Bir öğretim materyalinin dersin öngördüğü kazanımları bireyde görünür hale getirmesi etkililiği ile ilgilidir.Yani materyalin etkililiği öğretimn ve dolayısıyla da öğrenmelerin üst düzey kazanımlarını ortaya çıkarmasına yardımcı olur.
Aşağıdakilerden hangisi bir öğretim materyalinin etkili olabimesi için taşıması gereken özelliklerden değildr?
A.Öğretimin hedefleriyle uyumlu olma
B.Öğretmenin sınıf hakimiyetini güçlendirmesi
C.ÖĞrenciyi araştırmaya yönlendirici olmak
D.Öğrencinin estetik duygusunu geliştirici olmak
E.Öğrenme sürecini kısaltıcı olmak
b gibi geldi
Yeşil sebze buğday kepeği yoğurt ve diğer süt ürünleri gibi fonksiyonel besinlerin sağlıkla ilişkisini araştırmayı amaçlayan bir bilim insanı bu araştırmasını;
ı.anket çalışması
ıı.korelatif çalışma
ııı.deneysel çalışma
yöntemlerden hangileriyle yürütebilir?
A.YALNIZ I
B.YALNIZ II
C.YALNIZ III
D..I VE II
E.II VE III
Takvim yaprağında okuduğu mani çok hoşuna giden Mahmut Bey maniyi evden okula giderken yolda tekrarlar.Okula vardığında öğretmenler odasında arkadaşlarına maniyi okumak ister.Fakat bir türlü hatırlayamaz,pencereden yola bakar,yolda nasıl tekrarladığını hatırlamak ister,fakat maniyi hatırlatacak hiçbir işaret bulamaz.Derse girdiğinde öğrencinin okuduğu şiir maniyi çağrıştırdığı için maninin sözlerini hatırlar ve bu duruma kendisi de şaşırır.
Mahmut beyin maninin sözlerini hatırlaması aşağıdaki kuramlardan hangisinin ilkeleriyle en iyi açıklanır?
a.çağrışıma dayalı koşullanma
b.işlemsel koşullanma
c.bilgiyi işleme
d.gizil öğrenme
e.işaret öğrenme
Algılarımız beklenti ve ihtiyaçlarımızadayalı olarak işlerlik kazanır.Beklenti ve ihtiyaçlar bireylerde farklılık gösterir.Bu açıdan birey varlık ve olayları olduğu gibi değilkendi istediği biçimde algılar.Bundan dolayı elde edilen bilgiler de değişiklik gösterir.İstemediğimiz şeyleri yapmıyoruz ya da görmek istemediğimize dikkat etmeyerek başka alanlara yöneliyoruz.Aynı şekilde algıladıklarımız da algılamak istediklerimizdir.
Bu parçada aşağıdaki öğretim yaklaşım yada stratejilerinden hangisine ait bilgilere yer verilmiştir?
a.buluş yolu ile ögrenme
b.proje tabanlı
c.yapılandırmacılık
d.iş birlikli ögrenme
e.bağlaşımcılık-bitişiklik
Eğitim ihtiyaçlarının değerlendirilmesi sürecinde yer alan;
I.BİLGİ TOPLAMA
II.HAZIRLIK
III.BİLGİLERİN ANALİZİ
IV.BİLGİLERİN KULLANIMI
V.BİLGİLERİN RAPOR EDİLMESİ
işlemleri aşağıdakilerden hangisinde gerçekleşme sırasına göre verilmiştir?
a.I,II,III,IV,V
b.I,III,II,IV,V
c.II,I,III,V,IV
d.II,I,IV,III,V
e.III,II,I,IV,V