Cam, plastik ve silikon gibi çok sayıda malzeme ile üretilen yuvarlak, köşeli ve üçgen gibi biçimleri bulunan, 120 millik küçük ya da 340 millik büyük boylarda satılan biberonlardan bebeğiniz için hangisi uygun, karar veremiyor musunuz?
Biberon satın alırken durumu önemsemek, ciddi almak gerekir. Bebeğin gelişim sürecinde etkili bir yeri olan biberonların değişik malzemeler ile değişik yapıları arasından hangisini, ne amaçla seçeceğinizi öğrenmek için bu yazıya okumaya devam ediniz.
Cam biberonlar içerisinde bulunan sıvının sıcaklığı diğer malzemeler ile üretilen biberonlara göre daha güzel biçimde korur. Ayrıca zamana karşı sahip olduğu direnç kuvvetlidir ve yıkandığı zaman mikroplarda çabucak arınır. Ama kırılabilir bir yapıda olması, cam kırığı riski taşıdığı için cam biberonlar pek tercih edilmemektedir. Ayrıca bebeğin biberonu kendi tutarak içtiği sürece gelindiğinde cam biberonları bebekler ağır bulabilir.
Plastik malzeme ile üretilen biberonlar kırılmadıkları ve ağır olmadıkları için çok kullanılırlar. Bebeklerin ufak ellerine uygun biberon tipidir. Ayrıca cam biberonlar gibi sadece sıcakta mikroplarından arınmamakta, soğukta da aynı etki alınmaktadır. Ancak plastik biberonlar çok kolay çizildikleri için saydamlığını kısa sürede kaybedebilmektedir. Ama yine de bu biberonları tercih edecek anneler varsa, kesinlikle biberonun Bisfenol A maddesi içermediğine dikkat etmesi gerekir.
Silikondan yapılan biberonlar, Bisfenol A gibi bebek sağlığını riske eden maddeleri kesinlikle içermemektedir. Kolayca bükülebilir bir iç yüzeyi olduğu için bebeğin biberonu tutması kolaylaşmaktadır. Ancak silikon biberonlar nadiren piyasada bulabildiği için oldukça yüksek fiyatlardan satılmaktadır.
Biberonların boyları bebeklerin yaşına ve kullanma amacına göre değişiklik göstermektedir. 50 millik biberonlar bebeğe ilaç ve vitamin içirmek, 90 mil ile 120 mil boydakiler yenidoğan bebeğin ilk haftalarında meyve suyu ve su içirmek, 120 mil ile 150 mil olanlar ise bebeğin ilk aylarında su içirmek için kullanılmaya müsaittir. 240 ile 260 millik biberonlar da 3 ve 6 aylık bebeklerin kullanımına uygun üretilmiştir. 320 ile 340 mil olanlar büyük öğünlerle beslenen bebeklerin tüm öğünlerinde bir yaşını dolduruncaya dek kullanılabilir.
Yuvarlak biçimde üretilmiş biberonların temizliği kolaylıkla yapılabilmektedir. Silindir şeklindekilerin çoğunlukla geniş bir ağzı bulunduğu için sütün ya da toz mamanın aktarılması rahattır. Bu nedenle alırken ağız genişliğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Köşeli olan biberonların baş kısımları 30 derece eğik olduğu için yatay olarak tutmadan bebeğin biberonu rahatlıkla kullanabilmesi mümkündür. Ancak köşeli biberonları yıkamak çok zordur.
Üçgen biçimindeki biberonların en önemli niteliği tutmakta kolaylık sağlamasıdır. Düştüğünde ise biberon yuvarlanmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı bebekler için çok uygundur.
Kaç adet biberon alacağınız gün içinde kaç defa biberon yıkayacağınızla ters orantılıdır. Örneğin 7 adet biberon alarak gün aşırı biberon yıkayabilirsiniz ya da iki biberon alarak gün içinde biberon yıkama telaşına girebilirsiniz. En güzeli altı adet 240 millik biberonlardan satın almaktır. Bir de birkaç tane 120 millik biberonlardan bebeğinizin su içmesi için almanız iyi olacaktır.
Biberon satın alırken yanında kesinlikle biberon emziği fırçası, kapatma halkaları, silikon kapak, sterilizatör, destek aparatı ve kurutma kutusu almanız tavsiye edilir, böylece işiniz daha da kolaylaşacaktır.
Biraz ABARTMIŞ MI NE BİBERON SAYISINI:)))