2010 ocak bebişleri ek besine başlıyor

ek gıdaya başlamayanlar,tavsiyem kaşığa alıştırın,kızım kaşığı kabul edene kadar 2 ay geçti,mecbur biberonla veriyordum...başlarda meyve püresi,yoğurt daha sonra çünkü gaz yapıyor.yumurtanın beyazı,inek sütü,domates,patlıcan,çilek ilk 1 yıl yasak...mevsim meyveleri kullanmaya özen gösterin.mandalina-portakal gaz yapabilir diye 9.aya kadar yasak,muz da içindeki falza potasyumdan dolayı yine 9.aya kadar yasak...
 
ek gıdaya başlamayanlar,tavsiyem kaşığa alıştırın,kızım kaşığı kabul edene kadar 2 ay geçti,mecbur biberonla veriyordum...başlarda meyve püresi,yoğurt daha sonra çünkü gaz yapıyor.yumurtanın beyazı,inek sütü,domates,patlıcan,çilek ilk 1 yıl yasak...mevsim meyveleri kullanmaya özen gösterin.mandalina-portakal gaz yapabilir diye 9.aya kadar yasak,muz da içindeki falza potasyumdan dolayı yine 9.aya kadar yasak...

çok güzel bilgiler bunlar, teşekkür ederiz
 
Ek Gıdalara Geçiyoruz:

. Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı o açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin. Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızı ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.

. Yutma işlevinin gelişmemiş olması kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazı bebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gereklidir.

. Yeni ve farklı gıdalara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlanmalıdır. Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte allerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla gıda başlanmamalıdır.

. Yeni besinler önce az miktarda verilmeli zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır.

. Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.

. 12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.

. Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız.

. Bebek için her öğün taze besin hazırlamalı ve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.

. Diş çıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilir. Kaşığı reddetme, bu dönemde karşılaşılabilen bir problemdir, ısrarcı olmamak gerekir. Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin günlük besin ihtiyacını karşılayacak kadar beslenip beslenmediğini öğrenebilirsiniz.

Ek Gıdalara Geçiş aşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu amaçla hazır pirinçli mama alabilir veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz: 100 ml.(1 çay bardağı ) su ile bir tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra içine 3 ölçek devam maması ilave edilir. Muhallebiniz hazırdır. Muhallebinizi mısır unu ile de pişirebilirsiniz. Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb.) kullanımına 6. ay sonunda başlanmalıdır.

Pirinçli mamadan sonra bebeğinize sebze çorbası vermeye başlayabilirsiniz: Öncelikle patates havuç ve az miktarda pirinç haşlanarak tel süzgeçten geçirilir, salça ve tuz ilave etmeden (çok az miktarda sıvı yağ ilave edilebilir)bebeğe verilir. Yaklaşık 1 hafta sonra sebze çorbasına kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilavesine başlayabilirsiniz. Yerelması, kereviz, ıspanak ve patlıcan gibi gıdaları fazla nitrat içerikleri sebebiyle bu aylarda kullanmamanızı öneririz.

Meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayacağınız ek gıdalardandır ve genelde ara öğünlerde tercih edilir. ılk olarak elma veya havuç denenmelidir. Meyveler cam rendeden rendelenir ve ince bir tülbentten geçirilerek suyu bebeğe verilir. 6.aydan sonra muz,portakal ve kivi de başlanabilir. Fakat bu meyveler alerji yapabileceği için kontrollü bir şekilde verilmelidir.

Bu gıdalardan sonra yoğurt verilmeye başlanabilir. Bebek için evde kendi yaptığınız yoğurdu kullanmalısınız. Devam mamaları ile yoğurt yapımı ise şöyledir:100 ml hazırlanmış devam maması içine ılık iken 1 tatlı kaşığı yoğurt koyularak mayalanmaya bırakılır. Daha sonra buzdolabında dinlendirilmelidir. Bebeğin alabileceği sıcaklığa getirilip bebeğe verilir.isteğe göre içersine meyve püresi de ilave edilebilir.

Yine bu dönem için hazırlanmış sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamaları bebeğin beslenmesinde evde hazırlanan besinlere iyi bir alternatiftir.Tamamen bebeğinizin spesifik ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olan bu ürünler hijyenik doğal ve katkısızdır.Hazırlanmaları son derece pratik olan bu ürünler komple bir öğün yerine kullanılabilir. Ayrıca bebeğin katı gıdalara ve pütürlü besinlere geçişini kolaylaştırır.

Anneye Önemli Not: Sütlü kaşık mamalarının kullanımında inek sütü tozu yerine devam mamaları içeren ürünler tercih edilmelidir. Tahıllı kaşık mamaları hazırlanırken de ilk 1 yıl inek sütü yerine mutlaka devam mamaları kullanılmalıdır.

6.ay sonunda; bebeğinize sebzeleri püre halinde verebilirsiniz ve ince çekilmiş kıyma ilavesine başlayabilirsiniz. Yine 6.ay sonunda sabah kahvaltılarına başlanmalıdır. ıyi haşlanmış yumurtanın sarısını 1 çay kaşığından başlayarak yavaş yavaş artırarak gün aşırı verebilirsiniz. Yumurta proteininin biyolojik değeri yüksektir. Yumurtanın beyazı 12.ay sonuna kadar kullanılmamalıdır.Yumurta ile birlikte akşamdan suda bekleterek tuzu alınmış peynir verilebilir. Tahıl mamaları da bebeğin kahvaltısına ilave edilmelidir.

bebeğimveben.com dan alıntıdır
 
ben dün aptamil dütlü pirinçli muhallebi aldım...4 .aydan itibaren yazıyor...
doktorum denememi söylemişti geçen gün. ama daha vermedim...bir haftadır 2 3 çay kaşığı havuç suyu veriyorum...
 
ben de havuç ve elma suyuna 3.5 aylıkken başlamayı düşünüyorum ama öyle tadımlık yani bi kaç çay kaşığı..
 
benımde bebeğim 2.5 aylık..ek gida için erken sanırım.ama burda yazılzanlardan bayaey oğrendım.ilk bebeğim.iyi oldu
 
erken canım daha ama ek besin başlı başına uğraş isteyen bi iş o yüzden bilgili olmak ii oluyo

anne sütü içirenler sadece mümkünse başlamasınlar 6 aydan önce yemek her zaman yerler ama emzirmek gibisi yok

ben şimdi tarifleri araştırıyorum onları ekliycem bi ara
 
annem bugun bebelac ın pirinçli meyveli muhallebisini almış 4.aydan itibaren diyordu.nprmalde 5 ölçekten yazıyodu biz 3 ölçek yaptık kaşıkla yedirdik benimki 2 dakkada halletti mamayı:)yarın aylık kontrolumuz var zaten doktorumuzada sorucam artık bu ay yavaş yavaş başlıcaz sanırım bakalım neler neler verebilirmişiz demir bey'e:) arada elmayı yalatıyoruz hoşuna gidiyo:)
 
ben doktorumuza muhallebilerden verebilirmiyim diye sormuştum
sindiremez daha dedi en azından 4. ayını bitirmesini bekle dedi...
 
annem bugun bebelac ın pirinçli meyveli muhallebisini almış 4.aydan itibaren diyordu.nprmalde 5 ölçekten yazıyodu biz 3 ölçek yaptık kaşıkla yedirdik benimki 2 dakkada halletti mamayı:)yarın aylık kontrolumuz var zaten doktorumuzada sorucam artık bu ay yavaş yavaş başlıcaz sanırım bakalım neler neler verebilirmişiz demir bey'e:) arada elmayı yalatıyoruz hoşuna gidiyo:)


onlar için çok erken değil mi daha esracım yaa.
bence doktora sormadan verme onu, sindirim sorunu yaşamasın sonra demircik.
 
ben 3 gündür elma suyu veriyorum.önce 2 çay kaşığı sonra 4 çay kaşığı dün de 3 mama kaşığı elma suyu verdim bugün de havuç suyu vermeyi düşünüyorum.
 
irem
Bende büyük oglanda cam rende diye bütün sehri dolanmistim burda bulamadim ya doktorda neden ariyosunki demisti halbuki Istanbulda heryerde vardir gecenlerde cocuk 6 yasinda oldu cam rende gördüm bi magzada artik kpcpge kismetmis:)))

hepmavi
kecisütü peynirini cok saglikli diyorlar ben ara sira aliyorum kendimiz icin ama burda cok pahali o peynir doktora bi sorayim bakalim bebege sütü veriliri mi? Iyi aklima getirdin.Ben büyük oglana Nestlenin devam sütü vardi onu vermistim oda cok iyiydi ama icinde ne sütü vardi bilmiyorum.
 
cam rende aldım
fakat tam anlamıyla ek gıdaya başlamadım
salı günü kontrolümüz var bakalım dr umuz ne diyecek
 
cam rende aldım
fakat tam anlamıyla ek gıdaya başlamadım
salı günü kontrolümüz var bakalım dr umuz ne diyecek
ben cam rende almadım meyve sıkacağında hallediyorum..dün ilk defa havuç suyu verdim 2 mama kaşığı pek sevmedi elma suyunu çok sevmişti...
 
ben cam rendede yapıyorum hep....pratik oluyor
 
kızlar ek besine başlayan anneler bebişlerin günlük ne yediklerini yazsak mı ne dersiniz?
hem birbirinizden fikir almış oluruz bebişlere farklı tatlar bulabiliriz....
 
bende merakla bekliyorum doktorum daha geçmeyelim dedi ama ben başlamak istiyorum en azından meyve sularına başladım. şu kavanoz mamaları organik mamalar vs.bunlara hangi sıklıkla hangi öğünlerde başlanıyor ?
 
bana dr um kağıt falan vermedi ama ben,m bulduğum kitapçıklardan okuduğum sayfaşardan çıkardığım öğün şekli bu
4-6 ay
uyanınca anne sütü/mama
11 gibi meyve püresi (öğün olabilmesi için125 gr)
1 gibi çorba
3 gibi anne sütü/ mama
5 gibi yoğurt
7 gibi anne sütü /mama
10 gibi muhallebi
gece boyu anne sütü/ mama

tatlar birden karıştırılmamalı ki alerji var mı çıksın ortaya
elma verirken tatlı elma yerine ekşi elma seçilmeli özellikle ilk tattıranlar için

2 gün elma 2 gün armut 4. gün ikisini karıştır 5-6. gün yeni meyve katıp 7. gün hepsini karıştırıp vericem ben
ilk gün 2-3 çay kaşığı sonra yavaş yavaş bebeğinde isteğine göre artacak


kimi dr çorba ve püreyle başlatıyo kimi muhallebi meyveyle onlarda daha uzalaşabilmiş değilller ama ben
insan hepsinden tattrımak istiyo bir anda ama hepsini sıraya koymak gerek bence


ben yapmadım arkadaşım söyledi elma havuç armut kuru kayısı kayısı iyice haşlayıp robotta çekip içirmiş arkadaşım
kabızlık çekenler kayısıyı bu şekilde kullanabilir onlara iyi geldi birde muhallebi yaparken kayısıyı haşlayıp o sudan yapabilirsiniz
tarifler topluyorum düzenliyim bir ara eklerim

biz meyve leri tamamladık şimdi 2-3 gün çorba vericem sonra 2-3 gün yoğurt
 
Son düzenleme:
merhabalar benim oğlumda 4 aylık oldu.doktorumuz anne sütünün dışında evde yapılan yoğurt,elma suyu,kivi suyu,havuç suyu,armut suyu vermemizi istedi.ben 1haftadır bunları veriyorum ayrıcada emziriyorum.oğlum çok severek yiyor
 
X