- 6 Mart 2007
- 2.549
- 115
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
cnm sana renk konusunda ve başka bi kaç konuda yardımcı olabilecek bi alıntı yapıyorum...
FORUMDAN Bİ ALINTI:
canimizdan daha degerli cocukalrimizi buyuturken onlar icin herseyin en iyisini isteriz.. ancak bazen farkinda olmadan , dustugumuz buyuk hatalar var cocuklarimizin sagligi ile ilgili..
bilmiyorum cocuk odani sen mi boyatacaksin yada halihazirda boyanmis bir sekilde mi bekliyor bebek odan.. eger boyanmis ise , bundan sonraki gidisinde ustalara tembihle bebek odasinin camini surekli aralik biraksinlar..
yeni boyanmis evlerden, boyalarin icindeki toksik maddeler yaklasik 6 ay boyunca cikmaz.. siz artik boyanin kokusunu almasanizda boyadan sizan partikuller havada asili kalir.. VOC denilen kimyasal madde ic organlara akcigerlere verdigi zararla kalmaz,astim, nefes yolu hastaliklari ve dahi kansere ozellikle akciger kanserine acik checktir.. o yuzden henuz gelismemis, taze cigerleri ilkden bu agir havayi solumasina izin vermeyin.. eger boyanmis bir evse , mumkun oldugunca havalandirin..
ha eger henuz boyanmamis bir ev varsa elinizde cok sanslisiniz..evinizi plastik alasim boyaalrla degil su bazli boyalarla boyatirsiniz.. bebek odasi icinse ozel boylar uretilmekte, bunlrdan bugun en yenisi ve en kullanisli olani olan seramik duvar boyasini tavsiye ederim..
onun disinda size bahsedecegim bir diger konu, bebek odasini tam olarak ne amacla kullanacaginiz olur..
eger bebek odasini yalnizca bebegnizi uyutmak amacli kullanacaksaniz, oldukca yumusak ve pastel tonlarda dizayn edin.. yesil yerine,renk scalasinda bulabileceginiz en ucuk pastel yesil kullanabilirsiniz.. bu bebeginizin uykuya kolay gecis yapmasini saglar.. pastel renkler bebekleri rahatlatir.. ha koyu pembe , mavi, ve sarinin en canli tonlarinda boyarsaniz nolur ? asiri enerjik, uykuya gitmek istemeyen, surekli oyun isteyen bir bebekle bas etmek zorunda kalabilirsiniz.. o yuzden canli renk secimini yalnizca oyun odalari icin kullanmanizi tavsiye ederim..
burda bahsedebilecegimiz esyalarin yerlestirme acisi olarak en onemlisi bebek yatagidir..
bebek yatagi muhakkak gunes gorebilecek sekilde yerlestirilmeli.. cam'in oldugu duvar genellikle tercih edilmez, tercihen yatak yan duvara yerlestirilir, boylece yatak gunesi alir ama indirek sekilde alir.. sabahlari gozune isik gelmicek , yinede sabahin oldugunu kavrayip size seslenebilecegi sekildir bu..
diger tum bebek esyalarini , kendi kullanim kolayliginiza gore yerlestirebilirsiniz.. kucuk aksesuarlarin, hafif esyalari yerlerine sabitlemeyi unutmayin..dolap kapaklarina muhakkak bebek kilidi takin..
bebek odalarinda , ev kazalari en cok karsilasilasilan ev kazalarindandir..
Canlar bu sefer en çok fayda sağladığım çocuk doktorunun verdiği bilgilerdi buyrun:
Bebek ancak 5. Ayında destekli olarak oturmaya başlar. Bebeğin nörolojik gelişimini etkilememek için erken oturtmaya çalışmamak gerekir.
1 aylıkken mutlaka işitme testi yaptırılmalıdır.
Göz kontrolü 3-6 ay arasında takibe alınmalıdır.
15. Gününde D vitamini başlatmak gerekir.(güneşe çıkarılabilir bebeğimiz ancak ya sabah güneşi ya saat öğleden sonra 3-4 güneşidir 10-15 dakikadan fazla tutulmamalıdır. Güneş koruyucu sürülürse d vitamini alınamaz)
6. Ayında demir ilavesi bebek için zorunludur.
Bebeğin üşüdüğünü ya da sıcakladığını eline-ayağına bakarak değil ensesine dokunarak anlarız. Bebeklerin ter bezleri gelişmediğinden fazla ısıyı ter olarak atamaz , fazla giydirirseniz direkt ateşi çıkar. Ateş 37nin üzerinde ise doktora gitmek gerekir.
Bebeğin uyuduğu erde nem oranı yüzde ortalama 50 olmalıdır. Oda ısısı 22-24 derece arasında olmalıdır. Buhar makinesi kullanılıyorsa sürekli çalıştırmamak gerekir oda nemini sağlayana kadar 1-2 saat çalıştırılıp kapatılmalıdır.
Bebeğin göbeğine düşene kadar pansuman yapmak gerekli değildir. Önemli olan kuru tutmak ıslatmamaktır.
Bebeğimizi kontrole götürmemiz gereken süreler 5.gün, 15.gün, 1. Ay, 2,3,4,6,9,12,15 ve 18 aylar, 2 yaş sonra senede bir kontrole götürülmelidir.
kızlar bir şey sorucam civilimden alışveriş yapanınız varmı ????
ürünler ne kadar zamanda geliyo, kaliteleri nasıl, yumuşaklıkları nasıl, resimdekiyle bire bir mi geliyo ??? bir fikir verirseniz çok sevinirim.
İnternetten değilde mağazasından bebeğimiz için alışveriş yaptık görmeden almak pek mantıklı değil gibi çok hoşumuza giden ürünlerde oldu kumaşını hiç beğenmediklerimizde
evet evet en mantıklısı bu gibi görünüyor, hem mis kokar, hem yumuşacık olur hem de yumuşatıcı tehdidi olmaz
Kauçuk mu yoksa silikon emzik mi?
Bebeklere emzik verilmeli mi yoksa verilmemeli mi sorusu tam olarak netleşmeden ortaya yeni bir iddia çıktı: Kauçuk Emziklerde Kanser Tehdidi Var. Bu son derece çarpıcı iddia bir basın organında yer aldı. 28 Eylül tarihli haberde şöyle deniyordu:
Kauçuk emziklerin bebek tükürüğüyle teması, N-nitrosamin denilen çok tehlikeli bir maddeyi ortaya çıkarıyor. Piyasadaki emziklere inceleme geliyor.
Kauçuk emzik ve biberon uçlarının bebek tükürüğüyle teması sonucu ortaya çıkan kanserojen madde, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, 'NNitrosamin' adı verilen bu maddenin analiz yöntemleri ve maksimum miktarını bir tebliğle il müdürlüklerine gönderdi. Bakanlık, piyasadan topladığı emzik ve biberon başlıklarını bebek tükürük çözeltilerinde analize tabi tutacak. AB'ye uyum kapsamında hazırlanan tebliğe göre bakanlık, numunelerde toplam N-nitrosamin miktarının kilogramda 0.01 mg'ın üzerine çıkmamasını istedi.
Haber ilgi çekici ve ürkütücü.Ancak bir noktanın altını çizmekte fayda var. Bu risk resmi ithalat yapılan firmalar için geçerli değil. Birlik Dış Ticaret A.Ş. Pazarlama Müdürü Süreyya Ortakose konuyla ilgili şunları söylüyor: “Yurtdışında üretilen emziklerin ithalatında Sağlık Bakanlığı zaten yıllardır bu testleri istemekte olup hassasiyetle takip etmektedir. Bakanlık tarafından istenilen testler sadece bununla kalmayıp tüm Dünya standartlarına uyan, hatta Dünya standartlarında üstünde sayılacak testlerdir. Ayrıca bu ürünlerin Türk standartlara ve EN 1400 e uygunlukları da denetlenmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın piyasa denetimlerine konu olan ürünler sadece bu hususta gereken hassasiyeti göstermedikleri anlaşılan bazı yurtiçi üretimler ve özellikle kaçak olanlardır. Şirket olarak, Sağlık bakanlığı'nın piyasada var olan tüm emzikleri denetlemesini taktirle karşılıyor ve destekliyoruz.”
ışte bu noktada anne ve babaların dikkat etmesi gereken nokta güvenirliği kanıtlanmış markaları tercih etmek. International Etiler Polikliniği Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Yılmazbaş şöyle diyor: “Son zamanlarda kauçuk emziklerdeki N-Nitrosamin denilen maddenin kanserojen olduğu haberleri çıktı. Elastomer ve kauçuktan yapılmış biberon başlığı ve emziklerde N-Nitrosamin ve N-Nitrosamin'e dönüşebilen maddeler var. Sağlık Bakanlığı emziklerdeki N-Nitrosamin miktarının 0,01 mg/kg'ı N-Nitrosamin'e dönüşebilen madde miktarının da 0,1 mg/kg'ı aşmaması gerektiğini belirtmiştir. Piyasadaki ürünlerin bu maddeleri ne kadar içerdiği incelenmektedir. Bu nedenle de anne ve babaların kontrollerden geçirilmiş ve onaylanmış markalı emzikleri almaları gerekmektedir.”
Emziğin Seçiminde ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Sadıkoğlu ise kauçuk ya da silikon emzik tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: “Emzikler kauçuk ve silikon olmak üzere iki maddeden yapılırlar. Kauçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur. Silikon da silisyumdan üretilir. Silikon emzikler kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değillerdir. Bu yüzden silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur.“
Yenidoğanlarda silikon diş çıkardıktan sonra ise kauçuk emzik kullanılması gerekiyor. Grup Baby’den Emre Büyükkuşoğlu yenidoğan bebekler açısından silikon emziğin avantajlarını şöyle sıralıyor:
• Silikonun tadı ve kokusu olmadığı için bebek emzik, anne göğsü veya biberon arasında kolayca geçiş yapabilir.
• Silikon emzikler şeffaf olduklarından temizlemesi daha kolaydır.
• Silikon çok yumuşaktır, pürüzsüz yüzeye sahiptir ve ısıya karşı dirençlidir.
• Silikon emzikler buharda steril edilebildikleri gibi kaynatmaya da dayanıklıdırlar. Bebeğimle Mutluyum
arkadaşlar alıntıdır.ben de dişleri çıkana dek silikon sonra kauçuk diye duydum ama bu maddeden sonra kauçuk emzikleri iyice incelemeye aldım
Bebek Büyütürken Yapılan 20 Hata!
Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; çocuklarımızı büyütürken yaptığımız ve birer şehir efsanesinden ibaret ‘geleneksel hataları’ sıraladı..
1- EYVAH SÜTÜM YETMİYOR, MAMA VERMELİYİM: Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir.
2- ŞEKERLİ SU SARILIĞA İYİ GELİR: İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.
3- ÇOCUĞUM İKİ YAŞINA GELDİ ARTIK BEZİ BIRAKMALI: İki yaş, çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemidir. Ancak çocuk bu konuda asla zorlanmamalı, altına kaçırdığı için kızılmamalı, sık sık tuvalete tutularak eğitime tabi tutulmamalı.
4- DONDURMA HASTA EDER: Dondurma, tüm çocukların sevdiği ve faydalı bir gıdadır. Boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yenmeli ve yanında su içilmeli.
5- GÜRBÜZ ÇOCUK SAĞLIKLI OLUR: Gürbüz çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocukları asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın.
6- ÇOCUK SICAK HAVAYI SEVER: Çocuklar, her zaman terlemeyeceği şekilde giydirilmeli. Üşüyeceği korkusuyla çocukları çok giydirmek ve sarıp sarmalamak, terlemeye ve hasta olmaya yol açar. Pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, içinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirilmemeli.
7- FAZLA HAREKET EDERSE TERLER HASTA OLUR: Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşım. Her çocuk hareket edince terler; terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora (yüzme, basketbol vb) yönlendirin.
8- ŞAŞILIK BÜYÜYÜNCE GEÇER: Çocuklarda şaşılık bir yaşına kadar fizyolojik kabul edilir. Ancak bir yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulmalı. Bir yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirilmeli.
9- USLU DURDU HAMBURGERİ HAKKETTİ: Çocuklar mutlak suretle sağlığı ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalardan uzak tutulmalı! Bu ödüllendirme şekli yerine başka yöntemler seçilmeli; sinema ya da tiyatro ya götürmek gibi…
10- AĞLADI HEMEN KUCAĞIMA ALAYIM: Bebeği avutmanın birçok yolu var; her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değil. Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak, ten temasında bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak bebeği avutabilir. Ancak sırf kucağa alışmasın diye çocuğu hiç kucağa almamak da kendini güvende hissetmemesine ve mutsuz olmasına yol açar. Bu denge iyi kurulmalı.
11- DAHA ÇOK KÜÇÜK YALNIZ YATARSA KORKAR: Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. Bu sınır en fazla 2 yaşa kadar uzatılabilir.
12- BÜYÜKBABAN UZAĞA GİTTİ GERİ GELECEK: Çocuklara ölümü anlatmak zordur. Ancak ölen kişinin geri döneceği söylenmemeli, çocuk boş bir beklentiye sokulmamalı. Ölen kişinin bir daha dönmeyeceği, cennete gittiği ve orada mutlu olduğu söylenmeli.
13- ÇOK GAZ YAPIYOR FAZLA SÜT İÇMESİN: Çocuklarda 1 yaşından önce inek sütü kullanılmamalı. Ancak bir yıldan sonrada günlük süt tüketimi 400 CC’yi geçmemelir. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker gaza yol açar. Fakat artık piyasada laktazsız sütlerde bulunabiliyor. Gaz sorunu olan çocuklara bu tip sütleri içirilebilir; ancak çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalı!
14- AYAKTA SALLAYINCA HEMEN UYKUYA DALIYOR: Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak halk arasında ‘ayakta sallama’ en çok kullanılan yöntem. Çocuk; hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa tahribatlara yol açmaz.
15- FAZLA BANYO YAPARSA ÜŞÜTÜR: Çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir.
16- SIFIRA VURDURURSAK SAÇLARI GÜRLEŞİR: Bu inanışın tıbben hiçbir geçerliliği yoktur!
17- PUDRA İSİLİĞE İYİ GELİR: Pudranın isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce değildir. Ancak toz pudralar yerine sulu pudralar seçilmeli. İsiliğin en iyi tedavi şekli ise çocuğu sık sık yıkamaktır.
18- BOL BOL GÜNEŞLENİRSE KEMİKLERİ GÜÇLENİR: ‘Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir’ mantığı tam olarak doğru değil. Zararlı ışınlarından etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkarken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürün.
19- BİBERON VE EMZİĞİ ÇOK SEVİYOR: Biberon ve emzik hiçbir çocuğa önerilmiyor. Biberon; bebekte ‘meme başı lığı’na yol açıyor ve anne göğsünden soğutuyor. Mamayla beslenmek zorunda kalan bebeklerde, biberon en geç 2 yaşında bırakılmalı. Emzik de, damak yapısını bozabiliyor ve çocuğun enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor.
20- FİTİL VEREYİM RAHATLASIN: Çok zorda kalmadan ve doktor tavsiyesi olmadan ne fitil ne de ilaç kullanılmalı.
mynet' ten alındı.
__________________