kızlar kpssde tecrübeli biri olaraktan size bazı tavsiyelerde bulunayım :)
öncelikle çok çok hızlı gitmeyin çünkü hızlı gidenler mart-nisan ayı geldiğinde dersleri bırakıyor ve kpss de son aylar çok önemli. Başta istediğiniz kadar çalışın son aylarda bıraktığınızda sınavı da bırakmış oluyorsunuz malesef
Bence matematiği kötü olanlar yazın matematiği halletmeye çalışsın öncelikle. Genelde sözelciler matematiği es geçiyo ama far atılan yer de matematik malesef
Tarihin ilk konularından hem çok az soru çıkıyor hem de çok ezber konular. Çıkmış sorulara bakarsanız çıkan sorularında hep bilgi sorusu olduğunu görürsünüz. Bu yüzden tarihte inkılap tarihi ve dış politikayı çalışın. Bu konular da unutuluyor ama oturması için sürekli tekrar şart. Zaten konu çalıştıktan sonra soru çözdükçe unutulan yerleri hemen hatırlıyosunuz. Dersaneye gidecekler için dersanede tutulan notlar konu tekrarı için mükemmel kaynak. Kısa, öz ve önemli notlar oluyor dersane defterlerinde. Bide beyaz kalem tarihi geçem sene mükemmeldi ben ondan çalıştım ve çok memnun kaldım. Biraz kalın bi kitap ama çok güzel anlatmış, sonunda özet kısmı var. İnsanın aklında kalıyor. Tarih halloldu mu genel kültür kısmı baya rahatlıyor. Ben hep tarihi yüksek tutmaya çalıştım açıkçası :)
Coğrafya sürekli ezber. Özellikle fiziki coğrafya tamamen ezber.Sık sık soru çözerek tekrar etmek gerekiyor ama bu çok zaman almıyor. Yalnız son 2 yıldır coğrafya soruları eleyici sorular oluyor.Baya kasıyolar coğrafyadan :) Ben coğrafyaya da beyaz kalemden çalıştım ve memnun kaldım. Soru bankası olarak da kültür yetenek için uzman kariyeri öneririm. Uzman kariyer kültür yetenekte gerçekten çok iyi.
Vatandaşlığa son 3 ay çalışmak yeterli çünkü önceden çalışıldığında bile hemen unutuluyor. Ben vatandaşlığa ihtiyaçtan çalıştım güzel anlatmış gayet rahat anlaşılıyor ve çalışırken insanı sıkmıyor :)
Gelelim baş belası eğitim bilimlerine
Bence eğitime gelişim-öğrenme-öyt-program geliştirme-ölçme-rehberlik sırası ile çalışın. özellikle gelişimi çalışmadan öğrenmeye başlamayın çünkü birbiryle bağlantılı.
Gelişim çok zor değil ama kpssde soru sayısı az olduğundan zor soruyolar. Çalışması zevkli, bilindik şeyler :) Ama bizim doğru olarak bildiğimiz şeyler aslında o kadar yanlış ki gelişimde kendimize göre düşündüğümüzde sorular yanlış çıkıyor :)
Öğrenme psikolojisi eğitim bilimlerinin en güzel en zevkli dersi :) konuya hakim olduğunda soruları çözememe gibi durumun yok. Ben denemelerde öğrenme kısmına geldiğimde ohh şimdi netlerim yükselecek diye sevinerek çözerdim öğrenme psikolojisini :) ama bu sene sınavda öğrenmede ters köşe yaptılar
çözdüyseniz siz de görmüşsünüzdür sorular önceki yıllara hiç benzemiyordu. hatta konu dağılımları bile apayrıydı.
Öyt hep bilgi ve ben baya karıştırıyordum. Baya uzun konuları ama soruları çok zor olmuyor neyse ki :) Çabuk unutulan bir ders. Özellikle bazı yöntem ve teknikler insana çok uydurmaca gibi geliyor ve hemen unutuluyor :)
Program geliştirme en çok korktuğum dersti ama korkulacak gibi değilmiş :) sadece biraz yabancı olduğumuz bir alan olduğu için gözümüz korkuyo:) önyargılı bakmayın programa, çabuk unutuluyor sürekli tekrar şart :) şimdiya kadar bir çok farklı yayında pg çalıştım ama en çok beyaz kalemin pg sini sevdim. (beyazkalemin reklamını yapar gibi oldum ama hakkaten söylediğin kitaplarını çok beğendim )
Ölçme kolay bi ders özellikle sayısalcıysanız zorlanmazsınız. 2011de ölçme çok zordu ama 2012 de daha kolaydı ölçme soruları.
Rehberlik benim en çok zorlandığım dersti. Sürekli 2şık arasında kaldım ve yanlış olanı işaretledim :) Rehberliği mantığa oturtup bir rehberlikçi gibi düşünmek gerekiyor sanırım. Rehberliğe nasıl çalışılır benim de hiçbir fikrim yok
Bir de konu çalışması dışında en önemli şey deneme çözmek. Ben soru bankası çözmekten çok deneme çözdüm. Paket denemeleri alıp onlara boşa para vermeyin. Yargının, ihtiyacın, yediiklimin, pegemin, femin türkiye geneli denemelerini alın. Emin olun size en büyük verimi bu denemelerden alacaksınız. Bazen moraliniz çok bozulacak çünkü çok zor oluyor türkiye geneli denemeler ama siz moral bozmadan çözmeye devam edin.
çok uzun yazdım, okuyan olur mu bilmiyorum ama ben de bu kpss den çok çekmiş biri olarak bunları yazmak size yardımcı olmak istedim. Hepinize iyi çalışmalar inşallah hepiniz istediğiniz puanları alıp güzel yerlere atanırsınız :)