bugün doktora gittik. demir eksikliği yüzünden anlaşılıyor dedi (yüzü solgunmuş). kan tahlilinden önce iki hafta 2 doz halinde demir verilmesini önerdi, sonra kan tahlili yaptıracağız. Tek doz yani 9 damla korumak içinmiş, tedavi için çift doz kullanılması gerekiyormuş.
anne sütü ana gıda değil artık öğünlerinde yemesi lazım dedi. yemediği dönemde sadece emdiği için anne sütündeki kalsiyum tüm demiri yok etmiş olabilir dedi. emzirmeyi bırakmamı önermedi, önce yedirmeye çalış sonra emzir dedi, emzirme yemeğin üstüne içilen kahve gibi olmalı dedi. kilosu 9100 ölçüldü. boyu da 77 cm ölçüldü baş çevresi 45,5 cm. sağlık ocağında bir daha ölçüm falan yaptırmayacağım.
normalde 12 aylık bir bebekte maksimum 6 diş olmalı dedi, bana gelen hastalarımda 2 veya 4 diş var genelde dedi. Bu kadar dişle kilo da verebilirdi dedi. ağzına baktı ışıkla, bir diş hekimine gidin dedi, dişlerini fırçalamaya başlayın dedi. aşırı çok dişi var dedi. 2 yaşından önce macun önermedi ama diş hekimi söylesin sizi yönlendirir dedi. daha 1 ay daha sıkıntınız var çünkü tüm ağzı kıpkırmızı damakları şişmiş dedi.
sanırım bu süreçte neden yoğurt ve süt ürünlerini ağzına sürmediğini de anladık, bir de onları yeseydi demiri iyice düşecekti. ben hep söylerim bebekler kendi beslenme ihtiyaçlarını içgüdüsel olarak bizden daha iyi bilir diye (yapılmış deneyler var, onları okumuştum geçmişte). Velhasıl hersey normal, çocuk cin gibi dedi. bizimki koridordaki çocuklara baybay yaparak içeri girdi doktora da baybay yapıp bir de sedyede ayağa kalkıp yürüyünce öyle dedi. Güzel geçti özetle. Şimdi kara kara o iğrenç demir ilacını nasıl 2 doz vereceğiz onu düşünüyoruz, bir dozla bile öğürüyor, dün tüm verdiğimizi kustu. Bugün yarım limonu elimize aldık, şırıngayla verip bitince hemen ağzına limon sürüp bir iki damla damlattık, kusmadı. ama demiri vermek çok zor