2013 Kpss Cafe' me Gelmek İsteyenler Buyrun =)

Öğrenme de rehberlik de ölçme de güzel.

Öyt ve program kasıyor beni.
öyt de çok kavram var diye biliyorum. sanırım bunların arasından en önemlilere bakmalıyız, ama gerçi hangi kavramı sorucakları belli olmaz. ama hepsine bakarsak çok karışıklık yaşarız
program geliştirmeyi hiç bilmiyorum ama herkes senin gibi diyor bu ders hakkında tatlım.

2012 KPSS'NİN ANALİZİ​
ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ

Öğrenmede bu sınavda daha çok bilişselcilik (Bilgi işleme, Gestalt, Alan kuramı), sosyal öğrenme ve tepkisel öğrenme ağırlıklı sorular gelmiştir.

Geçmiş yıllarda öğrenmede ağırlıklı olarak edimsel öğrenme soruları sorulurken bu sınavda hiç bu konudan soru yer almamıştır. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sınavda insancıl öğrenme anlayışıyla ilgili 2, geçmiş yıllarda gelişim içinde sorulan Vygotsky’nin öğrenmeye yaklaşımıyla ilgili 2 ve Freud’un bastırma savunma mekanizmasının öğrenmede yol açtığı sonuç olan unutma konusunda 1 soru gelmiştir.

Dağılım aşağıdaki gibidir:

Bilişselcilik: 13

Tepkisel öğrenme: 8

Sosyal Öğrenme: 4

İnsancıl yaklaşım: 2

Vygotsky: 2

Freud: 1

Özellikle öğrenme sınavı soruları KPSS’ye bütün olarak yaklaşılması ve hazırlanılması gerektiğini göstermiştir.

Çünkü bu bölümde gerek Maslow’un yaklaşımı, gerekse Vygotsky’nin öğrenmeye yansımaları hatta Freud’un bastırma savunma mekanizmasının unutmaya yol açan bir etken olarak öğrenmede soru olarak yer aldığı görülmektedir.

Özellikle STS sınavı öğrenme psikolojisi sorularının bu şekilde geleceğinin ciddi bir habercisi olmuştur.

ALINTIDIR​

2012 KPSS'NİN ANALİZİ​
REHBERLİK

Bu seneki rehberlik soruları özellikle öğretmen adaylarının akıl yürütmeleriyle çözülebilecek türden sorular olmuştur.

Sorular çoğunlukla rehber öğretmen ve sınıf öğretmeninin rehberlikle ilgili görev, tutum ve davranışları ve eğitsel rehberlik çevresinde sorulmuştur.

Her zamanki gibi rehberliğin ilkesi, işleviyle ilgili sorular da yer almıştır.

Mesleki rehberlik ve bireyi tanıma konusundan da soru sorulmuştur.

Bu çerçevede soruların dağılımı aşağıdaki gibidir;

-Okulda sunulan rehberlik hizmeti (izleme): 1

-Mesleki rehberlik : 3

-Rehberliğin işlevi (krize müdahale): 1

-Okul rehberlik görevlilerinin görev, tutum ve yaklaşımları: 5

-Rehberliğin ilkesi (gizlilik-süreklilik): 2

-Bireyi tanıma hizmeti (Dereceleme ölçeğinde hata türü): 1

-Eğitsel rehberlik (Sınav kaygısıyla başa çıkma, okuma becerisi, ders dinleme becerisi, alan seçimi, verimli ders çalışma becerisi): 6

ALINTIDIR​

2012 KPSS'NİN ANALİZİ​
PROGRAM GELİŞTİRME

2012 KPSS Program Geliştirme soruları genel anlamda bilgiye dayalı sorulardan oluşmaktaydı. Eğitimden temel kavramlar konusundan hemen hemen her yıl 1 soru gelirken bu yıl bu üniteden adaylar herhangi bir soruyla karşılaşmadı. Birkaç soru çeldiricisi yüksek olmakla beraber belirtke tablosu sorusu hariç tartışmalı soru yoktu. Sorular genel itibarla net ve akademik bilgiyle çelişmeyen nitelikte sorulardan oluşmaktaydı.

32. soruda adaylar Dacum ve Delphi arasında çelişkiye düşmekle beraber Delphi tekniğinin anahtar ifadeleri olan bağımsız görüş alam ve gelecek vurgusu gibi ifadeler soruda yer almamaktadır.

Her sene geldiği gibi ve adaylara da mutlaka bu yıl da geleceğini söylediğimiz örtük program konusundan yine soru geldi. İlerleyen yıllarda da örtük programla ilgili sorular gelmeye devam edecektir.

Program geliştirmenin temelleri ile ilgili olan 36. soru pek çok adayı çeldiren bir soru olmakla beraber soru da herhangi bir hata yoktur. Zira soruda “öğrencilerin hazır bulunuşlukları, ilgileri ve ihtiyaçları ifadeleri” geçse de esas olarak program anlayışı sorulduğu için, felsefi temel ön plana çıkmaktadır.

Çağdaş değerlendirme yaklaşımlarının sorulduğu 38. soru derslerimizde ve yayınlarımızda sürekli değindiğimiz, ilk defa çıkan ancak kolay bir soruydu.

Yaşantı merkezli tasarımın ilişkili olduğu içerik düzenleme yaklaşımının sorulduğu 41. soru tarzındaki sorular adayların önümüzdeki yıllarda karşılaşacağı örgütleme soruları olarak görülmektedir. Adaylar bu tarz konular arası ilişkilerin sorulacağı sorulara bundan sonra da hazırlıklı olmalıdır.

42. soru tartışmalı bir sorudur. Soru öncülü içerisinde sırasıyla yer alan “kazanım, beceri ve değer kavramları cevap olarak da verilmiş, böylece ÖSYM bir nevi dikkat sorusu olarak bu soruyu adaylara sunmuştur. Yani ne isteniyorsa onun söylenmesi gerekir tarzında tuhaf, üstelik de hatalı bir soru sorulmuştur. Zira belirtke tablosunun diğer adı hedef – içerik çizelgesi olup A ve C seçenekleri de kafa karıştırmaktadır.

ALINTIDIR​

2012 KPSS'NİN ANALİZİ​
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Öğretim Yöntem ve Teknikleri soruları genel anlamda bilgi düzeyinde olmakla ve kolay gibi görünmekle beraber adayları 2 seçenek arasında bırakan sorular oldukça fazlaydı. Bu durum soruların öncüllerinin kısa tutulması bu nedenle de sorunun cevabı ile ilgili verilenlerin öncüllerde tam olarak yer almamasından kaynaklanmıştır.

Zihin haritasından ilk kez soru gelirken Türkiye Geneli KPSS Provasında da sorduğumuz soruda yer aldığı üzere küresel (ya da dairesel) ifadesi Zihin Haritasının en ayırt edici özelliği idi. Zira zihin haritaları küresel, kavram haritaları ise doğrusaldır.

5E Modeli de denemelerde sıkça sorduğumuz ve bu yıl kesin olarak beklediğimiz bir soru idi. Zira Yapılandırmacı yaklaşımın Fen öğretiminde kullanılan bu uygulaması hem günümüz eğitiminde kullanılan bir uygulama olması sebebiyle hem de içeriği sebebiyle sorulma olasılığı yüksek bir konuydu ve dediğimiz gibi de oldu. Yine buluşun aşamaları ile ilgili soru Türkiye Geneli KPSS Provasındaki buluşun aşamaları sorusuyla neredeyse aynı şekilde adaylara sorulmuştur.

Geçmiş yıllarda aktif öğrenme ile ilgili sorular sorulurken biz bu yıl aktif öğrenme tekniklerinden de soru gelebileceğini belirtmiştik. Önceki yılarda aynı durum işbirlikli öğrenme konusunda yaşanmış, önce işbirlikli öğrenme genel anlamda sorulmuş, daha sonra ise teknikleri sorulmaya başlamıştı. Aynı durum bu kez de aktif öğrenme için söz konusu oldu. Yıllardır genel anlamda sorulan aktif öğrenme konusundan bu yıl ilk kez teknik düzeyinde soru geldi. Bir aktif öğrenme tekniği olan bilişsel çıraklık konusu adaylara soruldu. Bu da bize gösteriyor ki ilerleyen yıllarda aktif öğrenme konusundan sorularla adaylar karşılaşmaya devam edecektir.

Beyin fırtınası beklenen bir soru olmakla beraber önümüzdeki yıllarda beyin fırtınasının türlerinden de soru gelebileceğini (zarardan kar çıkarma, fikir bağlantısı kurma, benzerinden yaralanma) öngörmekteyiz.

Hemen hemen her yıl adayların karşılaştığı görüş geliştirme, soru- cevap, anlatım, gezi, rol oynama, örnek olay, proje, gibi yöntem ve tekniklerle; buluş, aktif öğrenme, tam öğrenme, anlamlı öğrenme, çoklu zeka, yapılandırmacılık gibi model ve stratejilerden bu yıl da soru sorularak genel anlamda soru dağılımına sadık kalınmıştır.

ALINTIDIR​

2012 KPSS'NİN ANALİZİ​
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Analiz üç yönden incelenecek olursa:

Soruların her yıl aynı kapsamdan sorulması nedeniyle, aynı soru tarzlarının öğrencide aşinalığı ölçmesini önlemek için anahtar kelimelerle soruların çözülmesini önleyici ifadeler kullanılmıştır. Bu ifadeler anahtar kelimeleri içermemektedir. Daha çok sorunun ne demek istediği gizlenmeye çalışılmıştır.

Soruların üçte birlik kısmı ise daha çok kuramsal temellere dayanan sözel ifadelerin ağırlıkta olduğu sorulardır. Burada amaçları sayısal ifadelerin öğrenciler tarafından çabuk anlaşılıp kolayca çözülmesi önlemek amacıyla sözel ve kuramsal temellere dayanan sorulara yer verilmiştir. Böylelikle sınavın seçiciliği arttırılmaya çalışılmıştır. Ancak istatistiksel temellere dayanan 49. sorunun III. öncülünde istatistiksel derinliğe girilirken sorunun ne demek istediği anlaşılsa da istatistiksel açıdan bilimsel hata yapılmıştır. Fakat öğrencilerin seçenekleri elemesi sayesinde hataya düşmeleri mümkün değildir. Sınavı hazırlayan kişilerin teorik derinliğe girdiklerinde bilimsel hataya düştükleri gözlenmektedir. Bunun nedeni sınav sorularını modifiye eden ÖSYM uzmanlarının istatistiksel yetersizlikleridir. Ancak eğitimsel kavramlar yönünden böyle bir eleştiri söz konusu değildir.

Genel olarak KPSS kaynaklarından soru çözen öğrencilerin bu sınavdaki ölçme soruların %75’lik kısmını rahatlıkla çözmeleri mümkündür. %25’lik kısmı ise daha çok, öğrencilerin sayısal ve sözel kavramların bir arada analiz etmeleri sonucuyla çözebilmeleri -ancak-mümkündür.

ALINTIDIR​

Son düzenleme:
hoşbulduk canımmezunum ben hazır, taze, suyumu sık kendin gör

ben de aynı durumdayım tatlım.dershaneye gidicek misin?

sedefcim tebrik ederim seni.çook iyi puanın var.

x yayınlarının ders notlarını sipariş ettim ama stokta yokmuş gönderemediler.

listeye öytden temel kavramlar ve öğretim stratejilerine adımı yazar mıısn =)

Açıkcası dinlenmedeyim ben hala canım,dersane başlamadan bir on gün önce başlarım artık,,,Kafa bu dinlenmek istiyorrSenin ne alemde canım?

Ben de ortaöğretime gireceğim 19 gün sonra,deneme çözüyorum.

Bazen konu tekrarı yapıyorum.

Eğitime başlamak istiyorum en kısa zamanda.

yazarım tabii ki süpersin canım, çok iyi ilerliyorsun
türkiye sıralamamda 57. olmuşum. tabii 9648 kişiden

KPSS Üç Aşamalı Oluyor

Kızlar bu seneye yetieşk mi beki bu MULAKAT İŞİ NE OLUYOR ???

eğitim sisteminde sürekli bişeyler yapmaya çalışıyolar sonra ellerine yüzlerine bulaştırıyolar. bi tarafı açarken diğer tarafı kapatıyolar. öğretmenlere hep haksızlık hep haksızlık.. umarım bu yıl bizim için ne hayırlıysa o olur.

Ben bugün 2012 çalışma notlarımı düzenlemek için defter aldım.Çünkü ordan burdan ekleye ekleye çok karışmıştı.Güzel defterlerime notlarımı düzenleyeceğim.Özellikle tarihten bu şekilde.Ve de matematikten sadece sıkıntı duyduğum sorular için bir defter edindim.

çok iyi yapmışsın canım.iyi çalışmalar :)

ben de dil gelişimini okudum,not aldım.çıkmış soruları çözdüm.biraz da öytden soru çözücem

çok iyi düşünmüşsün tatlım. bi de x yayıncılığın defterleri var, onları da tavsiye ederim. onlarda extra önemli şeyler bulabilirsin onları da kendi defterine geçirirsin

selam arkadaşlar...

sedefcim sana rapor vermeye geldimm:):)

Düğün dernek bitti baya yorucuydu ama fırsat buldukça türkçe çalıştım ihtiyacın konu anlatımlı kitabından okudum ve sorularını çözüm..Çok derin çalışamadım tabi 1 kere okudum sadece öyle çözdüm soruları..türkçe konu çalışmam şimdilik bitti yani.ihtiyacın türkçe konu anlatımlı kitabı çok hoşuma gitti..konular hiç zor değil..sadece dil bilgisi biraz zorluyo beni ama diğer konuları rahat..Yarın da mat. çalışmaya başlıyorum

Bu arada ben Açıkköğretim fakültesi Okulöncesi öğretmenliği okuyorum tatlım.3.sınıfta devlet okulunda ücretli öğretmenlik yaptım.Bu sene ücretli öğretmenlik yapmayı düşünmüyorum.çocuklar okul ve evrak işleri çok yoruyo insanı..dersaneye ve okul derslerime odaklanmak istiyorum sadece..Bir de bu sene staj var zaten iyice kafam karışır diye ücretli öğretmenlik yapmaktan vazgeçtim..yanı 1 sene boyunca staj+okul dersleri+dersane(kpss) bu şekilde gidicek canım...İnşallah hepimiz emeklerimizin karşılığını alırız..Hayırlısıyla atanırız.
herkese kolay gelsin..

yok bebeğim biliyorum şu c.teside bitsin bi (aöf var) ondan sonra etimde senin kemiğimde
anlaştık. cumartesi sınavını geçir, pazar da sınav sonrası tatil yap hadi benden izin. pzt başla. hani hep diyetlere de pzt başlanır ya, pztleri daha bi heves geliyo sanki insana
kuzum bence de ücretli öğretmenlik yapma. şöyle düşün ücretli öğretmenliğin senin kadrolu öğretmenliği kazanmana yardımcı bi katkısı olucak mı? hayır. belki mesleğini yapmanın manevi hazzını yaşıyacaksın ama geçici olarak.. onun yerine ona harcadığın vakitlerde derslerini çalışsan o geçici hazzı bir ömre yayıcaksın. bütün hayatın değişecek. zaten stajda mesleğimizi az çok yapıcaz. ee okul derslerinde de hocalar sağolsun! hiç kolaylık sağlamıyolar, onlarda da çok vaktimiz gidicek. bunlar bize yeter de artar bile. geriye kalan vakitte de ders çalışcaz. çok sevindim düğün zamanı çalışmana canım, bilirim o yoğunluğu, ne zorluk içinde çalışmışsın aferin sana valla. türkçe de olsa ders derstir. ekliyorum tabloya. yine de bitmiş ya üstünden bi yük kalkmıştır.

bu arada tubişçim browniyi yaptım. nefis oldu, yumuşacık. tekrar sağol paylaştığın için. mikrodalga fırını olmayanlar için midi fırında 30 dakikada pişiyor, onu da yazayım topiğine de mikrodalgası olmayanlar öyle pişirir. haa bi de hamuruna damla çikolatalar attım. onlar fırında hafif erimiş. bazen ağzıma yoğun çikolata tadı geldi, süperdi valla

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…