Turuncupijama sen istanbulun nezih semtlerinden birinde büyümüşsün, hem etnik ve dini olarak karışıktır buralar, hem de Ekonomık olarak orta sınıf ve üstüdür.. buralarda sorun yaşamaman normal ama turkıye bu ıkı ilçeden oluşmuyor. Türkiye tarıhı dini azınlıklara uygulanan pogromlar ile dolu 34 Trakya yahudi pogromonundan tut, 6-7 Eylül , Maraş, Çorum , Sivas , Gazi gibi...çoğunluk olan halkın ayrımcılık yapması dışında, sistematık olan kurumsallaşmış devlet destekli bır ayrımcılık da var.
Söylediğin turkıye muhafazarlaşmıyor tespitine ise katılmıyorum. Aksine Türkiye Selefi islamı akımlarla tanıştı. Muhafazakar olanlar daha da dindar olurken, halkın dıger kesımı uzaklaştı dinden. Aradaki uçurum arttı, be çok tanık olduğum dıger seyde eskıden tesettürlü olmayan kadınların bırer bırer ya evlendıkten ya da yas kırka dayandıktan sonra tesettüre gırmesı turkıye de. Türkiye de cemaatler hep güçlüydü bunlar ne başörtü yasağından oldu ne de dını egıtıme ihtıyactan. Turkıye de güçlü bır medrese kültürü var, özellikle Kürtler arasında.. Yüz yıl öncede vardı cemaatler, bugün de varlar, dünün polıtık hatları nedendi ile oluşmadılar.
Daha sonra yazacağım tekrar ozellıkle turkıyenın muhafazarkaşması ile alakalı. Bir rapor yayınlandı aylar öncesinde, turkıye de ısıd hücre evleri diye, ülkenın her tarafında hücre evi var örgütün. Bir ya da iki il dışında Selefi islam yayılıyor ülkede.
Evet biraz izole büyüdüğüm doğru. Ailemde çeşitlilik meselesini bu yüzden söyledim aslında.
Benim baba tarafımda annem ve ben harici kapalı kimse yok.
Anne tarafımdakilere göre ise ben hayli açığım :)
Ailemin bir kısmı Fatih te yaşıyor desem biraz daha net olacak, oradakiler de çarşaflı zaten.
Mesela Fatih te 20 yıl önce de böyleydi bugün de böyle. Ama bir şekilde Fatih’teki dini anlayışı benimseyip, orada yaşamayı reddeden insanlar kendilerine son 6-7 yılda yer edinebildi başka yerlerde.
Şöyle örnek vereyim. Kendi teyzem değil ama sayılır, annemin çocukluk arkadaşı. Hep zengindiler. Ama Fatih ten çıkamazdılar. Çünkü çarşaf giyen biri başka yerde yaşayamazdı.
Bugün Boğaz’da oturuyor kadın. Yani değişen ne bilmiyorum ama insanlar artık gün yüzüne çıkmakta bir mahsur görmemeye başladı.
Azınlık meselesinde haksızlıklarına dair herhangi bir şey yazmadım, yazmam.
Keza aleviler ile ilgili de.
Türkiye’de farklı olmak zordur.
Cemaat ve tarikat farklı şeylerdir. Şimdi bu konuda yanlışım olabilir, ama detayına ben de bakacağım
Tarikatte silsile vardır. her tarikat şeyhinin bir üstü bilinir. Ve bu üstler en sonunda çoğunlukla hz Ali’ye, az da olsa bir kısmı hz Ebubekir’e dayanır.
Tekke, medrese yada dergah, cumhuriyetin ilk 30 yılında aktif olarak kalmadı.
60 lı yıllarda tekrar açılanlar oldu.
Ama bugün İstanbul da eskiden medrese yada Mevlevihane yada dergah olarak kullanılan yerlerin bir çoğu cami. Aktif olarak medrese eğitimi vermeleri söz konusu degil, zaten medrese eğitimi verecek kişi de Var mı bilmiyorum.
Bazı tarikatlerin kuran kursları var ama, o eğitime medrese eğitimi diyebilir miyiz?
Son 10 yılda Eyüp civarında bir kaç medrese tekrar işlevsel olarak kullanılıyor ama o da medrese Eğitimi şeklinde degil.
İslami güzel sanatlar, Arapça, tecvit, ve peygamberler tarihi şeklinde programlar.
Neyse, yasaklandı ve kapatıldıktan sonra son bulan tarikatler olduğu gibi, devam eden de var.
Ama gel gelelim cemaate. (Cemaatten kastım feto olacak)
Cemaat bir tarikat değildir. Evveli yoktur.
Dolayısı ile hali hazırda bir tabanı da yoktur. Ona rağmen bugün 5 tane tarikat ismi say, 3 tane tarikat şeyhi söyle deseler söyleyemeyiz, ama gülen i ve cemaati bilmeyen de yoktu.
Diğerleri merdiven altından çıkamıyorken bunlar dünyaya açıldı.
Ve evet bana sorarsanız bu kadar buyumelerindeki etken Türkiye deki dindar kesimin kucaklarına itilmesi oldu.
Erdoğan ın kandırıldık kısmını anlamıyorum. Benim kandırılamadıgım bir yerde, devleti yönetmeye talip insanların kandırılması bana garip geliyor. O yüzden dogrusu, karşılıklı çıkarlarımız vardı, birbirimize eyvallah ettik, ters düştük, kendimizi kurtaramıyoruz olacak :)
Neyse onlara ders olmuş mudur sanmıyorum ama en azından hakedene mevki ve kadro verme konusunda adaletli olmalarını umuyorum..
Selefi islamla ilgili sen yaz takipteyim ben de yazacağım :)