'dur, bu nedenle tıp dergileri genellikle hamileliğin stimülasyondan ziyade spontan sebeplerden kaynaklandığını söyler). Bunun nedeni ise yumurtalıklarımızın farklı çalışması ve uyarıcı ilaçlara karşı dirençli görünmesidir. Şimdiye kadarki en iyi şans, HRT almak ve seks yapmaktır (foliküler fazınızda her 5 günde en azından bir). Çalışmalar, HRT'nin spontan yumurtlamayı uyarabildiğini gösteriyor (ancak ne zaman olacağını kimse bilmiyor). Bizim durumumuzda yumurtalıkların çalışmasını daha da baskıladığı için doğum kontrol hapı kullanmayın. HRT ile hamile kalırsanız, adet gecikmesi ihtimaline karşı hamilelik testi yapın. Test pozitifse östrojen almayı hemen bırakın ve doktora gidin. Bazıları 8. haftaya kadar (plasenta kendi progesteronunu üretmeye başlayana kadar) progesteron alabileceğinizi söylüyor.
- İşte aynı durumda olan ve youtube'da bu konuda konuşan bir doktor (Türkçe):
- İşte bu alanda uzmanlaşmış bir İngiliz araştırmacı tarafından oluşturulmuş, pek çok yararlı bilginin olduğu bir Facebook grubu. Bundan 10 yıl önce teşhis konulduğu halde hamile kalan kadınların örneklerini okuyabilirsiniz. Ancak İngilizcedir.
What’s new Doc?℠ The Mary Elizabeth Conover Foundation, Inc has been supporting work on POI for several years. Conover Foundation also supports the management of this POI Facebook group. Their...
www.facebook.com
Daha önce yabancı HRT alıyordum ama hızlı saç dökülmesi yaşadım, bu yüzden Climara bandına ve Progestan 200'e geçmeye karar verdim. Umarım bunu atlatırım. HRT'de yan etkileri olan var mı?