2016 YGS -LYS BURAYA!

ama belirtisiz nesneye kim ne soruluyomuş kitabımda öleyazıyo
Doğrudur. Fiili baz alarak soracaksınız.

Arkadaşım para verdi. (para burada belirtisiz nesne)
Kim verdi? arkadaşım - özne
ne verdi? para verdi - belirtsiz nesne

Arkadaşım parayı getirdi. (parayı burada belirtili nesne)
kim getirdi? arkadaşım - özne
neyi getirdi? parayı getirdi - belirtili nesne

Bir de özneye 'kim', nesneye 'ne, neyi' diye sorsanız kafanız daha az karışır.

peki çok teşekkür ederim..2 cümle olarak sorsam size bana bu cümlede yardımcı olurmusunuz peki rica etsem?özne hangisi nesne hangisi bunlarda?

' Şiir dilbilgisi kurallarına uyar ve genellikle birşeyi açıklar.'

'Matemetik kesinliğne sahip bi dünyada,sanat ya olmazdı ya da günlük raporlara dönüşürdü.'

peki çok teşekkür ederim..2 cümle olarak sorsam size bana bu cümlede yardımcı olurmusunuz peki rica etsem?özne hangisi nesne hangisi bunlarda?

'Matemetik kesinliğne sahip bi dünyada,sanat ya olmazdı ya da günlük raporlara dönüşürdü.'

Burada iki fiil var.
Ne uyar? yani uyan şey nedir? şiir'dir, bu öznedir. Şiir neye uyar? dilbilgisi kurallarına uyar, bu da dolaylı tümleçtir.
Ne açıklar? yani açıklayan şey nedir? yine şiirdir, bu öznedir. Şiir neyi açıklar? 'birşeyi' açıklar, işte bu da belirtili nesnedir.
Soruları sorarken direk ne? kim? diye sormayın, fiil ile bütünleştirin. ne uyar, ne yapar, kim dedi, ne dedi, bu şekilde sorun.

'Matemetik kesinliğine sahip bi dünyada,sanat ya olmazdı ya da günlük raporlara dönüşürdü.'
Burada da iki fiil var.
Ne olmazdı, olmayan neydi? Sanat, bu öznedir.
Sanat nerede olmazdı? Matematik kesinliğine sahip bi dünyada, bu uzun söz öbeği zarftır, fiilin nerde geçtiğini niteliyor.
Ne dönüşürdü, dönüşen şey neydi? Sanat, yine bu öznedir.
Sanat neye dönüşürdü? günlük raporlara dönüşürdü, bu dolaylı tümleçtir.

Burada iki fiil var.
Ne uyar? yani uyan şey nedir? şiir'dir, bu öznedir. Şiir neye uyar? dilbilgisi kurallarına uyar, bu da dolaylı tümleçtir.
Ne açıklar? yani açıklayan şey nedir? yine şiirdir, bu öznedir. Şiir neyi açıklar? 'birşeyi' açıklar, işte bu da belirtili nesnedir.
Soruları sorarken direk ne? kim? diye sormayın, fiil ile bütünleştirin. ne uyar, ne yapar, kim dedi, ne dedi, bu şekilde sorun.

'Matemetik kesinliğine sahip bi dünyada,sanat ya olmazdı ya da günlük raporlara dönüşürdü.'
Burada da iki fiil var.
Ne olmazdı, olmayan neydi? Sanat, bu öznedir.
Sanat nerede olmazdı? Matematik kesinliğine sahip bi dünyada, bu uzun söz öbeği zarftır, fiilin nerde geçtiğini niteliyor.
Ne dönüşürdü, dönüşen şey neydi? Sanat, yine bu öznedir.
Sanat neye dönüşürdü? günlük raporlara dönüşürdü, bu dolaylı tümleçtir.

çok iyisiniz çok teşekkürler..:KK200::KK200::KK200: anladım şimdi

Arkadaslar su iki ay icinde katilabilecegim Turkiye genelinde yapilan bi sinav var mi Ygs icin?

Ozdebir varmis sanirim. Internette bisey yazmiyor. Nerden basvurulur ne yapilir?

Kızlar evimde ki bilgisayar bozuktu ben de gittim o gün internet kafeden yaptım başvurumu bir şey olmaz değil mi bakın diyor ya hani
Screenshot_2016-01-19-10-08-26.png
Yani benim de sınav koordinatörlüğüne veya başvuru merkezine mi gitmem şarttı bir şey olmaz değil mi bir de para yaptırırken oturum seç vardı ygs 1 oturum değil mi ya 1 i seçtim kabul etmedi 2 yi seçtim o zaman kabul etti bu konu da ne biliyorsunuz kızlar

Kızlar evimde ki bilgisayar bozuktu ben de gittim o gün internet kafeden yaptım başvurumu bir şey olmaz değil mi bakın diyor ya hani
Eki Görüntüle 1748954
Yani benim de sınav koordinatörlüğüne veya başvuru merkezine mi gitmem şarttı bir şey olmaz değil mi bir de para yaptırırken oturum seç vardı ygs 1 oturum değil mi ya 1 i seçtim kabul etmedi 2 yi seçtim o zaman kabul etti bu konu da ne biliyorsunuz kızlar
Eklemek istiyorum acil cevap verin bir sorun varsa yarına kadar düzeltebileyim

Eki Görüntüle 1748954

bende oturum 2 yi seçtim para yatırıldı diye yazdı ösym nin sitesinde.işim bitmiş oldu yani..sıkıntın ne anlamadım canım?

X